5 Tibeti Jóga Rítus

A minap olvastam Temesvári Gabriella: Depresszió -ról szóló könyvét. Szerettem volna többet megtudni erről a betegségről, de sajnos nem elég részletes. Inkább a depresszió elkerüléséről és természetes (gyógynövényekkel, testmozgással stb) gyógyításáról szól. (igaz csupán 62 oldalas könyv, úgyhogy mit is vártam?) 
Viszont találtam benne egy fejezetet, ami felkeltette az érdeklődésemet. Az 5 tibeti jóga gyakorlatok: eddig nem is tudtam, hogy ilyen is létezik. Ki akarom próbálni, mert biztos vagyok benne, hogy sokat segít. Főleg a stressz és a hajszolt életmód ellen javaslott, na meg megmozgatja a test minden porcikáját.
A gyakorlatok egyszerűek és naponta akár többször is elvégezhetőek. 
Nemsokára elkezdem én is, hiszen az utóbbi időben borzasztóan fáj a hátam. A gyakorlatokat elnézve az én problémámra is jó.
A könyvben sajnos nem a konkrét 5 tibeti jóga van bemutatva, ezért külső forrásokhoz is kell fordulnom. (bejegyzés végén feltüntettem)


........................................

Az öt tibeti jóga “gyógyító hatásának” a kulcsa a csakrák harmonizálása, amely segít lendületben tartani az energiakerekeket és beindítja a test öngyógyító folyamatait. A tapasztalatok szerint az öt tibeti jóga
- hozzájárul a depresszió enyhítéséhez,
- javítja a közérzetet,
- elmúlasztja az állandó fáradtságot,
- megszünteti az ízületi fájdalmakat,
- enyhíti a légzőszervi problémákat,
- javítja a pajzsmirigy működését,
- fogyasztó hatású,
- feszesíti az izomzatot,
- megszünteti a narancsbőrt,
- kisimítja a ráncokat stb

Az öt rítus felépítése
Az öt rítus nem más, mint egy meghatározott sorrendben végzett öt, lassú ütemű fizikai gyakorlatsor, melyeket – az első kivételével – egyszerre maximum huszonegyszer lehet elvégezni. A tibeti öt rítus gyakorlását három ismétlésszámmal kell kezdeni, s hetente kettővel lehet emelni, amíg el nem jutunk a huszonegyig. Minden esetben három ismétlésszámmal kell kezdeni, még akkor is, ha fizikai állapotunk ennél jóval többet is lehetővé tenne. A gyakorlatsorok egymásra épülnek, így azok sorrendjének felcserélése nem ajánlott. A rítusokat hatásuk eléréséhez rendszeresen, naponta egy alkalommal kell megcsinálni. Fontos tovább, hogy a gyakorlás után közvetlenül soha ne vegyünk hideg vagy fürdőt, zuhanyt, hanem mindenképpen langyos vízben tisztálkodjunk.

Az öt gyakorlat pedig a következő:

1. Első Gyakorlat : Állás és forgás

Célja az energiaáramlás felgyorsítása. Felállunk és kinyújtott karunkat oldalt vállmagasságig emeljük. Kezdjük el saját tengelyünk körül forogni egészen addig, amíg enyhén el nem szédülünk. A forgást balról jobbra, az óramutató járásának megfelelően végezzük.


A végén álljunk vállszélességű terpeszben, mellkasunk előtt érintsük össze a tenyerünket, és nézzük a hüvelykujjunkat. Ez segít abban, hogy visszanyerjük az egyensúlyunkat.
A forgó mozgás képes megváltoztatni érzelmeinket, segít kiszabadulni a depresszióból, a negatív érzelmek által szabott korlátok mögül. Lehetővé teszi a sejtszintű energiaemelkedést, mely által javul egészségünk és erőnlétünk.

Hatásai: 
visszerek állapota javul 
csontritkulás javul
fejfájás enyhül
sejtek megújítását ösztönzi
tisztítja a tudatot


2. Második Gyakorlat : Gyertya-állás
Feküdj hanyatt, kezeidet tedd a tested mellé, tenyérrel lefelé. Belégzésre emeld fel egyszerre mindkét lábadat nyújtva és a fejedet is, álladat szorítsd a szegycsonthoz. Kilégzésre engedd vissza a lábaidat és a fejedet is. Kezdetben ismételd 3x a gyakorlatot, majd hetente emeld kettővel az ismétlésszámot. A gyakorlat végeztével feküdj lazán tartott karokkal és lábakkal, közben lélegezz lassan, egyenletesen.


Hatásai: 
ízületi gyulladás csökkentése
szabálytalan menstruáció rendezése,
a klimax tüneteinek enyhítése
pajzsmirigy és hormonrendszer kiegyensúlyozása
emésztési problémák javítása
a láb és a nyak merevségének megszüntetése
hátfájdalmak enyhítése
nemi szervek működésének harmonizálása
veseműködés
vérkeringést javítja
légzésszabályzó

3. Harmadik Gyakorlat : Hátnyújtás
Térdeljünk egy jógaszőnyegre, felső testünk maradjon egyenes, lábujjunkkal támaszkodjunk a talajon, kezünket tegyük a test mellé, a combunkra. Fújjuk ki a levegőt, közben hajtsuk le a fejünket, állunkat szorítsuk a szegycsontunkhoz. Szívjuk be a levegőt, közben hajoljunk hátra. Ebből is végezzünk az első alkalommal hármat. Befejezve csípőnket hátratolva, üljünk a lábfejünkre, karjainkat nyújtsuk előre és pihentessük rajtuk a fejünket.


Hatásai:
ízületi gyulladás csökkentése
szabálytalan menstruáció rendezése,
a klimax tüneteinek enyhítése
emésztési problémák javítása
hát,- és nyakfájdalmak enyhítése
arcüreg problémák kezelése
pajzsmirigy és hormonrendszer kiegyensúlyozása nemi szervek működésének harmonizálása
veseműködés
légzésszabályzó


4. Negyedik Gyakorlat : Híd
Üljünk le nyújtott lábbal a földre csípőszéles terpeszben. A hát egyenes,és helyezzük két tenyerünket a csípőnk mellé a földre. Áll közelít a szegycsonthoz.
Most engedjük, hogy a fejünk olyan mélyre visszaereszkedjen, amennyire csak lehet, és ezzel egy időben tenyerünkre támaszkodva emeljük a medencét vízszintesig. Minden 90 fokot zár be. Testünk megfeszül. Tartsuk benn a levegőt, míg az izmainkat feszítjük, engedjük, ki mikor visszaereszkedünk.



Hatásai:
ízületi gyulladás csökkentése
szabálytalan menstruáció rendezése,
a klimax tüneteinek enyhítése
arcüreg problémák kezelése
pajzsmirigy és hormonrendszer kiegyensúlyozása
emésztőrendszer erősítése
immunrendszer működését fokozza

5. Ötödik Gyakorlat : Nyújtás
Készüljünk úgy, mintha fekvőtámaszt szeretnénk csinálni (tenyér- és lábujj támasz). Fújjuk ki a levegőt, közben engedjük le a hasunkat és hajtsuk a fejünket hátra. Majd szívjuk be a levegőt, közben emeljük meg a csípőnket, háztetőt formázva. Ebből a gyakorlatból is három ismétlés célszerű kezdetben. 
Pihenésként a harmadik gyakorlatot lezáró mozdulatot alkalmazzuk (fenék hátra, lábunkra ülünk, fejünket a karunkon pihentetjük).


Hatásai:
Mind a 7 csakrára (Fejtető, Homlok, Torok, Szív, Hasi idegközpont, Has/altest,
Farkcsont) komplexen hat.
ízületi gyulladás csökkentése
csontritkulás kezelése
szabálytalan menstruáció rendezése,
a klimax tüneteinek enyhítése
arcüreg problémák kezelése
pajzsmirigy és hormonrendszer kiegyensúlyozása
emésztőrendszer erősítése
immunrendszer működését fokozza
a láb és a nyak merevségének megszüntetése
hátfájás enyhítése
test energiaáramlásénak harmonizálása
gerinc semlegesítése

Összesítés

Mielőtt hozzáfognánk az öt rítushoz, néhány dolgot tudnunk kell. Az első héten az öt rítus mindegyikét naponta csak háromszor végezzük el. Utána kilenc héten át minden héten kettővel növeljük a gyakorlatok ismétlését. A kilencedik hét végén már mindegyiket huszonegyszer fogjuk elvégezni. Ha arra van szükségünk, hogy lassabban növeljük az ismétléseket, az is jó. Jobb a rítusokat reggel elvégezni, így a jótékony hatás egész nap elkísér bennünket. Kívánságra az egészet kétszer is el lehet végezni egy nap, reggel és este, de a kívánt cél eléréséhez nem kell többször ismételni a gyakorlatokat, csak 21-szer.
Az előírások szerint végezzük a rítusokat. A változtatások csökkenthetik a gyakorlatok hatását. Ha alkalmasnak is érezzük magunkat az előírtnál többszöri ismétlésre, ne tegyük meg. Ha nagyobb feladatra vágyunk, végezzük gyorsabban a rítusokat vagy végezzünk naponta valamilyen más edzésprogramot is. Az öt rítus legjobb hatása azokból a mozgásokból származik, amelyek felgyorsítják és kiegyensúlyozzák a test energiaközpontjainak a forgását.
Természetesen mindannyiunk életében lesznek napok, amikor nem leszünk képesek elvégezni az egész gyakorlatsort: lehetünk betegek vagy egyszerűen csak nagyon elfoglaltak. Ilyenkor naponta háromszor végezzük el a rítusokat, ez alig tart pár percig és mégis jobb a semminél. A test számára ismeretlen gyakorlatokat először óvatosan kell bevezetni. A rítusok elvégzése számos fizikai változást indíthat be. Kezdetben a rítusok, amelyek ösztönzik a keringést, nagyon erős méregtelenítő hatással járhatnak és ezért is szükséges fokozatosan kiépíteni a teljes gyakorlatvégzést. Ha elkezdjük a rítusokat, észlelhetjük például, hogy a vizeletünk sötétebb vagy furcsa szagú lesz. A vizelés járhat csípő vagy égő érzéssel is. Nőknél jelentkezhet hüvelygyulladás. Az izzadságunk szaga is kellemetlenebbé válhat, és a bőrön apró kiütések jelentkezhetnek. Kaphatunk enyhe felső légúti fertőzést vagy fájhatnak az ízületeink. Ezek a tünetek normálisak, ideiglenesek és egyenesen kívánatosak, hiszen azt jelzik, hogy a szervezetünkben levő mérgező anyagok elhagyják szerveinket. Hogy bizonyosak legyünk afelől, hogy ezek a tünetek nem igényelnek orvosi kezelést és nem valamilyen más egészségügyi probléma következményei, beszéljünk az orvosunkkal.
Ha azután meggyőződtünk afelől, hogy a tünetek a méregtelenítő folyamat részei, várjunk egy hétig és elmúlik az egész. Ne enyhítsük gyógyszerrel ezeket a tüneteket. A méregtelenítés feltétlenül szükséges ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat. Ha úgy gondoljuk, túl erősen reagálunk a gyakorlatokra, csökkentsük az ismétlések számát vagy végezzük őket lassabban. Segíthet az is, ha a megszokottnál több vizet iszunk és átmossuk a szervezetünket. Hasznos lehet néhány étrendbeli változtatás is. Csökkentsük a tejtermékek, a marha-, a disznóhús, a zsírok, a cukor, a kenyér, a kávé és minden olyan termék fogyasztását, amelyben koffein van. Ha dohányzunk, helyes, ha a mennyiséget legalább a felére csökkentjük. Az öt rítus végzése különben is nagyszerűen elősegíti a dohányzásról való teljes leszokást! Fogyasszunk több friss gyümölcsöt, zöldséget és teljes őrlésű gabonát. Rövid időn belül érezni fogjuk, hogy erősebbek és egészségesebbek lettünk. A tekintetünk tisztább lesz, a bőrünk ragyogóbb, a végtagjaink rugalmasabbak.


Források: 
Temesvári Gabriella: Depresszió (Bio Ter, 2001)
Címkék: , , , , ,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban