Blogger vs. Wordpress


Blogger vagy Wordpress? Már vagy több éve ezen agyalok. Legutóbb két hete döntöttem el, hogy átmegyek wordpressre, szépen a blogger-es tartalmakat importálva.
El is készült hamar az oldalt, viszont nem kattintott rá az ég egy adta világon senki. A google úgymond előtérbe helyezi ezt a blogspotos oldalamat, elsősorban azért mert az ő tulajdonában van, másodsorban meg már itt kialakult egy igen jó statisztika. Emiatt a zéróról kéne induljak, újból várni több évet, hogy jöjjenek a kattintások. Ehhez nekem már nincs türelmem, úghogy maradok a blogspotnál.



- 1999 -ben indult és jelentős szerepet játszott a blogok elterjedésében.
- 2003 -ban a céget felvásárolta a Google, ami minőségi javulással járt. Megváltoztatták a kezelőfelületet, sokkal egyszerűbb és modernebb lett. 
- 2004 -ben intergrálták az akkori Picasat így lehetővé vált a fotók megosztása. Jelenleg a blogon közzétett fotók és videók a Google Photos -ban vannak tárolva. Praktikus, hiszen egy bizonyos rezolució alatt (amit mindig változtatnak) nem foglal tárhelyet. Ugyancsak ebben az évben engedélyezték a CSS alapú sablonok használatát. Jelenleg is működik. A különböző blogos témával foglalkozó oldalakról letöltött XML -es kiterjesztéseket könnyedén feltölthetjük a bloggerbe.
Az egyik legnagyobb és leghíresebb ilyen oldal a https://gooyaabitemplates.com.




- 2005 -ben alapították
- nem összetévesztendő a wordpress.org-al
- a wordpress.com blogmotor idővel függetlenedett és a közösség által szabadon fejleszthetővé vált.
- mindkettő ingyenes, viszont a wordpress.com bizonyos keretek között lehet csak használni.
(vannak hátrányai, lentebb részletezem)

Blogger vs. Wordpress
Az én szubjektív véleményem az, hogy ha komolyan gondolod a blogolást akkor bele kell fektetni kb 60-100 eurót / év. A legcélszerűbb ha regisztráltatsz egy domain nevet és veszel mellé tárhelyet megbízható szolgáltatóktól. Egyes helyeken a domain név az első évben majdnem ingyenes (van olyan domain ami 1 euróba kerül), épp azért, hogy legyen időd beüzemeltetni az oldalt.
A wordpress.org pedig egy nagy segítség utánna, valójában ezzel szerkeszted meg az oldalt.
(erről részletesebben később olvashatsz, külön bejegyzést fogok írni róla)
Én mégis az ingyenes blogger mellett döntöttem. Ezzel kezdtem és eddig bevállt. Ha megváltoztatnám a domaint (birozoltan.com-ra), már a google találati listájában nagyon alul szerepelne. Nem mintha sokan olvasnák a blogomat, de azért mégis...
Hátrányok mindkét üzemeltetőnél vannak, akár a bloggert, akár a wordpress.com -ot választjuk.

Blogger

Blogger: ideje lenne már fejleszteni. Wordpresshez képest régimódinak tűnhet ez a kezelőfelület.

PRO
- a Google tulajdonában van 2003 -tól
- könnyű kezelőfelület, pár perc alatt létre is lehet hozni az oldalt
- ha van domain neved, lehet integrálni, így a blogspot végződés eltűnik
- a fotók a Google Photosban tárolódnak, nem veszlődnek el
- reklámmentes
- könnyű adsense integráció

CONTRA
- ha blogspotos végződést használsz, lehet, hogy sokan amatőrnek fognak hinni
- a témák (az integrált témák kivételével) nehezen szerkeszthetőek, némi HTML és CSS tudást igényelnek.
- nem fejlesztik. A google sajnos nem fektet a bloggerbe, pedig szerintem lenne rá igény. Meg van rá az esély, hogy idővel lemondanak róla (hiszen már volt rá eset). Ha ez bekövetkezik, akkor kénytelen leszel a wordpresshez átpártolni.

Wordpress.com

Wordpressen ez vár egy új bejegyzés írásánál. Letiszult és modern.


PRO
-  a blogok világában előkelőbb helyezést tudhat magáénak
- az elején egy kicsit nehézkes, de utánna hamar meg lehet szokni a kezelőfelületét
- több opcióval rendelkezik
- az ingyenes sablonok szebbek, mint a bloggeren


CONTRA
-  ingyenes is meg nem is. Ha ingyenes verziót használsz, akkor a wordpress reklámokat helyez el a honlapodon, ami eléggé zavaró.
- nem lehet beágyazni HTML kódokat, külső widgeteket, korlátozott a használatuk. (pl: nem lehet spotify playlistet integrálni)
- tárhely korlátozott. (blogger ebből a szempontból jobb)
- rendszeresen kapsz értesítéseket, hogy fizess elő a pro verzióra.
- a legolcsóbb csomag 3 dollár havonta és csak éves előfizetés létezik. (összesen 36 dollár / év a legolcsóbb blogger nevezetű csomag). Előnyei: reklámmentesség és .blog végződésű domain 1 évig.
- ami megéri az a PRO verzió: amivel kapsz 1 évig egy ingyenes domaint és korlátlan prémium sablonokat. Ez azonban 96 dollárba kerül éves szinten. (jobban megéri külön domaint és tárhelyet vásárolni)


Konklúzió
Én azon a véleményen vagyok, hogy egy blog akkor lesz sikeres, ha van rajta jó tartalom. Ha nem vagy biztos magadban, először mindenképp az ingyenes megoldást válaszd. (legyen az blogger vagy wordpress - nem lényeges) Ha már látsz benne potenciált, akkor a legpraktikusabb a domain + tárhelyvásárlás és a wordpress.org féle módszer. Költéges ugyan, de ha jól csinálod, akkor idővel megtérül.
Kezdésként mindenki a wordpresst ajánlja. A reklámelhelyezések miatt személy szerint én inkább blogger párti vagyok. De kinek a pap, kinek a papné.
Te melyiket kedveled jobban?
Írd le a véleményed megjegyzésben.
A következő Tech bejegyzés a wordpress.org -ról fog szólni.

Címkék: , , , , , ,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban