Videó 013 / Zsákfalu - Buglya Sándor dokumentumfilmje


A YouTubeon néha lehet találni értékes anyagokat is. Érdemes véginézni, igazán szomorú látvány az elnéptelenedési kérdés a magyar falvakban. Sajnos mára egyre több helyen ugyanez a helyzet állt elő.


......

"Perőcsényben egyesek szerint megállt az idő. Mások szerint valósággal elrohant. Ilyen különbözőek vagyunk. Egy csendes, langyos esőnek azonban mindenki örül." Ilyen szelíden szemlélődő a film is, mint ez a pár sor, amit a rendező, Buglya Sándor írt filmjéről. Pedig szenvedélye Perőcsény. Először csak a házát, portáját építette a faluban, mint más "gyütt-mentek", aztán hozzálátott a falu "építéséhez " is. Tájház-felújítás, szüret, disznóölés és más remek alkalom a falu megőrzésére, nem múlhat el nélküle. A falu először díszpolgárrá választotta, de ha nem vigyáz, még polgármester is lehet belőle. Alkalmasabb ember, aki filmre vehetné a perőcsényi életet, "amíg a temető eléri a postát" - valószínűleg nincs Buglyánál.

színes, magyar dokumentumfilm, 76 perc, 2007

Perőcsényről:


A Börzsöny északnyugati lábánál elhelyezkedő völgykatlanban fekszik.
A 13. század végén a vidék mint az ipolyviski vár tartozéka a gróf Cseszneky család birtoka volt. Elsőként egy 14. század végéről származó, 1398-ban átírt oklevél említi Pereuchean néven, de a középkori oklevelek még Preuchan és Preuchen néven is említik. 1419-ben vásárhely. 1592-ben már református gyülekezete is volt, lelkipásztoruk ekkor Corvin Éliás. Az ellenreformáció idején 1674-ben, a pozsonyi vértörvényszék elé idézett Szokolai Pál lelkipásztort valószínűleg nem sújtotta büntetés, mivel egy későbbi okirat szerint még 1680-ban is a református gyülekezet élén állt. A reformátusok templomát 1700-ban elkobozták. A 18. század kezdetén lakosainak többsége magyar, harmada-negyede pedig szlovák nemzetiségű volt.
A 2011-es népszámlálás során a lakosok 97,8%-a magyarnak, 1% németnek, 0,6% szerbnek mondta magát (2,2% nem nyilatkozott; a kettős identitások miatt a végösszeg nagyobb lehet 100%-nál). A vallási megoszlás a következő volt: római katolikus 13,5%, református 68,6%, evangélikus 0,6%, görögkatolikus 0,3%, felekezeten kívüli 7,7% (6,4% nem nyilatkozott).
Teljes népesség: 291 fő (2015. jan. 1.)

(forrás: wikipedia)
Címkék: , , ,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban