Hosszabb Üzemidő mobilon, táblagépen


Az okostelefonok korszakát éljük. Örülhetünk, hiszen egy számítógépet hordozhatunk magunkkal bárhova. Azonban van egy nagy problémája: hamar lemerülnek (általában 1 nap alatt), de néhány trükkel meghosszabbíthatjuk az akkumulátorunk élettartalmát, üzemidejét. Ebben a bejegyzésben tehát nektek (smartphone, tablet tulajdonosok) nyújtok egy kis segítséget. 

Az első dolog, hogy leszögezzem a sokak által feltett kérdést: Mi is az okostelefon? Miben különbözik a többi telefontól?
A válasz: okostelefon (smartphone) az a telefon amin valamilyen operációs rendszer fut (Android, iOS, Windows stb) és lehet rajta alkalmazásokat futtatni (ami fontos, hogy le is tudd szedni, mert egyes telefonokon csak azokat az alkalmazásokat futtathatjuk, amelyeket a gyártó feltelepített. Figyelem! Az ilyeneket is okostelefonoknak reklámozzák, hogy jobban vegyék! Messze nem az, és ha veszünk egy ilyen készüléket csalódunk majd benne. Javaslatom: a vásárlás előtt mindenképp nézzünk utánna az interneten, hogy az adott telefon mire képes).
Egyszerűbb meghatározás: egy olyan miniatűr számítógép, ami telefonként is képes működni.
A mostani telefonok rendelkeznek CPU-val, RAM -al, Grafikus gyorsítóval stb pont mint egy számítógép. 
Energiára van tehát szükség : és van ahol elég sokra. Minél okosabb (többet tud, fejlettebb) egy telefon annál több energiát használ. 
Ezek térhódítása miatt már a Nokia (egyszerűbb: nem a Lumia- ra értem) telefonokat (és hasonlókat) butatelefonoknak nevezték el. 

Emlékezzünk vissza, mit tudott például a Nokia 3310 -es sikertelefon. Tudtunk vele: telefonálni, sms -t írni, egyszerű játékokat játszani, dallamot szerkeszteni, időpontot és dátumot nézni: és kb ennyivel ki is merítettük a tudását. 1 G -s volt, szimpla GSM Dual Band -es, memóriája (kapaszkodj meg) : zéró volt, wap meg ilyen marhaságok (edge, wifi) szó se lehet róla...De a lényeget tudta: telefonáltunk, gyors üzeneteket küldtünk, megnézhettük az órát (riasztott is) és ha unatkoztunk snakeztünk. Kell ennél több?
(a videót csak az érdekesség és a visszaemlékezés céljából biggyesztettem be)

Szóval ne várjuk azt el: hogy a mostani telefonunk heteket bírjon ki egy feltöltéssel: mert jelenleg nem tudnak olyan akkumulátort tenni bele, ami kibírná. 
Itt persze jön egy elmélet: mely szerint a mai kapitalista rendszerben nem is akarják még ezt csak úgy kidobni a piacra, ha lenne is ilyen innováció. 
Vegyük pl egy KiKong (kitalált) dél - kóreai céget, amely olyan sikeres mint a Samsung. Kiadna most egy 10000 mAh -es akus telefont, persze a többi is a csúcson: 50 megapixeles kamera, Ultra HD filmezés, 5 Mega LED, 10 Coros processzor, 30000 RAM (mert miért ne? biztos ami biztos), 10 terrás belső tárhely (külsőleg lehetne bővíteni: egy max 300 terrás nano SD kártyával) stb
Nem érdekük: hiszen így nincs fejlődés. (a kezdetlegesből direkt a csúcs) Fogyasztói társadalomban élünk: a cél az, hogy a cégek profitra tegyenek szert: ehhez pedig (jelenleg) egy fontos dolgot kell kövessenek. Apránként kell fejleszteni, hogy a vásárló az a kis plusz miatt új terméket vegyen. Hiába jó a régi is: vesz egy jobbat.

1 hete jelent meg az interneten ez a videó.(csodálkozom, hogy nem törölte még a Youtube) Phonebloks: egy nagyon praktikus okostelefon ötlet. Kihangsúlyozom: csak ötlet, felvetés. Soha nem fog megvalósulni: hiszen, ha ez a koncepció valósággá nőné ki magát: a rengeteg érintett céget a csódbe vinné. (de talán egyszer majd eljön ez az idő is: jelenleg amit tehetsz, hogy támogatod a találmányt itt: https://www.thunderclap.it/projects/2931-phonebloks


Tehát: még egy darabig be kell érjük ennyivel. Jöjjön tehát a bejegyzésem lényege. A telefonunk üzemidejét növelhetjük a következő trükökkel:

Néhány humoros (de alapjában véve hasznos) tanácsom:
- vegyél egy butatelefont: ezeknek az üzemideje akár 1 hónap is lehet. Amúgy meg nagyon olcsók.
- ha mégis okostelefonra vágysz: Ne telefonálj rajta, ne játszodjál, ne filmezz, ne pötyögtessed állandóan: de inkább be se kapcsoljad... Tedd le az asztalra és nézzed a szépséget.
- köttesd be újra (ha levágattad) a Fix Telefont. Így, ha otthon vagy majd elérhetnek az ismerősök. Ennél is jobb a Skype és egyéb hasonló kapcsolattartó programok a számítógépeden. 

Ezek voltak a leghasznosabb ajánlásaim. Most pedig a valódi üzemidő növelő tanácsok, programok következnek:

- csökkentsük a fényerőt és az ébrenlét idejét: ez a módszer a leghasznosabb, hiszen a kijelző az okostelefon legtöbbet fogyasztó egysége. (70 % -ot is megspórolhatunk)
- 3G vagy 4 G - t kapcsoljuk ki (inaktiváljuk) : adatátvivel lekapcsolása. Ha csak időnként netezünk nincs miért fogyassza ez is fölöslegesen az akkut. (ha netezünk visszakapcsoljuk)
- WLAN : (WI - FI) ha nem kell ezt is kapcsoljuk ki.
- Élő Háttérképek kikapcsolása. Sokat javíthatunk ezzel is az üzemidőn. Igaz szépek: de nagyon zabálják az akksit. Helyette ajánlok egy egyszerű sötétebb (minél világosabb annál több energiát fogyaszt a kijelző) háttérképet.
- A gyors mobilnetes adatátvitelre csak a webes alkalmazások és a böngésző használatakor van szükség, telefonáláshoz és a feltelepített (internet nélkül működő) alkalmazások futtatására elég a megszokott GSM hálózat is. Tehát : GSM -re tegyük a UMTS helyett a hálózatunkat.
- ha filmeket nézünk, akkor egy hasznos tanács. Minél alacsonyabb felbontású filmeket játszunk le, annál energiatakarékosabb. Ha HD lejátszásra is képes a telefonunk: elegendő ott a kisebb felbontás is: hiszen a viszonylag kicsi képernyőn úgysem látjuk a különbséget. (Főleg a Full HD és HD között)
- GPS -t, ha nem használjuk kapcsoljuk ki! Ha mégis használni akarjuk: navigálásra be lehet kapcsolni, de ha csak a saját helyzetünket akarjuk meghatározni elegendő ha a Vezeték nélküli hálózatokat aktiváljuk. (a tartózkodási helyet a rendszer a Wi-Fi vagy a mobilhálózatok alapján állapítja meg) Így is sokat spórolhatunk.
- ami még fontos, hogy azokat a programokat, amelyeket nem használunk állítsuk le teljesen. (Ne fusson a háttérben) Erre a legjobb alkalmazás: Advance Task Killer. (letölthető a Google Play áruházból: mna meg a többiről)

Mit csináljuk akkor a telefonon, hogy ne merüljön le olyan hamar?
Ezek zabálják a legtöbbet: ha videózunk, filmezünk, netezünk, zseblámpának használjuk, játszunk...

Megoldás lehet: az extra akkumulátorok vásárlása, amelyek között van jó is. Figyeljünk arra, hogy minőségi terméket vegyünk. (persze van a noname márkák között is jók) Mna meg a külső akkumulátorok: amelyek életet menthetnek egy utazás során. (van már 10000 mAh is: Verbatim Power Pack) Hátránya: a méret.

Fogyasztáscsökkentő programok:
Vannak akik nem hisznek ezekben a programokban, alkalmazásokban, de tény, hogy egyesek hatásosak. Itt van néhány példa:
- Battery Monitor és GSam Battery Monitor: ingyenes, Android 1,6 -tól / ingyenes, Android 2.1 -től
Az akkumulátorunk rövid leírását vetíti elénk. Mi mennyit fogyaszt, előrejelzés várható üzemidőről stb. 
(komplexebb a Better Battery Stats, csak persze fizetős: 600 FT körül letölhető)
- Juice Defender Battery Saver: ingyenes.
Sokan használják, nagyon népszerű alkalmazás. Ezzel tényleg javul az üzemidő: ha persze jól állítjuk be. Ajánlom a Balanced üzemmódot.
- Bataria: ingyenes, Android 2.1 -től. 
Az előbbi leegyszerűsített, áttekinthetőbb változata. Érdemes felfigyelni rá. (legalább kipróbálni)
- Snapdragon és BatteryGuru: ingyenes, Androis 4.0 -tól.
Azokon az okostelefonokon működhet sikeresen: amelyekben Qualcomm Snapdragon SoC van. (saját maguk készítettek, erre a processzorcsaládra egy energiafogyasztást csökkentő alkalmazást) Sajnos még Béta fázisban van.
- Advance Task Killer: ingyenes, Andoid 1.6 - tól
Saját magam is rendszeresen használom. Rengeteg ehhez hasonló alkalmazás tölhető le a marketből. A lényege, hogy a háttérben futó programokat, alkalmazásokat szépen kilövi (kill), így a telefonunk is gyorsabban fog mozogni (elvileg) és az üzemidőnk is javul.

Ezek lennének a leghasznosabbak. Persze még vannak: és lehet keresgélni a Google Playben hasonlóakra. A tanácsom: hogy: előbb olvassuk el a hozzászólásokat. Sajnos sok közülük vírusokat tartalmaznak, amely jobb esetben csak reklámokat zúdítanak ránk, de általában nemhogy javítanának az üzemidőn: épp, hogy lassítanak. 

Újabb tanács: ha épp okostelefont akarsz vásárolni ellenőrizd le a típust a neten. Nézd meg: milyen kapacitású aksija van, mellette meg milyen a proci. Mennyi az üzemidő, készenléti idő stb. 

Ennyit tudtam összefoglalni az adott témáról. Kellemes energiatakarékos böngészést, filmezést, zenélést stb az okostelefonodon!
Ha kérdésed van írj megjegyzést! Válaszolok! 
(legkésőbb 2 napra rá)


Címkék: , , ,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban