Filmajánló 4.

1. A Clockwork Orange (1971)
Mechanikus narancs
IMDb pontszám: 8.4
Műfaj: sci-fi, krimi, dráma

Ez a Stanley Kubrick film zseniális. Híres film: amit meg is értek. Annyi bizonyos, hogy nagyon furcsa egy produkció: csak nézd meg a plakátját. Eleinte én is óvtam magam tőle, de mégis megnéztem. Figyelem!!! Elég sok szexuális cselekmény van benne, (cenzurázatlanul) valamint az erőszak sem szorul a háttérbe: ezért 18 éven felülieknek ajánlott. Megértéséhez, megnézéséhez kell egyfajta érettség.
Készült hozzá magyar szinkron is (kettő), azonban elég nehezen lehet beléjük ütközni: ha mégse találnád meg, jó lesz az eredetiben is. (nem beszélnek benne sokat, csak az angol kiejtést kell elviselni)
A film nem nyert semmi kiemelkedő díjat. (csak jelölték) Talán azért: mert amikor megjelent sok port kavart a film: sokan be akarták tiltani.
Röviden: Alex és bandája éjszakánként a város utcáit járja és terrorizálja. A megvadult fiatalok törnek, zúznak, rabolnak és gyilkolnak, mígnem a bandavezért a társai föl nem nyomják a zsaruknak. A börtönben Alex önként vállalkozik egy új átnevelési gyógymódra. A sajátos agymosás célja, hogy kiölje az emberből az agresszivitást. Miután a kezelést követően gyógyultnak nyilvánítják, szabadon engedik. Alex azonban életképtelenné vált a társadalomban, kiszolgáltatottja lesz egykori áldozatai bosszújának. Végül öngyilkosságot kísérel meg. (port.hu)
Persze nem csak ennyiből áll: nagyon komplex műről beszélünk, tele jobbnál jobb (beleértve a bizarr) elemekkel.
Pontszámom: 9


2. Secrets & Lies (1996)
Titkok és hazugságok
IMDb pontszám: 7.9
Műfaj: dráma

Egy tanulságos film: családon belül ne legyenek titkok és hazugságok. (ez a film végén el is hangzik) Szeretem az ilyen filmeket: mert egyszerűek, nincsenek effektusok: semmi extra... az egyszerűség, mint a való életben. Néztem és néztem ... teljesen átéltem a helyzetet: és épp ezért olyan jó. A színészek zseniálisak: Brenda Blethyn Golden Globa díjat nyert (1997) legjobb színésznő- drámai kategóriában.
Ha a történetet vesszük: elég egyszerű, talán le is tudom írni egy mondatban: van egy anyuka, akinek van egy eltitkolt lánya, aki épp felbukkan... ebből pedig jönnek a bonyodalmak. (amikor a film végén elmondja lányának és családtagjainak) De: ez ne riasszon vissza senkit: mert a film tele van drámai helyzetekkel. Zseniális!
Pontszámom: 10


3. The Ring (2002)
A kör
IMDb pontszám: 7.1
Műfaj: horror

Legyen egy kis borzalom is: itt van A Kör: amely szerintem az egyik legfélelmetesebb horrorfilm. Itt sokan nem fognak egyetérteni (horror rajongók), na de mindegy. Ez a film hihetetlenül horrorisztikus: és nem azért mert minden percben ijesztő hangeffekteket hallunk, hanem azért mert úgy van elkészítve a film: hogy a tudat alattidat félemlítse. (állandóan)
Az eredetije : az egy japán film (Kör), az amerikaiak átdolgozták. Nagy sikere lett: ezért a japán horror filmek az egész világot elárasztották. 
Ezt a filmet régen láttam, de nemrég újból megnéztem... és majd beszartam megint. Főleg a videókazettás rész, valamint az áldozatok kinézete ijesztő. 
Van Kör 2 is (2005): még nem láttam, de a fórumokat olvasván az derül ki: hogy nem épp a legjobbra sikeredett. 
Érdemes megnézni a japán változatot is: a történet ugyanaz: csak sokak szerint félelmetesebb az amerikai változatnál.
Zene: Hans Zimmer
Néhány érdekesség:
Az elátkozott kazettán hallható különös zene ugyanaz a hang, mint amikor Anna a kút fedelét a kútra tolja.
A lány neve a japán kazettán: Sadako; az amerikai kazettán: Samara.
A „kör” motívuma egyben vonatkozik a fényre, melyet a kút repedésein Samara látott és Samara videójának végtelen ciklusára is.
Nem írok róla több semmit: meg kell nézni. (már aki megtudja) Ha leírnám nem lenne olyan horrorisztikus.
Pontszámom: 10

4. Der Untergang / Downfall (2004)
A bukás - Hitler utolsó napjai
IMDb pontszám: 8.3
Műfaj: történelmi, dráma

Ez a német - olasz koprodukció: az egyik legjobb Hitleres film. A rendezőjét ki kell emelnem: Oliver Hirschbiegel. (a legjobb német rendező) Nagyszerű film, persze maga a története is közrejátszik. Aki nem látta ezt a filmet azoknak írom most: hogy a Youtube tele van a Hitler paródiákkal. Talán innen ismerős lehet. (pl: http://youtube) - ezek mind ebből a filmből lettek kivágva.
Ezek a paródiák megtartják az eredeti német hangot, de a feliratokat különböző témáknak megfelelően változtatták: sport, szórakozás, aktuálpolitikai témák, közlekedés, zene, sőt, egyes paródiákban Hitler maguknak a paródiáknak a létezésén dühödik fel.
A film rendezője, Oliver Hirschbiegel a New York magazinnak azt nyilatkozta, hogy nem lát kivetnivalót ezekben a paródiákban, hiszen a film célja az volt, hogy a film szereplőit lelökje a trónjukról és mindennapi alakként mutassa be őket. Így paródiát készíteni belőlük, vagy bármi mást tenni, amit az emberek szeretnének, nem helytelen. A filmet kiadó Constantin Film ennek ellenére több paródia törlését kérte a Youtube-ról.
2010 októbere óta a YouTube már nem törli le ezeket a videókat, sőt, egyes videókra reklámot is helyez. Corynne McSherry szellemi tulajdon specialista szerint ezek a videók a Fair Use esetébe tartoznak, így azok nem sértenek szerzői jogokat és nem kell őket eltávolítani. 2011-ig több ezer ilyen paródia került fel videó oldalakra. (forrás: wikipedia)
A film nem a harctéren játszódik: hanem a bunkerben (Hitler utolsó napjai) : ezért aki valami erős háborús filmre számít: annak csalódnia kell, mert nem az. Nem akció: inkább dráma. (de a legjobb)
Ajánlom mindenkinek.
Pontszámom: 9

5. As Good as It Gets (1997)
Lesz ez még így se!
IMDb pontszám: 7.7
IMDb Link
Műfaj: dráma, romantikus, vígjáték

Nagyon tetszett. Az egyik kedvenc színészem a főszereplő: Jack Nicholson. (nagyot alakít)
Elsőre úgy tűnt, hogy ez is egy hollywoodi giccses - nyálas romantikus film... de nem az. (csak annak akar tűnni) Romantika - dráma - vígjáték: gondoljunk csak bele: mikor láttunk egy jó ötvözetet: én nem.
Kiemelném még a díjakat:
Golden Globe-díj (1998) - Legjobb színész - zenés film és vígjáték kategória: Jack Nicholson
Golden Globe-díj (1998) - Legjobb színésznő - zenés film és vígjáték kategória: Helen Hunt
Golden Globe-díj (1998) - Legjobb film - zenés film és vígjáték kategória
Oscar-díj (1998) - Legjobb női alakítás: Helen Hunt
Oscar-díj (1998) - Legjobb férfi alakítás: Jack Nicholson
... és persze jelölések, amelyeket most kihagyok
Amúgy a filmben a főszereplő (J. Nicholson) majdnem egész végig buzizik. (van egy homoszexuális szomszédja, végén megbarátkozik vele) 16 éven felülieknek ajánlom.
Pontszámom: 10

6. Cube (1997)
A kocka
IMDb pontszám: 7.4
IMDb Link
Műfaj: fantasy, sci-fi

Legyen egy olyan film is: ami nem annyira tetszett... ez a 1997-ben bemutatott kanadai film, amelyet Vincenzo Natali rendezett. (a magyar bemutatója 2002. december 12-én volt)
Egyes oldalakon horrorfilmként szerepel. Lehet annak is tekinteni: de szerintem ez nem az. Rengeteg társadalmi kérdést (életfilozófia) feszegtet.
Lényege: van 6 ember (más-más társadalmi rétegekből: rendőr, rabló, pszichológus, építész, matematikus, autista. Felkelnek: és egy kockában találják magukat, ahonnan nincs kiút. (a végén megtalálják: már aki)
Ti mit csinálnátok?
Jönnek a bonyodalmak: előtérbe kerül az önzőség, mindenki saját magát akarja menteni... a gyengéket kiszorítják. (autista, a film közepétől viszont őt is beszervezik, mert van egy képessége ami segít a kijutásban)
Egyedi film, ebben egyetértek. (ezért is írok róla: meg kell nézni, legalább egyszer)
A színészek: van aki jól játszik, van aki kevésbé. A rendőr pl nekem nem tetszett.
Van Cube 2 és Cube Zero is : de ezeket inkább nem ajánlanám.
Pontszámom: 7

7. 25th Hour (2002)
Az utolsó éjjel
IMDb pontszám: 7.7
IMDb Link
Műfaj: dráma, krimi

Edward Norton: a másik kedvenc színészem. Mindig a maximumot adja, nem okoz csalódást: ebben a filmben váltig igaz. Nagyszerű alkotás. A rövid leírását elolvashatjátok itt: http://filmkatalogus.hu/Az-utolso-ejjel
Miért jó ez a film? Azért mert E. Norton a főszereplő, azért mert jó a történet, a zene, a rendezés... minden.
A film vége: (amit nem akarok lelőni) a rendező választási lehetőséget kínál a nézőnek. (két útvonal közül) Ha engem kérdeztek, akkor szerintem: bemegy a... (oda)... Amit bejátszanak, hogy Monty (E. Norton) családot alapít, gyerekek, megöregszik békességben és az életét elmeséli az unokáinak csak képzelet: azaz egy a választási lehetőségek közül.
Érdemes figyelmesen nézni a filmet: mert nagyon jó. Többször nézhető alkotás.
Csak két díjat nyert:
Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (2003) - Arany Medve jelölés: Spike Lee
Golden Globe-díj (2003) - Legjobb filmzene jelölés: Terence Blanchard
Innen is látszik, hogy ami jó azt általában nem szokták díjazni. (sajnos)
Pontszámom: 9


8. eXistenZ (1999)
Az élet játék
IMDb pontszám: 6.8
Imdb Link
Műfaj: sci-fi

Sokan nem tartják jó filmnek. Ha nem láttad és megnézed talán neked sem fog tetszeni: eléggé bizarr: szürreális, de inkább furcsa. Én eleinte bugyutának tituláltam, de a végére kiérett az egész és megtetszett. Bevallom őszintén: nem tudnám megnézni mégegyszer. Egyszer nézhető. Ezekben az években (90 - es évek vége) hódított a Matrix: ez a film is olyan matrixos a maga történetével.
Nem állítom, hogy a legjobb film amit láttam, de meg kell nézni: mert kötelező darab mindenki számára.
Története röviden:  film a jövőben játszódik, amikor az emberek többsége játékfüggőségben él. Az új találmány átlép minden korábbi korlátot: nincs szükség monitorra vagy sisakra, ugyanis a játék csatlakozóját az emberi szervezetbe ültetik be. Az eXistenZ a központi idegrendszeren keresztül kelti a tökéletes valóság illúzióját. A játékban a főhősnek menekülnie kell az őt üldöző merénylők elől. A leghátborzongatóbb az egészben az, hogy a valóság és az illúzió határai könnyen elmosódhatnak...(port.hu)
Pontszámom: 8

9. The Trial / Le procés (1962)
A per
IMDb pontszám: 7.7
IMDb Link
Műfaj: krimi, dráma

Vannak a klasszikusok. Szeretem ezeket is nézni: hiszen vannak köztük nagyszerű filmek is. (sőt több is, mint napjainkban) Sokan nem néznek fekete- fehér régi filmeket: mert nem színes és kezdetlegesnek hiszik őket. Pedig van amelyik nem az: ez például egy kitűnő film. Maga a színtelensége pont hogy ad egy különleges hangulatot. ( a per is olyan szürke mint a filmben) Van egy feldolgozása (1993) amiben Anthony Hopkins a főszereplő. Jónak jó, de valahogy mégis az eredeti 1962 -es adja át az egészet. Franz Kafka - A per című novelláján alapul: és ezzel rá is beszéltelek (remélem), hogy nézd meg!
Pontszámom: 8

10. The Sentinel (2006)
A testőr
IMDb pontszám: 6.0
IMDb Link
Műfaj: krimi, akció, thriller

... és, hogy újabb filmekről is essen szó (amennyire a 2006 - os újnak mondható) : itt van ez a The Sentinel. Nem nagyon szeretem az akció filmeket. Valahogy mindegyikben az öldöklés, a különböző effektek és egy csöppnyi romantika a tematika.
Időnként nézek új filmeket is (nagyon kiválogatom őket), de már annyira megundorodtam tőlük, hogy inkább a régebbi alkotásokat nézem meg szívesen/szívesebben.
Ez a Sentinel is csak azért került a szemeim látókörébe, mert Michael Douglas a főszereplő: gondoltam akkor csak jó (vagy jobb) lehet. Tűrhető volt. Megnézhető. Ezért ajánlom figyelmetekbe.
Miről szól: ahogy a cím is suggalja egy testőrről (azaz a Sentinel akit M. Douglas játszik) aki meg kell védje az elnököt. Persze ez kevés egy filmhez: ezért sok más is történik benne: pl a testőrt gyanúsítani kezdik (kollégái) és jönnek a problémák.
Izgalmas, jól kövehető történetszállal van ellátva, a rendezés is nagyszerű: ezért bekerült az ajánlott (nézhető) filmek bejegyzésembe.
Pontszámom: 8

Címkék: , , , , , , , , , , ,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban