Filmajánló 42.


1. Call Me by Your Name (2017)
Szólíts a neveden
IMDb
Rendező: Luca Guadagnino
Műfaj: romantikus, dráma
Pontszámom: 9

Egy nyár Észak-Olaszországban. Elio (Timothée Chalamet), a 17 éves amerikai srác számára maga a paradicsom. A szüleivel együtt minden évben ugyanabban az ódon villában meg kertben tölti a vakációt, és ugyanazok a régi barátok veszik körül. Buliznak, strandolnak, zenét hallgatnak, beszélgetnek, és persze szerelemesek?
Elio apja művészettörténész, aki minden évben befogadja néhány hétre egy tanítványát. Ezúttal a doktori disszertációján dolgozó Oliver (Armie Hammer) érkezik, aki megzavarja a boldog harmóniát. Nem illik ide. Túl laza, túl szép, nem tudni mit akar.
Ez a nyár más, mint a korábbiak. Boldog és furcsa, szerelemmel és bánattal teli. És mire véget ér, már semmi nem lehet ugyanolyan, mint addig volt. (port.hu)

2. Stronger (2017)
Bostoni erő
IMDb
Rendező: David Gordon Green
Műfaj: életrajzi, dráma
Pontszámom: 6



A bostoni maratonon elkövetett robbantás egyik áldozata mindent megtesz, hogy segítsen a rendőrségnek kézre keríteni az elkövetőt, miközben a támadás következtében elszenvedett traumával is meg kell küzdenie. (mafab)

3. Get Out (2017)
Tűnj el!
IMDb
Rendező: Jordan Peele
Műfaj: horror, thriller, misztikus
Pontszámom: 7



Most, hogy Chris (Daniel Kaluuya, Sicario - A bérgyilkos) és a barátnője, Rose (Allison Williams, Csajok) elértek a kapcsolatukban ahhoz a ponthoz, hogy megismerjék egymás szüleit, a lány meghívja Christ egy hétvégére a családi birtokra.
Chris a család túlzottan előzékeny vendégszeretetét annak tulajdonítja, hogy ezzel próbálják leplezni zavarukat, amiért a lányuk egy fekete sráccal jár. Ám ahogy telik a hétvége, egyre több nyugtalanító dolog történik, mígnem lassan fény derül az igazságra, ami felülmúlja Chris legdurvább rémálmait is... (port.hu)

4. Blue Valentine (2010)
Kék Valentin
IMDb
Rendező: Derek Cianfrance
Műfaj: dráma, romantikus
Pontszámom: 8


Cindy és Dean házassága hullámhegyekkel és -völgyekkel tarkított. A kapcsolatuk most megint megromlott, ám úgy tűnik, hogy ezúttal végleg eltávolodtak egymástól. Ebben az is szerepet játszott, hogy míg Dean megmaradt ugyanolyan egyszerű srácnak, mint amilyen egykoron volt, Cindy sok álmát volt kénytelen feladni. Mielőtt azonban végleges elhatározásra jutnának, úgy döntenek, hogy még egy próbát tesznek, hátha sikerül megmenteni a kapcsolatukat. A szívük mélyén talán abban reménykednek, hogy újra felizzik köztük a régi szenvedély. (port.hu)

5. The Constant Gardener (2005)
Az elszánt diplomata
IMDb
Rendező: Fernando Meirelles
Műfaj: dráma, romantikus
Pontszámom: 8

Észak-Kenyában meggyilkolják Tessa Quayle politikai aktivistát. A nyomok szenvedélyből fakadó, erős felindultságban elkövetett bűntényre utalnak. Az asszony férje, a szelíd temészetű Justin, a Brit Kormány-megbízotti Hivatal munkatársa életében először cselekvésre szánja el magát. Lelkiismeret-furdalástól űzve, és a felesége hűtlenségéről szóló pletykáktól megrendülten beleveti magát a nyomozásba, hogy megtudja, mi történt. Hamarosan összeesküvés nyomára bukkan, amely már eddig is ártatlan életeket követelt, és most már az ő életét is fenyegeti. (Kritikus Tömeg)

6. Edge of Tomorrow (2014)
A holnap határa
IMDb
Rendező: Doug Liman
Műfaj: akció, sci-fi
Pontszámom: 7
Bill Cage (Tom Cruise) katona, de eddig elkerülte a veszélyt - pedig az emberiség egy űrből érkezett, könyörtelen fajjal vív hosszú, elkeseredett háborút. Amikor váratlanul mégis bevetik, ő rossz felszereléssel, kevés tapasztalattal indul csatába, és nem is bírja sokáig: gyors és kegyetlen hősi halált hal. Azután feltámad, és újra harcba indul. És újra, és újra, és újra. A földönkívülivel való közvetlen érintkezés időhurokba sodorta, és ő kénytelen számtalanszor végigélni ugyanazt a pokoli küzdelmet, hogy azután újra alul maradjon. Ám az esélyei egyre jobbak. Amikor pedig felbukkan mellette egy különlegesen kiképzett katona (Emily Blunt), még az is lehetővé válik, hogy ne csak magukat mentsék meg, hanem az egész világot. (port.hu)

7. 3 hommes et un couffin / Three Men and a Cradle (1985)
Három férfi és egy mózeskosár
Rendező: Coline Serreau
Műfaj: vígjáték
Pontszámom: 6

A három férfi közös lakást bérel, ahol kiegyensúlyozatlan, vad és boldog agg- legényéletüket élik, állandóan változó barátnők társaságában. E jól működő rendszert egy fiatal anya teszi tönkre, aki egy napon a küszöbre helyezi egyi- kőjüktől származó gyermekét. A mit sem sejtő atya stewardként éppen Tokióban tartózkodik, két barátja életét azonban alaposan felforgatja a kis jövevény. (filmkatalógus)

8. Sideways (2004)
Kerülőutak
IMDb
Rendező: Alexander Payne
Műfaj: vígjáték, dráma
Pontszámom: 8

Két férfi, akik a kapuzárási pánik időszakának legszebb éveit élik, útra kel a kaliforniai borvidékre. Az utazást Miles szervezi, a szakmájába belefásult angoltanár és író, aki sehogy sem tud kiadót találni a regényének. Miles szereti a bort, és úgy gondolja, hogy barátja is igazán élvezne egy borkóstolással és golfozással töltött hetet. A bortúra Miles ajándéka, barátja, Jack ezt kapja tőle küszöbön álló esküvője alkalmából. Jacket, a levitézlett tévés színészt azonban cseppet sem érdekli a bor. A már hervadó, részmunkaidős playboy úgy gondolja, hogy mielőtt végleg behajózna a házasság kikötőjébe, jó lenne még lekapni pár cicababát a tíz körméről. (filmkatalógus)

9. Le Bonheur (1965)
Boldogság
IMDb
Rendező: Agnès Varda
Műfaj: romantikus, dráma
Pontszámom: 7

Párizs környéki kisvárosban él François, a fiatal asztalos, szép, szőke varrónő feleségével, s két gyermekükkel. Boldogságuk felhőtlen, áradó és teljes. François megismerkedik egy szép, szőke postáskisasszonnyal, s egymás szeretői lesznek. Boldogságának ezt az újabb élményét a meghitt családi kirándulás során bevallja imádott feleségének. Az asszony megértéssel fogadja férje örömeit, de mégis öngyilkos lesz. François feleségül veszi szeretőjét, boldogságukat nem árnyékolja be az öngyilkosság, és François második házassága olyan szeretetteivé fejlődik, mint amilyen az első volt...

A francia kritikusok sokat foglalkoztak ezzel a filmmel, mert a rendezőnő a cselekményt egyfajta sajátságos lebegésben tartja, s elkerüli saját álláspontjának nyílt közzétételét. A nézőre bízza annak eldöntését, hogy a bemutatott polgári boldogságábrázolás kritikus megfigyelést, avagy idealizált állapotot tükröz-e. (port.hu)

10. The Court Jester (1955)
Udvari Bolond
Rendező: Melvin Frank, Norman Panama
Műfaj: vígjáték
Pontszámom: 8

Az utánozhatatlan komikus, Danny Kaye emlékének adózunk ezzel az immár nemzedékek egész sorát kacagtató, halhatatlan filmvígjátékkal. A trónbitorló Roderick retteg, mert "felületesen" mészároltatta le a királyi családot: a még csecsemő trónörököst - aki csoda folytán sértetlen maradt -, az erdőben rejtegeti egy számkivetett csoport. A királyi udvarba érkező mókamestert állandóan összekeverik a lázadók vezérével, Fekete Rókával, és ebből számos hajmeresztő bonyodalom származik. S mint tudjuk, a mozsaras pohárban virul a pirula... (port.hu)
Címkék: ,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban