Filmajánló 21.

1. Revolutionary Road (2008)
A szabadság útjai
Rendező: Sam Mendes
Műfaj: dráma, romantikus
Pontszámom: 9
Leonardo Dicaprio: nem értem meg, hogy miért nem adják már oda neki az Oscart! Annyi jó szereplése volt a pályafutása során, hogy legalább egy Oscart lökhettek volna neki.
Ez is azt bizonyítja: hogy az Oscar díj - nem ér semmit. (Golden Globe szerintem sokkal relevánsabb)
Tegyük félre az indulatainkat - a Revolutionary Roadban is nagyot alakít Kate Winslet társaságában.
A történet maga elragadó és nyomasztó: egy friss házaspár problémáit mutatja be. Teljesen beleéltem magam. Neked is fog tetszeni!
Frank és April mindig igyekezett elkerülni a középszerűség csapdáját. Ám a kertvárosi környezetben, ahová költöztek, lassan maguk is olyanná válnak, amitől annyira irtóznak: középszerű, unalmas középosztálybeli emberekké. April merész tervet sző, hogy kizökkentse kapcsolatukat ebből a kerékvágásból. Párizsban, az ismeretlen, ám izgalmas világvárosban akar új életet kezdeni. Ám amikor tényleg dönteni kell, Frank és April pánikba esik. Az egyik mindenáron szabadulni próbál a mostani helyzetből, a másik ugyanakkor bármilyen megalkuvásra képes. (port.hu) 

2. Babel (2006)
Bábel
Rendező: Alejandro González Iñárritu
Műfaj: dráma
Pontszámom: 8
Tetszett: egy kicsit hosszú volt, ezért néha eluntam. De mindenképp ajánlom, mert mindent összevetve egy elég jó film lett belőle. 
A Bábel középpontjában a huszonegyedik század egyik legnagyobb problémája áll: az emberek közötti kommunikáció hiánya. A legszomorúbb az egészben, hogy nem kell elveszni a marokkói sivatagban, vagy a tokiói forgatagban, hogy elszigeteltnek, magányosnak érezzük magunkat. Inarritu szerint a legborzasztóbb magány az, amit magunkkal, a feleségünkkel, a gyermekeinkkel élünk meg. A rendező úgy véli, a film olyan nemzetközi nyelv, amely segítségével a művész áttörheti a valós és a kommunikációs gátakat bárhol a világon. "Nincs tökéletesebb eszköz a nyelvi korlátok áttörésére, mint a zene és a látvány. Ezeket nem szükséges lefordítani, mert általános emberi érzelmeket érintenek meg" - mondja. (port.hu)

3. Midnight Run (1988)
Éjszakai rohanás
Rendező: Martin Brest
Műfaj: akció, vígjáték
Pontszámom: 7
Robert de Niro: mindig nagyot alakít. Ebben a kis vígjátékban is: nagyon izgalmas és szórakoztató. 
Olyan tipikus vasárnapi esti film. 
Jack Walsh, az egykori chicagói zsaru össze van bilincselve Jonathan Mardukasszal. Mardukas, a lelkiismeretes könyvelő 15 millió dollárt tulajdonított el egy cégtől, amikor megtudta, hogy az a maffia tulajdonában van. A könyvelő fejére 100.000 dolláros jutalmat írtak ki, s persze Walsh nem engedni, hogy bárki is elorozza tőle ezt az óriási összeget. Az út New Yorkból Los Angelesbe repülőn 5 nyugodt óra, ám a több mint különös páros öt, kalandokban, izgalmakban, feszültségben igencsak bővelkedő nap alatt éri el úti célját. (port.hu)

4. Ultimo tango a Parigi (1972)
Utolsó tangó Párizsban
Rendező: Bernardo Bertolucci
Műfaj: dráma, romantikus
Pontszámom: 7
Hát Marlon Brando, Bertolucci filmjében. Milyen jól hangzik. A film maga jó, erősen romantikus.
Elég sok szexuális jeleneteket is lehet látni a film alatt. Ezért 16 éven felülieknek ajánlott!
Öngyilkos lett Paul felesége. A középkorú, kiüresedett lelkű amerikai céltalanul bolyong Párizsban, közös emlékek után kutatva. A francia Jeanne húszéves, egyetemista lány, akiről a filmrendező barátja portréfilmet akar készíteni. A véletlennek köszönhetően a két ember útja egy régi ház kiadó lakásában keresztezi egymást, melyben Paul a felesége elvesztése miatt érzett kétségbeesését váratlan és vadul szenvedélyes szeretkezésben vezeti le. Miközben mindketten élik külön életüket, a lakás állandó találkahelyük lesz. Paul és Jeanne sajátosan alakuló kapcsolata szükségszerűen tragédiába torkollik. A hetvenes évek egyik botrányfilmje. (port.hu)

5. There Will Be Blood (2007)
Vérző olaj
IMDb
Rendező: Paul Thomas Anderson
Műfaj: dráma
Pontszámom: 9
Eléggé híres film: ezért ha nem láttad pótold be! 2 Oscar és 114 egyéb díjt nyert.
Az 1900-as évek elején minden az olajról szól az amerikai határvidéken. Amikor Daniel Plainview hírét veszi, hogy van egy kisváros nyugaton, amely szinte fürdik az olajban, felkerekedik és a fiával együtt útnak indul Kaliforniába. Számítását siker koronázza, megcsinálja a szerencséjét, gazdag emberré válik. Ám a kitermelt olaj mennyiségével egyenes arányban növekszik a konfliktusok száma. Az olajbányászat velejárója a korrupció, a csalás, a pénz, a gazdagság ígérete elvakítja az embereket, veszélybe kerülnek a hagyományos értékek. (port.hu)

6. The Wild Bunch (1969)
Vad banda
Rendező: Sam Peckinpah
Műfaj: western, akció, kaland
Pontszámom: 8
Nem szeretem a western filmeket: de ez tűrhető volt. Szerintem a top 10 legjobb western filmben benne van!
Egy lírikusan erőszakos western film, mely elegyíti az új világ géppisztolyait és automobiljait, a régi stílusú lovakkal és pisztolyokkal.
Egy csoport középkorú törvényen kívüli az amerikai-mexikói határon arra a felismerésre jut, hogy az idő ellenük dolgozik. Elhatározzák, hogy még véghez visznek egy utolsó akciót, mielőtt szögre akasztanák pisztolytáskáikat, és nyugdíjba mennének. Szerencsétlenségükre azonban meg kell küzdeniük a mexikói hadsereggel és egy csapat jótékony vadásszal, akiket a banda egy korábbi tagja vezet. (port.hu)

7. Total Recall (1990)
Total Recall - Az emlékmás
IMDb
Rendező: Paul Verhoeven
Műfaj: sci-fi, akció, kaland
Pontszámom: 8
Arnold Schwarzenegger színészetéről most inkább nem írnék. Néhány film nélküle nem lett volna olyan sikeres. (pl Terminator) Az emlékmás egy kicsit más: ugyan itt is lövöldöz eleget, de a történet viszi a pálmát. Tetszett és szerintem majd újranézem valamikor. Jó kis sci-fi.
A XXI. században vagyunk. Doug Quaid-et olyan különleges eljárásnak vetik alá, amellyel a férfi emlékeit összekuszálják. Így akarják megakadályozni, hogy emlékezzen arra, amire nem kellene. Egy napon azonban Quaid mégis ráébred arra, hogy ki is ő valójában. Ez a felismerés arra készteti, hogy a Marsra utazzon és ott felvegye a harcot egy kíméletlen gengszterrel, aki romba döntötte életét. A bolygóra érve azonnal feltűnik neki, hogy a bűnöző is felkészült már érkezésére. Quaid-nek rá kell jönnie arra, hogy senkiben sem bízhat, mert szinte mindenki az életére tör. Menekülnie kéne, de a bosszú visszatartja és felveszi a harcot a kegyetlen gonosztevővel... (port.hu)

8. The Conversation (1974)
Magánbeszélgetés
Rendező: Francis Ford Coppola
Műfaj: dráma, thriller
Pontszámom: 7
Nem a kedvenc filmem, de szerintem lehet ajánlani. Cannes-i nagydíjas film, ezért csak jó lehet. Amúgy meg 3 Oscarra is jelölték. Főszereplő: Gene Hackman.
A film a magányosan élő, 44 éves Harry Caul drámáját mutatja be, aki a lehallgatás császára, de egy jól fizető, rendkívül profin kivitelezett munka során fokozatosan ráébred saját kiszolgáltatottságára.
"Amikor a forgatókönyvet írtam, még fogalmam sem lehetett a későbbi Watergate-ügyről és az azóta ismeretessé vált más hasonló dokumentumokról" - nyilatkozta a ma 60 éves rendező, aki eredetileg egy lélektani horrorfilmet akart készíteni egy különös foglalkozású ember magányáról, de végül a felelősség kérdése került a középpontba. Mit tegyen, mit tehet egy hivatalból pártatlan lehallgató, ha az ifjú feleségét még a parkban is figyeltető cégigazgató netán bűntényre készül? (port.hu)

9. Jackie Brown (1997)
IMDb
Rendező: Quentin Tarantino
Műfaj: krimi, dráma, thriller
Pontszámom: 7
Rendben volt ez a film is: jó kis történet, jó rendezéssel és szereplőkkel.
Jackie Brown (Pam Grier), a kalandos előéletű légikisasszony élete utolsó, de legnagyobb dobására készül. Bűnözők és idegbajos rendőrök sűrűjében tart a célja felé, miközben volt barátja, Ordell (Samuel L. Jackson), a kíméletlen gengszter is ugyanarra a nagy fogásra készül. Jackie váratlan szövetségesre akad Max Cherry (Robert Forster) fejvadász személyében, akinek a segítségével megpróbál túljárni a többiek eszén. (port.hu)

10. Kalifornia (1993)
Kalifornia - A halál nem utazik egyedül
Rendező: Dominic Sena
Műfaj: krimi, thriller
Pontszámom: 8
Végezetül pedig egy jó kis krimi: Brad Pitt, David Duchovny és Michelle Forbes főszereplésével.
Hosszú autóútra készül Pittsburghből Kaliforniáig Brian és a barátnője, Carrie. A hírhedt sorozatgyilkosokról készülő könyvükhöz akarnak anyagot gyűjteni. Hogy csökkentsék a költségeket, hirdetés útján keresnek útitársakat. Adele és Early meglepő páros. A lány aranyszívű és bugyuta, a fiú viszont erőszakos, és sötét múlt áll mögötte. Útközben Early viselkedése egyre gátlástalanabbá és fenyegetőbbé válik. Brian kezdetben még élvezi, hogy közelről figyelhet meg egy ilyen két lábon járó esettanulmányt, ám kíváncsisága hamarosan rettegéssé változik. (port.hu)
Címkék: , , , ,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban