Kolozsvár: SMS -ben való menetjegy vásárlás

Egyre több román városban vezetik be ezt a praktikus metódust - kényelmesen lehet busz és villamos jegyeket vásárolni. A mobiltelefon már nem luxus - mindenkinek van (még a nyugdíjasoknak is) egy vagy több készüléke. 
Késő van? Bezárt a bolt ahonnan jegyet tudtál volna vásárolni? Semmi gond - gyorsan előkapod a telefonod és küldessz egy SMS -t, pár másodperc alatt küldik is a megerősítést. A kapott üzenetet felmutatod a jegyellenőrnek és mindenki boldog. Nem kell lyukasztani, vagy keresgélni a jegyet.
Praktikus - és örülök, hogy Kolozsvár is csatlakozott ehhez a dologhoz.

Én mikor Kolozsváron laktam - sok problémám volt a jegyvásárlással. Pl: a 25 -ös éjjel is járt - mikor ezzel utaztam, nem tudtam honnan venni jegyet. (mert ugye a kis boltok be voltak már zárva) Elvileg a sofőrtől lehetett venni - de történt olyan, hogy nem tudott visszaadni vagy nem volt nála jegy: s mikor kérdeztem, hogy akkor mi legyen? - Húzta a vállát.
Kolozsvár tömegközlekedése szerintem átlagos. Bárhova akarsz menni - van járat. De vannak még hiányosságai - de ezt mostanában ahogy látom kezdik javítgatni.


PL:
A múlt évben felújították a villamosjáratot.
Ha már új a sín - vettek hozzá modern villamosokat. Persze a régebbiek is közlekednek. (ott a távolban pl: a régebbi verziót lehet megfigyelni)
Néhány új autóbuszt is beiktattak. 
Ami még nagy fejlesztés: októberig jegyautómatákat akarnak kihelyezni minden egyes fontosabb megállónál. 
Ez is egy nagyon jó kezdeményezés. Aki nem tud sms -ben jegyet venni - ilyen autómatákból vásárolhat. Azt már nem tudom, hogy a régi kis boltok megszűnnek vagy sem. Remélem igen - és bevallom nem sajnálom, hogy az elárusítókat máshova fogják áthelyezni. Amikor bérletet csináltam (többször) - mindig veszekedni kellett velük. Elhiszem, hogy unalmas egy meló - de dolgozhatsz máshol is! Nem feltétlen kell a stresszes hangulatodat rámruházzad.
Ezekről beszélek:
Volt olyan időszak amikor hosszú sorok voltak az ilyeneknél. A diákok épp bérleteket hosszabítottak. (vagy készítettek) Az autómatákkal remélem ez mérséklődik majd - hiszen általuk néhány gombnyomással szépen elkészítik a bérletedet is. 
A kígyózó sort, így képzeld el:


A másik dolog ez az SMS -ben való jegyrendelés.

7478 - egy viszonylag könnyen megjegyzehető számra kell elküldeni az adott kódokat. Több lehetőség is van. 
1. elküldöd az adott járat számát. (pl: 25, 6, 7, 9...) Ez esetben csak az adott járatra vettél jegyet - 45 perc az érvényességi idő. Ára: 0,5 Euró.
2. T - betűt küldöd el: 1 órán át bármilyen menetre érvényes , a városon belül. Ára: 0,9 Euró.
3. A - betűt elküldve: Egy teljes nap utazgathatsz a városon belül bárhova, bármelyik járattal. Ára: 2,6 Euró.

Aki Kolozsvár külső településein lakik vagy dolgozik - annak bevezették az úgynevezett M - es lehetőséget.
(Floresti, Baciu)
M40 - 40 percig érvényes: Kolozsváron belül és kívül (0,9 Euró)
M60 - 60 percig érvényes (1,35 Euró)
M80 - 80 percig érvényes (1,8 Euró)
MA - 24 órán át bárhova utazgathatsz 4 Euróért.

Az árak rendben vannak - figyelem! még hozzáadódik az ÁFA is, szóval náhány centet még levesz. Jó hogy van ilyen - de a sok előny mellett tekintsük meg az általam vélt hátrányokat is!

- az első az: hogy egy kicsit drágább mint a hagyományos jegyvásárlás. Egy járat 0,5 Euró - ami kb annyi mintha egy rendes jegyet vennél - de erre még ráteszik az ÁFÁ -t. Még ami számításba jön: a telefonodat nem az Euró árfolyamának alakulásának a függvényében töltöd fel - az adott mobilszolgáltató határozza meg, hogy egy 5 eurós feltöltő kártyát mennyiért ad. Nem is beszélve azokról a boltokról, ahol még rátesznek néhány lejt - hogy ők is profitáljanak a kártyák árusításával. De mindezt - akár felfoghatnánk kényelmi adónak is. 
- ha hiszed, ha nem - nem mindenki ért a mobiltelefonhoz: főleg az idősebbek. Ezért ők inkább a hagyományos jegyet válasszák. (szerintem)
- Előfordulhat, hogy a mobiltelefonod lemerül, mire jön az ellenőr. S akkor mi lesz? Hogy mutatod fel az adott kódot? (esetleg mindig leírod valahova: vagy megjegyzed)
- mindig is voltak sunyi emberek - ezért biztos most is ki fogják használni az alkalmat. Felülnek a buszra - és mondják az SMS -t elküldték, de nem kaptak semmi kódot: mondván biztos van valami baj a rendszerrel. Ilyenkor jön a veszekedés az ellenőrrel.
 Na de ezek csak az én gondolataim. 
A témát bezárom. Kihangsúlyozom: azt a tényt: hogy jó, hogy van több alternatíva is! Ha nem tetszik: ne használd, ez csak egy lehetőség- egy új szolgáltatás amit nem feltétlen kell igénybe venned!

Emil Boc, a jelenlegi polgármester épp rendel egy jegyet.

Címkék: , , , ,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban