last.fm


Rákatpam a last.fm -re. Imádom a zenét: ezért ezt az oldalt mintha nekem találták volna ki. Eddig nem tanulmányoztam mélyebben, hogy mit is tud és mire is van a last.fm (sajnos). Csak információkat olvastam az előadókról: ennyi. De most megváltozott minden: igazi rajongója vagyok az oldalnak.
Ebben a bejegyzésben bemutatom ezt a nagyszerű oldalt: részletesen: ahogy azt illik.
Ha szereted a zenét: itt a helyed!
Profilom: http://last.fm/user/kaligula_3741
Kezdem a legelején: a last fm 2002 óta működik. 12 év kellett ahhoz, hogy regisztráljak. Remélem nem most fog megszűnni. (mint ahogy a hi5, iwiw)
Ez a last.fm másabb. A zene a fő tematikája. 
Sokan vannak fennt és használják még mindig. Jelezném 12 éves: és eddig még nem robbant be a piacra jobb, ilyen stílusú social media oldal.
Talán nem is fogják ezt űberelni: hiszen tökéletes. Még lehet fejleszgetni: de inkább maradjon így. 

Az oldal elérhetősége:
Az fm valami rádióra céloz. Majd később kiderül, hogy igen: valami rádiós dolog is van a  háttérben.


Ha még nem regisztráltál : ez fog megjelenni. Fennt a Join-ra kattintva tagja lehetsz (ingyen) az oldalnak. (vagyis inkább a last.fm közösségnek)
Igen ez egy zene kedvelő emberek közössége. Bármilyen stílust hallgatsz: itt a helyed.
Megismerhetsz hasonló zenei ízlésű embereket!
Tehát Join: username (felhasználónév), email cím, password (jelszó) + ellenőrző kód (hogy nehogy robot legyél)... és máris tag lettél. Alternatíva: amiért már minden a facebook körül forog: ezért itt is lehet szimplán a facebook-al regisztrálni.


Ez az előoldal. Itt ajánl neked előadókat, zenéket, albumokat. Lennebb (nem fért be a képbe) : mutatja milyen esemény lesz nemsokára a közeledben. Pl: most nálam...


Még felajánl embereket. (People you may know) Mutatja, hogy az ismerőseid mit hallgatnak éppen.
Az új albumokról is tudósít, amik éppen megjelentek az iTunes-on, Beatporton... (persze csak azoktól az előadóktól, amiket hallgattál)

Itt van az én profilom teljes egészében

Persze ez mindig változik, hiszen azonnal frissül. Ahogy hallgatsz egy zenét, azt megjeleníti (Listening Now) és a Recently Listened Tracks lista meg csak bővül... Visszanézheted miket hallgattál. És persze vissza is hallgathatod. Rámész a zene címére és előugrik az oldal tele információkkal: előadóról, a zenéről, hogy hányan hallgatták meg azt a számot... + meg a Youtube beágyazva. (így hallgathatod vissza)
Rengeteg minden van: nem is tudom felsorolni őket: ezért most a legfontosabb dolgokat írom le:

- Library: mutatja hány egyedi előadónak a zenéit hallgattad. (pl nálam: 639 artist in total) Készít egy toplistát a kedvenc előadóidról. Pl ha Armin van Buurent hallgattad legtöbbször az lesz az első helyen (mutatja hányszor és milyen dalokat).
- Top Artists, Top Tracks: leghallgatottabb előadód (heti, havi, 3-6 hónapi, évi és össz. statisztika) és melyik dalt hallgattad a legtöbbször (cím szerint)
- Neighbours: a zenei stílusod alapján megjeleníti azokat a felhasználókat akik hasonló zenét kedvelnek. 
Felveheted őket barátnak ... és megismerkedhettek. Sőt ettől fogva láthatod, hogy mit hallgatnak éppen.


- Groups: vannak ilyen groupk - pl Hungary, Romania, Chill out, Rock, Trance Community... Beléphetsz egy ilyen csoportba egy egyszerű join-al: megoszthatod zenéidet, ismerkedhetsz stb.
- Play Library Radio: innen ered az fm kifejezés. Tagok szerint indíthatsz egy ilyen rádiót: pl rock. Elindítja az integrált Youtube lejátszóját: és csak rock zenéket játszik: keverve. Így számodra még ismeretlen előadókra, zenékre bukkanhatsz. (bármit beírhatsz: zenei stílust, országot, felhasználót) Nagyon jó!
Ha rámész az egyik barátodra az ő Library radióját is meghallgathatod: vagyis csak azokat a számokat kezdi el játszani, amelyet XY hallgatott.
- Shoutbox: itt írhatsz másoknak (profiljukra), persze van külön privát üzenet küldési lehetőség is.

Hogyan tárolja az általunk hallgatott zenéket?
- a last fm -en a Youtube klippeket ha nézed. (legalább a zene felét meg kell hallgasd)
- vagy letöltöd a last.fm scrobblert (innen ni: http://last.fm/download) feltelepíti a kis programját és ezzel a Winampon hallgatott zenéid (vagy egyéb zenelejátszókon: majdnem mindegyiken) megjelennek és tárolódnak.


Így néz ki: egy kis ablak: mutatja mit hallgatsz éppen: hányan hallgatták meg azt a számot, megnézheted az előző lejátszásaidat (scrobbles), a profilod leegyszerűsített változatát is megjeleníti ... na meg ott vannak a barátok (Friends) ha nyomon akarod követni mit hallgatnak éppen.
Mobilon is elérhető ez a dolog. A Real Player-ben bele van integrálva a scrobbler (nem kell telepíteni külön) : csak be kell pipálni Enabling Scrobblert.
Ha valaki Winampot (vagy más playert) használ fel kell tenni a scrobblert. (keress rá a marketen)

Amit még kihagytam: a szémokat lehet Love -olni (szív), megosztani (pl facebookon), betenni egy külön listába (playlist) stb
Rengeteg minden van: ezért jobb ha kipróbálod.
Ha szereted a zenét nem fogsz csalódni benne.


Címkék: , , ,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban