Zilah - Az átalakulás


Zilah nagy átalakulásokon megy keresztül. Mindenhol fel van túrva, a járdákon alig lehet közlekedni. A munkálatok már hónapok óta tartanak. Lassan dolgoznak - de ezt már megszoktuk. A polgármester választások ideje alatt sok projekt hangzott el: sportlétesítmény építése, fedett uszoda építés, park és a központi piac teljes felújítása valamint az utak rendbetétele. Nem hittem volna, hogy ezek meg is valósulnak... de lassan - lassan úgy látszik mégis.

     Milyen változások következtek be az utóbbi években?
- A Meszes lábánál kialakított rekreációs park, amit Parcul Padure Bradet-nek neveztek el. Játszóterek, padok és utakat építettek... persze nagyon sok pézbe került. Ötletnek jó, azonban ezt inkább a fenyvesben élők élvezhetik.


- Iskolák felújítása: ezt nagyon jól véghezvitték, hiszen több intézmény is kihasználhatta az európai uniós támogatásokat. Legutóbb a Ioan Sima, Mihai Eminescu és a A. P. Ilarian (még tart) iskolákat újították fel. Jól haladunk ez ügyben, azonban sok iskola csak részlegesen lett felújítva. Visszaemlékszem: amikor én 11 -dik osztályos voltam, akkor kezdték el a CNS (Ady, Matek-Fizika vagy valaki Wesselényinek említi - a magyar idők még sokakban jelen van) újítását. Lassan haladtak és sokminden ki is maradt. Sok osztályban ugyanazok a rozoga padok maradtak, a kémia laboron pedig semmit sem alakítottak (lehet már igen). A torna tanárok örültek a legjobban, hiszen a sportpálya és a benti terem került teljes felújításra.

Sikeres felújítás egyike: Gheorghe Lazar iskola, Zilah

- A Meszes Negyed: A polgármester nagyon büszke erre a teljesítményére. Mindennel ellátták: úgymond Zilahnak ez lett a legszebb része. Azonban a lakosság felháborodott, hiszen itt lakik a polgármester is, és persze sok gazdag zilahi ember. Ők persze élhetnek normál környezetben: ahol minden méterbe villanypóznák vannak, az utak nagyon jók és ahol nincs gond az áramellátással és a csatornahálózattal. Sokan válaszokat vártak kérdésükre (miért nem teszi inkább rendbe a többi városrészt): a polgármester pedig semmi szégyen nélkül azt válaszolta, hogy igen kiépítettük és ha még tudunk még építünk ilyen tipusú negyedet.
- Sportcsarnok felújítása: végre elkészült ez is. Sok évi munkálatok után már egy teljesen felújított sportcsarnokba drukkolhatunk a kedvenceinknek. Nagyon rossz állapotban volt, amint lehet látni:


Most azért néz ki valahogy... de nekem nagyon nem tetszik a színe: szerintem egy nagyon gyors projekt volt. Nem szántak rá időt arra, hogy megtervezzék legalább a színét: nekem nagyon de nagyon nem tetszik.


De nézzük a jó oldalát: legalább nem néz ki úgy, mintha valaki bombát dobott volna reá. Örülök, hogy megvalósult ez a projekt.
- Pláza létesítése: Egyre több helyen építenek ilyen típusú komplexumokat. A plázacicák már Zilahon is élvezhetik azt a különleges feelinget, amit csak ők éreznek. (Nem kell a kolozsvári Polusba vagy Iuliusba kocsikázzanak) Én összesen vagy 3 -szor voltam benne. Nem tetszett: kicsi, elég rendszertelen és az üzeletek sem valami jók. Teljes nevén Activ Plazza Mall : Zilah központi részén helyeszkedik el. Már 2006-ban elkezdték a munkálatokat és 2009-ben adták át az új épületet. 5 emeletes, a tetőtéren pedig egy Klub található (neve: Level). 

- Vásárcsarnok:  A központi piacot kiürítették és helyette egy fedett vásárcsarnokot kezdtek el építeni. 
- Zilah elterelőút kiépítése (Centura Zalau): nagy befektetés volt, azonban sokak szerint értelmetlen, Zilah nyugati részén helyeszkedik el: aki nem akar a városi agglomerációba menni, az ezen az utón elmehet Egrespatakig... ??? De minek?


- A megyei korház is kapott némi támogatást. Olvastam, hogy vettek különböző orvosi berendezéseket, ágyakat. stb De ez nagyon kevés: a korház állapota még mindig nem felel meg az európai normáknak, de ez Romániában már szokás. Az egészségügy hanyatlik, talán egyszer az egész korházat majd átalakítják.

     Jó - jó vannak hasznos kis befektetések amint látjuk: de vannak értelmetlenek is. Ezenkívül a munkálatok nagyon de nagyon lassúak:
A jelenlegi projektek közé sorolandó a felkapott forgalomfigyelő webcamerák elhelyezése. Fel van túrva minden: az én véleményem, hogy hasznos ugyan, de nem épp ez a legalkalmasabb időpont e projekt véghezvitelére. Vannak súlyosabb problémák Zilahon, amire évek óta oda se figyelnek:
- utak, járdák megfelelő rendbetétele: ahogy most kinéz az szörnyű.
- a tisztaság, ami szerintem a legsúlyosabb problémák egyike e városban. Nagyon mocskos egyes helyeken: a szelektív hulladékgyűjtés nem ismert. Az utcák tele vannak szeméttel, a zöld területek szintén... a tömházak környékén meg elviselhetetlen. A Zilah patak kinézete meg borzalmas. Egyesek oda dobják a szemetet. Amikor elmegyek mellette megértem, hogy Európában miért nézik le ezt az országot: ilyenkor nem jön, hogy kiálljak mellette: pedig itt születtem, de nem tudok hazafiként viselkedni. Igaz, a legfőbb ok az emberek magatartása, azonban az én optimista hozzáálásommal remélem, hogy ez mihamarabb megváltozik. Mit lehetne ez ügyben tenni?
     Megismertetni a lakókkal különböző projektek révén, hogy a környezetünk tisztasága és épsége fontos! A parkban például rendszeresen lehetne szórólapokat osztogatni és elmagyarázni az embereknek ezt a dolgot. Itt csupán az a baj, hogy nemtudom, hogy egyesek megértenék-e, vagy meg akarják-e érteni? Az én optimista hozzáálásommal remélem, hogy azért e város lakossága rendelkezik valamilyen rejtett intelligenciával.
     Amiért a román ember sokszor nem hallgat a szép szóra büntetni kéne őket, aki pl elhajít valamit az utcán. 
     A szemételszállító (és takarító) cég teljes átalakítása vagy felszámolása. Sajnos itt a mi városunkban nincs konkurencia ezért lazák és nem végzik elég jól a munkájukat. A szelektív hulladékgyűjtés is részben az ő feladatuk lenne.
- Épületek felújítása (főleg a tömbházak): Hihetetlen, hogy néznek ki. (főleg a Dumbrava negyedben) El kéne indítani egy tömházfelújítási projektet: az európai unió szerintem ezt is támogatná. Egyes lakók megunták már a várakozást és nekiláttak saját pénzükből szigetelni a részüket. Ez azonban oda vezet, hogy a tömházak színe lépésről - lépésre változik: és egyes lakók akiknek nincs elegendő pénzük, hogy belemenjenek ilyesmibe, azok kimaradnak a felújításból:


     Megoldás: a támogatás. Egy törvényt is be kéne vezetni ez ügyben, hogy ne színezze mindenki olyan színre a részét amilyenre akarja.
- Munkahelyek biztosítása: általában minden román kisváros ebben szenved. Nem tud munkahelyeket biztosítani a lakóknak: ezért sok fiatal külföldön keres megélhetést. Zilah is ide sorolandó, csak a Silcotub és a francia Michelin tartja életben ezt a várost.
- Szórakozási lehetőségek majdhogynem nincsenek. Ez ügyben is kéne valamit tenni. A mozit vagy 5 éve megszüntették, helyette egy club nyílt Hollywood néven. Eleinte jól ment, de pár évre rá bezárt. Ha kimész a városba nem nagyon van mit csinálj: elmehetsz mondjuk egy clubba vagy beülhetsz egy pizzázóba. Egyéb opció nincs. Színházi előadás ritkaságnak számít.
- Tömegközlekedés: eleggé rossz. A buszokra sokat kell várni és a minőségük sem a legtökéletesebb. Nemrég vettek vagy 5 autóbuszt, amely még türhető: de nagy szerencséd kell legyen, hogy épp aznap, abban az órában kifogjad. Nem egyszer mentem Kolozsvárra és vártam a buszt, hogy vigyen fel a fenyvesbe. Csomagokkal meg a laptoppal a hátamon fel kellett üljek egy kis mikróbuszra.


     Végszóként kijelentem, hogy Zilah sok problémákba ütközik. Ennek ellenére túl lehet valahogy élni az itt töltött időket. Remélem, hogy ezekkel a projektekkel amit véghezvisznek/vittek élhetőbbé teszik majd városunkat... de várjuk ki a végét.

Képek forrása: Google Images
Címkék: , , ,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban