Filmajánló 33.


1. Airplane! (1980)
Rendező: Jim Abrahams , David Zucker, Jerry Zucker
Műfaj: vígjáték
Pontszámom: 9

,, Láttál-e már fűben nyuszit? '' Egyedi humor - nem mindenki szereti. Egyszóval, olyan Leslie Nielsen -es... Imádom! Az Airplane pedig az első ilyen típusú filmek egyike.
Nagy az izgalom a repülőtér irányítótornyában, mindenki fejveszetten munkálkodik. Az egyik gép legénységét ugyanis leverte a lábáról valamiféle vírus, és az utasok kénytelenek egy volt veterán harci pilótára bízni az életüket. Az egyetlen probléma, hogy a fickó még nem heverte ki a háború okozta megpróbáltatásokat, és csak remélhető, hogy le tudja tenni a gépmadarat. Persze az utasok sem könnyítik meg igazán a helyzetet, mindenki más-más lelki avagy testi hibával van megáldva, ám a feladatot közösen kell megoldaniuk. (port.hu)

2. From Dusk Till Dawn (1996)
Alkonyattól pirkadatig
Rendező: Robert Rodriguez
Műfaj: krimi, fantázia, vígjáték
Pontszámom: 7

Érdekes volt - jó színészek (George Clooney, Harvey Keitel..) + Quentin Tarantino is játszik benne, a történet elcsépelt és talán visszagondolva elég bugyuta, viszont poénos és azért eléggé lekötött.
Két veszedelmes bűnöző tart a mexikói határ felé. Sokadik véres bulijukon vannak túl, amelynek során majdnem lekapcsolja őket az FBI, ezért forróvá válik a lábuk alatt a talaj. A mexikói Carlos megígéri nekik, hogy a határ túloldalán menedéket biztosít a számukra. A Gecko fivérek az éppen vakációzni készülő Fuller tiszteletes családjának lakókocsiját veszik igénybe ennek érdekében. Megegyeznek, hogy a találkozó létrejöttével a határon túl szabadon engedik őket. A megbeszélt színhely Mexikó legvadabb kocsmája, a Titty Twister, ahol rengeteg kétes alak tanyázik. Érkezésük estéjén azonban rettenetes dolog történik és a hely igazi pokollá változik. (port.hu)

3. Mars Attacks! (1996)
Támad a Mars!
Rendező: Tim Burton
Műfaj: vígjáték, sci-fi
Pontszámom: 7

Sokan gatyi filmnek titulálják - van benne valami: viszont nekem tetszett. Nagyon beteg film, néha meg az ilyen is jól jön. Plusz: hogy sok híres színész szerepet kapott benne: Jack Nicholson, Pierce Brosnan, Danny DeVito, Michael J. Fox, Natalie Portman, Glenn Close...
A költségvetése 70 millió dollárba került, bevétel 100 millió. 1996 -ban nagyot ütött - jól kigondolt rendezés, fekete humorral és jó kis történettel ellátva. Viszont csak egy 7 -est tudok rá adni: mert azért vannak jobb filmek is. (szerencsére)
Marslakók támadják meg a Földet, ám az Egyesült Államok elnökének, James Dale-nek (Jack Nicholson) az okozza a legnagyobb gondot, milyen ruhában üdvözölje az idegeneket. Felesége, Marsha (Glenn Close) csak annyit közöl, hogy ezeket nem akarja látni a házában. Közben persze a marslakók sem tétlenkednek, s úgy tűnik, nagyszabású invázójuk megfékezhetetlen. Egy véletlen folytán azonban, egy süket nagyinak köszönhetően megtalálják a zöld fickók ellenszerét: a francia sanzonoknak még ők sem tudnak ellenállni, s egytől egyig kipurcannak. (port.hu)

4. Todo sobre mi madre / All About My Mother (1999)
Mindent anyámról
Rendező: Pedro Almodóvar
Műfaj: dráma
Pontszámom: 9

Hitelessége elképesztő : Pedro Almodóvar ezzel a filmmel is bizonyította tehetségét.
Mindenképp megnézendő alkotás. Azért néhol kell koncentrálni, hogy el ne veszítsd a fonalat.
Egy görög mondás szerint csak azok a nők látnak tisztán, akiknek könny áztatta a szemét. Manuelára nem igaz ez a mondás. Azon az estén, mikor egy autó halálra gázolja Estebant, a fiát, Manuela minden könnyét kisírja. S ahelyett, hogy tisztábban látna, a jelen és a jövő teljesen összekuszálódik benne. Fia egy hátrahagyott naplójában az alábbiakat olvassa: "Tegnap anyám egy fényképet mutatott nekem. A fele hiányzott. Úgy érzem, az életemből is hiányzik ez a rész." Az apjáról volt szó. Manuela sosem beszélt róla fiának, nehéz lett volna megmagyarázni, hogy a férfinek nagyobb mellei vannak mint neki és hogy Lolának hívják. A hallgatás mint egy szörnyű bűn, úgy nehezedik vállaira. Elhatározza, hogy megkeresi Lolát, hogy elmondja neki, volt egy fiuk, aki már halott. (port.hu)

5. Abre los ojos / Open Your Eyes (1997)
Nyisd ki a szemed
Rendező: Alejandro Amenábar
Műfaj: dráma, misztikus, romantikus
Pontszámom: 9

Egy újabb jó spanyol film, Eduardo Noriega és Penélope Cruz főszereplésével.
Bebörtönzött férfi meséli el különös történetét egy pszichiáternek. Arcát maszk takarja. César a neve, egykor gazdag örökséghez jutott árva fiú. Nagy nőcsábász hírében állt, gátlástalanul költötte pénzét. Partijain a város arany ifjai és barátnőik mutatkoztak szívesen. Legjobb barátja egyszer elvitte legújabb barátnőjét, akibe César rögtön beleszeretett. Azon az éjszakán viszonzásra is talált. César féltékeny barátnője őrjöngve ment érte hajnalban. Autójával öngyilkosságot követett el, César azonban túlélte a balesetet. Iszonyú módon eltorzult arcát ezután csak egy maszk takarhatta el. Utolsó szerelme egy napon jó hírrel érkezik: forradalmi sebészi technika segítségével visszanyerhetné arcát. A férfi sejti, hogy újjászületik. De nem tudja, hogy egy rémálomban. (port.hu)

6. O Brother, Where Art Thou? (2000)
Ó, testvér, merre visz az utad?
Rendező: Joel Coen, Ethan Coen
Műfaj: vígjáték, akció
Pontszámom: 7

Ezt a filmet is csak ajánlani tudom. Jó kis vígjáték. (főleg George Clooney benne eszméletlen)
A gazdasági világválság sújtotta Délen három rab megszökik a börtönből: Everett Ulysses McGill, a bájos, egyszerű Delmar, és az örökké zsémbelődő Pete. Egész életükre kiható kaland vár rájuk, mikor nekiindulnak, hogy visszaszerezzék szabadságukat, és hazatérhessenek otthonukba. Nincs vesztenivalójuk: bilincsbe verve futnak az életükért. Útjuk hihetetlen kalandok sorában és emlékezetes találkozásokban bővelkedik. Nyomukban jár Colley, a ravasz és rejtélyes nyomozó, aki minden igyekezetével azon van, hogy a három fegyencet visszavigye a börtönbe. Modern Odüsszeusz-történet ez, melyben izgalmak, humor és szívfacsaró érzelmek keverednek. (port.hu)

7. El espinazo del diablo /  The Devil's Backbone (2001)
Ördöggerinc
IMDb
Rendező: Guillermo del Toro
Műfaj: dráma, horror
Pontszámom: 8

Újra egy spanyol film, és persze megint itt van Eduardo Noriega. Le a kalappal előtte.
1939, Spanyolország: a véres polgárháború végén Franco tábornok fasiszta csapatai felszámolják a maradék köztársasági erőket. A tízéves Carlost (Fernando Tielve), egy meggyilkolt republikánus harcos fiát apja bajtársai egy isten háta mögötti árvaházba viszik. Az igazgatónő, Carmen (Marisa Paredes) és a tanár, Casares professzor (Federico Luppi) a köztársasági erőkkel szimpatizáltak, ezért befogadják a kisfiút. Nehezen tudja megszokni új környezetét, főleg Jacintót (Eduardo Noriega), a durva gondnokot. Ráadásul éjjelente egy régi lakó, Santi (Junio Valverde) szelleme kísérti Carlost. Az udvaron egy óriási fel nem robbant bomba emlékeztet a halál közelségére. Franco katonái nincsenek már messze, a szellem vészt jósló hangja pedig egyre erősebb. (port.hu)

8. Bronenosets Potemkin / Battleship Potemkin (1925)
Patyomkin páncélos
IMDb
Rendező: Sergei M. Eisenstein
Műfaj: történelmi
Pontszámom: 9

Lehet eddig nem vevődött észre: de rendszeresen nézek nagyon régi filmeket is. Másfajta érzelmeket vált ki belőlem ... mindig figyelem a kivitelezést és a tájat: olyan jó néha visszamenni az időbe.
A Patyomkin Páncélos is ilyen . Hiába némafilm - engem teljesen elvarázsolt. Szovjet filmgyártás (és az egész filmtörténelem) egyik remekműve. 
Ha propagandafilm, ha nem: 9 -est megérdemel.
Ogyessza kikötőjében a munkások sztrájkolnak. A hajón matrózok egy csoportja Vakulincsuk vezetésével elhatározza, hogy csatlakoznak a sztrájkhoz. Másnap megtagadják, hogy egyenek a férges húsból készített ebédből. A hajó kapitánya a parancsmegtagadókra ponyvát dobat és lövetni akar rájuk, de a fedélzeten felsorakozott legénység átáll Vakulincsukék oldalára. A kialakult harcban a tiszteket lefegyverzik, a kapitányt lelövik, ám Vakulincsukot is halálos lövés éri. Holttestét partra szállítják és a mólón felravatalozzák, a város népe gyászolja. A kikötői lépcsőn gyülekező tömeg ellen katonaságot vezényelnek, esztelen mészárlás kezdődik. Válaszul a hajó ágyúi lövéseket adnak le a városi palotára. A flotta hajói felsorakoznak a lázadó hajó elfogására, ám azok matrózai is szolidárisak a Patyomkinnal, amely így győztesen kifuthat a tengerre, miközben felhúzzák rá a vörös lobogót.
Moszkvai bemutatásakor frenetikus sikert arat Eizenstein egyszerűen és hatásosan megkomponált filmje, melyet az 1905-ös forradalmi felkelés huszadik évfordulójára forgatott. A Brüsszeli 12-be beválasztott film nemcsak a Szovjetunióban, hanem Nyugaton is nagy feltűnést keltett. Jóllehet a korabeli cenzúra több európai országban (köztük Németországban és Magyarországon) is betiltotta, a világ kritikusai számára mindmáig a filmművészet csúcsát jelenti, jóllehet Eizenstein a filmet megbízásra készítette. (port.hu)

9. Aliens (1986)
A bolygó neve: Halál
Rendező: James Cameron
Műfaj: akció, horror, sci-fi
Pontszámom: 9

Még eddig nem ajánlottam: hát akkor itt az idő. Aliens. 1986 -os : kötelező!
57 évvel később egy mentőhajó talál rá Ripleyre (Sigourney Weaver), akinek az utolsó pillanatba sikerült megmenekülnie. Hazaérkezvén megtudja, hogy annak idején egy emberi kolóniát telepítettek arra a bolygóra, ahol megtámadta őket az ismeretlen szörnyeteg. Miután a földi kutatóbázis minden kapcsolatot elveszített az odatelepített emberekkel, Ripley-t egy sereg felfegyverzett harcos kíséretében visszaküldik a távoli bolygóra, hogy egyszer s mindenkorra leszámoljanak a félelmetes idegennel és megmentsék a túlélőket. De a landolás után nem sokkal elszabadul a pokol. (port.hu)

10. Charlie and the Chocolate Factory (2005)
Charlie és a csokigyár
IMDb
Rendező: Tim Burton
Műfaj: akció, vígjáték, családi, kaland
Pontszámom: 8

Végezetül egy elég jó kis film - főleg Johnny Depp alakítása miatt érdemes megnézni. (Willy Wonkát nem is képzelném már el más színésszel párosítani, ha lenne persze egy feldolgozás)
A csokigyár, amelyről a szegény családban élő Charlie álmodik, borzasztóan titokzatos. Tizenöt éve senki nem látott egyetlen munkást se bemenni, se kijönni, nem látták a csokoládégyáros Willy Wonkát, csak az irtózatos mennyiségű csoki áramlik ki a gyárból. Azután fantasztikus hír röppen világgá: Willy Wonka bejelenti, hogy kinyitja gyára kapuit az öt szerencsés nyertes előtt, aki egy-egy aranyjegyet talál csokoládéja csomagolópapírjában. Charlie is a kevés kiválasztott közé kerül. Találkoznak a titokzatos férfival és arra is fény derül, mi a látogatás megszervezésének igazi célja. (port.hu)

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.