Filmajánló 12.

1. All Is Lost (2013)
Minden odavan
Rendező: J.C. Chandor
 All Is Lost</p><p>(2013) on IMDb
Műfaj: kaland, dráma

Különleges egy film, főleg azért, mert csak egy szereplője van: aki nem más mind Robert Redford. Sose gondoltam volna, hogy egy ilyen műfaj engem így leköt. Gondoljunk csak bele: egy szereplőt nézni több mint 100 percen át, elég unalmasnak tűnik. De nem az! Én is meglepődtem, mikor adtam neki egy esélyt és arra a következtetésre jutottam, hogy ez egy zseniális film. A rendező számomra no name: megnézve a film listáját - nem rendezett túl sokat. (híresebbek: Margin Call, Despacito)
A történet egyszerű, de nagyon drámai. Hajókázik ,, Our Man '' , és egy idő után az élete veszélybe kerül. Egy nagy vihar áldozata lesz, a hajója léket kap....megjavítja, de aztán jön egy újabb vigar ... elhagyja a hajót. Beszéd: nincs sok benne: csupán mikor segítséget hív. És nem beszél folyton magában: mégis érthető az egész. Szóval az új filmek közül ez egy kiemelkedő alkotás. Oscart nem nyert. (csak 1 -re jelölték)
Pontszámom: 8

2. Equus (1977)
Rendező: Sidney Lumet
 Equus</p><p>(1977) on IMDb
Műfaj: dráma, misztikus

Aki szeret gondolkodni a filmeken: az nézze meg az Equust. Régi film és egy kicsit furcsa is. Misztikus. Nem jövünk rá egykönnyen, hogy az a fiú miért is vakította meg azt a 6 lovat? A film meghagyja nekünk (részben) a válaszadási lehetőséget. Furcsák az egyes jelenetek is: a rituálék sokszor érthetetlenek. Meztelenkedés is van benne. A filmet csak 16 éven felülieknek ajánlják.
A rendezés rendben van, a szereplők kitűnőek - azok nézzék meg, akik megunták már a szájbarágós történetű filmeket.
Pontszámom: 7

3. Gran Torino (2008)
Rendező: Clint Eastwood
 Gran Torino</p><p>(2008) on IMDb
Műfaj: dráma

Clint Eastwood: egy zseni. Bevallom régebben nem szerettem: mindig a texasi cowboyokat jutatta az eszembe. De aztán történt valami. Elkezdett jó filmekben játszani. Igaz nem volt tökéletes az alakítása: de mindegyik rendben volt.
Rendezés: a 70-es években kezdett bele. Az első filmje: Play Misty for Me (1971) - amit én nem láttam, de a pontszám alapján tűrhetőnek tűnik. Nemsokára bepótolom hiányosságaimat: és megnézem az összes ő általa rendezett filmet. Annyira tetszettek (láttam azért néhányat: eddig mindegyik kitűnő volt).
A Gran Torino egy autó: és igen van benne egy Gran Torino - és némileg köré epül az egész cselekmény. Ő egy idős bácsit játszik, aki a koreai háborúban harcolt. Talán ez lényegtelen is lenne, de a történet alatt sokszor előhozza a témát. Senkivel sem egyezik: még a családjával sem. Nem értik meg, ezért magába zárkózik. De aztán történik valami. Megismerkedik a szomszédokkal, akik kínaiak. Elinte sárgabőrűeknek titulálja őket, lehord mindenkit... Azt hinnénk, hogy ő egy igazi rasszista ... de egyre jobban az az érzésünk, hogy ő egy jó ember és csupán a szája jár. Többet nem is árulok el: ezt a filmet meg kell nézni!
Pontszámom: 10

4. In the Bedroom (2001)
A hálószobában
Rendező: Todd Field
 In the Bedroom</p><p>(2001) on IMDb
Műfaj: krimi, dráma

Mi tetszett benne? Minden! Nem találok benne egy kivetnivalót sem. A színészek nem is lehettek volna jobbak. Gratulálok a rendezőnek, hogy megérezte, hogy kiket is kell beválogatni ebbe a nem mindennapi alkotásba. Olyan jó volt nézni. A cselekmény csak pörgött... és pörgött. Az elején nem történt benne sok minden, de aztán jött a gyilkosság: és mintha egy teljesen új film kezdődőtt volna el. Azt sem bántam volna, ha nem ölnek meg senkit. (nélküle is remek lenne)
Ha megnézed: figyelj minden apró szösszenetre - mert megéri. A színészi játékok tökéletesek. Tom Wilkinsont azért csak kiemelem (apa) - hát ilyet csak a ,,nagyok'' tudnak alakítani. Csak Hollywood még nem figyelt fel rá: de nem is bánom - hiszen a híresség nem minden esetben jelent jót. Pl. az Oscar: utóbbi évtizedben eléggé elfajult. Nem az kapja aki megérdemli. A kasszasikereken van a lényeg. Fontos! - azt ami a többség jónak vél: az általában rossz szokott lenni. 
Végkövetkeztetés: Nézd meg ezt a filmet, de rapido!
Pontszámom: 10

5. Deux hommes dans la ville/Two Men in Town (1973)
Két férfi a városban
Rendező: José Giovanni
 Deux hommes dans la ville</p><p>(1973) on IMDb
Műfaj: krimi, dráma

Francia. Ezt le kell szögezni. A két nagy francia színész játszik benne (a legjobbak legjobbjai): Jean Gabin és Alain Delon. Utóbbiról tudok csak nyilatkozni - mindig elfogadhatóan játszik, de ebben a filmben alakít szerintem a legnagyobbat. Lehet untatni fog a film: ezért megragadnám az alkalmat, hogy leírjam mire is kell figyelni: - a megbocsátás. Van ugye egy elítélt személy, akinek már van priusza. (Alain Delon) Jó akar lenne, egy normális életet szeretne. Kap is egy jó állást (elég magas fizetéssel) mna meg a barátnő is kialakulóban van. Kell ennél több? Nem: és meg is mondja a bajkeverő haverjainak: hogy ő kiszáll mert élni akar. De: a világ olyan gonosz, hogy nem bocsát meg neki. Egy nyomozó feltétlen a dutyiba akarja látni - meg van róla győződve, hogy az ember, ha már elkövetett egy bűnt, akkor előbb - utóbb újból megteszi. És ha jól belegondolunk így is lett. (de nem mindegy, hogy hogyan)
Elfogadta, hogy az emberek soha nem hagyják békén. Mindig ott fog lógni rajta az a státusz: hogy ő egy bűnöző. 
Csupán néhány ember bízik benne.
Pontszámom: 8

6. L.A. Confidential (1997)
Szigorúan bizalmas
Rendező: Curtis Hanson
 L.A. Confidential</p><p>(1997) on IMDb
Műfaj: krimi, dráma

Remek színészek és persze remek sztory. Kevin Spacey, Russell Crowe, Danny DeVito, Kim Basinger ... kell ennél több? Jelenleg 94 -dik legjobb film az IMDb szerint. 2 Oscart nyert + 80 egyéb díj és 50 jelölés. Ha egy szóban kéne összefoglalnom a témáját: annyit írnék, hogy: Korrupció.
Izgalmas, megdöbbentő és drámai az egész.
Meg kell nézni!
Pontszámom: 9

7. The Secret Life of Walter Mitty (2013)
Walter Mitty titkos élete
Rendező: Ben Stiller
 The Secret Life of Walter Mitty</p><p>(2013) on IMDb
Műfaj: vígjáték, dráma, kaland

Felejtős film: de mégis a listámban szerepel. Megmagyarázom, hogy minek.
Egyesek csak az új filmeket szokták megtekinteni. Néha megkérdik tőlem: 
- mondassz egy jó filmet?
- Aha: Ragyogás. 
- Milyen évből van? 
- 1980
- Hagyjál már: ócska!!!
Egy régebbi film sok esetben többet ér, mint egy új. Én meg szoktam nézni a mozisokat is: de nagyon ritkán akad fennt a szemem. Sok esetben a látvány elviszi az egészet. Közepes sztory, közepes színészekkel, de teleszarva effektekkel, végeredmény:  bomba siker! Így igaz: de ezek nem jó filmek.
It van ez a Mitty-s film: közepes, vannak benne látványelemek és Ben Stiller - aki körül az egész mindenség forog. Nem tartom nagyra: mert mindig ugyanazt a karaktert játszodja: és ugyebár a munkájának a neve: színész. És nem Ben Stiller. Egy rendes színész - bármit el kell tudjon, hogy játszodjon. (legalább közepesen: de minimum 3 -at tökéletesen) 
Mindegy: a film közepes, de az újak közül kevés jobb van - ezért került be a listámba. Na erről ennyit!
Mja majdnem elfelejtettem: Ben Stiller rendezte! - ami egy kicsit érezhető is.
Pontszámom: 6

8. The Wolf of Wall Street (2013)
A Wall Street farkasa
Rendező: Martin Scorsese
 The Wolf of Wall Street</p><p>(2013) on IMDb
Műfaj: életrajzi, dráma

És ez jobb mint a Walter Mitty! Miért? Mert nem egy egyszerű sztoryval rendelkezik. nem végződik a szokásos, nyálas amerikai Happy End-el . (vagyis csak részben)
Van benne egy mostanra már majdnem tökéletes színész: Leonardo DiCaprio. Egyre jobb, talán Martin Scorsese miatt. (felkarolta) A tőzsdéről szól: és oly reálisan mutatja be (valós eseményeken alapul), hogy el is hisszük. Olyan mint egy dokumentumfilm. Tetszett benne az, hogy olyan dolgokat is levetít - amit nem szabadna. (vagyis miért ne: hiszen demokrácia van)
Hihetetlen. Még vannak hasonló tematikájú filmek (pl a Tőzsdecápák), de ez mégis egy kicsit másabb.
Egyetlen negatívuma talán az lenne, hogy 3 órás. Ezért nagyon kimerítő lehet egyeseknek.
Pontszámom: 9

9. The Life of David Gale (2003)
David Gale élete
Rendező: Alan Parker
 The Life of David Gale</p><p>(2003) on IMDb
Műfaj: thriller, dráma, krimi

Feltétlen meg kell nézni! Annyira zseniális. Nincs Happy End! Elgondolkodtató: és ami a legfontosabb - tanulságos! A halálbüntetés a témája. Annyira megrázó a vége. Kevin Spacey már egy nagy név: és szerintem ezt nem is tagadja senki. (csak merd azt mondani, hogy egy köcsög)
Nem annyira sikeres a film: csak 2 díjra jelölték: amit nem is nagyon értek.
Az ilyen típusú filmeket néha számba se veszik. Szomorú.
Én épp ezért a legmagasabb osztáyzattal látom el! 
Pontszámom: 10

10. After Hours (1985)
Lidérces órák
Rendező: Martin Scorsese
 After Hours</p><p>(1985) on IMDb
Műfaj: thriller, vígjáték, dráma

Végezetül a 80 -as évekbe repüljünk vissza. Abba az évtizedbe, amikor rengeteg jó filmek láttak napvilágot. Itt van az After Hours: egy kicsit olyan mintha egy horrorfilm lenne: a színhely, a zene, a környezet ... de mégis nézve rádöbbenünk: hogy ez egy misztikus komédia. Hogy mi? - Igen létezik ilyen kombináció is! 
Paul sehogyse tud hazamenni: ez egy olyan abszurd szituáció. Nincs már pénze a metróra: ezért bemegy egy kocsmába, leül és megkérdi - feltétlen kell rendelni? Nem ülhet itt egy kicsit, ameddig eláll az eső? 
A pultos pénzt akar adni neki (metróra) - de otthon felejtette a pénztárnak a kulcsát. (micsoda véletlen) Paul felajánlja, hogy elhozza a kulcsot a lakásból... de aztán mind akadályokba ütközik. Nem is egybe. De vajon hazakerül valaha? 
Érdekes és különleges.
Pontszámom: 8

Címkék: , , , , , , ,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban