Boldog Nők Napját!


Nagyon Sok Boldog Nők Napját Kívánok!
...a Google is. A fenti videót mindenki megtekintheti ma: azaz 2014 március 8 -án a Google keresőoldalon. (úgyvenezik, hogy doodles)
Szép tőle: de ezt már megszokhattuk! 

Milyen volt régen a Nőnap?
Visszaemlékszem, mikor pinyuri voltam: jártam oviba. (hihetetlen igaz?) Mindig felköszöntöttük anyukánkat: egy nagy ünnepség kapcsán. Összegyűlt ott mindenki: még az apukák és nagymamák is eljöttek. Mi csak ott álltunk körbe ... énekelgettünk és szavaltunk. Az anyukák meg örültek, és sokan meg is hatódtak. A végén meg minden gyerek odaadta a saját anyukájának a saját kézzel készített ajándékot. Már nem emlékszem, hogy miket készítettünk, de nem az a lényeg. 
Általános iskolában már nem volt buli, csupán elkészítettük az ajándékot: hazamentünk és átadtuk édesanyánknak. Ő meg adott egy puszit.
Kiegészítés: régebben a virág volt divatban: főleg a Hóvirág. (egy kis csokor: 1 lejért) Ez a szokás mára már eltűnt. A legfőbb oka: a Hóvirágot védettnek nyilvánították. Eltűntek az árusok. (azért most dugiba még mindig lehet kapni) 

Milyen napjainkban?
A Nők napja (de minden egyéb ünnep is) megváltozott. Igényesebbek lettünk. A virág mellé kell venni valami kiegészítőt is: mondjuk valami egyedit - ami lehet, hogy nem épp a legolcsóbb. (vannak kivételes esetek szerencsére)
Felköszötés más módon történik: akit nem tudunk elérni - írunk neki facebookon - hogy Boldog Nők Napját. Esetleg belinkelünk egy Youtube klippet, vagy egy képet, egy idézetet ...
És mit csinálunk este?
Megyünk clubbingolni. Március 8 estején: mindenhol Ladies Night party van. 

Nem Britney Spears koncert! (kép: Club Orosháza tulajdona)
...............................................

Nem szokásom, de most kivételesen copy - paste-et alkalmazok.

Nemzetközi Nőnap Története
A nemzetközi nőnap létrehozói szerint az egyszerű, de mégis történelmet alakító nők napja, ami a nők évszázados küzdelmét eleveníti fel, melyet az egyenlő jogokért és lehetőségekért vívtak.
Az első március 8-hoz kötődő esemény 1857-ben történt, amikor március 8-án emberibb munkafeltételeket és magasabb fizetést követelő textilipari nődolgozók tüntettek New York utcáin.
A nemzetközi munkásmozgalom fejlődésével a nők emancipációjának kérdése is egyre inkább előtérbe került: 1866. szeptember 3. és 8. között az I. Internacionálé (hivatalosan: Nemzetközi Munkásszövetség) első kongresszusán határozatot fogadtak el a nők hivatásszerű munkavégzéséről. Ez a határozat annak az évezredes sztereotípiának kívánt véget vetni, mely szerint a nők helye kizárólag otthon van. Az 1899. július 14-én kezdődő II. Internacionálé alakuló közgyűlésén Clara Zetkin beszédében hirdette a nők jogát a munkához, az anyák és gyerekek védelmét és a nők széles körű részvételét az országos és nemzetközi eseményekben.
1909-ben az Egyesült Államokban tartották meg az első nemzeti nőnapot, február utolsó vasárnapjára, 28-ára igazítva.
A II. Internacionálé VIII. kongresszusán 1910. augusztus 28. és szeptember 3. között határoztak arról, hogy a nők választójogának kivívása érdekében nemzetközileg is nőnapot tartanak. A határozatot a kongresszus elfogadta, de a megemlékezés pontos dátumáról nem született döntés. 1911. március 19-én Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban tartották meg a világon először a nemzetközi nőnapot.
1917. március 8-án (a juliánus naptár szerint február 23-án, azaz: február utolsó vasárnapján) Oroszországban nők tüntettek kenyérért és békéért. Négy nappal később – nem közvetlenül ennek a tüntetésnek a hatására – II. Miklós cár lemondott, s polgári kormány alakult, mely szavazójogot biztosított a nőknek. Ezzel vált véglegessé a nőnap dátuma is, mely a világ legtöbb országában március 8-a. (forrás: wikipedia)

Néhány kép, amit találtam a neten:

Mimóza: a nők napjának szimbóluma Olaszországban és Oroszországban.

Érdekesség- hivatalos honlap: http://www.internationalwomensday.com

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.