Kretén Magazin (1994 - 2009)

  Az Első Kretén borítója 1994

     Aki az én korosztályombeli, az biztos emlékszik a Kretén magazinra, amely 1994 -ben látott napvilágot. Én is megvettem néhány példányát, és talán meg is van valahol még. Szerettem... Igaz, hogy én általános iskolás koromban olvasgattam, ma már beleolvasva elég unalmasnak tűnt. Talán a viccek nem aktuálisak már, vagy éppenséggel megöregedtem... Kretén mondata, hogy Másfélkegyelmű humormagazin, 17 év és 11 hónapon felülieknek! Ettől eltekintve szerintem 14- 18 év között élvezték a legjobban. 15 éven keresztül élvezhettük a Kretént... mely 2009 ben 100 -dik számával búcsuzott a rajongóktól.
     Kretén jó volt... főleg az első 50 számáig...azután (a rendszeres olvasók hozzászolásai alapján) egyre laposabb és drágább lett. 2009 ben 900 Ft körül lehetett megkapni. Ez igazából elmondható, hogy elég drága...hiszen ennyi pénzért egy National Geographic Magazint is lehetett venni...Így lassan-lassan nem még vették a Kretént ... Befellegzett a MAD képregény Magyarországi megfelelőjének.
    Kreténhez kapcsolódnak: Láng István főszerkesztő (aki valójában Broáfka Ottokár főszerkszető - Innen ered a Címlapon megjelenő Broáf! szócska is), Gotlib- a francia abszurd humor egyik képviselője (magyar leszármazotakkal rendelkezik), még megemlítendőek a Marabu önéletrajzi ihletésű karikatúrái és a fura bogarai : dodók vagy éppenséggel az idegbeteg matektanár Sör Kálmán kalandjai. A Kreténhez fűződik még Varga "Zerge" Zoltán rendkivűli Dállász Paródiája (Csoki és Floki kalandjai).

     Még visszaemlékszek, hogy akkoriban nagyon sok képregényeket vettem az ujságostól. Visszaemlékszem a MAD -ra, Tiszta Dili (a dodókkal a képregény), Garfield (talán még most is kapható)... stb Élveztem az akkori vicces képregényeket. Ma már nemhiszem, hogy a fiatalok az internet korszakában vennék az ilyen tipusú magazinokat. 2 lap árából kifizeti inkább az internet bérletét ... s rajta meg letölti a magazinokat torrentről, olvasván digitálisan és persze ingyenesen PDF, JPG vagy egyéb hasonló formátumokban. Ebookok világát éljük... s így a szokásos újságok, magazinok áttérnek lassan- lassan a digitális szférába. Nyomdászati kölcségeket nem kell fizetni... ezért az ebookok sokkal olcsóbbak. De azért , szerintem a könyvnyomtatás nem fog teljesen "kipusztulni", hiszen sokak számára egy könyv kézbe vevése egyedi érzést ad...
Mna de azért megjegyzem jól eltértem a témától mna de mindegy ...

     Végezetül néhány hozzászólást copy pastezok be egy fórumról a Kretén magazin kapcsán:


2010.01.03 22:55:21nagymarci

ANNYIRA azért nem volt drága.
Minden magazinnal piszkosul felment az ára mostanság, értelemszerűen a Kretén se volt kivétel.
Az viszont tény, hogy messze túljutottak a csúcson.
A nyolcoldalnyi szakállas "viccö" pedig mindig is azonnali továbblapozást érdemelt.
Ezzel együtt kár érte. Nagyon.

2010.01.02 16:52:51Ubastard

Ez is az urbán kultúránk része volt :)
régen éheztem a hülyeségre! :) de manapság már nem voltam vevő erre a műfajra, nem tudtam már nevetni... ilyenkor érzem, hogy öregszem, lehet a szerzők is, és lehet ezért nem tudtak megújulni? nem tudom.
Bízzunk benne, egyxer valaki felkarolja még a nevet, ha nem megmarad nekünk egy érzés amit a kretén nyújtott R.I.P.

2009.12.31 13:24:07Coyote82

nagyon sajnalom. Sokaig vettem a Kretent, aztan teny, hogy egyre vekonyabb lett, es az igazan vicces irasok is el-elmaradoztak. Neha meg Gondocs es Marabu sziporkazott, na meg Gotlib muvei csinaltak ki... de amugy hatarozottan romlott a szinvonal, az ar meg csak ment felfele.

2009.12.31 11:16:14mf_laca

Nekünk gimiben okozott nagyszerű órakezdeteket, 2000-ig. Azt hiszem, az első 25-30 számot láttam, azok nagyon rendben voltak. A megragadt poénok közül a "Black&Decker, a panelház hegedűje (ez Bidison-os volt)" meg a Hirdessen férfival jut eszembe hirtelen, a MAD-ből sokra emlékszem. Jajj, meg a "Mr. Smith azért nem vigyázott jobban, mert azt hitte, hogy a jósnő csak képletesen értette" - és eltapossa egy háromemeletes csirkeláb.
És van Sör Kálmános saját készítésű pólóm! Egy versenyen az volt a csapatunk neve, hogy NA!
Marabu munkáit meg úgy általában bírom.
A Dállászon akkor sokat röhögtünk, de valszeg most gyerekesnek tűnnének, ha ismét megnézném. Ennek ellenére még mindig azt mondom, hogy a Kretén egy jelentős része kifejezetten igényes humort képviselt (lásd Dodó pl.).

2009.12.30 22:20:31walterhal

Egyik legnagyobb utcai vigyorgásom a Kreténhez kötődik- kösz nekik! Még az Erzsébet téri buszpályaudvaron kértem egy Kretént - kb ötven éves, kosztümös nő, irattáskával - és az eladó nem akarta elhinni, hogy ilyen újságot vásárolok! Alig akart kiszolgálni. Hát ha tudta volna, hogy bele is olvasok! Használt!...

     Hozzászólásokból elég, Forrás: http://index.hu/kultur/klassz/2009/12/30/kreten_magazin_elt_15_evet Köszönöm az index nevében.

     Nemsokára felteszem az első kreténmagazinokat, (1 -től 37 -ig) hogy a nagy nosztalgiázók JPG formátumba újból belenézegessenek...

Letöltés: Amiért sokan a google révén e bejegyzésre bukkannak, azoknak írnám, hogy aki le akarja tölteni a magazinokat, azok letölthetik az ncore.cc, beload.cc és a tearcod.com magyar torrentoldalakról. Akinek nincs ilyen felhasználója, azoknak hamarosan lehetőségük nyílik, hogy a blogomon kapjanak meghívót. (limitálva) Köszönöm.


Itt megtekinthető az összes Kretén boritólapja

Egyre többen akadnak rá erre a bejegyzésre (3000 megtekintés). Gondoltam mégis közzéteszek néhány régebbi magazint: hogy örömet okozzak olvasóimnak. Holnap: azaz 2013 június 2 elérhetővé teszem a linket. Cserébe : írj egy kommentet a Kretén élményeidről: bármit. (vagy kritikát)

Letöltés : Kretén 1-36
Útmutató: kinyílik a 4shared letöltő oldal: klikk letöltésre. (lehet kell várni) Be van csomagolva: ezért a kicsomagolásához szükséges valamilyen program: pl ez: http://www.rarlab.com/
A magazinok jpg formátumban vannak digitalizálva.
Jó szórakozaást!

10 comments:

Névtelen írta...

Köszi, leköteleztél :D Nagyon régóta vágyom egy kis nosztalgikus kretén olvasgatásra.

Névtelen írta...

Hihetetlen, hogy csak ennyi komment jott! Nagyon koszonom Neked ezt az oldalt, a sok munkadat vele, mindent! :)))))

Névtelen írta...

Csak most akadtam rá (2015), de nagyon örülök és kösz a belefektetett munkát!

Névtelen írta...

Szuper, köszönöm! nagy öröm lesz újra..:-))))

Névtelen írta...

Ami bennem többek között megmaradt: a Desodora képregények egyikében egy gonosz, csúnya idős nő egy szobrot lökött le az erkélyről valakinek a fejére. Amikor megkérdezték a gonosz nőt, hol volt, azt mondta: "Bepúdereztem az orrom"...

waddysno írta...

itt ismertem meg Gary Larsont - amelyért azóta is milliárd hála

hujegyerek1 írta...

Kreten es a te munkassagod a magyar kultura resze orokre.

Imre Janoshazi írta...

köszöntem szépen a letöltés lehetővé tételét! :)

btw, én középiskolás koromban (91-95) csak pár számot olvastam, és később, 'érett fejjel' (20onsok-30+ évesen) kezdtem el újra olvasni, szerkesztőségből megvásároltam összes régi számot (kivéve a 4.-et, ami már nem volt elérhető), valamint megvolt (talán összes?) magyar Mad + Mad Évkönyv :D
csak aztán volt párom fiának adtam a készletet, mert hogy már túl 'érett' vagyok hozzá..... :D

Névtelen írta...

K I R Á L Y :D
Köszi szépen!
Üdv, Olivér

Névtelen írta...

Isten fizesse meg!

Megjegyzés küldése