TOP 10 - 2. Kedvenc Ételeim


Régen pincos voltam, nem ettem meg akármit. Ha valami nem ízlett, azt félredobtam a francba. Az óvodában feszt veszekedtem a dadákkal. Mint etettek olyan kajákkal amiket ki nem állhattam akkoriban. (pl paradicsomleves, pulicka, főtt hús stb) Teltek múltak az évek és rájöttem, hogy nem érdemes válogatni. Mostanra már mindent megeszek. Vannak persze kívételek (saláta - sóska és tojáslevest a számba nem venném - de ha nem lenne más lehetséges, hogy megkóstólnám újból)
Top 10 kedvenc kajám - hát nagyon nehéz, mert sok mindent szeretek, de azért próbáljuk meg.

 
10. Gulyásleves
Imádom a leveseket. Van úgy, hogy nem is kívánok egyebet. Ha nincs második oké - eszek szalonnát hagymával. De ha nincs leves akkor aztán kitör a III Világháború.
A gulyásleves bármikor jöhet, főleg ha Lightosan van elkészítve. 


HOZZÁVALÓK
1 ek zsír
1 db vöröshagyma
50 dkg sertéscomb
2 tk pirospaprika
1 tk ételízesítő
2-3 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
1/2 db zeller
1 db paprika
1 db paradicsom
2 db babérlevél
köménymag (ízlés szerint)
5-6 szem egész bors
3-4 db krumpli

ELKÉSZÍTÉS
A felhevített zsíron üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát. Ezután hozzáadjuk a felkockázott húst, majd fehéredésig pirítjuk. Amikor kifehéredett, megszórjuk a pirospaprikával és az ételízesítővel, majd pár percig kevergetve pároljuk. Ezután felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje, majd félpuhára főzzük a húst.
Amikor a hús félig megpuhult, hozzáadjuk az ízlés szerint felvágott sárgarépát, petrezselymet, zellert, paprikát és a paradicsomot, majd még egy kevés vízzel felöntjük. Hozzáadjuk a babérlevelet, a köménymagot, az egész borsot és a sót, és így főzzük tovább.
Amikor a hús már majdnem teljesen megpuhult, hozzáadjuk kockára vágott krumplit, és teljesen készre főzzük a levest. Tálaláskor a leves mellé kínálhatunk kenyérszeleteket, esetleg lángost vagy pogácsát.

9. Quesadilla

Kb 2 éve fedeztem fel az egyik étteremben. Jól hangzott a neve ezért gondoltam megkóstolom. Annyira jól esett, hogy egyből megkedveltem. Sőt még a barátnőmmel egyszer itthon is elkészítettük és tőkre sikerült. Nem egy bonyorult valami - de azért van mit pepecselni vele.
Aki nem tudná: talán az egyik legnépszerűbb mexikói étel, egyre nagyobb sikere van nálunk is. Tulajdonképpen sajttal és mindenféle földi jóval megpakolt tortillalapokról van szó, amelyet sütőben ropogósra és olvadósra sütünk.


HOZZÁVALÓK
A tortillalapokhoz:
30 dkg liszt
2 evőkanál olaj
1 teáskanál só
2 dl víz
A töltelékhez:
1 padlizsán
1 cukkini
25 dkg hámozott paradicsom (konzerv)
20 dkg csirkemell
1 ág rozmaring
2 gerezd fokhagyma
olaj
30 dkg emmentáli vagy cheddar sajt
Jalapeno paprika

ELKÉSZÍTÉS
A tortillatészta hozzávalóit jól kidolgozzuk, 4 részre osztjuk, nyújtófával vékonyra nyújtjuk, közben folyamatosan lisztezve. Nagyméretű serpenyőben zsiradék nélkül megsütjük mindkét oldalát.
(vagy megvesszük a boltból a tortillalapot)
A töltelékhez a padlizsánt és a cukkinit fél centis szeletekre vágjuk, megsózzuk, 20 percet állni hagyjuk, majd lemossuk, kinyomjuk, szárazra töröljük. Serpenyőben szárazon megsütjük mindkét oldalukon. Kivesszük, felkockázzuk, megfelezzük.
A serpenyőben megsütjük a csirkemellet egy kis olajon, 1 szál rozmaring és 2 gerezd fokhagyma társaságában. A csirkemellet sózzuk, és bekenjük a 1-1 evőkanál paradicsomlével (a konzervből). Felszeleteljük, visszadobjuk a serpenyőbe a sült zöldségek és a paradicsom egyik felével, ízesítjük.
A maradék zöldségeket és paradicsomot is összeforrósítjuk, fűszerezzük.
Egy tortillalapra ráhalmozzuk a csirkés tölteléket, elosztjuk egyenletesen, jalapeno paprikát teszünk rá ízlés szerint, megszórjuk reszelt sajttal, majd befedjük egy másik tortillalappal. A maradék két lapot a zöldségekkel töltjük ugyanígy. 140 fokos sütőben 15 perc alatt összesütjük. Nagy, éles pengéjű késsel cikkekre vágjuk, és mártással, tejföllel tálaljuk.

8. Paprikás Krumpli

Amiért a kedvencem: gyorsan elkészíthető, laktató és sokmindennel variálható. (pl virsli, kolbász,erős paprika,savanyúságok) - mellé sör vagy bor nagyon jól csúszik. Nyámi.


ELKÉSZÍTÉS
A hagymát megtisztítjuk és kockára vágjuk. Kevés olajat forrósítunk egy lábasban, beletesszük a hagymát a felkarikázott kolbászt, majd megpirítjuk. 
Lehúzzuk a lábast a tűzhelyről, megszórjuk a pirospaprikával. Átkeverjük, majd hozzáadjuk a megmosott, megtisztított és kockára vágott burgonyát, és felöntjük annyi vízzel, ami majdnem ellepi. Megsózzuk, megborsozzuk, ételízesítőt teszünk bele, és addig főzzük, amíg a burgonya majdnem meg nem puhul.
Hozzáadjuk a felkarikázott virslit (de a legjobb a füstölt kolbász),  és addig főzzük, amíg meg nem puhul. Friss kenyérrel, savanyú uborkával tálaljuk.
- ajánlott csipős paprikát is tenni bele, úgy az igazi

7. Tökfőzelék
Amikor még puja voltam, utáltam a tököt. Főzelék avagy olajba kisütve... fújjj!
Változnak az idők és most már a kedvencem lett. Főleg fincsi szalonna + hagyma (pirítva) kombóval.


HOZZÁVALÓK
1 kg gyalult tök
ecet
1 db vöröshagyma
1 tk kapor
1 tk cukor
1 db paradicsom
1 db zöldpaprika
1 mk pirospaprika
2 dl tejföl
1 tkl liszt

ELKÉSZÍTÉS
A gyalult tököt besózzuk, meglocsoljuk egy kevés ecettel, majd kb. fél órát állni hagyjuk, hogy levet eresszen.
Az apróra vágott vöröshagymát és a kaporlevelet kissé megfonnyasztjuk, majd a cukrot hozzáadva karamellizáljuk.
Hozzáadjuk a hámozott és cíkkekre vágott paradicsomot, és a felszeletelt paprikát. Együtt pirítjuk őket, majd megszórjuk pirospaprikával, és rátesszük a tököt, összekeverjük, és fedő alatt alacsony hőmérsékleten 10-15 perc alatt puhára pároljuk.
A tejfölt simára keverjük a liszttel, és a megpuhult tökre öntjük, majd még egyszer felforraljuk. Utánízesítjük, ha szükséges.


6. Tiramisu
A desszertet is enni kell, szóval a toplistában a helye. Kb 6 éve ettem először Tiramisut, a nővérem jóvoltából. (Olaszországban lakik) Azóta az egyik kedvenc sütimmé vállt. Könnyed, krémes és annyira fincsi, hogy nem bírsz leállni vele. Aki fogyókúrázik az lépjen tovább a Top 5 -ös menüre.
Fontos, hogy igazi mascarponéval legyen elkészítve. Már lehet kapni instant porokat is, de messze nem az igazi.


HOZZÁVALÓK
25 dkg mascarpone
3 db tojás
3 dkg porcukor
34-36 db babapiskóta
2 dl tejeskávé (akár instant kávéból)
rum vagy amaretto
kakaópor

ELKÉSZÍTÉS
A mascarponét egy nagy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a porcukrot és a tojások sárgáját. A fehérjéket robotgéppel kemény habbá verjük. Ezután összekeverjük (akár a robotgép alacsony fokozatán) a mascarponés tálban levőket. (Soha ne dolgozzunk fordított sorrendben ugyanazzal a keverővel - a sárgája és a mascarpone zsírtartalma miatt a fehérje nem verődne fel!) A fehérje habját laza mozdulatokkal hozzákeverjük a mascarponéhoz.
Egy mélytányérba töltjük a tejeskávét, és belekeverjük az alkoholt. A babapiskótákat gyors mozdulatokkal (ne ázzanak el) megforgatjuk a folyadékban.
Előveszünk egy kb. 6 cm falmagasságú tálat, ésszorosan egymás mellé tesszük benne a megmártott piskótákat. Ha beterítettük a tál alját, rákenjük a krém felét, majd beterítjük egy újabb réteg kávéba áztatott babapiskótával, és rátesszük a krém másik felét. 
Végül átszitálva, egyenletes vastagságban rászórjuk a kakaóport. Egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.

5. Lángos
Bármikor jöhet - főleg ha hagyma, bacon, fokhagyma és tejföl is van rajta. Csak egy baj van, hogy rettentően hízlal. Elég baj az.

HOZZÁVALÓK
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
2 dl tej
víz
2 ek olaj
kevés cukor
olaj a sütéshez
A tálaláshoz:
10 dkg reszelt sajt
1 kis doboz tejföl
1 gerezd fokhagyma
+ rátét: zöldhagyma, bacon, fokhagymaszósz, lehet variálni.

ELKÉSZÍTÉS
A tejet és a vizet langyosra melegítjük. Egy pohárba kevés cukrot teszünk, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felöntjük 1 dl tejjel. Lefedjük, és megvárjuk, amíg felfut.
Egy tálban összekeverjük a lisztet és a sót, a közepébe mélyedést formálunk, ebbe tesszük az olajat, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet és egy kevés langyos vizet. Összekeverjük, és a vizet apránként adjuk hozzá, nehogy túl híg tésztát kapjunk.
Ha már közepesen lágy a tészta, kelesztőtálba tesszük, és kb. fél órát kelesztjük. Ezután egy beolajozott tálcára olajos kézzel kis halmokat szaggatunk a tésztából. Konyharuhával letakarjuk, majd így kelesztjük tovább, amíg szép nagyra nőnek a tészták. 
Egy serpenyőbe bőségesen olajat öntünk, jól felmelegítjük, majd az olajos kézzel jól széthúzott és megformált tésztát belehelyezzük. Mindkét oldalát szép pirosra sütjük, lecsepegtetjük, és törlőpapírra tesszük, hogy a maradék olajat is felszívja. Megsózzuk, fokhagymával és tejföllel (vagy ízlés szerinti szósszal) megkenjük, végül reszelt sajttal megszórjuk.

4. Köménymagleves
Imádom! Mindig rendbehozza a gyomromat. Persze az sem mindegy, hogyan van elkészítve. (nem szeretem ha túl sűrű). Előny, hogy nagyon  gyorsan el lehet készíteni. Másnaposságra is szoktam kortyolgatni. (kész orvosság)


HOZZÁVALÓK
1,5 evőkanál olaj
2 evőkanál liszt
1 kávéskanál köménymag
1 kávéskanál pirospaprika
1 kis fej hagyma
pirított zsemlekocka vagy szikkadt kiflikarikák

ELKÉSZÍTÉS
Elkészítés: Az olajból és a lisztből aranyszínű rántást készítek. Rászórom a köménymagot, picit pirítom. Leveszem a tűzről, megszórom paprikával, jól összekeverem. Visszateszem a tűzre, felöntöm fél liter vízzel, beleteszem a az egészben hagyott hagymát, sózom, és 15 percig főzöm. Ha kész, szitán átszűröm, és pirított zsemlekockákkal tálalom.


3. Saláták
Itt nem lesz recept, mert ahány saláta, annyi ízvilág - bármi jöhet. Általában saját magam készítem egyszerűen és nagyszerűen. 

Amit általában szoktam, hozzávalók: friss káposzta, paradicsom, uborka, murok, hagyma felvágva + saláta mix + só, bors, sós túró esetleg vékony sonka. Kész is van. (általában olajmentesen csinálom)

2. Grillezett dolgok
Szeretem ha az étel friss, ezért az egyik nagy kedvencem minden ami grillen van sütve. Kerülöm az olajos dolgokat. Inkább megeszek  egy egyszerű grillezett húst, mint egy bécsi szeletet. 

Grillezett dolgokra értem: hal - csirke -disznó - marha hús, zöldségek (bármi jöhet, főleg paprika és hagyma) + köretként sztaniolpapírba dobj a parázsra pár krumplit.
Kell ennél több?

1. Fokhagymaleves
Hát anno biztos a számba sem vettem volna. Fújjj fokhagyma, fújjj hagyma. Most bezzeg a kedvencem lett, ki hitte volna?
Ez egy erőleves, antibakteriális hatása van. És ezt komolyan érzem is mikor legurítok pár tálkával. 
Megjegyzem, sokféle fogyhagymaleves létezik, de ahogy a drága édesanyám készíti szerintem az a legtutibb. A receptet majd elkérem, de addig is az internetről lelopok egy hasonló összeállítást. 



Hozzávalók: 1 fej fokhagyma, kevés olaj, 2 evőkanál liszt, 1 húsleveskocka, 1 tubus tejszínes sajtkrém (elhagyható), 5 dl tej, 2 dl tejszín, fehér bors, só, pirított kenyérkocka.
Elkészítése: A fokhagymagerezdeket megpucoljuk, és összetörjük. Kevés olajon megdinszteljük a fokhagymát, kicsi borssal megszórjuk. A krémes fokhagymapépet megszórjuk liszttel majd a tejjel és a tejszínnel lassan felengedjük.  Közben fél liter vízben felengedjük a húsleveskockát, felforraljuk, hozzáöntjük a leveshez, sózzuk, belenyomjuk a sajtkrémet és összeforraljuk. Tálaláskor pirított kenyérkockákkal tálaljuk. (forrás: https://ottisfozblog.wordpress.com)

Ennyi volt. Csokorba szedtem a Top 10 kedvenc ételem. Persze sok minden kimaradt: pl nagyon szeretem még a rakott krumplit, kolozsvári káposztát, paradicsom levest, a hagyományos húslevest, savanyú káposzta levest (nyámi), rántottákat (reggeliként), francia krémest és túrós palacsintát.
Észrevehető, hogy inkább a magyar ízekért vagyok odáig meg vissza. Ezen nőttem fel, ezét elég nehéz elszakadni tőlük. De egyre jobban megkedveltem az olasz konyhát, úgyhogy az új ízek is érdekelnek.

Nektek mi a kedvenc ételeitek?

Receptek forrásai:
http://mindmegette.hu
https://ottisfozblog.wordpress.com

Képek Forrásai:
https://ridikul.hu/2017/06/08/etelek-melyeket-csak-mi-magyarok-erthetunk-meg-igazan
https://femina.hu/recept/alfoldi-gulyasleves
https://goya.com/en/recipes/chicken-and-avocado-quesadillas
https://femina.hu/recept/paprikas-krumpli-recept
http://streetkitchen.hu/2015/08/05/szuper_nyari_kaja_tokfozelek
https://ketkes.com/a-valodi-olasz-tiramisu-receptje-zsenialis-kremes-finomsag-sutes-nelkul
https://foodies-magazin.de/em-2016-frankreich-rezepte-aus-belgien-gaufres-de-liege-und-ungarn-langos
http://gasztrotrend.hu/recept/komenymagleves
https://femina.hu/recept/gorog-salata
https://nlcafe.hu/cimke/grill
http://rozekacsa.blog.hu/2014/12/09/egy_teli_melengeto_leves_fokhagymabol

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.