Régi MS - DOS Játékok Online


Prince of Persia, Golden Axe, Wolfenstein 3D, Street Fighter, Stunts, Prehistorik, SimCity, Doom, Jazz Jackrabbit + még vagy 3000 régi játék érhető el az archive.org oldalon. Böngészőből futtatható nagyjából két kattintás után. 
A játékokat a DosBox nevezetű emulátor segítségével nyithatjuk meg - van amelyik nem indul, vagy csak lassan, de ha letöltjük az asztalunkra, akkor már tökéletesen fog működni. Az oldal teljesen legális és vírusmentes.
A 90 - es évek közepén/végén engem is megfogott a DOS -os világ. Első játék amit kipróbáltam (számítógépen) az a Prince of Persia volt. 
Az én Top 10 -es listám:

1. Prince of Persia

A Prince of Persia eredetileg Apple II-re jelent meg 1989-ben majd egy évre rá az Amiga, Amstrad CPC, Atari ST és IMB PC (DOS), 91-ben pedig a Sharp X68000 és TurboGrafx-CD (japán) változatok is elkészültek. A játékosok körében annak ellenére tett szert nagy népszerűségre, hogy első látásra kissé repetitívnek tűnt. Ezt elkerülendő megjelentek a különféle logikai feladványok és csapdák, amik a Herceg útja során felbukkanva nehezítették küldetése teljesítését, mindezek pedig életszerű, folyamatos mozgással jelentek meg a képernyőn. A játék hatása tagadhatatlan a műfajban, amik átvették a fix pályafelépítést (ellenben például a Mario oldalra haladó pályatervezésével), az irányítását és a folyamatos animációkat. (wikipedia)

2. Prehistorik 2

Prehistorik 2 -őt a Titus Interactive fejlesztett és adott ki DOS-ra és Amstrad CPC-re 1993 -ban.
A játékban az elődhöz, a Prehistorikhoz hasonlóan a játékos egy ősembert irányít, akinek élelmet kell gyűjtenie, miközben különféle állatok állják útját. A játék célja, hogy ugrálva és futva végighaladjunk a pályán és az utunkba kerülő ellenségeket agyonüssük egy bunkóval. Pontokat az ellenségek megölésével, illetve a pályán elhelyezett tárgyak (például ételek, gyémántok, játékok) összeszedésével szerezhetünk. (wikipedia)

3. SimCity

A SimCity játék (és folytatásai) a Maxis játékfejlesztő cég legsikeresebb játékai közé tartozik.
A játékban az a célunk, hogy az adók megfelelő változtatásaival és megfelelő mennyiségű üres telek kiosztásával, középületek építésével vonzó területet hozzunk létre emberek számára, akik lakóépületeket építenek. A megfelelő nagyságú lakosság letelepedése után hamarosan az ipar és a kereskedelem is megjelenik a városban. Célunk az adók megfelelő szinten tartásával, a bűnözés megfékezésével és új telkek kiosztásával, utak és vasutak építésével minél nagyobb, gazdagabb város létrehozása. A játék 1985 - ben jelent meg. (wikipedia)

4. Stunts

A Distinctive Software által fejlesztett Stunts - mely európai keresztségben a 4D Sports Driving nevet kapta - a megszokottól eltérően nem az ellenfelek leelőzéséről szólt. A hangsúly a sebességen, az időn, a kocsi épségén és a nyaktörő mutatványokon volt. Eredendően PC-re készítették el MS-DOS alá, de később átportolták NEC konzolokra és Amigára is. A poligon alapú 3D-s megjelenítés korához képest szépen festett, a felvonultatott tizenegy autó felismerhető és kezdetleges formában ugyan, de amortizálható volt. (pcguru.hu)

5. Wolfenstein 3D

A Wolfenstein 3D belső nézetű, lövöldözős játék, amelyet az id Software fejlesztett és az Apogee Software kiadásában jelent meg. 1992. május 5-én jelent meg DOS operációs rendszerre. A játékot a Muse Software 1980-as években megjelent programjai, a Castle Wolfenstein és a Beyond Castle Wolfenstein inspirálták. A Wolfenstein 3D shareware változatban is megjelent, így széles körben elterjedté vált. Kezdetben csak PC platformon volt elérhető, később azonban számos más platformra elkészítették a játékot.
A shareware verzió egy epizódot tartalmaz, ami 10 szintet foglal magában. A teljes változatban ezen felül még két epizód kapott helyet. Később a The Nocturnal Missions című kiegészítővel újabb három epizóddal bővült a játék. A játék a második világháború idején játszódik, főhőse pedig William "B.J." Blazkowicz, egy szövetségesek oldalán álló kém, aki a Wolfenstein kastélyból próbál elmenekülni, majd ezen első epizódot követően pedig a nácik terveit igyekszik meghiúsítani.
A Wolfenstein 3D a kritikusok és a közönség körében egyaránt nagy siker aratott és nagyban hozzájárult az FPS műfaj PC-n való elterjedésében, lefektetve ezen szoftverek számára a játékmenetbeli alapokat. (wikipedia)

6. Supaplex

A Supaplex egy számítógépes videojáték, amit a Dream Factory cég két embere, Michael Stopp és Philip Jespersen talált ki. Eredetileg egy fejlettebb verziót akartak készíteni a Boulder Dash nevezetű játékhoz, a cél az volt, hogy ráférjen egy floppyra. A fejlesztők azonban elvetették ezt a felfogást és egy jobb grafikával rendelkező, élvezetes játékot hoztak létre.
A játékot Amiga, Atari ST és MS-DOS platformokra tervezték.
Összesen 111 szintből áll, amelyeket sorban kell végigjátszani- van azonban 3 lehetőség, hogy átugorjuk a következő szintet. Ezek a szintek sokszor nagy kihívást jelentenek, kifinomult játékmódot igényelnek.

7. Volfied

A kedvenc DOS -os játékom, amivel még mostanában is szoktam játszani. Fukio Mitsuji ötlete alapján adta ki a Taito cég 1989 - ben. 

8. The Oregon Trail

Az egyik leghíresebb DOS játék, 1971 - ben adták ki edukációs célzattal. (Minnesota Educational Computing Consortium)

9. DOOM

A Doom („Végzet”) egy számítógépes játék, amelyet 1993-ban adott ki az id Software. Az első belső nézetű lövöldözős játékok (FPS-ek) egyike, s újításaival fontos mérföldkőnek számít nemcsak e műfaj, hanem általában a számítógépes játékok történetében is. Ál-háromdimenziós grafikája kimagasló minőségű volt megjelenésekor és úttörő szerepet játszott a többszemélyes játékmódok elterjedésében. A GameSpy 2004-es szavazásán az iparág szakértői minden idők legjobb játékának választották.
Először shareware formában jelent meg és közel két év alatt 10 millióan töltötték le különböző FTP szerverekről. Népszerűsége elősegítette a játékos-szubkultúra elterjedését, továbbá nagy hatással volt a játékiparra is, ami az 1990-es évek közepétől a Doom hatására fedezte fel igazán az FPS műfajt. Sok kritika szerint a játékot nagymértékű erőszakosság jellemezte megjelenésekor, s addig, míg meg nem jelent, sohasem volt ilyen a videojátékok körében. (wikipedia)

10. Quake

A Quake az első technikailag is 3 dimenziós FPS (first person shooter – belső nézetű lövöldözős) játék, ami 3D gyorsítás nélkül futott. 1996-ban jelent meg, az id Software gondozásában, hatalmas sikert aratva. 

.........................................

Az összes DOS- os játék megtekintéséhez látogass el a következő oldalra:
(jelenleg 4000 játék)

Kiegészítésként itt is találhatóak más retró játékok:

Címkék: , , , , , ,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban