Érdekességek 008: Magyar Nemzeti Digitális Archívum

2017 január elsejétől a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet megszűnt. (feladatai három szervezethez kerültek) Nem értem meg, hogy a kormány egy ilyen pótolhatatlan értékű kultúrális intézményt hogy mer bezáratni. Ez szerintem pont olyan, mint a könyvtárakban lévő könyvek elégetése. 
Az oldaluk még működik és jelenleg is digitalizálnak szerencsére - viszont nem tudni meddig. Lehet a kormány jövő évtől egy új rendeletet hoz majd be ezzel kapcsolatosan és bezáratja az egészet ... semmi sem biztos.

....................................................................................
A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézethez (MaNDA) 2017. január elsejével megszűnt. Feladatai három szervezethez kerülnek: Országos Széchényi Könyvtárhoz, a Magyar Nemzeti Filmalap KN Zrt.-hez és a Forum Hungaricum KN Kft.-hez.
Az 1700/2016. (XII.2.) KORM. HATÁROZAT 7. pontja értelmében, 2017. január 1. napjától:
- A könyvtári dokumentumok digitalizálásával kapcsolatos közfeladatokat az ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR
- A  Filmintézet és Filmarchívum feladatait (beleértve a korábban a  Magyar Nemzeti Filmarchívum által őrzött filmekkel kapcsolatos digitalizálási feladatokat is, valamint a  Filmintézeti Szakkönyvtár és Médiatár feladatait) – az ÉMOP-2.1.1/A-14-2014-0001 projekt keretében létrehozott Nemzeti Filmtörténeti Élménypark kivételével - a MAGYAR NEMZETI FILMALAP KÖZHASZNÚ NONPROFIT ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG,
- A fentiekben meghatározottakon túli közfeladatokat, az európai uniós pályázatok fenntartási kötelezettségét, valamint az  országos digitalizációs közfoglalkoztatási programmal kapcsolatos feladatokat a FORUM HUNGARICUM KÖZHASZNÚ NONPROFIT KFT. fogja ellátni.
A Forum Hungaricum tehát működteti tovább kulturkincs.hu néven a MaNDA weboldalát és kezeli az ahhoz tartozó közösségi oldalakat. A Forum Hungaricum folytatja a kulturális javak digitalizálásában való közreműködést, és építjük tovább a Magyar Nemzeti Digitális Archívumot. Tovább visszük a MaNDA közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó faladatait azok valamennyi jogával és kötelezettségével együtt. Végül a Forum Hungaricum Kft. veszi át a MaNDA európai uniós forrásból finanszírozott projektjeit, és ellátja az ezekkel kapcsolatos közfeladatokat is.

....................................................................................
A Magyar Nemzeti Digitális Archívum (2017. január 1-től Forum Hungaricum Nonprofit Kft.) aggregációs adatbázisa – http://mandadb.hu – a magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele, így nyújt betekintést partnereinek állományába, felfedi a kulturális tartalmakat, amelyeknek holléte egységes adatbázis híján nehezebben lenne beazonosítható.

2016 folyamán a MaNDA adatbázisa mind a szerkesztői, mind a látogatói felületen megújult. A látogatói felület új, reszponzív webdesingt kapott, az oldalon elérhető dokumentációk pedig segítik a feltöltők és a felhasználók munkáját, eligazodásukat a honlapon. Az oldal elérhető angol nyelven és akadálymentesített verzióban is. A korábbi egyszerű keresési funkció mellett, összetett és szűkített keresésre is lehetőség van.
A keresés és böngészés mellett az adatbázis tételeiből összeállított, hetente bővülő tematikus virtuális kiállításokat is megtekinthetnek az érdeklődők. 
(forrás: wikipedia)

Az adatbázis elérhetősége: http://mandadb.hu

Érdemes felkeresni még a Digipédiát is. (Egységes Nemzeti Oktatási és Kulturális Térinformációs Rendszer)
Címkék: , , , , ,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban