Filmajánló 39.


1. Black Book / Zwartboek (2006) (2010)
Fekete Könyv
Rendező: Paul Verhoeven
Műfaj: dráma, háborús
Pontszámom: 7
A film témája és rendezése miatt, érdemes megnézni.
Hollywood fenegyereke, Paul Verhoeven megtért holland gyökereihez. Valós események által inspirált akció-thrillerje a nácik által megszállt második világháborús Hágában játszódik. Főhőse a szétbombázott búvóhelyét elhagyni kényszerülő, ifjú zsidó énekesnő, Rachel Stein, aki csatlakozik az ellenállási mozgalomhoz. És, hogy elérje az ellenállás néhány bebörtönzött élharcosának szabadon bocsátását, Ellis de Vries fedőnéven, szőkére festett hajjal elvállalja, hogy a magas-rangú SS-tiszt, Ludwig Müntze bizalmas közelébe férkőzik. A terv azonban csúfosan megbukik, és Ellis nagy árat fizet érte. A mozgalom is, a Gestapo is őt hibáztatja. Egyedül Müntze az, akire számíthat, a férfi, akivel most már együtt várják a háború végét. (port.hu)

2. Gangs of New York (2002)
New York bandái 
IMDb
Rendező: Martin Scorsese
Műfaj: dráma
Pontszámom: 8
Híres színészek ... és egy elismert rendező. Eredmény: 10 Oscar jelölés.
Kihagyhatatlan Scorsese-ámokfutás, avagy történelmi tabló, ezúttal az 1860-as évek New Yorkjáról. Egy olyan korról, amikor az volt a menő gengszter, akinek lila cilindere és kockás nadrágja volt.  (port.hu)

3. Irina Palm (2007)
IMDb
Rendező: Sam Garbarski
Műfaj: dráma
Pontszámom: 9
Zseniális rétegfilm.
Maggie unokája súlyos beteg, a gyerek életét már csak egy Ausztráliában elvégzendő műtét mentheti meg. Ehhez azonban pénzre van szüksége, ezért éjszakánként egy szex-klubban vállal munkát: férfiakat elégít ki kézzel. A kuncsaftok persze nem látják, hogy a fal másik oldalán ki ápolja őket, ám a csodatevő maroknak hamarosan híre megy Londonban. (port.hu)


4. The Sound of Music (1965)
A muzsika hangja
IMDb
Rendező: Robert Wise
Műfaj: életrajzi, dráma, zene
Pontszámom: 8
Régebben már láttam: híres film, ezért megnézendő. 1966 -ban a következő Oscar díjakat nyerte el:
díj: legjobb rendező - Robert Wise
díj: legjobb vágás - William Reynolds
díj: legjobb zene - Irwin Kostal
díj: legjobb hang - James Corcoran; Fred Hynes
díj: legjobb film - Robert Wise

Maria (Julie Andrews), a fiatal és életvidám lány apácának készül. De hamar rádöbben arra, hogy az apáca élet nem neki való, ezért elszegődik a szigorú Von Trapp (Christopher Plummer) százados gyermekei mellé nevelőnőnek. A lány megdöbben azon, mennyire túlfegyelmezettek a gyerekek, ezért úgy dönt, hogy a mogorva Von Trapp szigorú rendszabályait felrúgva, megtanítja a gyerekeknek, hogyan örülhetnek az életnek. Hamarosan egy igazi énekkar vidám hangja visszhangzik a házban a százados legnagyobb megrökönyödésére. (port.hu)

5. The Great Gilly Hopkins (2016)
IMDb
Rendező: Stephen Herek
Műfaj: dráma, családi
Pontszámom: 8
Nem egy blockbuster ... de annyira jó volt, hogy meglepődtem. Kathy Bates szereplése s maga a történet elvarázsolt.
A tizenkét éves árva, Gilly Hopkins (Sophie Nélisse) zseniális, pimasz és teljesen kezelhetetlen. Éppen ezért akárhányszor örökbe fogadják, előbb vagy utóbb, de mindig megválnak tőle. Arra azonban még várnia kell, hogy kapcsolatba léphessen vér szerinti édesanyjával (Julia Stiles) San Franciscóban. Amikor azonban a lányt Trotternél (Kathy Bates), a világ talán legfurcsább mostohaanyjánál helyezik el, minden megváltozik. Ekkor jelenik meg a lány igazi nagyanyja (Glenn Close), aki felboríthatja a lány életét. Vajon Gillynek el kell hagynia az egyetlen családot, akit valaha szeretett? (mafab.hu)

6. October Sky (1999)
Októberi égbolt
IMDb
Rendező: Joe Johnston
Műfaj: életrajzi, dráma, családi
Pontszámom: 9
Szégyenlem magam, hogy eddig nem láttam - remek film, nagyon jó történettel. (megtörtént esetet dolgoz fel) Színészek: Jake Gyllenhaal és Chris Cooper nagyon jók benne,
Az önéletrajzi ihletésű filmben Homer Hickam az 1950-es években, egy kis nyugat-virginiai bányászvárosban tölti gyermekéveit. Kilátásai nem túl fényesek, valószínűleg ő is bányász lesz, akárcsak édesapja. 1957 októberében azonban megváltozik Homer számára a világ: fellövik az első szovjet Szputnyikot. Attól kezdve a rakéták érdeklik leginkább a fiút. Barátaival minden idejét a kísérleteknek szenteli, a szülői rosszallások ellenére. Egyedül Riley tanárnő bátorítja a komolyabb kísérleteket. Vezetésével beneveznek a Nemzeti Tudományos Díjért folyó versengésbe. Homer céltudatosan készül pályájára és az űrkutatás egyik meghatározó amerikai személyiségévé válik. (port.hu)

7. Nerve (2016)
Idegpálya
IMDb
Rendező: Henry Joost, Ariel Schulman
Műfaj: kaland, akció, thriller
Pontszámom: 8
Az új filmek általában csalódást okoznak nekem, ezért van az, hogy a filmajánlóm inkább a 2010 előtti filmekről szólnak. Ennek ellenére nézek új filmeket - és néha belebotlok jókba is.
Most pl: Nerve - ami nem egy műalkotás, nincs benne a top 200 -ba, viszont az alaptörténete remek, színészek okésak, látvány tökéletes és a zene egyszerűen zseniális.
Játékos vagy Néző vagy?
A középiskolás Vee (Emma Roberts) nem az a kimondottan bevállalós típus, megszokta, hogy inkább csendben, a háttérből figyeli az eseményeket. Egy nap azonban barátai unszolására benevez egy népszerű online közösségi játékra, az Idegpályára, ahol a Nézők határozzák meg, milyen vakmerő feladatokat kell teljesíteniük a Játékosoknak élő, egyenes adásban. 
Vee a New York-i éjszakában összetalálkozik a titokzatos idegennel, Iannel (Dave Franco), akiről hamarosan kiderül, szintén az Idegpálya játékosa. A Nézők egyből felfigyelnek rájuk és irányításukkal már együtt kell végigcsinálniuk a vadabbnál vadabb feladatokat. A páros néhány óra leforgása alatt óriási népszerűségre tesz szert az internetes szurkolótábor körében. Ám ami ártalmatlan versengésnek indult, hamarosan adrenalintól túlfűtött hajszává alakul - a Nézők egyre követelőzőbbekké, a feladatok egyre veszélyesebbekké válnak. Vee számára pedig már nemcsak a hírnév és a győzelemért járó pénz, hanem annál sokkal drágább dolog: az élete a tét.  (port.hu)

8. Captain Fantastic (2016)
IMDb
Rendező: Matt Ross
Műfaj: dráma
Pontszámom: 10
Az elején tisztázzuk: én is azt hittem, hogy egy Marvel film, de nem az. Road Movie stílus ... lassú történet, remek színészi alakítások és rendezés. Talán az egyik kedvenc filmem lett a 2016 -os évből. (még viszonylag elég keveset láttam, pótolom ahogy tudom)
Kiemelném még a zenét: Jónsi & Alex (Sigur Ros), Kirk Ross, David Delhomme stb - nagyon passzol.
Egy édesapa, aki az Egyesült Államok északnyugati régiójának erdőiben élt hat fiatal gyermekével, megpróbál visszailleszkedni a társadalomba. (mafab.hu)

9. North Country (2005)
Kőkemény Minnesota
IMDb
Rendező: Niki Caro
Műfaj: dráma
Pontszámom: 8

Ezt a filmet is csak ajánlani tudom.
Josey Aimesnek (Charlize Theron) egyedülálló anyaként kell eltartani a gyermekeit, de csak egy vasbányában talál munkát. Bár a munka nehéz, de megélhetést biztosít számukra. Azzal viszont nem számol, hogy lépésével kivívja a férfi kollégái ellenszenvét. Josey hamarosan állandó molesztálás célpontjává válik. A vita még jobban elmérgesedik, amikor Josey zaklatás miatt keresetet ad be a bányatulajdonosok ellen. (port.hu)

10. Dancer in the Dark (2000)
Táncos a sötétben
IMDb
Rendező: Lars von Trier
Műfaj: dráma, zene
Pontszámom: 9
Aki szereti Björköt, az mindenképp nézze meg. Nekem tetszett, még Björk színészkedése is. (legfőképp a zene és a a hangulata miatt adok egy 9 pontot)
A hazáját elhagyó naiv, ugyanakkor szeretetreméltó özvegy, acélgyári munkásként kívánja előteremteni fia számára a szemműtéthez szükséges pénzt. A betegség örökletes. Az anya egyre inkább csak a sötétségben tapogatózik. De mindenáron küzd, hogy gyermeke elkerülhesse azt, amit ő már nem tud. Az idő lerövidül, és a homályban tapogatózva elkezdődik a visszaszámlálás. A szürreálissá fokozódó embertelen munkában a gépek zaja teremti meg a Björk képzeletében kibomló dalok zenei alapját. Az emigráció, a betegség, a nyomor problémáit taglaló alkotás a giccs és a totális eszköztelenség határán egyensúlyozva igazi antiműfajt hoz létre, kultuszgyanúsan irányítva az érzelmeket.  (port.hu)

Címkék: ,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban