Filmajánló 38.


1. Black Swan (2010)
Fekete hattyú
Rendező: Darren Aronofsky
Műfaj: dráma
Pontszámom: 9

Remek film. Natalie Portman, Mila Kunis, Vincent Cassel zseniálisan játszanak. (Natalie Portman Oscart is nyert a szerepléséért)
A visszahúzódó, anyja árnyékában élő balerina Nina elnyeri a Hattyúk tava előadás címszerepét. A művészeti vezető Leroy tökéletesnek titulája a lányt a szerepre, azonban kétségei vannak a lány képességeit illetően a fekete hattyú megformálásban. Mindkét szerep más egyéniséget igényel, azonban mindkét szerepet ugyanazon táncosnak kell előadnia. Míg a fehér hattyú az ártatlanságot és a kecsességet, a fekete az érzékiséget és csalfaságot hívatott megtestesíteni. Leroy úgy véli egy másik balett-táncos lány, a könnyed és laza Lily jobban képes megformálni a hattyú fekete énjét.
(port.hu)

2. Philadelphia (1993)
Philadelphia - Az érinthetetlen
Rendező: Jonathan Demme
Műfaj: dráma
Pontszámom: 9

Tipikus olyan film - amit meg kell nézni... Tom Hanks talán legjobb alakítása látható benne.
Andrew Beckett - egy jólmenő nagyvállalat tehetséges ügyvédje - homoszexuális. Ezt sikerül egészen addig titokban tartania, amíg meg nem támadja a halálos kór, az AIDS. A látható jelek miatt a vállalat elbocsátja Beckett-et, persze koholt vádak alapján. Andrew nem nyugszik bele a döntésbe, felkéri Joe Miller ügyvédet, vállalja el az ügyet. Joe először elutasítja a felkérést előítéletei miatt, de azután ügyvéd énje kerekedik felül, s elvállalja az ügyet. (port.hu)


3. The Curious Case of Benjamin Button (2008)
Benjamin Button különös élete
Rendező: David Fincher
Műfaj: dráma, románc
Pontszámom: 9

Újabb klasszikus film... Brad Pitt zseniális benne.
Nem mindennapi életet él Benjamin Button (Brad Pitt). Nyolcvan esztendősen született, az idő múlásával pedig egyre fiatalabb lesz. 1918-ban látja meg a napvilágot New Orleansban, az első világháború befejezésének pillanatában. Hosszú és különleges élete egészen a huszonegyedik századig tart. A világ számos helyén megfordul, miközben beleszeret Daisybe (Cate Blanchett), akivel az egyre növekvő korkülönbség miatt csak néhány évet tölthet. (port.hu)


4. The Departed (2006)
A tégla
Rendező: Martin Scorsese
Műfaj: dráma, krimi
Pontszámom: 9

Jelenleg minden idők 42 -dik legjobb filmje IMDb osztályozás szerint. Remek színészi gárda (Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Jack Nicholson...) és remek rendezés. Martin Scorsese.
Az ír maffia legtehetségesebb fiatal tagja felvételizik a Massachusettsi Rendőrakadémiára. Azt a feladatot kapta, hogy legyen tökéletes rendőr, szerezzen magának egyre magasabb rangot a testületben, és jelentsen mindent igazi megbízóinak. Ám egy másik fiatal rendőrtiszt hasonló feladatot kap: neki Boston nagyhatalmú bűnszövetkezetébe kell jelentkeznie, hogy ott lehetőleg a keresztapa közelébe kerüljön. A két beépített ember jól végzi a munkáját. Mindketten sejteni kezdik, hogy az ellenfélnek is van egy kéme a közelükben: amelyikük hamarabb leleplezi a másik kémet, az talán életben maradhat végül. (port.hu)

5. What Ever Happened to Baby Jane? (1962)
Mi történt Baby Jane-nel?
Rendező: Robert Aldrich
Műfaj: dráma, krimi
Pontszámom: 7

Vannak benne logikai hibák, de figyelmen kívül kell hagyni... jó kis klasszikus film.
Hat évesen a mindenkit elkápráztató Baby Jane a Hudson család szeme fénye. Az évek múltjával azonban Jane varázsa elhalványul az időközben gyönyörű filmsztárrá cseperedő nővére, Blanche árnyékában. Blanche jó testvér módjára minden filmjénél kiharcolja, hogy elfeledett húgának is jusson szerep, bár a felnőtt Jane már korántsem olyan "ennivaló", mint annak idején. Blanche karrierjének csúcsán egy titokzatos baleset következtében egész életére nyomorékká válik. Élete hátralevő részét magányosan tölti húga áldozatos felügyelete és gondoskodása mellett. Az önfeláldozó ápolás leple alatt azonban Jane egyre kegyetlenebb kínzásoknak teszi ki nővérét. (port.hu)

6. The Class / Klass (2007)
Az osztály
Rendező: Ilmar Raag
Műfaj: dráma, krimi
Pontszámom: 8

Itt van egy kiemelkedő észt film.
Joosep az osztály lúzere, kegyetlen tréfák célpontja. Apja katona, ezért az a véleménye, hogy fiának meg kell védenie magát. Kaspar új fiú az osztályban. Egy napon, amikor a fiúk meztelenre vetkőztetik Joosepet, és belökik a lányöltözőbe, Kaspar úgy dönt, hogy megvédi osztálytársát. Ezzel ő is az osztály célpontjává válik. Egy különösen megalázó eset után úgy döntenek, kölcsön veszik Joosep apjának fegyvereit, és bosszút állnak. A közelmúltban előforduló iskolai lövöldözések adnak szomorú aktuálitást a filmnek, amely megpróbál választ adni arra, vajon mi visz rá egy gyereket ilyen szörnyű tettekre. (port.hu)

7. Dreamer: Inspired by a True Story (2005)
Az álmodó
IMDb
Rendező: John Gatins
Műfaj: dráma, családi
Pontszámom: 8

Azt hittem egy unalmas családi film  (borító és rövid ismertető alapján) - viszont ahogy elkezdtem nézni, észrevettem a benne rejlő értékeket. Kurt Russell , de főleg Dakota Fanning alakítása 10 pont.
Érdemes megnézni : talán az egyik legjobb családi film. Megható - olyannyira, hogy még én is elkezdtem bőgni.
Ben Crane (Kurt Russell) a legjobb tréner a lovaspályán, ám karrierje egy csapásra véget ér, mikor díjnyertes lova, Sonya eltöri a lábát. Palmer (David Morse), a tulajdonos számára értéktelenné válik mind ló, mind pedig a gondozója, ezért kirúgja Bent és csapatát a lóval együtt. Sorsuk kilátástalannak tűnik, ám ekkor Cale (Dakota Fanning), Ben lánya lehetetlen kéréssel fordul apjához: gyógyítsák meg Sonyát, hogy újra versenyezhessen. (port.hu)

8. Dark City (1998)
IMDb
Rendező: Alex Proyas
Műfaj: akció, dráma, fantasztikus
Pontszámom: 8

Képi világa tetszett ...
Alex Proyas A holló után, 1998-ban újabb misztikus sci-fi-vel jelentkezet, és bár a mozik pénztárainál elhasalt a film, mára azonban egy réteg számára kultikus státuszba emelkedett. John Murdoch egy brutális sorozatgyilkosság gyanúsítottja, de valamiért nem emlékszik semmire. Miközben próbálja összerakni emlékei darabkáit, különös idegenek veszik körbe. (port.hu)

9. Election (1999)
Gimiboszi
IMDb
Rendező: Alexander Payne
Műfaj: vígjáték, dráma
Pontszámom: 9

Kellemes meglepetés okozott. Tini filmek általában nem tetszenek, de ez annyira vicces volt, hogy nem hagyhatom ki az ajánlómból.
A stréber Tracy mindent megtesz, hogy kitűnjön a diákok közül. Más kérdés, hogy sem a társai, sem a tanárai nem kedvelik, leszámítva egyet az utóbbiakból, akivel bensőséges kapcsolatba keveredik. Közelegnek a diákönkormányzati választások, és Tracy feltett szándéka, hogy ő lesz annak vezetője. Mindezt leplezetlen ellenszenvvel nézi az irodalomtanár McAllister, pláne miután a ledér lányka miatt repül a suliból a barátja. Ráveszi a nem éppen gyors észjárású Pault, hogy szálljon ringbe a pozícióért. (port.hu)

10. Live and Become / Va, vis et deviens (2005)
Élj és boldogulj!
IMDb
Rendező: Radu Mihaileanu
Műfaj: dráma
Pontszámom: 9

Remek film, román rendező! Köszönjük!
1984-ben a Moszad amerikai segítséggel a szudáni menekülttáborok infernójából több ezer etiópiai zsidó gyereket menekített Izraelbe. A kilencéves főhős számára csak egyetlen módon biztosíthat jobb jövőt keresztény édesanyja, úgy, ha azt vallja, hogy fia "falasa", azaz etiópiai zsidó. A gyereket a többiekkel együtt Izraelbe viszik, ahol egy Tel-Avivban élő francia szefárd család örökbe fogadja. A fiú izraeli élete tele van rettegéssel. Attól tart, hogy kiderül az igazság a származásáról. Új identitása az iskolában, a családban, egyéb kapcsolataiban számtalan lelki probléma elé állítja. Kicsoda is ő valójában, mit keres ő Izraelben? - teszi fel magának a megválaszolhatatlan kérdést. Eközben az afrikai édesanya titokban abban reménykedik, hogy egyszer még újra láthatja fiát.  (port.hu)

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.