Filmajánló 37.


1. Hævnen / In a Better World (2010)
Egy jobb világ 
Rendező: Susanne Bier
Műfaj: dráma
Pontszámom: 8

Remek dán film... teljes mértékben lekötötte a figyelmemet.
A film két helyszínen játszódik: egy afrikai menekülttáborban és egy dán kisvárosban, ahol két család sorsa kereszteződik, amikor a fiaik barátságot kötnek. A kiskamaszokra jellemző magányosság, morális gyengeség és bánat azonban rossz irányba tereli a barátságot. (port.hu)


2. Après Vous (2003)
Csak ön után
Rendező: Pierre Salvadori
Műfaj: vígjáték, romantikus
Pontszámom: 8

Francia filmek kedvelőinek kötelező megnézni. Daniel Auteuil egyszerűen zseniális.
Antoine egy párizsi hotelben lévő pincészet és étterem tulajdonosa. Egy este találkozik egy öngyilkossal. Kötelességének érzi, hogy megmentse, sőt haza is viszi, és elhatározza, segít pártfogoltjának talpra állni. A megmentett Louis-nak a legfőbb problémát Blanche elvesztése jelenti. Miután a lány elhagyta, úgy érezte, semmi értelme az életének. Antoine anélkül, hogy beavatná tervébe Louis-t, elhatározza, hogy megkeresi lányt, és megpróbálja valamilyen módon újra összeboronálni őket. De a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy tervezte: Blanche-nak éppen van egy udvarlója, és ráadásul vonzó... (filmkatalógus)


3. The King's Speech (2010)
A király beszéde
Rendező: Tom Hooper
Műfaj: életrajzi, dráma
Pontszámom: 7

Aki kíváncsi arra, hogy lehet egy egyszerű történetből, olyan filmet csinálni, hogy Oscart-t nyerjen - itt a bizonyíték: 2011 -ben 4 Oscar + összesen 100 elnyert egyéb díj és 189 jelölés.
Colin Firth VI György szerepében telitalálat ... a sok díjjal viszont nem tudok egyetérteni.
A film VI. György király - aki II. Erzsébet királynő édesapja - történetét meséli el. Miután bátyja, VIII. Eduárd lemond, György vonakodva foglalja el a trónt. Különös probléma sújtja őt: meglehetősen dadog, ezért retteg a nyilvános szereplésektől. Beszédhibájának legyőzéséhez elfogadja egy beszédterapeuta (mai szóval logopédus), Lionel Logue segítségét. A specialista szokatlan módszereinek, valamint a két férfi között kialakult különös barátságnak köszönhetően György önmagára talál, olyannyira, hogy végül bátran vezeti országát, Nagy-Britanniát a II. világháború zavaros időszakában. (filmkatalógus)

4. Monster (2003)
A rém
Rendező: Patty Jenkins
Műfaj: életrajzi, krimi, dráma
Pontszámom: 8

Remek, főleg Charlize Theron alakítása.
Wuornos kegyetlen gyermekkorának következményeként tizenhároméves korára prostituált lesz. Floridában "országúti prostiként" keresi a kenyerét, kuncsaftjai zömét kamionosok teszik ki. Egy bárban összeismerkedik Selbyvel, akivel szerelembe esik. Állást nem talál, így kénytelen tovább folytatni az ősi mesterséget. Az 1989 decembere és 1990 november közötti időszakban hét férfit gyilkol meg, elmondása szerint önvédelemből. Hat gyilkosságot ismer be, a bíróság hat rendbeli emberölésért halálra ítéli. 2002 október 9-én végrehajtják az ítéletet. (filmkatalógus)


5. The Green Butchers / De grønne slagtere (2003)
Zöld hentesek
Rendező: Anders Thomas Jensen
Műfaj: vígjáték, dráma
Pontszámom: 10

Imádom a észak - európai filmeket - egyszerűen nem bírok 10 -nél alacsonyabb pontszámot adni neki. Morbid humor, elvont és hatalmas színészi játékok... és még rengeteg hasonló típusú film van! Érdemes a dánokra odafigyelni! Mja és Mads Mikkelsen alap! (fontosabb dán filmekben általában szokott szerepelni)
Bjarne és Svend haverok, együtt dolgoznak Holger hentesnél. Svend nagy ambíciókkal rendelkezik, amelyeket hasonló méretű kisebbségi komplexus táplál. Bjarne barátnőjén, Astridon kívül egyáltalán nem foglalkozik semmivel. Saját hentesüzletet nyitnak, hogy megszabadulhassanak a gonosz főnöktől, Holgertől. A bolt azonban nem akar beindulni mindaddig, amig egy bizarr véletlen folytán Svend össze nem kotyvaszt egy sajátságos ételt a biohentesbolt számára. A biznisz fellendül, de vajon továbbra is képesek lesznek-e beszerezni a különleges étel hozzávalóit. (filmkatalógus)


6. Werckmeister harmóniák / Werckmeister Harmonies (2000)
Rendező: Béla Tarr, Ágnes Hranitzky
Műfaj: dráma, misztikus
Pontszámom: 7

Kevés olyan új magyar film van - amelyik tetszett. Werckmeister harmóniák egyike azoknak, amelyikben pozitívan csalódtam. Különleges és egy nagyon nyomasztó film - remek rendezés és forgatókönyv,
Metsző hidegbe dermedt alföldi kisváros. Bár lakják - de lakói élettelen öröm és szenvedély nélküliek, szívük helyén méreg, harag, rosszindulat és keserűség. Éppen olyanok, mint a fagy, amely körülveszi őket. Az élet valahol másfelé történik. Egy nap cirkuszi sátor emelkedik a város főterén, benne a nagy mutatvány: egy kitömött bálna. Sereglik a nép látni a páratlan csodát. A felbolydult állapot a titokzatosságba burkolódzó cirkuszi jövevénynek, a Hercegnek kedvez, aki afféle "negatív" messiásként a település minden lakójában lerombolja a maradék reményt és hitet. (filmkatalógus)


7. Nyulak a ruhatárban (1972)
Rendező: István Bácskai Lauro
Műfaj: vígjáték, dráma
Pontszámom: 8

Eléggé népszerűtlen magyar film - remek szatíra, elképedve néztem.
Színészek: Páger Antal, Gobbi Hilda, Iglódi István, Schütz Ila ...
Kissé Woody Allen -re hajaz (mint a rendezés, mint a főszereplő kinézete).
 Apuka ugyan csak ruhatáros, de vérbeli üzletember. Albérletbe kiadott utcai szobáját például trafikként is üzelmelteti, a ruhatárban pedig nyulakat tenyészt. Albérlője, a fiatal népművelő eleinte borzadva szemléli az eseményeket, de aztán egyre jobban beletanul a bizniszbe. (filmkatalógus)


8. The Life of David Gale (2003)
David Gale élete
Rendező: Alan Parker
Műfaj: dráma, krimi
Pontszámom: 10

Alapfilm
David Gale (Kevin Spacey) egész életében a halálbüntetés ellen küzdött, egyetemi előadásokat tartott, könyveket írt, felvonulásokat szervezett. A sors, a nagy játékos azonban különös fordulatot tartogatott számára: a férfi most a siralomházban várja saját kivégzését, mert a texasi bíróság halálra ítélte őt egy kolléganője megerőszakolásáért és meggyilkolásáért.
Bitsey Bloom (Kate Winslet), a helyi lap újságírója azonnal lecsap a témára. Ám sokkal többet kap, mint egy interjút: feladatot. A halálraítélt ugyanis elmeséli neki egész életét - és részletesen vall arról az összeesküvésről, amelynek következtében most halálba küldik. Bitsey úgy érzi, egy ártatlan ember élete múlik rajta, és elhatározza, hogy David Gale instrukciói alapján elkapja és leleplezi az igazi gyilkost. Ha szerencséje van, még azelőtt, mielőtt a professzort a kivégzőkamrába vezetik. (port.hu)

9. The Talented Mr. Ripley (1999)
A tehetséges Mr. Ripley
Rendező: Anthony Minghella
Műfaj: dráma, krimi
Pontszámom: 7

Ez is megnézendő film.
Milyen messzire mennél, hogy valaki más lehess? Az 1950-es években játszódik a Patricia Highsmith kiváló regényéből készült film. Tom (Matt Damon) pénztelen New York-i fiatalember, alkalmi munkákból él. Meghívják egy kerti mulatságra zongorázni, ezért kölcsön kér egy alkalomhoz illő ruhát. A tömegben elvegyült Tom összeismerkedik egy gazdag úriemberrel. Nem tud ellenállni a kísértésnek, hogy a felső tízezer köreibe beljebb lépjen, ezért azt állítja, ismeri a milliomos fiát. Ezer dollár jutalmat ajánl fel az apa Tomnak, ha visszahozza őt Itáliából. Tom ehelyett összebarátkozik a tékozló Dickie-vel (Jude Law) és menyasszonyával, Marge-dzsal (Gwyneth Paltrow). Egy darabig élvezik a temérdek luxust és egymás társaságát. Tom észreveszi, hogy mindennek nemsokára vége szakadhat. Tovább akar lépni a ranglétrán, minden áron. (port.hu)


10. About a Boy (2002)
Egy fiúról
Rendező: Chris Weitz, Paul Weitz
Műfaj: vígjáték, dráma
Pontszámom: 7

Elég jó film, és még Hugh Grant is jól játszik benne.
Will egy gyógyíthatatlanul menő 38 éves londoni fickó. Gazdag, nőtlen, gyermektelen, és egész nap semmi más dolga, mint hogy laza legyen, kerülje a felelősséget - és csajozzon. Egy egyedülálló anyával kialakított futó viszonya után rájön, hogy fektethető nők felhajtására remek terep a magányos szülők klubja. Nosza, ki is talál hamarjában magának egy Ned nevű kisgyereket, a róla szóló mesékkel felfegyverkezve csatlakozik a helyi klubhoz, és minden szépen halad afelé, hogy elcsábítsa Susie-t, amikor becsöppen az életébe a lány barátnőjének fia, Marcus. (port.hu)
Címkék: , ,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban