Filmajánló 36.


1. Raising Arizona (1987)
Arizonai ördögfióka
Rendező: Joel Coen, Ethan Coen
Műfaj: vígjáték, krimi, dráma
Pontszámom: 7

Kezdeném egy olyan filmmel - ami eléggé meglepett, főleg Nicolas Cage alakítása rendkívüli. (talán itt a legjobb)
Egy többszörösen visszaeső bűnöző és egy rendőrnő egymásba szeretnek, és össze is házasodnak. Boldogan élnek, csak egyetlen bánatuk van: nem lehet gyerekük. Sebaj, rabolnak maguknak egyet - mégpedig a bútormágnás, Nathan Arizona ötösikrei közül az egyiket. Ennyi gyerek között talán nem tűnik fel a szülőknek, hogy egy hiányzik. Igyekeznek titokban tartani a dolgot, de egyre kevesebb sikerrel, így aztán nem marad más út számukra, csak a menekülés. (port.hu)

2. You Don't Know Jack (2010)
Dr. Halál
Rendező: Barry Levinson
Műfaj: életrajzi, dráma
Pontszámom: 9

Al Pacino, viszonylag új film - és remek! Jó és megrázó történet. Mindenképp ajánlott!
Dr. Jack Kevorkian patológust a bulvársajtó Dr. Halálként emlegeti. Az orvos az után került reflektorfénybe, hogy Minderre a "kegyes halál", az eutanázia körüli vita késztette, melynek lényege, hogy aki halálos betegségben vagy csillapíthatatlan fájdalomtól szenved, annak joga van-e a sorsa felől dönteni. Kevorkian mintegy másfélszáz esetben segédkezett a "kegyes halál" elkövetésében. Emiatt bíróság elé állították, és 1999-ben 25 év börtönre ítélték, gyilkosságban való segédkezésért. 2007-ben kapott kegyelmet. (port.hu)


3. The Witches of Eastwick (1987)
Az Eastwick-i boszorkányok
Rendező: George Miller
Műfaj: vígjáték, fantasztikus
Pontszámom: 6

EGy feledhetetlen film - Jack Nicholson, Cher (aki viszonylag jót is alakít), Susan Sarandon és Michelle Pfeiffer főszereplésével. Nem a legjobb - de eléggé meghatározó film volt annak idején.
New England egyik kisvárosában játszódik a film. Itt él ugyanis a három, különféle módokon megözvegyült barátnő, Alexandra, a fekete hajú szobrásznő, Jane, a vörös csellótanárnő és Sukie, a szőke újságírónő. Baráti összejöveteleik során lassan rádöbbennek, hogy különleges képességekkel rendelkeznek. És mi másra is használhatnák jobban boszorkánytudományukat, mint hogy megidézzék az áhított Férfit, mivel ebben a típusban városuk igencsak szűkölködik. Ám arra egyikük sem számít, hogy aki hívásukra megjelenik, az maga az Ördög. (port.hu)

4. Raging Bull (1980)
Dühöngő bika
Rendező: Martin Scorsese
Műfaj: életrajzi, dráma, sport
Pontszámom: 8

Valós eseményeken alapul: Jake La Motta ökölvívó pályáját eleveníti fel. Robert de Niro, ahogy mindig remek - több mint 40 kilót hízott e szerep miatt.
Az ökölvívó Jake La Motta a brutális harcmodora miatt kapta a Bronxi Bika nevet. 1948-ban szerezte meg a középsúlyú világbajnoki címet. Sikerét, hírnevét azonban beárnyékolta zaklatott magánélete. Jake New York rosszhírű negyedében, Bronxban nőtt fel. Az utcán gyorsan megtanulta, hogyan kell lopni és harcolni, hogyan lehet keményebb mindenkinél. A magányos ifjú végül a bokszban találta meg célját, a szorítóban adta ki minden dühét. A sikert azonban nem tudta feldolgozni. A pénzét italra és nőkre költötte, a címét elveszítette, a családja szétesett, végül pedig börtönbe került. Szabadulása után egy mulatóban kapott munkát. (port.hu)

5. Million Dollar Baby (2004)
Millió dolláros bébi 
Rendező: Clint Eastwood
Műfaj: dráma, sport
Pontszámom: 8

Clint Eastwood remek színész, viszont amit rendez az felülmúlhatatlan. Érdemes végignézni őket. (egy napon majd Eastwood maratont fogok csinálni)
Frankie Dunn pályája során számos fantasztikus bunyóst edzett és menedzselt. Legfőbb tanítása, mely vezérli az életét is, hogy a legfontosabb az, hogy mindig védd magad. Mióta elidegenedett a lányától, Frankie jó ideje senkit sem engedett közel magához. Egyetlen barátja Hepaj, az egykori bokszoló, aki rendben tartja Frankie edzőtermét, és tudja, hogy a mogorva külső olyan embert takar, aki az elmúlt 23 évben szinte minden nap misére járt, keresve a megbocsátást, amely valahogy mégsem adatik meg neki. Aztán egy nap Maggie Fitzgerald besétál az edzőterembe.
Maggie-nek sosem jutott sok semmiből, de van benne valami, ami csak keveseknek adatik meg: tudja, mit akar, és bármit hajlandó megtenni érte. Az élete állandó küzdelem, amit nyers tehetségével, kizökkenthetetlen koncentrálásával és elképesztő akaraterejével képes túlélni. Ám mindennél jobban vágyik arra, hogy valaki higgyen benne. Frankie-nek a legkevésbé sem hiányzik ez a fajta felelősség - a kockázatról nem is beszélve. Közli Maggie-vel a nyers, kemény igazságot: a lány túl öreg már a bokszhoz, ő pedig nem edz nőket. Ám a "nem" nem jelent semmit, ha az embernek nincs választása. Maggie nem hajlandó vagy nem képes feladni élete álmát, így nap mint nap széthajtja magát az edzőteremben, és egyedül Hepaj bátorítja. Frankie végül megadja magát Maggie elszántságának, és vonakodva bár, de elvállalja a tanítását.
Mester és tanítványa hol kimerítik, hol inspirálják egymást, és ráébrednek, hogy közös bennük a küzdőszellem, mely legyőzi múltjuk fájdalmát és veszteségeit. Megtalálják egymásban azt a fajta családi kötődést, amit oly régen elvesztettek. Csak azt nem tudják, hogy hamarosan egy olyan harccal kell szembesülniük, amelyhez több lélekre és bátorságra lesz szükség, mint eddig bármihez. (port.hu)

6. Phone Booth (2002)
A fülke
Rendező: Joel Schumacher
Műfaj: krimi, thriller
Pontszámom: 8

Emlékszem, 2002 - 2003 tájékán megnéztem ezt a filmet és nem tetszett. (14 évesen) Mind azon tűnődtem, hogy mi a fenének játszódik az egész jelenet egy telefonfülkében: unalmas volt. Újranéztem - s rádöbbentem, hogy ez remek film. Feszültség egész idő alatt megvolt, tágra nyílt szemeim a cselekményeket figyelte ... na meg a fülkét és Colin Farrell, aki hatalmasat alakít. 
Megcsörren egy utcai telefon, Stu (Colin Farrell) felveszi, és majdnem belehal. Mert egy mesterlövész hívja, aki a környező toronyházak egyik ablakából éppen rá céloz. Rég vadászik a férfira, mindent tud róla, ismeri a feleségét, a szeretőjét, a titkait és a vágyait. Beszélgetni akar a férfi bűneiről: büntet és jutalmaz. Habozás nélkül öl és pontosan céloz. A férfi nem teheti le a telefont, csak vár és válaszol. Szeretné túlélni ezt a hívást; szeretne túljárni a lesipuskás eszén. Közben megérkezik a rendőrség, vezetőjük, Ed (Forest Whitaker) tárgyalni kezd a férfival, de férfi nem teheti le a kagylót még akkor sem, ha rendőrök tucatjai szegezik rá a fegyvert. (port.hu)

7. Sleuth (1972)
A mesterdetektív
Rendező: Joseph L. Mankiewicz
Műfaj: misztikus, thriller
Pontszámom: 8

Micsoda történet! Nem bántam meg , hogy végignéztem. Tetszett ezért a 2007 -es változatára is kíváncsi voltam: forgatókönyv majdnem ugyanaz, és Michael Caine is maradt mint főszereplő. (mást játszik)
Andrew Wyke híres krimiíró és szenvedélyes játékgyűjtő, a kastélya tele van szerkentyűkkel és babákkal. Egy nap meghívja magához Milo Tindle fodrászt és szépségszalon-tulajdonost. Milo élvezi a látogatást, mígnem Wyke bevallja, tudja, hogy összejött az elhidegült nejével. Hajlandó is lemondani a nőről, de cserébe Milónak meg kell tennie egy szívességet. A játék kedvéért bohócnak álcázva el kell lopnia a családi ékszereket. Így két legyet ütnének egy csapásra, Milóék biztos alappal indulnának, ő pedig megkapja a biztosítási díjat. Anthony Schaffer darabjából. (port.hu)

8. Boogie Nights (1997)
IMDb
Rendező: Paul Thomas Anderson
Műfaj: dráma
Pontszámom: 7

Nem egy rossz film... hangulatos, izgalmas és jó szereplőgárda. A 70 - es éveket remekül visszaadja.
A hetvenes évek csillogó diszkóvilága köszönt ránk, sok-sok ismerős zenével. A történet középpontja a pornóipar tündöklése és hanyatlása. Különösen érdekes, hogy Amerika egyik régi kedvenc sztárja tért vissza e filmben. Burt Reynolds felélte összes vagyonát és adósságokban úszott, mígnem újra kedvezően fogadta őt a közönség és a kritikusok egyaránt. Mark Wahlberg, azaz ahogy inkább a fiatal közönség ismeri, Marky Mark játssza a fiatal pornósztárt, akiben a tapasztalt producer meglátja a műfaj jövőjét. A naiv és fiatal Eddie extrém férfiasságával iszonyú pénzeket keres, emiatt azonban egyre jobban elveszti önkontrollját. A nagyképűség és a drogok által aláásott személyiséget nehezen fogadja vissza a társadalom és a korábbi érdekbarátok. (port.hu)

9. Dracula (1992)
Drakula
Rendező: Francis Ford Coppola
Műfaj: horror, fantasztikus, románc
Pontszámom: 8

Bram Stoker Drakula című regényét sokan megfilmesítették, de mégis mintha ez a Coppola vezrió lenne az igazi. Szereplők: Gary Oldman (Drakula), Winona Ryder (Mina Murray / Elisabeta), Anthony Hopkins (Abraham Van Helsing professzor), Keanu Reeves (Jonathan Harker), js és Monica Bellucci.
Drakulát, a véreskezű vajdát évszázadokkal ezelőtt eltemették, teste mégsem omlott porrá. Hírlik, hogy sírjából éjjelente borzongató kalandra indul és harapása után mind többen csatlakoznak a temetők mélyén bolyongó vámpírok seregéhez. A félelmetes teremtményt emésztő vágyakozás gyötri elhunyt hitvese után. Egy napon a kastélyba vetődő idegen medáljában meglátja egy lány arcképét, aki kísértetiesen hasonlít egykori asszonyára és útra kel, hogy megkeresse a gyönyörű lányt. London lakói azonban nem készültek fel a pokoli teremtmény érkezésére. (port.hu)


10. Dracula: Dead and Loving It (1995)
Drakula halott és élvezi
Rendező: Mel Brooks
Műfaj: vígjáték, fantasztikus
Pontszámom: 7

És ha már Drakuláról volt szó, meg kell nézni a vígjáték adaptációját. Leslie Nielsen egyszerűen zseniális volt - utánozhatatlan humora már az első filmes megjelenésekor megtetszett. (pl: Airplane)
Drakula (Leslie Nielsen) a világ legveszélyesebb teremtménye, aki meglátja, meghal - a nevetéstől. Kikászálódik odvas koporsójából pókhálós pincéje mélyén és elindul vadászni. Ám a vadász könnyen válik prédává, a modern tudomány vívmányaival felvértezett kutató prédájává. A valaha rettegett gróf mára kicsit kijött a gyakorlatból, néha melléharap. Mindent megtesz, hogy ismét jéggé dermedjen az, aki összeakad vele, de valójában már saját maga sem veszi komolyan önmagát. (port.hu)

Címkék: , ,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban