Filmajánló 35.


1. This Boy's Life (1993)
Ez a fiúk sorsa
Rendező: Michael Caton-Jones
Műfaj: életrajzi, dráma
Pontszámom: 10
Egy nagyon erős (minden tekintetben) film: Leonardo DiCaprio és Robert de Niro főszereplésével. 10 -es!
A 13 éves Tobias Wolf (Leonardo DiCaprio) apa nélkül nőtt fel. Anyja, Caroline (Ellen Barkin) úgy dönt, itt az ideje, hogy a fiának apát, magának pedig férjet találjon. Hozzámegy Dwighthoz (Robert De Niro), a középkorú munkásemberhez, aki korántsem örül egy idegen kölyöknek. Dwight hamar kimutatja a foga fehérjét, rendszeresen bántalmazza Tobiast, aki csak úgy szabadulhat meg kínzójától, ha bekerül egy bentlakásos iskolába.(port.hu)

2. Cannibal Holocaust (1980)
IMDb
Rendező: Ruggero Deodato
Műfaj: horror
Pontszámom: 6
Horror kedvelőknek - az egyik legbrutálisabb film. (több országban be lett tiltva)
1979-ben négy dokumentumfilmes eltünt a Dél-Amerikai dzsungelben miközben filmet forgattak a kannibalizmusról. Hat hónappal később a New York Egyetem és a Pan American Broadcasting Co. kereső csapatot küldött az eltűnt filmesek után. A kutatás eredménye mindenkit elborzasztott. (filmkatalógus)

3. Kramer vs. Kramer (1979)
Kramer kontra Kramer
IMDb
Rendező: Robert Benton
Műfaj: dráma
Pontszámom: 8
Tetszett. Dustin Hoffman és Meryl Streep ahogy általában, értékessé tesznek bármilyen filmet.
Ted Kramer imádja családját: feleségét és hatéves kisfiát, de azért a munka a legfontosabb számára, minden mást a karrierjének rendel alá. Egyik este arra ér haza, hogy Joanna, a felesége szárazon közli vele: elhagyja, hogy az anyaszerepből kiszakadva végre megpróbálja megvalósítani önmagát. Így a gyerekkel járó összes gond az apára szakad, aki kénytelen újra felépíteni az életét: megtanulni a gyereknevelés csínját-bínját, s mindeközben az állását is megtartani. Ted főz, vásárol, takarít, játszótérre jár, s megérzi és megérti tündéri kisfia minden vágyát és félelmét. Kisebb-nagyobb zűrök mellett is olyan ajándék ez, amiben kevés apának van része. S másfél év után, miután a legapróbb részlet is a helyére került, ismét megjelenik Joanna... (port.hu)

4. The People vs. Larry Flynt (1996)
Larry Flynt, a provokátor
IMDb
Rendező: Milos Forman
Műfaj: életrajzi, dráma
Pontszámom: 9
Nagyon jó ez is - rendezés perfekt, történet rendben, Woody Harrelson pedig kitűnő. (pont ráillik ez a szerep)
A hetvenes évek elején a vállalkozó kedvű Larry Flynt, aki addig a szesz- és sztriptíziparban próbálgatta oroszlánkörmeit, úgy dönt, elérkezett az idő, hogy megtörje a Playboy egyeduralmát. Az általa kitalált szexújság, a Hustler magazin nem kendőzi a valóságot: mindent megmutat, amit a többi lap eddig szemérmesen eltakart. A pornómagazin hamarosan közfeltűnést kelt és közbotrányt okoz. Miközben Flynt, akit százezrek istenítenek és milliók gyűlölnek, elszántan küzd a totális sajtószabadságért, ellenfelei brutális eszközökhöz nyúlnak ellene, s egy orvlövész golyója által tolószékre ítélik. A film egy örök lázadó árnyalt portréja, aki egy vitatható és sokat vitatott ügy képviseletében feszegette a szabadság határait. Hosszú kálváriája a Legfelsőbb Bíróságon teljes sikerrel ért véget. (port.hu)

5. Benny's Video (1992)
Benny videója
IMDb
Rendező: Michael Haneke
Műfaj: krimi, dráma
Pontszámom: 9
Realisztikus ... teljesen lesokkolt ez a film. Ajánlom mindenki figyelmébe! (18 év felettieknek)
A kamasz Bennyvel nem törődnek a szülei. A tizennégy éves srác minden idejét videózással és kamerázással tölti. A képernyőn a brutális, erőszakos felvételeket szereti nézi, vagy az ablakból eléje táruló látványt rögzíti kamerájával. Számára minden, ami videóra van rögzítve, jobb és valóságosabb, mint amit a szemével lát. Különösen az általa felvett disznóölés képeit elemzi, sokszor megnézi, lelassítja, visszapörgeti. A videokölcsönzőben megismerkedik egy lánnyal, akit felhív a lakásukra. Azután hidegvérrel megöli, miközben mindezt videóra veszi. Később a felvételt megmutatja a szüleinek. (port.hu)

6. Rain Man (1988)
Esőember
Rendező: Barry Levinson
Műfaj: dráma
Pontszámom: 9
Nem kell bemutatni... Tom Cruise minden idők legjobb alakítását láthatjuk benne.
Charlie Babbitt, a csupán pénzköltésben jeleskedő aranyifjú csalódottan veszi tudomásul, hogy édesapjától nem örökölt mást, mint néhány rózsabokrot, meg egy majd 40 éves kocsimatuzsálemet. Hamarosan még egy keserű meglepetés éri - kiderül, hogy van egy bátyja, aki a hagyaték mintegy hárommillió dollárnyi részét kapja. Charlie egy intézetben talál rá Raymondra, s magával viszi őt, annak reményében, hogy megszerezheti a bátyja számára értéktelen vagyont. Közös útjuk során Charlie sok újat tanul, s Raymond segítségével végül legyőzi saját korlátait, s átértékeli életét.
 (port.hu)

7. Solaris (1972)
Rendező: Andrei Tarkovsky
Műfaj: dráma, sci-fi
Pontszámom: 9
Szeretem a szovjet filmeket - különlegesek és nyomasztóak. Solaris egy nem mindennapi film - nagyon kell koncentrálni hogy megértsd (elég hosszú, majdnem 3 órás), viszont készült 2002 -ben egy Hollywood - i újrafeldolgozás is (George Clooney főszereplésével). Érthetőbb, viszont sokkal gyengébb mint az eredeti.
A fantasztikus irodalom mai klasszikusa, Stanislaw Lem művének e filmváltozatát gyakran vetették össze Stanley Kubrick hasonló, bár jóval látványosabb kiállítású filmjével (2001: Űrodüsszeia, 1968). Az űrexpedíció célja itt is egy rejtély megfejtése: egy űrállomáson sorra halnak az emberek. Tarkovszkij filmjének az a legfőbb mozzanata, hogy hőse ráébred arra, hogy a plazmaóceán materializálja azokat, akikre a visszaemlékező bűntudattal és lelkiismeret furdalással gondol. Ezektől megszabadulni csak azáltal lehet, hogy eljuttatják az óceánba a főhős, Kris teljes tudati képét, illetve, hogy emberközpontúvá teszi azt a megújuló kötődés a földhöz, a családhoz és a hazához. Enélkül ugyanis senki nem szabadulhat meg bűnei és hibái terhétől, anélkül pedig nem kezdhet új életet. (port.hu)


8. Cinderella Man (2005)
A remény bajnoka
Rendező: Ron Howard
Műfaj: életrajzi, dráma, sport
Pontszámom: 9
Remek!
A nagy gazdasági világválság idején egy hétköznapi hős, James J. Braddock (Russell Crowe) véghezvitt valamit, amivel sportlegendává vált. A harmincas évek elején járunk. Sorozatos vereségei miatt Braddock profi boxoló karrierje már lezárult, de családja eltartása érdekében kénytelen elvállalni egy olyan mérkőzést, ahol nem nyerhet. És megtörténik a csoda: reményektől, álmoktól, az önbecsülés és a szeret erejétől hajtva Braddock kiüti esélyes ellenfelét, s ezzel százezrek számára válik hőssé, példaképpé. Karrierje új lendületet vesz, ám egy nap szembekerül Max Baerrel, a nehézsúlyú bokszvilágbajnokkal, aki már két ember halálát okozta a ringben. (port.hu)

9. Barton Fink (1991)
Hollywoodi lidércnyomás
Rendező: Joel Coen, Ethan Coen
Műfaj: vígjáték, dráma
Pontszámom: 8
Ez is egy olyan film - amit meg kell nézni: hangulat és stílus nekem bevállt.
A második világháború elején a fölkapott, fiatal New York-i drámaírót, Barton Finket Hollywoodba csábítja az egyik producer. Forgatókönyvet akar íratni vele az új filmjéhez. Fink a nagy Műről álmodik, ám valójában egy másodvonalbeli moziról van szó, a Jó és a Rossz küzdelmével a középpontban, mellőzve minden társadalomkritikai felhangot. Barton Fink beköltözik hát egy szállodába, ám a csalódott szerzőnek nem megy a munka, alkotói válságban szenved. Egyik nap megismerkedik Charlie Meadowsszal, a szállodai szomszédjával. Különös kapcsolat alakul ki kettejük között. (port.hu)

10. JFK (1991)
JFK - A nyitott dosszié
Rendező: Oliver Stone
Műfaj: dráma, történelmi, thriller
Pontszámom: 9
F. Kennedy meggyilkolását többen megfilmesítették, viszont a legjobb közülük Oliver Stone változata, olyan remek színészekkel mint Kevin Costner, Gary Oldman és Jack Lemmon.
Kiemelten ajánlott darab!
Több mint három évtizede foglalkoztat minden amerikait a kérdés: "Ki ölte meg Kennedyt?" John F. Kennedy meggyilkolása, a merénylet körülményei, a Zapruder-film, Oswald, a könyvraktár padlásablaka... - számtalan téma és kérdés, melyet mindenki betéve tud a világon; sőt a legtöbb amerikainak saját válasza is van rájuk. Az 1963-as merénylet óta több dokumentumfilm, tévéjáték, mozifilm foglalkozott a Kennedy-gyilkossággal, a téma örök és befejezhetetlen, hiszen máig tucatnyi megoldatlan rejtély övezi. Oliver Stone filmje nem egyszerűen egy a sok feldolgozás közül, hanem a legismertebb, és egyszersmind a legmerészebb is. Dokumentum és színjáték, valóság és feltételezés sejtelmesen keverednek e maratoni moziban, a nézőt mindvégig izgalomban tartva. (port.hu)


Címkék: ,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban