Filmajánló 34.


1. Pitch Black (2000)
Pitch Black - 22 évente sötétség
Rendező: David Twohy
Műfaj: horror, sci-fi
Pontszámom: 7

Nem egy kitűnő film, de nekem tetszett... ezért bekerült a filmajánlóim közé.
Az ismeretlenbe való bolyongás ... idegen lények felbukkanása, jól megrendezte a számomra eddig ismeretlen David Twohy. Végig izgultam, de most komolyan.
Félszáz utassal a fedélzetén hajótörést szenved a távoli galaxis felé tartó űrhajó. Kényszerleszállást hajtanak végre az ismeretlen bolygón, amelyet csak néhányan élnek túl, köztük Riddick, az életfogytiglanra ítélt rab. Azon tanakodnak, hogyan hagyhatnák el a pokoli planétát, ahol három Nap világít az égen. Nem sejtik, hogy minden huszonkettedik évben a bolygót körülvevő három nap együttállása teljes feketeséget idéz elő. És ha eljön a sötétség, felélednek az addig csendben lapuló árnyak, az elhagyott bányák mélyén lakó mutáns, vérszomjas szörnyek. (port.hu)

2. Stardust (2007)
Csillagpor
IMDb
Rendező: Matthew Vaughn
Műfaj: kaland, fantázia
Pontszámom: 9

Elkezdtem nézni ... és pár perc után azt kérdeztem magamtól: ,, ezt hogy a fenébe nem láttam eddig, elég jó kis filmnek ígérkezik " És úgy is lett - elragadó történet, remek színészi játékok, tiszta mese az egész: boszorkányokkal, kalózokkal és hercegekkel. Bravúros.
Hősünk, Tristan Thorn el akarja nyerni a gyönyörűséges Victoria szívét. Ezért útra kel egy varázslatos, mitikus világba, mert megígérte választottjának, hogy elhozza neki a hullócsillagot, mely a bűvös birodalomban ért földet. Ám mielőtt folytatnánk, tisztáznunk kell valamit. Amikor egy hullócsillag földet ér, emberi formát ölt. A mi hullócsillagunk, Yvaine a gyönyörű Claire Danesben ölt testet. Útja során Tristan találkozik Lamiával, a gonosz boszorkánnyal, aki egyébiránt nem más, mint a lenyűgöző Michelle Pfeiffer, aki szintén a hullócsillagot keresi, hogy nővéreivel kivághassák a szívét, nem másért, mint hogy megegyék, és ezáltal visszanyerjék szépségüket és fiatalságukat. Lamia gonosz karmai elől menekülve Yvaine és Tristan a karizmatikus Shakespeare kapitány fogságába esnek. A Robert De Niro által briliánsan megformált kalóz nem csak szó szerint ejti őket rabul "léghajója" fedélzetén. Az üldözéshez még más fura figurák is csatlakoznak, például az álnok szívű Septimus herceg, vagy Ferdy, az orgazda, és mindenkinek jó oka van a hullócsillag megkaparintására. Amint Tristan és Yvaine egyik kalandból a másikba csöppen, csillag és csillagász egyre közelebb kerül egymáshoz, mígnem... talán valami románc van a levegőben? (port.hu)

3. La cité des enfants perdus / The City of Lost Children (1995)

Elveszett gyerekek városa
IMDb
Rendező: Marc Caro, Jean-Pierre Jeunet
Műfaj: fantasztikus, sci/fi
Pontszámom: 9

Ha egy különleges hangulatú filmet akarsz nézni: merem ajánlani. A franciák erősek ebben - többször is bizonyították. Bevallom eleinte egy kicsit ódzkodtam tőle, viszont elragadott a történet és az a sötét környezete amiben játszódik.
Marc Caro és Jean-Pierre Jeunet fantasztikus meséje olyan gyerekekről szól, akiket elraboltak az álmaikért. Krank, az őrült zsarnok álmatlanságban szenved. Alszik, de semmit sem álmodik. Barátja épít egy különleges gépet, amellyel el lehet lopni mások álmait. A tenger közepén úszó szigetén élő Krank a Küklopszok segítségével gyerekeket rabol el egy közeli kikötőből. Az egyik csemete Denree, a hároméves árva, akit egy elképesztően erős és egyúttal szelíd férfi nevel. A nevelő nem hagyja Krank kezében a kisfiút. (port.hu)

4. The Mist (2007)
A köd
IMDb
Rendező: Frank Darabont
Műfaj: horror
Pontszámom: 6

Ezt a filmet, ha nem másért a végéért érdemes megnézni. Sokkoló.
Persze ne csak a végét nézd meg!
Furcsa, túlvilági köd ereszkedik egy amerikai kisvárosra. David Drayton, és kisfia, Billy a kisváros vegyesboltjában rekednek sok más lakóval együtt. David veszi észre elsőként, hogy valami mozog a ködben: halálosan rémisztő, nem evilági lények. A túlélés a csapat összetartásán múlik, de ismerve az emberi természetet, lehetséges ez? Ahogy kezd elharapódzni a félelem és a pánik, Davidben megfogalmazódik a végső kérdés. A ködben feltűnő idegen faj az ijesztőbb, vagy azok az emberi szörnyek, amelyekké a boltban rekedt emberek váltak; azok, akik egészen idáig szomszédok és barátok voltak? (port.hu)

5. Singin' in the Rain (1952)
Ének az esőben
IMDb
Rendező: Stanley Donen, Gene Kelly
Műfaj: zene, vígjáték
Pontszámom: 7

Időnként klasszikusokat is kell nézni ... még a zene is elmegy. (pedig nem szeretem a musicaleket)
Az Ének az esőben az egyik legbájosabb zenés film, amit valaha vászonra vittek. Ki ne ismerné a képsort, amikor egy jókötésű férfi dalol és táncol egy szál esernyővel a rend ámuló őre előtt a zuhogó esőben? E rögtönzött előadás "tettese", Don Lockwood és barátja, Cosmo Brown a Monumental Picturesnél keresi a kenyerét. 1927-ben járunk, a némafilm a virágkorát éli. Egy szerencsés véletlennek köszönhetően Don népszerű sztár lesz, s filmek sorát forgatja az ünnepelt színésznő, Lina Lamont oldalán. A férfit távolról sem kötik mély érzelmek a mutatós, de üresfejű nőhöz, ám képzelt, a filmek által sugallt románcukat a sajtó szenzációként tálalja. Don valódi imádottja Kathy Selden, egy fiatal, kezdő énekes-táncosnő, akit a féltékeny Lina ukmukfukk kirúgat a stúdióból. Ám a sztárszínésznőt új veszély fenyegeti: a hangosfilm megjelenése. Lina ugyanis egyáltalán nem tud énekelni, sőt a beszédhangja is borzalmas. Sürgősen találnia kell valakit, aki "szinkronizálja" neki a dalokat és a dialógokat. Így kerül vissza a történetbe Kathy, aki azonkívül, hogy beszélni és énekelni is képes, csajnak is nagyon belevaló. (port.hu)

6. Goya's Ghosts (2006)
Goya kísértetei
IMDb
Rendező: Milos Forman
Műfaj: életrajzi, dráma
Pontszámom: 8

Nagyon jó film, hihetetlen fordulatokkal és erős történettel. Rendező: Milos Forman, tehát meg kell nézni! Javier Bardem hozza a formáját : tetszett.
1792, Spanyolország. A kor leghíresebb portréfestőjének gyönyörű modelljét, Inest is utoléri az inkvizíció. A lányt eretneknek bélyegzik és börtönbe vetik, Goya pedig minden befolyását bevetve próbál segíteni múzsáján.
A Goya környezetében élő emberek történetét a festő szemén át látjuk. A spanyol inkvizíció utolsó éveiben játszódó film olyan korba enged betekintést, mely történelmi fordulópontnak bizonyult, ugyanakkor politikai ellentmondásoktól és igazságtalanságoktól volt terhes.
Javier Bardem (A belső tenger) Lorenzo atyát játssza, egy titokzatos papot, aki az inkvizítorok belső köréhez tartozik. Ennek ellenére beleszeret Goya múzsájába, a Natalie Portman (Star Wars, Közelebb) által életre keltett Ines-be, akit tévesen eretneknek nyilvánítanak és bebörtönöznek. Francisco Goya szerepében Stellan Skarsgard (Good Will Hunting) látható. Az egyik legnagyobb spanyol festőként nyilvántartott Goya nem csak színpompás képeiről volt híres, hanem arról is, hogy igen szemléletesen vitte vászonra a háború és a spanyol hétköznapok kegyetlenségét.
Milos Forman és Saul Zaentz már többször dolgoztak együtt: a Száll a kakukk fészkére öt, míg az Amadeus nyolc Oscar-díjat hozott nekik. Forman már mintegy 50 évvel ezelőtt eldöntötte, hogy filmet forgat majd a spanyol inkvizícióról. A terv megvalósulására sokáig kellett várni, de ismerve a rendező munkásságát és a remek színészeket, garantált a színpompás, hiteles és izgalmas történelmi tabló. (port.hu)

7. Ragtime (1981)
IMDb
Rendező: Milos Forman
Műfaj: dráma
Pontszámom: 7

Egy újabb jó film - és persze újra Milos Forman. Érdemes végignézni!
E. L. Doctorow világhírű regényét az Oscar-díjas cseh származású rendező, Milos Forman varázsolta hasonlóan remekmívű filmmé. A múlt század elején Amerikát meghódító szaggatott, improvizatív muzsika, a ragtime ütemére kavarognak a korszak jellegzetes figurái. Tanúi leszünk, amint egy önfejű milliomos csemete emberek százai előtt végez felesége korábbi szeretőjével, a neves építésszel, majd pillanatnyi elmezavarra hivatkozva elkerüli a büntetést. Szemünk előtt hullik darabokra egy hagyományos amerikai mintacsalád, ahol mindenki kedvenc "Öcsikéje" terroristának áll. Láthatjuk, amint a koldusszegény, angolul alig tudó kelet-európai zsidó bevándorló - porosz nemesi művésznéven - a némafilm egyik meghatározó rendezőjévé válik. És mindeközben ifjabb Coalhouse Walker, a szépreményű fekete bőrű zongorista folytatja elszánt küzdelmét az őt megalázó tűzoltóparancsnok ellen, melynek eredményeként ropognak a fegyverek New York utcáin... (port.hu)

8. Horí, má panenko / The Firemen's Ball (1967)
Tűz van, babám!
IMDb
Rendező: Milos Forman
Műfaj: vígjáték, dráma
Pontszámom: 8

Milos Forman régebbi filmjei közül a Tűz van, babám! -ot emelném ki. Jót szórakoztam rajta.
1968-as Tűz van babám! Oscar-díj jelölést kap a legjobb külföldi film kategóriában. Méltán. Milos Forman tűzoltóbálja hatalmas sikerrel robban be a filmvilágba. Az ötletet maga a valóság adta. Forman barátaival részt vett az "én kis falum"ban egy tűzoltóbálon, s úgy gondolta, ezt meg kell örökíteni filmvásznon. Figurái, karakterei autentikusak, amatőr szereplőkkel és profi színészekkel játszatta el ezt az egyszerű emberi falutörténetet. S azon túl, ott a nagyvilág. A történelmi dátum 68, a távoli szűk kis világ úgy működik, mint a valóság.
A tűzoltóegylet derék tagjai elhatározzák, bált rendeznek, ahol kitűntetést adnak át nyugalmazott parancsonokuknak, szépségkirálynőt választnak, tombolát szerveznek. A bál burleszkbe illő összeomlásba fullad: a szépségkirálynői címet tukmálni kell, az ünnepeltről elfeledkeznek és amíg a tűzoltók bált adnak, a faluban egy ház lángra gyullad. Amikor pedig tombolaszelvényekkel próbálnák megsegíteni a károsultat, kiderül, hogy a bálozók ellopták a nyereménytárgyakat. (A film évekig dobozban állt, betiltották.) (port.hu)

9. The Curious Case of Benjamin Button (2008)
Benjamin Button különös élete
IMDb
Rendező: David Fincher
Műfaj: dráma
Pontszámom: 9

Kihagyhatatlan. 3 Oscart nyert.
Nem mindennapi életet él Benjamin Button (Brad Pitt). Nyolcvan esztendősen született, az idő múlásával pedig egyre fiatalabb lesz. 1918-ban látja meg a napvilágot New Orleansban, az első világháború befejezésének pillanatában. Hosszú és különleges élete egészen a huszonegyedik századig tart. A világ számos helyén megfordul, miközben beleszeret Daisybe (Cate Blanchett), akivel az egyre növekvő korkülönbség miatt csak néhány évet tölthet. (port.hu)

10. Carlito's Way (1993)
Carlito útja
IMDb
Rendező: Brian De Palma
Műfaj: dráma, krimi
Pontszámom: 8

Legvégén pedig Al Pacino főszereplésében: Carlito útja. (top 10 legjobb filmjei egyike)
Legendás alak tér vissza a spanyol Harlembe. De az utca már nem a régi, és Carlito sem az. Az öt év börtön alatt sokat tanult, le akarja zárni a múltat és új életet kezdeni szerelmével. Legjobb barátja csak egy apró szívességet kér tőle... (port.hu)
Címkék:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban