Filmajánló 32.


1. Viktoria: A Tale of Grace and Greed (2014)
Viktória - A zürichi expressz
IMDb
Rendező: Men Lareida
Műfaj: dráma
Pontszámom: 7
Kezdeném máris egy olyan filmmel, ami nagy meglepetést okozott nekem. Gondolom a kínos forgatókönyve miatt a Magyar Nemzeti Filmalap egyetlen fillérrel sem támoagatta a projektet, ezért Svájci pénzből lett leforgatva. (1.3 millió frank)
A film dokumentarista jellegű - azokról a romákról szól, akik a nehéz körülmények miatt , képtelenek Magyarországról Svájcba utazni, hogy prostituáltként pénzhez jussanak. Az érdekessége még abban is rejlik, hogy csupán két ismert név szerepel benne: Stefanovics Angéla és Nagy Zsolt, viszont ez nem érződik - hiszen minden egyes szereplő meglepően jól alakít. (Főként Viktória szepepében, Franciska Farkas)
Persze vannak benne hibák, érződik is rajta, hogy kis költségvetésű film - viszont a mondanivalója miatt, mindenképp érdemes megnézni!


2. You're Not You (2014)
Te nem vagy te
Rendező: George C. Wolfe
Műfaj: dráma
Pontszámom: 7

Érdemes megnézni - egy nagyon szomorú esetet dolgoz fel.
Kate kedves és sikeres klasszikus zongorista, akinél ALS-t (amiotrófiás laterális szklerózis) diagnosztizáltak. Felveszi maga mellé állandó gondozónak Becet, a kusza magánéletű főiskolai hallgatót, és leendő rock énekest. Bár különböző egyéniségűek, amikor Kate házassága mélypontra jut, a két nő közel kerül egymáshoz, és bizalmas, őszinte, bár összetűzésektől nem mentes kötődés alakul ki köztük. Az egyik ilyet követően váratlanul olyan területre tévednek, ahol kiteljesedhetnek az életben. (filmkatalógus)

3. Relatos salvajes / Wild Tales (2014)
Eszeveszett mesék
IMDb
Rendező: Damián Szifrón 
Műfaj: dráma, thriller
Pontszámom: 7

Az IMDb -n jelenleg a 195 -dik minden idők legjobb filmje. Ez azért már túlzás. Tetszett ugyan (az utolsó kisfilm nem annyira jött be) , de a helyezésével nem értek egyet.
Egy súlytalan flört a repülőgépen éppúgy váratlan fordulathoz vezet, mint amikor a pincérnő felismeri vendégében azt az uzsorást, aki tönkretette a családját. Két autós összekülönbözése a kanyargós hegyi úton könnyen vezethet halálos ámokfutásba, és egy bombaszakértőnél is elszakad a cérna, amikor autója lefoglalása után szembesül a végeláthatatlan bürokráciával. Aztán ott van az apa is, aki fiát szeretné megmenteni a börtöntől, de belefárad abba, hogy mindenki csak a pénzét akarja. És persze a menyasszony, aki az esküvőn döbben rá, hogy férje nemcsak megcsalta, de a szeretőjét meg is hívta a lagzira. (filmkatalógus)

4. Woman in Gold (2015)
Hölgy aranyban
IMDb
Rendező: Simon Curtis
Műfaj: életrajzi, dráma, történelmi
Pontszámom: 8

Egy újabb Helen Mirren kíváló alakítás! Remek életrajzi film Maria Altmann- ról, aki 2004 -ben beperelte az Osztrák Államot , azért mert az örökölt festményeit és értékeit (beleértve Gustav Klimt - Adele Bloch-Bauer I) jogtalanul tulajdonították el egykoron a nácik a II Világháborúban. A pert 2 évre rá megnyerte, és a híres Klimt festmény  ma a New York -i múzeum falát dísziti.
Hatvan évvel azután, hogy a második világháború borzalmai elől menekülve elhagyta Bécset, az idős zsidó asszony, Maria Altmann hosszú útra kel, hogy visszaszerezze a nácik által elrabolt családi kincseit, köztük Klimt híres festményét, Adele Bloch-Bauer I. portréját. Tapasztalatlan, de vakmerő fiatal ügyvédjével, Randy Schönberggel hosszas küzdelem elé néznek, amelynek csataterét az osztrák elit világa és az amerikai legfelsőbb bíróság jelenti. Az út során Marianak a családjához kötődő, súlyos tényekkel is szembe kell néznie. (filmkatalógus)

5. Read My Lips / Sur mes lèvres (2001)
A számat figyeld
IMDb
Rendező: Jacques Audiard
Műfaj: krimi, dráma, romantikus
Pontszámom: 7
A francia filmek mindig megfognak - ez is. Okos rendezés és kitűnő alakítások. Vincent Cassel neve egyértelmű - csak jó film lehet. 
A 35 éves Carla átlagos kinézetű, magányos, nagyothalló nő, egy párizsi ingatlanfejlesztő társaságnál dolgozik. Bár szorgalmas és jó munkaerő, kevés a pénze, és meg sem becsülik, a kollégái kihasználják és megalázzák. Amikor rosszul lesz a túlterheltség miatt, egy kisegítőt kap maga mellé. Paul 25 éves, és semmihez sem ért, csak a lopáshoz, most éppen feltételes szabadlábon van. A két kívülálló között különös szövetség szövődik, ki-ki a maga módján segíti a másik problémás ügyeinek lerendezését. (port.hu)

6. Manhattan (1979)
IMDb
Rendező: Woody Allen
Műfaj: vígjáték, dráma, romantikus
Pontszámom: 8

Klasszikus Woody Allen film - kötelező darab.
Isaac Davis, a sikeres vígjátékíró otthagyja televíziós állását, csak azért, hogy minden idejét a regényírásnak szentelhesse. Ám írás helyett inkább megpróbál magyarázatot találni elhibázott életére és a nőkkel való szerencsétlen kapcsolatára. Egyelőre nem sok eredménnyel. Felesége, Jill elhagyja, hogy végre összeköltözhessen leszbikus szerelmével. Isaac szerelme, a középiskolás Tracey szintén szakít vele, mert még fiatal és tanulni akar. Mary, a túlképzett és túl neurotikus újságírónő pedig, akit a legjobb barátja mutat be neki, pont olyan, mint ő, épp ezért elviselhetetlen.
Woody Allen szerelmet vall állandó lakhelyének, a piszokban és nyüzsgésben is légiesen elegáns Manhattannek. (port.hu)

7. Shutter Island (2010)
Viharsziget
IMDb
Rendező: Martin Scorsese
Műfaj: misztikus, thriller
Pontszámom: 10

10 - es film, kár, hogy DiCaprio nem kapott előbb Oscart, megérdemelte volna.
A világtól elzárva, a Massachusetts állam partjainál fekvő kis szigeten lévő elmegyógyintézetben tartják fogva az Egyesült Államok legveszedelmesebb elmebeteg bűnözőit. Amikor az ötvenes években a szigorúan őrzött intézményből megmagyarázhatatlan módon megszökik egy gyilkosságért elítélt nő, az igazgató, Dr. Cawley kénytelen külső segítséget kérni. Két rendőrbíró, Teddy Daniels és Chuck Aule utazik a szigetre, hogy kiderítse, mi történt, és megtalálja a szökevényt. Danielsnek nemcsak a munkáját hátráltató pszichiáterrel, hanem a saját démonaival is meg kell küzdenie. (port.hu)

8. TRON (1982)
IMDb
Rendező: Steven Lisberger
Műfaj:sci-fi, akció, kaland
Pontszámom: 6

Amikor anno megjelent, mindenki elképedve nézte az egyedi technikákat és történetet... most visszanézve sok olyan rész volt, amin röhögőgörcsöt kaptam. Ez van: a technika rohamosan fejlődik. Érdekességképpen érdemes megnézni.
A mozikat meghódító Tron: Örökség eredeti, klasszikus változata az első nagy áttörés a digitális effektusok birodalmában. Most digitálisan restaurálva, feljavított képpel és hanggal csábít. Nem hiányozhat egyetlen film- és sci-fi rajongó gyűjteményéből sem! 
Flynn (Jeff Bridges) behatol egy távoli szerverbe, hogy bebizonyítsa, ellopták egy korábbi munkáját. Ám, ami kis kalandnak indult, a túlélésért folytatott, hihetetlen macska-egér játékká válik, amikor egy hataloméhes ellenőrzőprogram magába szippantja. A programok között halálos gladiátor játékok folynak, gyilkos szoftverek és speciális gépügynökök vívják harcukat a rendszerrel - melynek győzelme vagy veresége nemcsak a virtuális, hanem a valódi világ sorsát is meghatározhatja! (port.hu)

9. TRON: Legacy (2010)
Tron: Örökség
Rendező: Joseph Kosinski
Műfaj:sci-fi, akció, kaland
Pontszámom: 7

A 2010 - es változat már elfogadhatóbb technikailag. Egy nagy plusz pont pedig: a zene. Daft Punk neve remélem sokak számára ismerős... Zseniális!
Zene + Látvány: 10 -es.
Sam Flynn hétéves volt, amikor a világ legjobb videojáték-fejlesztőjeként számon tartott apja rejtélyes körülmények között eltűnt. Húsz esztendővel később az önfejű Samet még mindig nem hagyják nyugodni a történtek. Amikor nyomozni kezd a régi Flynn Játékteremből küldött különös szignál után, hirtelen egy digitális világba csöppen, amelyben húsz éve tartják fogságban Kevint. Az amazon Quorra segítségével apa és fia megpróbálnak megszökni a Kevin által alkotott kibervilágból. Egy könyörtelen gazember azonban mindent megtesz annak érdekében, hogy szándékukat keresztülhúzza. (port.hu)

10. C.R.A.Z.Y. (2005)
IMDb
Rendező: Jean-Marc Vallée
Műfaj: vígjáték, dráma
Pontszámom: 10

Utolsónak hagytam ezt a remek filmet: hangulat, alakítás és történet lenyűgöző. Plusz vannak benne David Bowie számok is. (a főszereplő Bowie rajongó)
TOP 50 kedvenc filmjeim egyike lett.
1960. december 25-én megszületik Zac Beaulieu, egy átlagos kertváros átlagos családjába negyedik fiúgyermekként, egy mélyen szerető anya és egy fiaira végtelenül büszke apa óvó karjaiba. Zac legkisebb fiúként az apja kedvence lesz, közös kocsikázásaik, titkos nassolásaik legszebb gyermekkori élményeivé válnak. Ám korán kiderül, hogy Zac Beaulieu más, mint a többiek, különös egyénisége akaratán kívül indít el egy törésvonalat kettejük kapcsolatában. Az évek telnek, a kamaszkori lázadásokat a Pink Floyd, a Rolling Stones és David Bowie zenéje röpíti a szárnyán. Zac élete pedig folyamatos útkeresés. Ugyanolyan erővel akarja saját magát, a vágyait és identitását megtalálni, mint amilyen kétségbeesetten próbál megfelelni az apjának.
Egy hétköznapi család életén keresztül a lélek legmélyére látunk, ahol a kisszerű és a felemelően magasztos jellemvonások egymás mellett élnek. Jean-Marc Vallée rendező lebilincselő filmjében a humor, a zene és az érzelmek forgatagából kiemelkedik az emberi természet, a maga ellentmondásokkal teli mivoltában. (port.hu)Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.