Filmajánló 31.


1. Kapò (1960)
A kapó
Rendező: Gillo Pontecorvo
Műfaj: dráma, háborús, történelmi
Pontszámom: 8

Kevesen ismerik, csupán 1200 - an osztályozták az IMDb -n. 1961 -ben egy Oscar jelölést is kapott. (legjobb idegennyelvű film) Több mint 50 év telt el azóta, de ez nem számít: rendezés és maga a kivitelezés lenyűgözött.
Egy Franciaországból deportált ártatlan lányt ismerünk meg, aki feladja (és majdnem végleg elveszíti) emberi tisztességét, hogy egy darab kenyérrel több jusson neki, és így életben maradhasson. Végül mégis visszatalál az emberiséghez egy orosz fogoly iránti szerelme révén, s életét áldozza egy táboron belüli ellenállási csoportért. (port.hu)

2. Radio Days (1987)
A rádió aranykora
IMDb
Rendező: Woody Allen
Műfaj: vígjáték
Pontszámom: 7

Megnéztem - és jót nevettem. Érdekes film, különleges, hangulatos, tele van Woody Allen fanyar humorjával. DE! Kivételesen ebbe ő nem szerepel... de az összes többi (narrátor, rendező, forgatókönyv) az ő műve. Egyszerűen imádom!
A narrátor (maga Woody Allen) emlékein keresztül megismerhetjük, mit jelentett a rádió hullámain érkező világ, a Manhattan-i csillogás és pompa, a gazdagok, a mulatók és budoárok világa egy egyszerű polgárcsalád életében. Mindez a negyvenes évek slágereivel fűszerezve, és annyi humorral tálalva, hogy mindenkinek garantáltan kellemes szórakozást ígér. (port.hu)

3. Une femme est une femme / A Woman Is a Woman (1961)
A nő az nő
IMDb
Rendező: Jean-Luc Godard
Műfaj: vígjáték, dráma, romantikus
Pontszámom: 9

Egyedi Luc Godard stílus - remek alkotás mint mindig. Anna Karina, Jean-Claude Brialy és Jean-Paul Belmondo játékai nagyszerűen sikerültek. Fontos azt is szem előtt tartani, hogy 1961 -ben készült (színes film) filmről beszélünk. Mindenképp kötelező megnézni!
Angela gyermeket szeretne, de Emil ezt ellenzi. A kettőjük közötti konfliktus egyre súlyosabbá válik, végül botrányba torkollik. Angela annyira kétségbe esik, hogy odaadja magát az első férfinak, akivel találkozik, aki Alfred, s aki régóta álmodozik Angeláról. A nő viszont Emilt szereti. Emil nem biztos ebben és alattomosan hagyja magát ágyba vinni. " Hitvány vagy"? mondja. " Nem, én nő vagyok" - válaszolja Angela. (port.hu)

4. Mad Max (1979)
IMDb
Rendező: George Miller
Műfaj: akció, sci-fi
Pontszámom: 8

Megnéztem az összes Mad Max filmet (összesen 4 : beleértve a 2015 -öst is) egyhuzamban. Lehangolva tapasztaltam,, hogy a technikai újítások semmit sem érnek. Az új feldolgozás egyáltalán nem tetszett - én inkább ajánlom a 80 - as évekbeli trilógiát.
A legsikeresebb szerintem az első két rész - mint rendezés, mint hangulat elvitte nálam a pálmát.
Következzen egy kis wikipedia Mad Max ismertető:
A klasszikus western elemeket a közeljövő világába helyező film cselekményének alapja az egykor a törvényt szolgáló, de a törvény erejében csalódott magányos hős igazságosztó hadjárata a családját megölő könyörtelen banditák ellen.
A rendkívül alacsony költségvetésű, ismeretlen színészekkel forgatott film az alkotók számára is meglepően nagy siker volt Ausztráliában, de a világ más országaiban is. Szinte azonnal bekerült a kult-filmek táborába, évtizedekre meghatározva a poszt-apokaliptikus filmek világát, nyomdokán sok hasonló filmet forgattak.
A Mad Max cselekménye és helyszínei miatt bekerült az Ausztrália tájait, kultúráját, szokásait a világ elé táró Ozploitation filmek listájába, valamint az új ausztrál mozi, az Australian New Wave prominens darabja. A Mad Max volt az első ausztrál film, amelyet szélesvásznú anamorfikus lencsével forgattak le.
Mivel bemutatásakor Mel Gibson egyáltalán nem volt ismert sem Ausztráliában, sem Amerikában, TV-spotok és előzetesek segítették a film promócióját. Rendezője, George Miller nem tévesztendő össze a skót születésű szintén ausztrál George T. Miller rendezővel.
A film Új-Zélandon és Svédországban kezdetben be volt tiltva.Két folytatása készült, az 1981-ben bemutatott Mad Max 2 - Az Országúti Harcos és az 1985-ben készült Mad Max - Az Igazság Csarnokán innen és túl. (wikipedia)

5. Persepolis (2007)
IMDb
Rendező: Vincent Paronnaud, Marjane Satrapi
Műfaj: animáció, dráma
Pontszámom: 10

Egy lebilincselő animációs film felnőtteknek - egy iráni kislányről. Mindenképp megnézendő.
Rengeteg díjat és jelölést kapott: megérdemelten!
Mi marad azok után a hosszú, Istennel és Karl Marxszal folytatott, éjszakába nyúló beszélgetések után, a háború sújtotta városi utcák és a rövid, de annál fájdalmasabb száműzetés után Európába, mely egyszerre van közel és távol. Egy erőteljes, fekete-fehér film, mely részben a valóságon alapul, részben a képzelet szülötte, egy film arról, hogy milyen volt az élet Teheránban a forradalmat megelőző időktől kezdve napjainkig. Egy lebilincselő film, melyben egy kislány szemével látjuk a világot, aki nő és növekszik, miközben az országot, ahol él megnyomorítja az intolerancia és a háború. Az értelmiség elhagyja az országot, ahol csak üldöztetés, kínzás és gyakran halál vár rá; akik hősi halált halnak részeseivé válnak a mohamedán egyház által újraírt történelemnek. Mindent áthat a bizalmatlanság, a Pasdaran felügyel minden tevékenységet, de különösen a nőkét, akiket naponta zaklatnak, "helytelen viselkedéssel", vagy "nem megfelelő fejfedő használatával" vádolva őket. Mi is résztvevői vagyunk ennek a tragikus történetnek, mert Akbar Ganji és Abdolfattah Soltani barátaink mellett számos más áldozat küzd ez ellen az elnyomó hatalom ellen és büszkék vagyunk rá, hogy részt vehettünk ebben a bámulatos filmes projektben. (Sidiki Kaba, a Nemzetközi Emberi Jogi Szövetség elnöke) (port.hu)

6. Cassandra's Dream (2007)
Kasszandra Álma
IMDb
Rendező: Woody Allen
Műfaj: dráma, krimi
Pontszámom: 7

Woody Allen rendezésében: itt van egy realisztikus dráma - engem teljes mértékben lekötött. Perfekt!
A rámenős Ian kölcsönautókban játssza a nagymenőt, mígnem megismeri Angelát, a karrierista színésznőt, akibe rögtön beleszeret. A lelkiismeretes Terry autószerelő, megrögzött szerencsejátékos, nagy adósságokkal. Eljön az idő, amikor a testvérpár rájön, hogy változtatni kell a zűrzavaros életükön. A milliomos amerikai nagybácsi hajlandó segíteni nekik, de egy nagy szívességet kér cserébe: tegyenek el valakit láb alól... (port.hu)

7. Iris (2001)
Iris - Egy csodálatos női elme
IMDb
Rendező: Richard Eyre
Műfaj: életrajzi, dráma, romantikus
Pontszámom: 9

Hihetetlen alkotás a szerelemről, kitartásról és az elmúlásról. Fontos - hogy igaz történeten alapul.
Meg is könnyeztem a végén.
Iris Murdoch és John Bayley 40 éven át tartó szerelme megható és inspiráló képet fest a néző számára a szerelem lényegéről - azt mintázza, hogy társunkkal együtt élni egy életen át annyit tesz, mint folytonos kölcsönhatásban lenni egy másik ember zavarbaejtően összetett személyiségével, fáradságos erőfeszítéseivel és csodálatos meglepetéseivel. A XX. század irodalmi nagyjai között az övék volt az egyik legnagyobb románc. De történetük ezen túl arról is szól, hogy igenis lehetséges, hogy egy nagy szerelem az élet legtragikusabb és legrejtélyesebb eseményein túl is megmaradjon. És ez felemelő érzés. Iris Murdoch, a gyakran "Anglia legragyogóbb elméjű asszonya"-ként emlegetett írónő, rendkívüli személyiség volt, akit nemzedéke valóságos ikonként tisztelt Nagy-Britanniában. Oxfordi diákéveitől kezdve -, amikor szabadosságával hozta lázba környezetét -, egész filozófusi és regényírói pályafutása során Iris valóban megelőzte korát. (filmkatalógus)

8. Mallrats (1995)
Shop - Show
IMDb
Rendező: Kevin Smith
Műfaj: vígjáték, romantikus
Pontszámom: 6

Kevin Smith stílusa nem mindenkinek tetszik - én úgy vagyok vele, hogy néha - néha elmegy. Van pár filmje, ami sikeresnek mondható pl: a Shop - Show. Igaz hogy egy kicsit túl híg, viszont van benne néhány olyan jelenet ami tényleg megnevettet.
Brodie és T.S. állandóan az ultramodern plázában lóg, jóllehet semmi dolguk nincs, mégis imádnak ott lébecolni. Gyorsan múlik az idő, hamar eltelik a nap. Most az egyszer azonban teendőjük is akad: mindkettejüknek lelépett a barátnője, és ők minden követ megmozgatnak a könnyűvérű lányok visszahódítására. Úgy tűnik azonban, leküzdhetetlen ellenállásba ütköznek, de csak amíg színre nem lép Jay és Néma Bob, akik éppen itt fejtik ki áldásosan destruktív tevékenységüket...  (filmkatalógus)

9. Marathon Man (1976)
Maraton életre - halálra
IMDb
Rendező: John Schlesinger
Műfaj: krimi, akció
Pontszámom: 8

Dustin Hoffman, Laurence Olivier, Roy Scheider - micsoda nevek, és micsoda film. Lehengerlő és bravúros. Akciófilm - a 70 - es évekbeli stílusban. Megjegyzem: érdemes megnézni az összes régebbi Dustin Hoffman filmeket. (lesz még róluk szó)
A maratoni futás megszállottja az egyetemista Babe. A bátyja, Doc, akiről azt hiszi, hogy olajügynök a titkosszolgálat megbízásából beépült a volt nácik titkos szervezetébe, hogy adatokat szerezzen annak vezetőiről. Így bukkant Dr. Zell, a hírhedt náci nyomára, aki az egyik koncentrációs tábor orvosa volt. A férfi a világháború alatt összeharácsolt gyémántokat az Egyesült Államokból Dél-Amerikába akarja csempészni. Amikor Docot a náci megsebesíti, a halála előtt még átadja titkát az öccsének. Emiatt Babe nehéz helyzetbe kerül, Zell és emberei vadászni kezdenek rá. (port.hu)

10. The Fountain (2006)
A forrás
IMDb
Rendező: Darren Aronofsky
Műfaj: dráma, sci-fi
Pontszámom: 7

Egy újabb film, amit érdemes megnézni. Képi világa lehengerlő, színészi játék (Hugh Jackman, Rachel Weisz, Sean Patrick Thomas..) kíváló ... Aronofsky újból köszönjük.
(Ő rendezte az egyik kedvenc filmemet: Requiem for a Dream)
A filmben játszódó három történet egymástól 500 évnyire játszódik. Az első a XVI. században, amikor Tomas Verde kapitány spanyol katonákat és papokat vezet a maják ősi dzsungelének mélyére egy templomhoz, hogy megtaláljanak valami misztikus "dolgot". 2500-ba ugorva ismét Verde-del találkozunk, aki ezúttal egy még veszélyesebb és még titokzatosabb útra vállalkozik. Űrhajóján különleges és egyben értékes szállítmány van, amelynek óriási ereje a maja dzsungelhez és egy elveszett szerelemhez kapcsolódik. A két, ezerévnyi távolságban játszódó történet közben "beugrunk" a jelenbe, ahol Tom Verde sebész, és egy orvosi csoport tagjaként rákkutatással foglalkozik. Főnöke tudja, hogy Tom zseniális tudós, és gyakran a logikát is mellőző feltevései helyesnek bizonyulnak. Ugyanakkor a férfi felesége rákban szenved, és kettejük élete várakozással valamint hazugsággal telik. Várnak az elkerülhetetlen halálra, és úgy tesznek, mintha még lenne remény. (filmkatalógus)
Címkék:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban