Filmajánló 30.


1. Au revoir les enfants / Goodbye Children (1987) 
Viszontlátásra gyerekek!
Rendező: Louis Malle
Műfaj: dráma, háborús, életrajzi
Pontszámom: 9

1944 -es években játszódik a film ... viszont a háborús időszak egy kicsit másképp van bemutatva, más szemszögből. A cselekmény egy kolostori internátusban játszódik, tele gyerekekkel: akik csínytevésekkel és egy kis tanulással ütik el az időt. A film végén azonban feltűnik a Gestapo és minden megváltozik. Számomra ez egy tökéletes film: a gyerekek hihetetlen jól játszák el a szerepüket valamint a rendezés is rendkívüli. (Louis Malle Felix díj) Aki eddig nem hallott a filmről (számomra is ismeretlen volt eddig) mindenképp szánjon rá 100 percet.
A 12 éves Julien 1944-ben egy kolostori internátusban összebarátkozik egy zsidó fiúval, akit két társával együtt az iskolában rejtegetnek. A Gestapo azonban egy följelentés alapján elviszi a zsidó gyermekeket és a rájuk vigyázó szerzetest, s Auschwitzba deportálják őket.
Malle megható s egyáltalán nem szentimentális filmet rendezett ebből a történetből, amelynek különös aktualitást adott, hogy épp a film befejezésével egyidejűleg kezdődött meg Klaus Barbie, a lyoni hóhér pere Franciaországban. A közvéleményben élénk visszhangot keltett a film, amelyben a tízéves amerikai távolléte után hazájába visszatérő Louis Malle gyermekkori emlékeket idézett föl. (port.hu)

2. Dolores Claiborne (1995)
Rendező: Taylor Hackford
Műfaj: dráma, krimi
Pontszámom: 8

Stephen King adaptáció - és ezzel meg is pecsételtem a történetet. Általában ezek a filmek azért jók, mert ha belekezdessz nem bírod abbahagyni. Feltétlen a végére kell érni, hogy megértsd a történetet.
Dolores Claiborne talán az egyik legjobb feldolgozás - megvan benne minden ami kell + egy nagyon erős színészi játék Kathy Bates -nek köszönhetően.
A film főhőse, Dolores Claiborne házvezetőnőként keresi a kenyerét. Lánya, Selena, akit Dolores 15 éve nem látott, egy New York-i magazinnál dolgozik újságíróként. Egy napon Selena különös küldemény kap faxon: egy bangori újság másolatát, mely egy gyilkossággal gyanúsított nőről szól. (filmkatalogus)

3. Finsterworld (2013)
Elborult világ
IMDb
Rendező: Frauke Finsterwalder
Műfaj: dráma
Pontszámom: 7

Önkritika - van ebben a filmben bőven. Nagyon egyedi módon mutatja be a német mentalitást. Nekem tetszett. Több szálon fut - ezért érdemes nagyon figyelni miközben nézed. (lehet egy kicsit nehéz lesz, mert vannak benne unalmas részek)
Egy szürreális németországi utazás keretében láthatunk medvejelmezbe öltözött rendőrt, egy gazdag párt, amelyik nem hajlandó német autóba ülni, történelmet tanuló diákot, aki nem mutat érdeklődést a koncentrációs táborban tett osztálykirándulás iránt, és pedikűrösöket, akik kekszet ajándékoznak idős hölgyeknek és így tovább. Úgy tűnik, ebben az országban mindig süt a nap, és mindenki szép, udvarias, sikeres vagy boldog. Egészen addig, míg fel nem tárul a sötétebb oldala, a szépség mögött tátongó szakadék. (mozi24)

4. Red Dragon (2002)
Vörös Sárkány
IMDb
Rendező: Brett Ratner
Műfaj: thriller, krimi
Pontszámom: 9

A Hannibál filmsorozat egyik legkiemelkedőbb része. Anthony Hopkinsra nincs panasz - az egészben kiválóan játsza el a pszichopatát, Edward Norton pedig mellette tündököl. És ez még semmi: szerepelnek benne még olyan nagy nevek, mint: Harvey Keitel, Ralph Fiennes, Philip Seymour Hoffman és Emily Watson. Érdemes megnézni az összes Hannibál filmet. Itt van az időrendi sorrend:
1. Hannibál ébredése (Hannibal Rising, 2007)
2. Vörös sárkány (Red Dragon, 2002)
3. A bárányok hallgatnak (The Silence of the Lambs, 1991)
4. Hannibál (Hannibal, 2001)

5. The Crossing Guard (1995)
Menekülés az éjszakába
IMDb
Rendező: Sean Penn
Műfaj: dráma, krimi
Pontszámom: 8

Jack Nicholson az egyik kedvenc színészem. Az a film, amiben ő szerepel - csak jó lehet. Ha még a forgatókönyv gyenge is - az ő alakítása miatt nézhetővé válik. A menekülés az éjszakába pont ilyen: gyenge sztory, nem is egy nagy durranás - viszont Nicholson őrült szerepe zseniális. (legalább +3 pont)
 Az elzüllött Freddy arra vár, hogy megölje az épségben szabaduló Johnt, aki hat évvel ezelőtt halálra gázolta kislányát. Ám a döntő pillanatban fegyvere csütörtököt mond, s így végül 72 órányi időt ad áldozatának, hogy ügyeit rendezze. John e pár óra alatt új szerelemtől égve ismét megtalálja lelki békéjét, ám ideje lassan lejár... (filmkatalógus)

6. Sophie's Choice (1982)
Sophie választása
IMDb
Rendező: Alan J. Pakula
Műfaj: dráma, romantikus
Pontszámom: 6

Megnyert 1 Oscart - Meryl Streep - nek köszönhetően. Néha egy kicsit unalmas ... és van ahol összefolyik a történet. Egy kicsit rideg és komor - viszont Meryl Streep miatt mindenképp egy ajánlható film.
Nem sokkal a II. világháború után ismerkedik meg a délvidéki amerikai író, Stingo Brooklyban két lengyel bevándorolttal, Sophieval és Nathannal. Sophie túlélte az auschwitzi borzalmakat, de két gyermekét elvesztette. Kedvese, Nathan lelkibeteg. Sophie sem képes elmondani a teljes igazságot családjáról és Auschwitzról: szülei valójában nem antifasiszta ellenállók voltak, hanem inkább a nácik szálláscsinálói, ő pedig Rudolf Höss táborparancsnok titkárnőjeként követett el minden szégyellnivalót, hogy gyermekeit megmenthesse, de ez még így sem sikerült. A bűntudat akadályozza abban, hogy megbirkózzék a múlt emlékeivel. Stingo mindent megtesz, hogy megértse Sophie-t és Nathant, de öngyilkosságukat nem tudja megakadályozni. (filmkatalógus)

7. Kopaszkutya (1981)
IMDb
Rendező: György Szomjas
Műfaj: zene, dráma
Pontszámom: 8

"Le kell menni kutyába, légy a kutyák királya!"
Magyar filmekről is essen néha szó ... mert azért elég sok jó is van közöttük. (főleg rendszerváltás előtti időszakból)
A Kopaszkutya egy híres darab - hiszen rengeteg jó dal van benne. Amikor néztem, teljesen elrepített a 80 -as évekbe: dokumentarista jellegel is bír. Ezt meg kell nézni és kész!
Felhívás: van Kopaszkutya 2 is 2011 -ben készült. Ezt már nem fogom külön megemlíteni. Egy kicsit gyengébb, de nézhető... a rajongóknak mindenképp ajánlandó.
A Kopaszkutya egy 1981-ben készített zenés filmszatíra Szomjas György rendezésében, amely egy korabeli rockzenekar életébe nyújt bepillantást. A címszereplő zenekar ugyan félig-meddig kitalált, de tagjai a P. Mobil és a Hobo Blues Band közismert állandó vagy vendégzenészei, mint például Schuster Lóránt, Földes László vagy Deák Bill Gyula. (wikipedia)


8. Kinsey (2004)
Kinsey - Mindenki másképp csinálja
IMDb
Rendező: Bill Condon
Műfaj: életrajzi, dráma
Pontszámom: 7

Tetszett. Amiért egy életrajzi film - mindenképp ajánlom a megnézését.
A szigorúan vallásos családból származó zoológus Kinsey vendégtanárként tartott órákat a szex és a házasság biológiai vonatkozásairól az Indiana Egyetemen, amikor rájött, hogy a szexuális viselkedéssel kapcsolatban még senki sem végzett tudományos vizsgálatokat. Kutatócsoportot szervezett és több ezer férfivel készített mélyinterjú alapján publikálta 1948-ban a Sexual Behavior in the Human Male (A férfiak szexuális viselkedése) című könyvét, mely hatalmas siker lett és végérvényesen megváltoztatta a prűd amerikai társadalmat. Kinsey következő tanulmánya, amely a nők szexuális viselkedéséről szólt az 50-es évek paranoidabb, hidegháborús időszakában jelent meg, és a megváltozott körülmények miatt az alapvető amerikai értékek elleni támadásnak minősült. Kinseyt durva kritikák érték, támogatói elfordultak tőle, kutatócsoportja felbomlott és vizsgálat várt rá, miközben magánélete is válságba jutott. Kudarcokkal teli évek után csak a halála előtt értette meg az agg tudós, hogy mégis milyen pozitív hatást gyakorolt az emberekre. (filmkatalógus)

9. Little Big Man (1970)
Kis Nagy Ember
IMDb
Rendező: Arthur Penn
Műfaj: western, vígjáték
Pontszámom: 9

A western filmek tőlem messze állnak - egy kicsit gondolkoztam is rajta, hogy megnézzem -e vagy sem, de amiért a szereplő gárdában megpillantottam Dustin Hoffman és Faye Dunaway nevét, egyértelművé vállt a döntésem.
És igen: egyedi humor, jó színészi játékok és a történet lenyűgözött. Mindenkinek ajánlom! (de komolyan)
Jack Crabb, az indiánháborúk 121 éves veteránja, visszapillant kalandos életére: a fehér kisfiú csejenn indiánok között nevelkedik, mígnem az amerikai hadsereg fogságába esik, és egy lelkész gondjaira bízzák. Jackből revolverhős, majd üzletember lesz, s egy ideig újra indiánok között él - így mint felnőtt állandóan két világ, két kultúra között ingadozik. (filmkatalógus)

10. Down in the Valley (2005)
San Fernando völgye
IMDb
Rendező: David Jacobson
Műfaj: dráma, thriller, romantikus
Pontszámom: 8

Végezetül egy újabbacska film, Edward Norton szereplésével. Történet tetszett, fordulatos és meghökkentő. Érdemes megnézni.
A főszereplő Harlant valódi cowboynak képzeli magát, és hogy ebben a hitében megmaradhasson, néha csalnia és hazudoznia kell, amely talán kicsit veszélyes is. Harlan Szabadságvágyó, temperamentumos férfi, akit csakis az érzései és az igaz világba vetett kissé naiv hite irányítanak. Hősünk szerelmes lesz, és innentől kezdve mindent megtesz, hogy szíve választottjával boldogan élhessenek, míg meg nem halnak. A reális korlátokat nem tudomásul véve próbálja leküzdeni az akadályokat, melyek közül a legfőbbet a lány apja jelenti, akinek a legkevésbé sem nyeri el a tetszését a cowboykalapos udvarló.

Címkék: , , , ,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban