Filmajánló 29.


1. The Judge (2014)
A bíró
Rendező: David Dobkin
Műfaj: dráma, krimi
Pontszámom: 8

Szerencsére ez a viszonylag új film jóra sikeredett. Tetszett: főleg a színészi játékok. (Robert Downey Jr. bíró szerepben igazán telitalálat) Apa - fia szerepe eléggé megható. Érdemes megnézni!
A nagyvárosi ügyvéd, Hank Palmer hazatér gyerekkori otthonába, ahol apját, a város bíróját gyilkossággal vádolták meg. Palmer eltökélt szándéka fényt deríteni az igazságra, s közben elhidegült családjához is újra közel kerül. (Kritikus tömeg)

2. Låt den rätte komma in / Let the Right One In (2008) 
Engedj be!
Rendező: Tomas Alfredson
Műfaj: dráma, horror
Pontszámom: 8

Elkezdtem nézni ... egy idő után rájöttem, hogy valami nem stimmel. Mintha már láttam volna. Utánna néztem: 2 verzió van belőle. A norvég eredeti és az amerikai Let me In. (2010) A norvég szerintem jobb: jóval érzelemtelibb.  Amúgy nem érdemes mindkettőt megnézni: a jelentek ugyanazok.
Stockholm fagyos és meglehetősen nyomorúságos külvárosában járunk, valamikor a nyolcvanas évek elején. Hősünk, Oskar Eriksson teljesen átlagos, ám magányos 12 éves kisfiú. Próbálja ép bőrrel megúszni, hogy osztálytársai állandó jelleggel terrorizálják. Otthon - ahol édesanyjával kettesben élnek - titkon sorozatgyilkosokról szóló újságkivágásokat és más hasonló dolgokat gyűjt. Egy nap egy fán, nem messze Oskarék házától egy rituálisan meggyilkolt fiú holttestére bukkannak. Oskar eközben megismerkedik Elivel, aki a szomszéd lakásba költözött egy idősebb férfival - akiről a néző hamarosan azt feltételezheti, hogy az apja. A kis Eli ugyanolyan magányos, mint Oskar, így hamar barátságot kötnek. (filmkatalogus)


3. Gone Girl (2014)
Holtodiglan
Rendező: David Fincher
Műfaj: dráma, thriller
Pontszámom: 8

Bizonyíték arra, hogy azért napjainkban is készülnek jó filmek. Egy kicsit vontatott ugyan .. de a végére a cselekmény felgyorsul. Megkökkentő és nyitott befejezéssel zárul. 150 perces: készülj fel rá.
Nick és Amy az ötödik házassági évfordulójára készül. Boldogok, gazdagok, elégedettek ám az ünnep estéjén az ifjú feleségnek nyoma vész, és gyorsan kiderül, hogy a látszat csalt: a pár tele volt félelmetes, sötét titkokkal. Mindenki Nickre gyanakszik, és ő a hazugságaival meg ügyetlen elterelő hadműveleteivel egyre inkább magára tereli a figyelmet. Hiába bizonygatja makacsul, hogy nem tehet semmiről, már csupán az ikerhúga, Margo bízik benne. (filmkatalogus)

4. Mery per sempre (1989)
Örökre Mery
Rendező: Marco Risi
Műfaj: dráma, krimi
Pontszámom: 8

Véletlenül néztem meg - azt hittem valami ócska olasz film ... meglepődtem. Teljes egészében élvezhető, olykor meghökkentő és tanulságos. Mindenképp ajánlom figyelmetekbe!
(nemcsak Hollywood létezik)
A fiatalkorú bűnözők palermói nevelőintézetébe új tanár érkezik Milánóból, Mario Terzi. A könyörtelen rendszabályok helyett emberséggel, megértéssel próbálja megnyerni a már gyerekfejjel bűnözővé vált tanítványait. A benti és a kinti világ közötti választóvonal eltüntetése, a kommunikáció azonban annak ellenére reménytelennek bizonyul, hogy tanár és tanítvány egyaránt lényeges belső változásokon megy keresztül. (filmkatalógus)

5. Rich Kids (1979)
Gazdag kölykök
Rendező: Robert M. Young
Műfaj: dráma
Pontszámom: 6

Eléggé háttérben lévő film - kevesen ismerik. Az IMDb -n csupán 366 -on értékelték. Nekem tetszett. Elfogadható sztory és színészi játékok. Hangulatos, lassú történet. 
Két 12 éves kamaszról szól a sorozat, akik Upper West Side-ban élnek, és csonka családok gyermekei. Azért küzdenek, hogy megértessék szüleikkel kamaszkorral járó problémáikat, és megértsék, miért válnak el a szülők. (filmkatalógus)

6. Birdman: Or (The Unexpected Virtue of Ignorance) (2014)
Birdman avagy a mellőzés meglepő ereje
Rendező: Alejandro González Iñárritu 
Műfaj: dráma
Pontszámom: 8

Hoppá, hoppá! Nemrég néztem csak meg! - Hallottam róla, hogy 4 Oscart nyert, és gondoltam itt az idő, hogy elemezzem szemeimmel én is.
Hát a sok díj azért túlzás, viszont igaz: nagyon nem is volt miből válogatni. Én valami Batman, Vasember filmre számítottam, - még a film közepe fele is tűkön ülve vártam az akciót. Ez nem olyan film (talán ezért is kapta a sok díjakat) ... nagyon lassú, tele van gondolatokkal, filozófikus eszmefuttatásokkal. 10 -est nem merek rá adni: hiszen a filmtörténelemben rengeteg jobb alkotást adtak már ki.
A levitézlett színésznek, aki egykoron egy ikonikus szuperhőst játszott, félre kell tennie büszkeségét és el kell simítania családi problémáit, hogy sikerre vigye azt a Broadway-darabot, amitől régi dicsősége újjáéledését reméli. (Kritikus Tömeg) 

7. Halbe Treppe / Grill Point (2002)
Félúton
Rendező: Andreas Dresen
Műfaj: dráma
Pontszámom: 8

Számunkra eléggé ismeretlen film - viszont a németek kultuszfilmként tartják számon. Amikor elkezdtem nézni: nagyon amatőrnek tűnt - és szerintem némileg az is. Viszont én rendkívül szeretem az ilyen típusú filmeket - az egyszerűsége és hétköznapisága az erőssége. Hihetetlen, de én azt hittem, hogy egy 80 -as évekbeli filmet néztem, most az IMDb -n rákeresve eszméltem rá, hogy mindössze 3 éve jelent meg. Ez azért plusz pont, mert a cselekmény az egykori NDK -ban játszódik. Remekül megoldották - és talán ezért is nyert két díjat a Berlini Nemzetközi filmfesztiválon.
A filmet azoknak ajánlom - akik már megunták a Hollywood - i tömegfilmeket.
Két negyvenes házaspár éli a mindennapok egyhangúságát az egykori NDK egyik kisvárosában, Frankfurt am Oderben. Chris a rádióban műsorvezetőként dolgozik, feleségével, Katrinnal szinte semmi mondanivalójuk nincs egymás számára. Uwe minden percét a "Halbe Treppe" nevű büféjében tölti, elhanyagolja feleségét, Ellent és gyermekeit. Egy napon azonban az egyik házaspár férfi tagja beleszeret a másik feleségébe. Ellen és Chris között suta és ügyefogyott, mégis sorsdöntő románc bontakozik ki. 
A minimáleszközöket használó, dokumentarista stílusban forgatott szerelmi tragikomédia jól tükrözi a keletnémet közérzet napjainkig élő maradványait. A 2002-es Berlini Filmfesztiválon elnyerte az Ezüst Medvét. (port.hu)

8. Nebraska (2013)
IMDb
Rendező: Alexander Payne
Műfaj: dráma, kaland
Pontszámom: 9

Sokan unalmasnak tartják az ilyen típusú filmeket - nincs benne akció (csupán egy kis verekedés), a történet is egyszerű, sőt még színtelen is. (azaz fekete - fehér) A javaslatom, hogy akkor nézd meg: amikor van sok időd és relaxált vagy, így hihetetlen élményt nyújt. Életszagú, letisztult és egyszerű. Mindenképp csak ajánlani tudom!
Bruce Dern alakítja azt az idős férfit, aki kap egy hazánkban sem ismeretlen marketinglevelet, amely szerint nyerhet egymillió dollárt, ha előfizet egy magazinra, meg persze, ha kihúzzák a számát. Az erősen alkoholizáló férfi rákattan a dologra, és személyesen akarja felvenni a nyereményét, a fia pedig vele tart. Persze mindenki tudja, hogy nincs szó semmiféle pénzről, de hát nem is erről szól a nagy utazás, hanem a szeretetről, az önfeláldozásról és a grandiózus életigenlésről. Payne mozija, ha nem is tökéletes, de szépen ápolja és építi az emberi lelket, igazi depresszióűző csoda. (port.hu)

9. Le prix du danger (1983)
A kockázat ára
IMDb
Rendező: Yves Boisset
Műfaj: dráma, kaland, sci-fi
Pontszámom: 6

Ezt a filmet érdekességként említem meg. 1983 - ban sci -fi- ként tartották számon, viszont ha most megnézed már nem az - hiszen már valósággá formálódott a bemutatott történet. A mai tévéműsorok majdnem mindegyike a filmben szereplő alaptézist tartják szem előtt. Szórakoztatni: bármi áron. Igaz, ennyire brutális műsoroknál még nem tartunk. Szerencsére még a szereplőknek (játékosoknak) vannak jogaik, de bármikor eldurvulhat a média ilyen irányban is. Jobb félni mint megijedni.
A film teljes egészét tekintve - nem a legjobb, közepesnek nevezném, viszont a mondanivalója miatt mindenképp nézendő darab.
A távoli jövőben játszódó történetben egy monstre tévéshow kínál több millió embernek "remek kikapcsolódást". Élő egyenesben közvetítik, miként próbál egy fegyvertelen ember megszökni öt bérgyilkos elől. Ha a vállalkozó kedvű "játékos" életben marad az adás végéig, egymillió dollár üti a markát. Igaz, erre még nem volt példa... A munkanélküli François-t is izgatja a kihívás. Ügyes trükkökkel egymás után rázza le az üldözőit, de azok újra és újra rátalálnak. Végül rájön, hogy a játék nem valóságos, hanem egy megrendezett, manipulált show, ezért úgy határoz, hogy ő is szabálytalan eszközöket vet be a brutális embervadászokkal szemben. A véres-mocskos hajsza egyre durvább lesz... (kritikustömeg)

10. Borgman (2013)
IMDb
Rendező: Alex van Warmerdam
Műfaj: dráma, thriller
Pontszámom: 7

Eléggé elvont film - nem egy szokásos történettel. Dehát a hollandok már csak ilyenek...
A sokkoló és felkavaró fekete komédia hőse Camiel Borgman, az elbűvölő, ugyanakkor titokzatos csavargó. Amikor bekopogtat egy felső középosztálybeli holland család házának ajtaján, már a puszta megjelenésével is viszályt szít a férj és a felesége között. És ez még csak a kezdet, a csavargó ugyanis rövid idő leforgása alatt teljesen felbolygatja a mintacsalád életét, és átveszi a parancsokságot az otthonukban. Ezzel egyre különösebb és fenyegetőbb események veszik kezdetüket. (port.hu)


Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.