Filmajánló 28.


1. Okuribito / Departures (2008) 
Távozások
Rendező: Yôjirô Takita
Műfaj: dráma
Pontszámom: 7
Egy kicsit nehezen ülök le ázsiai filmeket nézni... talán azért, mert régebben állandóan a harcművészeti filmeket adták. (már a végén meguntam) De bizony vannak remek alkotások is (köztük persze horror filmek is), amelyeket meg kell említsek, pl az Okuribito. Nyugodtság és remek rendezés jellemzi. Nincs benne akció, viszont hasznos gondolatok merülnek fel a halálról. 
2009 -ben Oscart is nyert: a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.

2. Sen to Chihiro no Kamikakushi / Spirited Away (2001) 
Chihiro Szellemországban
Rendező: Hayao Miyazaki
Műfaj: animáció, kaland
Pontszámom: 9
Folytassuk egy újabb japán alkotással, viszont ez már egy animáció, persze a megszokott stílusban. Lenyűgözött, hogy milyen részletes... tele van fontos gondolatokkal és utalásokkal. PL: 
A szülők malaccá változása Homérosz eposzát, az Odüsszeiát idézi, melyben Odüsszeusz hajójának legénysége változik disznóvá. Fontos még megemlíteni, hogy a film fantáziavilágának alakjai nagy részben a japán kultúra karakterei is. Csodás minden perce ... és nem tudok alacsonyabb pontot adni, mint egy erős 9 -es.

3. Immortal Beloved (1994)
Halhatatlan kedves
Rendező: Bernard Rose
Műfaj: életrajzi, dráma, zene
Pontszámom: 8
Ludwig van Beethoven -ről szól a film (cím egy kicsit ferdít) ... lehet, hogy nem minden igaz ami benne van. (de végül is ki tudja?) Gary Oldman színészi tehetsége ebben a filmben bebizonyosodik ... igazi Beethovenné válik.
És ha unod az efajta régi életrajzi feldolgozásokat, ne csüggedj... zenei remekművek is felcsendülnek benne, ami remekül asszortál a képi világhoz. Csodás film, remek színészi játékok: viszont egyetlen díjat sem nyert el. (sőt még jelölést is alig kapott - 1 Silver Ribbon: jelmeztervezés kategóriában)
Szomorú.

4. The Sting (1973)
A nagy balhé
Rendező: George Roy Hill
Műfaj: vígjáték, dráma, krimi
Pontszámom: 9
Örök klasszikus ...7 Oscar díjt nyert el. (még ekkor jó filmeket díjaztak) Jelenleg minden idők legjobb 100 filmje közé sorolja az IMDb. (88 - dik helyezés, közel 160 ezren szavaztak)
Paul Newman és Robert Redford alakítása utánozhatatlan. 
Röviden: Johnny Hooker piti kis tolvaj, aki a társával együtt évek óta jól begyakorolt trükkel fosztogatja a gyanútlan járókelőket a harmincas években. Amikor véletlenül a maffia pénzszállítóját zsebelik ki, ez egyikük életébe kerül. A veszélyben forgó Johnny a befolyásos barátjához, Henry Gondorffhoz menekül. Arra kéri, segítsen neki bosszút állni a barátja gyilkosán. Gondorff és Hooker egy gondosan kidolgozott terv szerint húzza csőbe Doyle Lonnegant, a nagyhatalmú maffiafőnököt. A kolosszális átveréssel nemcsak bosszút állnak rajta, de az utolsó dollárjától is megszabadítják. (port.hu)

5. The Road (2009)
Az út
Rendező: John Hillcoat
Műfaj: dráma, kaland
Pontszámom: 7
Sokan kritizálják ezt a filmet, viszont nekem tetszett. Igaz, néha csöpögősre sikeredett ... és maga a képi világa is nagyon szürke. Szomorú, kevés akcióval - inkább beszélgetések, érzelmek és az állandó menekülés jellemzi. De számomra minden a helyén volt, láttam már rosszabbakat is.

6. The River Wild (1994)
Veszélyes vizeken
Rendező: Curtis Hanson
Műfaj: akció, kaland, krimi
Pontszámom: 7
Nem mondható erős filmnek, viszont amikor néztem teljesen lekötött. Fenntartja az érdeklődést, plusz pont. Remek színészek: Meryl Streep, Kevin Bacon, John C. Reilly... újabb plusz pont. 
Egyetlen színész aki nem tetszett az David Strathairn. Rengeteg filmben szerepelt már, de valamilyen oknál fogva itt nem jeleskedett. 

7. The Prestige (2006)
A tökéletes trükk
Rendező: Christopher Nolan
Műfaj: dráma, misztikus
Pontszámom: 8
Lehengerlő és bűvészi...Christopher Nolan ha rendez valamit: az általában jó - és láss csodát ez a filmje jelenleg minden idők legjobb 51 -es filmje az IMDb -n. Persze ez erős túlzás, dehát már túl sokan szavaznak ezen a portálon. A másik dolog: Hugh Jackman, Christian Bale, Michael Caine és Scarlett Johansson is játszik benne. Híres rendező - híres színészek, kasszasiker és magas IMDb osztályzat. Sikerült neki, várjuk a következőt!
(csak azért, hogy az ennél értékesebb filmek feljebb kerüljenek az IMDb-n, ezért csak 8 -ast pipálok be)
A bűvészek a múlt századforduló Londonjának legnagyobb sztárjai. Két fiatal varázsló van feljövőben. A feltűnő és kifinomult Robert Angier a közönség kedvence. A kissé bárdolatlan, egyszerű Alfred Borden viszont igazi géniusz, de hiányzik belőle az a képesség, hogy lebilincselje nézőközönségét. Eleinte barátsággal és tisztelettel viseltetnek egymás iránt, de mikor a nagy mutatványuk rosszul sül el, egy életre ellenséggé válnak. Ettől kezdve legfőbb vágyuk, hogy legyőzzék a másikat. Minden trükk és minden fellépés egyre fokozza a gyilkos versenyt közöttük. (port.hu)

8. The Fall (2006)
Zuhanás
Rendező: Tarsem Singh
Műfaj: dráma, kaland, fantasztikus
Pontszámom: 8
A képi világa bámulatba ejtő. Nem is tudom, ha láttam még ehhez foghatót. 
Többszöri megnézés - ajánlott. A rejtett tartalmak elsőre nem fognak előtünni.
Mindenképp egy egyedi filmről van szó: a maga kategóriájában 10 -es.
Roy Walker (Lee Pace) az 1920-as évek Los Angelesében dolgozik kaszkadőrként. Egy veszélyes mutatvány közben baleset éri, ezért ágyhoz kötötten él. A kórházban, ahol ápolják, megismerkedik egy fiatal lánnyal, Alexandriával (Catinca Untaru). Roy mesés történetekkel szórakoztatja a kislányt különféle hősökről, banditákról és csatákról. A férfi sérülése és a lány élénk képzelőereje miatt a valóság és a fikció határai lassan, de biztosan kezdenek elmosódni, ahogy egyre jobban belelovallják magukat a történetekbe. A férfi célja azonban ridegebb: meséivel a kislány bizalmát szeretné elnyerni, hogy elemeltessen vele némi morfiumot a kórház raktárából, s így tán örökre megszabadulhat fájdalmaitól. (port.hu)

9. Oscar (1967)
Rendező: Édouard Molinaro
Műfaj: vígjáték
Pontszámom: 8
Rég nevettem ennyit. Louis de Funès - hát ő egy igazi figura. Minden filmjében maximális alakítást nyújtott. Oscar - akár most is színpadra vihetnék, mert egy baromi jó vígjáték, viszont az is igaz, hogy az eredetit nem lehet túlszárnyalni. 

10. Dögkeselyű (1982)
Rendező: Ferenc András
Műfaj: krimi, dráma
Pontszámom: 7
Legvégén: itt egy magyar krimi, ami elég jól sikerült. Színészek: Cserhalmi György, Blaskó Péter, Udvaros Dorottya, Hollósi Frigyes, Ábel Anita ...
Mostanában néztem újra, és meglepú módon jobban tetszett, mint az újabbak. (magyarok közül) Innen is látszik, hogy a magyar filmgyártás egyre csak süllyed.
Címkék: , , , , ,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban