Romániában Élni: 4. Dohányzási tilalom

Tegnap jelentették be, hogy nemsokára törvény fog életbe lépni ezzel kapcsolatban. Pontosabban nem lesz szabad zárt helyeken, klubbokban és egyéb szórakozóhelyeken cigarettára gyújtani. Tehát ha elmegyünk sörözni XY helyre, kénytelenek vagyunk az utcára fáradni, hogy füstöljünk egy kicsit.
Megjegyzem, pár éve már bevezették azt: hogy szórakozóhelyeken köteles a tulajdonos egy dohányzó és nem dohányzó helységet kialakítani - viszont ez feledésbe merült. Emlékszem, hogy nagy port kavart anno. Tulajoknak eleinte reszketett a gatyájuk, ezért ki is alakították szépen a kívánt részlegeket. Az már hagyján, hogy van ahol csak egy tábla jelezte (szellőztetés nélkül) - a többi le van szarva alapon.

Ezt azonban lassan - lassan el is felejtettük, hiszen már ügyet sem vetnek rá, táblákat már rég leszedték és ennek következtében mindenki ott füstöl, ahol csak akar.
Tipikus román szokás - azt csinálunk amit akarunk: és ez sajnos a vezetőinkre is jellemző. (miért is legyünk különbek?)
Kíváncsi leszek, hogy ha tényleg életbe lép ez a törvény be lesz e tartva normálisan? - mint pl. Magyarországon? A bejelentések szerint: az állampolgárok 100 - 500 lejes, cégek pedig 5000 - 10000 lejes büntetésre számíthatnak ha nem tartják be a dohányzási tilalmat. Mondjuk George lehet, hogy rizikózna, viszont az adott szórakozóhely azért megérzi azt a 10000 lejes büntetést (főleg, ha egy kis kávézót kapnak rajta), ezért a kedves dohányzós személyünk azonnal ki lesz vágva az utcára.
Engem szerencsére nem érint ez a téma - hiszen nem cigarettázok (csak elektronikusat), viszont ennek ellenére egy nagy baromságnak tartom. Amíg árulják a dohányt és az állam ebből nem kis pénzt zsebel be - nem értem mi a problémájuk. Akarják, hogy leszokjanak az emberek? Egy nagy frászt - hiszen nagy business van benne. De így lehet büntetni - és pénzt kaszálni. Sörözőket, kávézókat tudnak indirekt módon felszámoltatni. 
A legjobb megoldás az lenne: hogy újra behoznák azt a törvényt (és betartanák), hogy mindenhol legyen cigizős/nem cigizős helység. Megértem, hogy zavaró a nem dohányosok számára, hogy sok helyen a többiek füstjét kell belélegezni. Engem is zavar - dohányzó helység kialakítása ezt a problémát kiiktatná. Így eldöntheted hova ülsz be.
Nemsokára megírom (ugyanitt), hogy mit döntött a román kormány.
La revedere!

Címkék: ,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban