Filmajánló 27.


1. Apocalypto (2006)
Rendező: Mel Gibson
Műfaj: dráma, akció, kaland
Pontszámom: 9
Kezdeném a filmajánlómat egy olyannal, ami a napokban nyerte el a tetszésemet. Régebben csak belenéztem, és valamiért nem tetszett... (ezért nem jó, ha valamit felületesen csak átnézel)
Most újra elővettem ... és elejétől a végéig csak úgy mereszettem rá a szemeimet.
Mel Gibsont én személy szerint nem kedvelem, viszont e rendezése, azt kell hogy mondjam telitalálat volt. Plusz pont: hogy valami kitalált nyelven szólalnak meg a szereplők - így realisztikusabb, hiszen a majákról szól - eléggé gatyi lett volna, ha németül kezdtek volna el beszélni.
A másik nagy poziítvum: a szereplők kiválogatása, valamint az egész rendezés: le a kalappal.
Mindenképp nézze meg mindenki!

2. Brüno (2009)
IMDb
Rendező: Larry Charles
Műfaj: vígjáték
Pontszámom: 5
Ezt a filmet csak az nézze meg: aki Sacha Baron Cohen rajongó. A polgárpukkasztásáról híres színész - elég sok nézhető filmet készített pl: The Dictator, Ali G és persze a Boratot. (utóbbi szerintema  legjobb) Élveztem mindegyiket, viszont ez a Brüno egy kicsit túlzás volt számomra. Egyre csak az jótt le nézése közben: hogy mennyire egy primitív film ez... alig nevettem fel. De lehet csak azért, mert rossz kedvem volt.
Viszont, sokan kedvelik: ezért egyszeri nézésre még elmegy.

3. The Hours (2002)
Az órák
IMDb
Rendező: Stephen Daldry
Műfaj: dráma
Pontszámom: 9
Meryl Streep, Nicole Kidman, Julianne Moore - a legnevesebb színésznők játszanak benne.
Egy nagyon jó történet, jó rendezés - kitünő minden. Rengeteg díjat és jelölést kapott. (többek között 1 Oscart: Nicole Kidman szereplése)
Egy röpke nap óráiba sűrítve három nő megkapó története... 1923: Virginia Woolf (Nicole Kidman), a huszadik századi világirodalom nagy egyénisége, a tragikus sorsú írónő hosszú gyógykezelése után elkezdi írni "Dalloway asszony" című regényét. 1951: Laura (Julianne Moore), az öngyilkossági hajlammal küzdő terhes háziasszony meglepetés bulit akar rendezni férje születésnapjára, de kezébe akad a regény és teljesen belefeledkezik. 2001: Clarissa (Meryl Streep), a leszbikus kiadótulajdonos szintén meglepetés ünnepséget akar rendezni AIDS-ben szenvedő költő barátja tiszteletére. Mindhárom történet alapkérdése saját boldogságunk igazi célja és annak elérése mások életén keresztül. Három nő, egy regény: az egyik írja, a másik olvassa, a harmadik átéli... Világszerte számtalan díjjal méltán jutalmazott alkotás. (port.hu)

4. Sylvia (2003)
IMDb
Rendező: Christine Jeffs
Műfaj: életrajzi, dráma
Pontszámom: 7
Egy nézhető kis film - jó színészi játékokkal.
Tehetséges, ám zaklatott lelkivilágú költő Sylvia Plath. Férje és költőtársa, Ted árnyékában Sylvia képtelen rátalálni a saját "hangjára", ráadásul férje hűtlensége tovább rombolja önbizalmát. A fiatalasszony depresszióssá, egyre bizonytalanabbá válik. Amikor útjaik végre elválnak, iszonyatos teher esik le Sylvia válláról. Képes lesz fölemelkedni a lélek sötét bugyraiból, megtalálni önmagát. Ekkor írja perzselően briliáns költeményeit, amelyek meghozzák számára a várva várt sikert. (port.hu)

5. À bout de souffle / Breathless (1960)
Kifulladásig
IMDb
Rendező: Jean-Luc Godard
Műfaj: krimi, dráma, románc
Pontszámom: 8
A régi filmek kedvelőinek: itt van egy jó kis francia film. Lekötött teljes mértékben. (a hangulata is egyedi franciás) Van olyan momentumom, amikor jobban leköt a 30 -  tól 70 -es évekig gyártott filmek, mint az újabbak. A sztory mellett nézhetem a régi épületeket, meg az embereket, milyenek is voltak ... mi volt régen: ami csodás érzés. Bikácsy véleménye a filmről:
"A Kifulladásig nemcsak a francia, hanem az egyetemes filmtörténetben is határkő, korszaknyitó állomás. Látszólag izgalmas bűnügyi történet, melyben egy gengszter gyilkol és szeretkezik, üldözik, ő meg a szerelmet kergeti, míg a szeretett nő el nem árulja. A Kifulladásig a kaland mitikus izgalmára épül, rendezője visszanyúl a 'tiszta forrásig', a bűnügy amerikai klasszikusaiig." (Bikácsy Gergely)

6. Malèna (2000)
IMDb
Rendező: Giuseppe Tornatore
Műfaj: dráma, románc, háborús
Pontszámom: 8
Remek rendező, szép képi világ ... és Monica Bellucci.
Az egész film olyan olaszos ... és azt szeretem. (még a kajájukat is) A történet egyszerű, viszont remekül van tálalva - ezért mindenképp nézendő alkotás!
Maléna a napsütötte, álmos szicíliai kisváros szépe, igéző és ellenállhatatlanul vonzó fiatal nő. Nemrég költözött ide, a férje a fronton van, és amikor csak végigmegy az utcán, férfiak vágyakozó tekintete és feleségek irigy pletykái kísérik minden lépését. Vézna, tizenéves srácok követik biciklijükön mindenhová, hogy lélegzetelállító szépségét minél tovább csodálhassák. A fiúk között van az élénk fantáziájú Renato, akit vágyai a fantázia világának váratlan magasságába röpítenek. Ám ahogy az évek telnek, Malénának - és az őt titkon csodáló Renatónak is - szembesülnie kell a könyörtelen valósággal. (port.hu)

7. My Fair Lady (1964)
IMDb
Rendező: George Cukor
Műfaj: dráma, musical
Pontszámom: 9
A musicalekkel hadilábon állok, nem szeretem ha sokat zenélnek egy filmben. Egyszerűen nem köt le. Inkább megnézem egy koncertet. Viszont a My Fair Lady (talán a legjobb e kategóriában) tetszett, nem csodálom, hogy sokaknak a kedvence. Mondjuk nálam nem került be a top 10 -be, viszont azt el kell ismerjem, hogy egy örökzöld filmalkotás.

8. The Legend of 1900 / La leggenda del pianista sull'oceano (1998)
Az óceánjáró zongorista legendája
IMDb
Rendező: Giuseppe Tornatore
Műfaj: dráma, zene, romantikus
Pontszámom: 9
Tetszett ez a film - jó színészek, rendezés és történet. Megható néha mulatságos alkotás - Tim Roth pedig mint mindig tökéletes.
A luxushajó fűtője elhagyott újszülöttet talál az egyik kabinban. Mivel az új évszázad első napja van, a gyereket elnevezi 1900-nak. Danny elrejti a kicsit a hajó gyomrában és ő lesz a nevelőapja. Nem meri a fiút a szárazföldre kivinni, nehogy kitoloncolják az országból. Amikor a fűtő halálos balesetet szenved, mások is felfedezik a fiút. A kapitány megszánja és nem adja át a hatóságoknak. 1900 kilenc éves, amikor talál egy zongorát. Játszani kezd rajta és kiderül, milyen tehetség rejtőzik benne. Bár próbálják a szárazföldre csábítani, csak a tengeren érzi magát biztonságban. (port.hu)

9. Nell (1994)
Nell,  a remetelány
IMDb
Rendező: Michael Apted
Műfaj: dráma
Pontszámom: 7
Figyelem! - az IMDb -n még a 6 -os filmek is nézhetőek. Bizonyításként itt egy jelenleg 6.5 -ösz osztályzatú film. Nekem nagyon tetszett. Csak ajánlani tudom. És még a színészek is jók: Jodie Foster, Liam Neeson ... ugye?
Egy magányos nő, miután megerőszakolják, elvonul a világ szeme elől, hogy erdei remeteként nevelje fel ikerlányait. Az egyik kislány meghal, a másik - Nell - felnő, és anyja halála után egyedül marad a tóparti remetelakban. Nell az anyján és testvérén kívül soha nem látott embert, a civilizációról nem tud semmit, kriptofáziás - azaz csak azt a sajátos nyelvet ismeri, amelyen ikertestvérével érintkezett. Tehát önálló életre képtelen - állítja a civilizáció elitjéhez tartozó, művelt pszichiáter, aki tudományos kihívást lát az ügyben. Ám Jerome Lovell-nek, egy másik lélekgyógyásznak nem ez a véleménye: szerinte Nell igenis képes eltartani magát, csak békén kell hagyni a saját világában, az erdőben. (port.hu)

10. The Man from Earth (2007)
Az őslakó
IMDb
Rendező: Richard Schenkman
Műfaj: dráma, sci-fi
Pontszámom: 8
Aki szeretne egy olyan sci-fit látni, amiben csak beszélgetnek: hát tessék.
Elmélkedések sokasága ... kérdések és válaszok a hosszú élet titkáról. (vagy mégsem?)
Nekem nagyon tetszett - igazán jól megrendezett kis film: annak ellenére, hogy csak interakciókból épül fel.
Ajánlom azoknak, akik néha szeretnek szokatlan filmeket is nézni.
John Oldman történelemprofesszor váratlanul bejelenti, hogy otthagyja az egyetemet. A meglepett kollégák felkeresik az otthonában, hogy nyomást gyakoroljanak rá, adjon magyarázatot a történtekre. Mindenki megdöbben, amikor kiderül, hogy mi a visszavonulás valódi indoka. Oldman professzor ugyanis azt állítja, hogy valójában halhatatlan, és tíz évnél tovább nem tartózkodhat egy helyen anélkül, hogy kiderüljön a titka. A kollégák persze képtelenségnek tartják az egészet, ám sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudják a hallottakat. A barátságos összejövetel drámai fordulatot vesz. (port.hu)
Címkék: ,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban