Filmajánló 26.


1. 4 luni, 3 saptamâni si 2 zile / 4 Months, 3 Weeks and 2 Days (2007)
4 hónap, 3 hét, 2 nap
Rendező: Cristian Mungiu
Műfaj: dráma
Pontszámom: 10
Kezdeném ezzel a méltán híres román filmmel, amely rengeteg elismerést kapott szerte a világon. (sőt még egy Golden Globe jelölést is kapott) A cselekmény nyomasztó - képi világ úgyszintén. A színészek kiválóak: olyan mintha nem is egy filmben szerepelnének. Élethű ábrázolás és egy nagyon jó rendezés. Bemutatja, hogy milyen is volt Romániában a Ceausescu uralta időkben. (kommunizmus végén járunk) Az abortusz nem volt engedélyezve, ezért néhányan megkísérelték az életüket is kockára tenni - azért, hogy elvetessék a nem kívánt gyermeket.
Hihetetlen film!

2. The Day After (1983)
Másnap
IMDb
Rendező: Nicholas Meyer
Műfaj: sci-fi, dráma
Pontszámom: 8
Poszt apokaliptikus film kedvelőinek ajánlanám, ezt a mai napig hiteles és jól megrendezett filmet.
Ha megnézed, ne felejtsd el, hogy ez a film 1983 -ban készült, amikor még a speciális effektek gyermekcipőben jártak.
Mindenképp az egyik legkiemelkedőbb katasztrófafilm.

3. Wall Street (1987)
Tőzsdecápák
IMDb
Rendező: Oliver Stone
Műfaj: krimi, dráma
Pontszámom: 9
Ez az eredeti Tőzsdecápák film: igaz nem tökéletes ... de valamiért ez sokkal jobban tetszik, mint a mostanában megjelent változatai.
Charlie Sheen nem jó színész: viszont itt elfogadhatóan játszodja el a csicska szerepét.
(az apja is szerepel benne: Martin Sheen)
Oscart díjat is nyert: Legjobb férfi főszereplő kategóriában. (Michael Douglas)
Mindenképp kötelező darab!

4. Interstate 60: Episodes of the Road (2002)
Úttalan út
IMDb
Rendező: Bob Gale
Műfaj: dráma, vígjáték, kaland
Pontszámom: 7
Egy nagyon érdekes film - jó történettel, és tűrhető színészekkel.
A kikapcsolódás garantált!
Neal Oliver (James Marsden) hihetetlen kalandjai a 60-as úton, amely nem is létezik... A fiatalember élete nagy válaszútja elé áll. Folytatva az apai hagyományokat ügyvédnek áll, vagy életművészként és festőként tengeti tovább életét. Ám ennél méginkább betölti napjait egy ismeretlen lány utáni vágyakozás. A legváratlanabb pillanatokban látomásként jelenik meg előtte a plakátkirálynő és nyomban el is tűnik. A valóság akkor csúszik ki végképp a lába alól, amikor egy bizonyos Ray-től (Christopher Lloyd) csomagot kap. A világ végére, Denver-be kell eljuttatnia a küldeményt személyesen. Neal elindul a térképen nem jelzett úton és útközben szürreális figurákkal találkozik lehetetlen helyszíneken. Például egy ügyvédekkel teli városba téved, ahol a fontoskodó jogászok folyamatosan egymást perlik... (port.hu)

5. To Die For (1995)
Majd megdöglik érte
IMDb
Rendező: Gus Van Sant
Műfaj: krimi, dráma
Pontszámom: 9
Azért nézek inkább régebbi filmeket - mert ilyen jó kis gyöngyszemekre lelek. Ezek voltak a filmek: jó sztory, színészek és persze jó rendezés. A To Die For azonban egy kicsit le van értékelve (6.8 -as az IMDb), lehet azért, mert egy kibírhatatlan női alak van megformázva benne ... de ahogy ezt Nicole Kidman eljátszodja hihetetlen.
Hogy egy kicsit javuljon a pontszáma: ezért IMDb -n bejelölöm a 9 -est.
(valójában egy erős 8 -as)
Suzanne (Nicole Kidman) egyszerű időjárásjelentés-bemondó a helyi közösségi televíziónál, de ambíciója ennél sokkalta nagyobb pozíció elérésére sarkallja: híres kommentátor szeretne lenni egy vezető csatornánál. Amikor úgy tűnik, hogy férje akadályt gördít karrierje elé, habozás nélkül megbízást ad egy bérgyilkosnak. (port.hu)

6. Lord of the Flies (1963)
A legyek ura
IMDb
Rendező: Peter Brook
Műfaj: dráma, kaland
Pontszámom: 8
A régi filmek kedvelőinek ... aki nem olvasta volna a regényt (író: William Golding), annak ajánlanám ennek elolvasását is.
Megjegyzem: 1990 -ben készítettek egy színes filmet is - jó, viszont az eredetit nem szárnyalja túl.
Mi történik egy lakatlan szigeten egy magárahagyott gyermeksereggel? Egykor Isten áldását kérték a kadétiskola növendékei és Shakespeare-t olvastak. "Nem vagyunk mi vademberek, angolok vagyunk" - hangzik el egy gyermekszájból. A gyermekek eleinte megpróbálnak valamiféle demokratikus rendet tartani: akinél a kagyló, az szólhat. A megpróbáltatások, az éhség, a magáramaradottság azonban hamarosan kikezdi a józan, s egyben játékos gyermeki gondolkodást. A rend felbomlik, s a fiúk két táborra szakadnak. Természetesen az a csapat népszerűbb, amelyikben nem kell semmilyen szabálynak megfelelni. A másik csapat parancsnoka, Ralph félelemmel tapasztalja, hogy már csak néhányan maradtak a fékezhetőbb gyermekek közül. A két tábor között végeláthatatlan küzdelem kezdődik. (port.hu)

7. All That Jazz (1979)
Mindhalálig Zene
IMDb
Rendező: Bob Fosse
Műfaj: zene, dráma, musical
Pontszámom: 7
Egy remek zenés film - a legjobbak közül.
Joe Gideon táncos, színész, koreográfus, rendező, a Broadway ünnepelt sztárja. Mindez azon az áron, hogy megállás nélkül dolgozik, és egyik cigarettáról gyújt a másikra. Gideon kétségbeesetten igyekszik örök fiatal maradni, próbálja tartani a lépést a trónkövetelőkkel. Most is két munkán dolgozik, a Broadway-musicalen és a hollywoodi filmjének vágásán. A barátnője, a volt felesége és a lánya próbálja őt visszarántani a szakadék széléről, de már késő, a kimerült szív nem bírja az állandó stresszt. (port.hu)

8. Die fetten Jahre sind vorbei / The Edukators (2004)
IMDb
Rendező: Hans Weingartner
Műfaj: krimi, dráma
Pontszámom: 8
Egyre több jó filmeket készítenek a németek. Itt van például az Edukators: aminek van mondanivalója: és nem is akármilyen. A pénz boldogít? Sajnos igen - viszont emberséges kell lenni akkor is, ha dollár milliárdokat keresel is.
Lehet, hogy a film nem a legtökéletesebb, viszont a mondanivalója és a jó színészi alakítások miatt mindenképp kiemelkedik.
Jule, a berlini diáklány, biztosítása nem lévén, reménytelenül eladósodott egy autóbaleset következtében, melyet ő okozott egy gazdag üzletember limuzinjának ütközve. Miután lakásából kilakoltatják, Peter nevű barátjához költözik és hamarosan rájön, hogy Peter és az ő régebbi lakótársa, Jan, éjszakánként luxusvillákba törnek be. Rablás és vandalizmus helyett azonban ők nagy gonddal és ízléssel újrarendezik a bútorokat és az értékes holmikat, majd rejtélyes üzeneteket hagynak a lakóknak. Jule meggyőzi Jant, hogy látogassák meg hitelezőjének villáját is. (port.hu)

9. Pi (1998)
IMDb
Rendező: Darren Aronofsky
Műfaj: dráma, thriller
Pontszámom: 8
Nem mindennapi műalkotás - hiszen ha megnézed, lehet nem fogod teljesen érteni. Épp ez benne a jó - boncolgatni kell, és addig újra és újranézni, amíg rá nem jössz, hogy mit is akart ezzel a rendező?
A hangulata, kivitelezése, zenéje és a színészi játékok benne kifogástalanok,
A matematikus zseni Max Cohen egy új felfedezés küszöbén és az őrület határán áll. Körülöttünk minden rendszerekből áll össze, és Max az egyik legnagyobbat akarja megfejteni: a tőzsde rendszerezett káoszát. Egy hatalmas számítógép, az Euclid segítségével megpróbál rendszert találni a másodpercenként gazdát cserélő részvények forgalmában. Miután Max a számítógépbe táplálja a héber ábécét, az Euclid kiad egy kétszáztizenhat számjegyű összeget. Ez a számsor a Tóra szerint Isten neve lehet. Maxot eközben folyamatosan üldözi egy cég, amely bármit megtenne, hogy megszerezze a kapott eredményt. Ez az elviselhetetlen helyzet és állandó migrénjei, élet és halál közé sodorják a matematikust. (Kritikus Tömeg)

10. Seraphim Falls (2006)
Seraphim Falls  - A múlt szökevénye
IMDb
Rendező: David Von Ancken
Műfaj: dráma, thriller, akció
Pontszámom: 8
Talán a western filmek kategóriában is be lehetne sorolni. Jó kis film - Liam Neeson vs. Pierce Brosnan küzdelméről. 
Az amerikai polgárháború idején játszódó történet során öt ember üldöz egy hatodikat, keresztül Amerikán. Carver ezredes mindenáron el akarja kapni a menekülő Gideont, aki sebesülten menekül üldözői elől. Vajon mi az oka ennek a kérlelhetetlen bosszúvágynak? Miért nem sajnál sem időt, sem pénzt Carver ezredes, hogy végre kézre kerítse Gideont? Mi történt Seraphim Fallsnál? (port.hu)
Címkék: , , , ,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban