Filmajánló 25.


1. 101 Reykjavík (2000)
Rendező: Baltasar Kormákur
Műfaj: románc, vígjáték
Pontszámom: 8
Érdekes, nem mindennapi sztorival. Képi világa is említést érdemel...
(na meg a zenék)
A huszonnyolc éves Hlynur Rejkjavik külvárosában éli eseménytelen életét. Nappal otthon teng-leng, éjjel pedig lányokat szed fel a diszkókban. Elvált anyja még mindig gyereknek tekinti őt: esténként megfürdeti, és még az alsónadrágját is beszerzi fia helyett. A felnőtté válásnak mindenáron ellenálló Hlynur élete egy csapásra megváltozik, amikor szilveszter éjjelén lefekszik anyja barátnőjével, Lolával (Victoria Abril). Csak később derül ki, hogy a tüzes spanyol nő anyja leszbikus szeretője, aki teherbe esett a vad szilveszteri szeretkezéskor... (port.hu)

2. (500) Days of Summer (2009)
500 nap nyár 
Rendező: Marc Webb
Műfaj: románc, dráma, vígjáték
Pontszámom: 7
Hasonló stílusú, viszont a 101 Reykjavík művészibb - és talán nagyobb értékű. Viszont az 500 nap nyár Amerika szagú, ezért jóval több pénzt is kaszáltak be vele.
Ennek ellenére jó sztori - teljesen leköt. 
A bájos Summer (Zooey Dechanel) váratlanul kiadja Tom (Joseph Gordon-Levitt) útját. Ötszáz napot töltöttek együtt, a fiatalember azóta is képtelen felfogni, hogy a felhőtlen boldogságtól hogyan fajulhattak idáig a dolgok. A lány pedig nem érti, hogy a fiú mit nem ért ezen. Végtére is még a legelején megmondta, hogy ő nem vágyik sem házasságra, sem tartós kapcsolatra, számára pusztán csak egy kaland mindez. Tom megpróbálja végiggondolni a múltat, elemezni az együtt töltött időt, hátha megtalálja a szakítás okát, hol követett el hibát. Felidézi találkozásukat, amikor Summer belibbent az irodába, és ő első pillantásra fülig beleszeretett. (port.hu)

3. A nyomozó (2008)
The Investigator 
Rendező: Gigor Attila
Műfaj: krimi, vígjáték
Pontszámom: 5
A magyar filmipar hanyatlóban van... hogy miért... arra most nem térnék ki. Viszont a múltnap bukkantam fel erre a magyar filmre: és hát nem volt jó, de az új magyar filmek közül szerintem eléggé kiemelkedik. Ilyet tudunk mi készíteni ... ne szégyeljük.
Idegesítőek voltak benne a színészek merevsége... Történet: oké, kivitelezés is rendben volt, azonban valahogy mégsem volt az igazi. Egy kicsit több időt kellett volna ráfordítani és jobb színészeket beválogatni. 
Malkáv Tibor nincs jóban az élőkkel. Malkáv Tibornak jobbára nincsenek kapcsolatai. Egyetlen élő hozzátartozója a haldokló anyja. A műtétre nincs pénz. Malkáv Tibor elvállalja, hogy megöl egy vadidegent anyja megmentéséért. Malkáv Tibor végez Szirmai Ferenccel. A pénzt megkapja, úgy tűnik, minden rendbe jön. De másnap Malkáv Tibor levelet kap Szirmai Ferenctől. Kiderül, hogy nagyon is közük volt egymáshoz. Malkáv Tibor bajban van. Ki kell derítenie, ki bérelte fel és miért, ha el akarja kerülni a felelősségre vonást. Malkáv Tibor boncmester. Malkáv Tibor egy halott nyomába ered, hogy váratlan dolgokat tudjon meg saját magáról. (port.hu)

4. La Vie en Rose / La môme (2007) 
Piaf
Rendező: Olivier Dahan
Műfaj: életrajzi, dráma, zene
Pontszámom: 8
Edith Piaf életét mutatja be ... nem is akárhogy. Le a kalappal Marion Cotillard színésznő előtt.
Mindenképp érdemes megnézni!
Edith Piaf a sanzon királynője volt. Kevesen tudják, milyen személyes dráma húzódott meg a csillogás hátterében. A szülei alkoholisták voltak, a nagyanyja nevelte a kislányt. Az egyik bordélyházban nőtt fel, és az utcán énekelt és koldult, hogy éhen ne haljon. Az egyik párizsi varieté igazgatója figyelt fel a törékeny teremtésre és megnyitotta előtte a színpadra vezető utat. Néhány év leforgása alatt az egész világ Piaf lábai előtt hevert. Boldogsága nem lehetett teljes, a szerelme tragikus körülmények között meghalt. Az énekesnő az alkoholhoz és a droghoz menekült. (port.hu)


5. Les maîtres du temps / Time Masters (1982)
Az idő urai
IMDb
Rendező: René Laloux
Műfaj: sci-fi, animáció, kaland
Pontszámom: 8
A 80 - as években még volt minőség ... akár a filmeket nézzük, akár a meséket. Több időt szenteltek az elkészítésére, A mostani tömeggyártás meg sajnos ezt nem teszi lehetővé ... ezért a sok szemét között csak néha - néha magasodik ki valami értékes dolog. Ezt a mesét anno, talán a 90 -es években láttam valami magyar TV csatornán: talán a magyar 1 -en. (amin már ugyebár ha akarnám sem vetítik újra, hiszen hírcsatorna lett) Egyből az egyik kedvenc mesém lett ... hangulatos és valljuk be: ez az igazi mese. Most újranézve ráeszméltem: hogy még napjainkban is símán megállja a helyét.
Meg kell hogy említsem azt is: hogy egy francia – magyar koprodukcióról van szó. Stefan Wul francia író L’Orphelin de Perdide („A Perdide bolygó árvája”) 1958 -ban írodótt regény alapján készült.

6. Catch Me If You Can (2002)
Kapj el, ha tudsz!
IMDb
Rendező: Steven Spielberg
Műfaj: életrajzi, krimi, dráma
Pontszámom: 9
Ez egy erős 9 -es film: rengeteg fordulat, jó sztory ... és viszonylag jó színészi játékok. Persze DiCaprio visz benne mindent, Tom Hanks inkább csak ott van - kiegészítésként.
Aki nem látta: feltétlen nézze meg: és ez majdnem mindegyik DiCaprió filmre érvényes. Egyre jobbakban szerepel: köszönhetjük a neves rendezőknek - főleg Martin Scorsese-(aki felkarolta), Christopher Nolan, Sam Mendes és persze Spielbergnek.
Infó: A produkció a nyitó hétvégén 30 millió dolláros bevételt könyvelhetett el. A film világszerte nagy sikert aratott a közönségnél és anyagilag is. A Kapj el, ha tudsz volt a tizenegyedik, legnagyobb bevételt hozó film 2002-ben.

7. Doubt (2008)
Kétely
IMDb
Rendező: John Patrick Shanley
Műfaj: dráma, misztikus
Pontszámom: 9
Egy nagyon erős film, a kedvenc színésznőmmel Meryl Streep-el. Philip Seymour Hoffman is játszik benne, aki sajnos már rendkívüli tehetségét nem mutathatja meg a világnak: 2014 február 2 - án drogtúladagolás miatt életét vesztette.
A filmet kötelező megnézni. 5 Oscar, 5 Golden Globe, 3 BAFTA jelölést kapott.
A történet érdekes és tanulságos, a kivitelezése és a színészi jétékok (összes) kifogástalanok.
Sztory Röviden: 1964-ben járunk a bronxi St. Nicholas iskolában. A vibráló egyéniségű, karizmatikus Flynn atya (Philip Seymour Hoffman) szeretné kicsit megváltoztatni az iskola túl szigorú szokásait, melyeket már réges-régen állított fel a vaskezű igazgatónő, Aloysius Beauvier nővér (Meryl Streep), aki a félelem és a szabályok erejében bízik. A politikai változások szele eléri a közösséget és az iskola a falai közé fogadja az első fekete diákot, Donald Millert. Amikor a reménytelien ártatlan James nővér (Amy Adams) megosztja az igazgatónővel észrevételét, miszerint Flynn atya túlságosan személyes érdeklődést mutat Miller iránt, az igazgatónő személyes keresztes hadjáratba kezd a pap ellen azzal a céllal, hogy eltüntesse őt az iskolából. Bár bizonyítékkal nem rendelkezik, Aloysius nővér a hite szerint száll szembe Flynn atyával.

8. Husbands and Wives (1992)
Férjek és feleségek
IMDb
Rendező: Woody Allen
Műfaj: dráma, romantikus, vígjáték
Pontszámom: 7
A régebbi Woody Allen elég jók voltak... életképek: ez jellemzi majdnem az összes filmjét.
Tisztelem őt, mert rengeteg filmet rendezett, igaz vannak köztük nézhetetlenek, de pl Annie Hall miatt eltörlődnek a baklövései. Szó mi szó: kevés olyan rendező van, aki író és szereplő is egyeben.
Egyedi figura ... valainek tetszik, valakinek nem. De nem értem azokat az embereket akik kifogásolják munkásságát. Hagyják figyelmen kívül, nézzenek más filmeket és ezzel le van zárva.

9. JCVD (2008)
IMDb
Rendező: Mabrouk El Mechri
Műfaj: krimi, dráma, vígjáték
Pontszámom: 5
A napokban néztem néhány Jean-Claude Van Damme filmet, azért hogy egy kicsit vidítson már fel valami.... Rossz rendezés és gagyi effektek, valamint rendkívül amatőr színészi játékok jellemzik. Talán egyetlen kívétel a JCVD - ami egyfajta Van Damme életrajzi film akarna lenni, de mégsem az.
Ezt a filmet csak azért említem most meg: mert talán itt érződik az: hogy Van Damme akár jó színész is tudott volna lenni ... ha nem várták volna el tőle, hogy bunyós és B kategóriás filmekben szerepeljen. Talán másképp is alakulhatott volna a karrierje...
Szó mi szó Van Damme egy harcművész aki belekeveredett a filmiparba. (viszont vannak rosszabbak is: Steven Seagal + Dolph Lundgren)

10. Little Voice (1998)
IMDb
Rendező: Mark Herman
Műfaj: zenés, vígjáték, dráma
Pontszámom: 7
Végezetül egy nem annyira híres film - viszont rendkívül jó kis zenés sztorija van, megspékelve jó színészekkel. (Michael Caine, Brenda Blethyn, Jane Horrocks...)
Igazán érdemes megnézni... (ha persze megkapod valahol: mert eléggé nehezen lehet hozzáférni)
- nemrég adta le a Digi Tv - 

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.