Filmajánló 23.

1. District 9 (2009)
Rendező: Neill Blomkamp
Műfaj: sci-fi, thriller, akció
Pontszámom: 9
Ez egy igazán érdekes film. Először azt hittem, hogy csak viccel velem a rendező... Közepe fele rájöttem, hogy komolyan gondolja. Rengeteg díjat nyert el. Eddig még nem láttam ehhez fogható filmet. 
Lassan már 28 éve, hogy az idegenek űrhajója Dél-Afrikába érkezett. Alig vártuk, hogy a földönkívüliek végre kapcsolatba lépjenek velünk, de a találkozást nem ilyennek képzeltük. A két faj között elmérgesedett a helyzet. Az állam és az MNU ideiglenes szállásokon látta vendégül őket, ami mára már emberek elől elzárt terület, mely egy élhetetlen szeméttelepre hasonlít. Az idegenek lassan olyanokká váltak, mint az állatok. Már nem akarjuk, hogy itt legyenek. Miért nem mennek el? Miért nem arra fordítja az állam a pénzünket, hogy végre kitessékelje őket az űrbe? Polgárháború fenyeget. Az MNU át akarja telepíteni a tiltott zónában élő lényeket egy másik, városon kívüli területre. Ekkor elszabadul a pokol. (port.hu)

2. Dumb & Dumber (1994)
Dumb és Dumber - Dilibogyók
Rendező: Peter Farrelly, Bobby Farrelly
Műfaj: vígjáték
Pontszámom: 8
Ha egy dilis vígjátékra vágysz: nézd meg újból a Dilibogyókat. Hihetetlen, hogy több mint 20 év telt el azóta. Hiányoznak az ilyen filmek. 2014 -ben elkészítették a film folytatását, ami nem is olyan rossz. 
Lloyd Christmas (Jim Carrey), a Rhode Island-i sofőr a bárgyúság megtestesítője. Álmai netovábbja, hogy megtalálja a nőt, aki üres életét bearanyozná. Egyik nap szinte elakad a lélegzete, amikor megpillantja gyönyörű utasát, Mary Swansont (Lauren Holly), s rádöbben, hogy megtalálta a hőn áhított lelki társat. Amikor megérkeznek a repülőtérre, úgy tűnik Mary örökre kisétál az életéből, ám szerencséjére a lány az ülésen felejti a tárcáját. Lloyd az égvilágon mindent bevet, hogy visszajutassa neki az elveszett holmit, azonban barátjával, Harryvel (Jeff Daniels) váratlanul egy szövevényes emberrablás közepén találják magukat. (port.hu)

3. True Lies (1994)
Két tűz között
Rendező: James Cameron
Műfaj: akció, vígjáték
Pontszámom: 7
Arnold Schwarzenegger és Jamie Lee Curtis - jó kis film, tele akcióval és humorral megspékelve. (tipikus Schwarzenegger-es) Nézhető és talán jónak is mondható. Régen sokszor láttam a TV -ben, de most újranéztem. Olyan jó volt egy kicsit visszamenni az időben...
Harry Tasker (Arnold Schwarzenegger) a szupertitkos Omega csoport ügynöke. Ám a nyilvánosság, s még felesége, Helen (Jamie Lee Curtis) és lánya, Dana (Eliza Dushku) előtt is számítógépekkel foglalkozó kereskedő. A szürke hétköznapoknak azonban egy csapásra vége, amikor az atombombával fenyegetőző terrorista, Salim Abu Aziz (Art Malik) foglyul ejti Harryt és Helent. Tasker ügynöknek és az eddig mit sem sejtő feleségének gyorsan kell cselekedni, hogy megakadályozzák a milliókat veszélyeztető terrortámadást. (port.hu)

4. Les triplettes de Belleville (2003)
Belleville randevú
Rendező: Sylvain Chomet
Műfaj: animáció
Pontszámom: 8
Ez az animáció nem gyerekeknek készült! Tele van szomorúsággal. Lélegzetállító mese. Nincs benne beszéd ... így tökéletes ahogy van. 
Champion mélabús vézna kisfiú, akit nagymamája, Madame Souza nevel. Kedvetlen gyermekkorában egyetlen társa Bruno, a nem túl szép, sőt ronda és mafla kutya. Mikor a mókás Souza mama felismeri, hogy a fiúcskát kizárólag a biciklik érdeklik, megajándékozza őt eggyel. A kezdeti örömöt hamar szigorú szellemű edzőgyakorlatok váltják fel - a bicegő idős hölgy esernyővel a kezében, síppal a szájában dirigál. Az évek múlásával Champion a biciklizés nagymesterévé válik, olyannyira, hogy egy napon elindul a híres Tour de France-on. A verseny alatt azonban két, feketébe öltözött, titokzatos férfi elrabolja őt. Nincs mit tenni, Madame Souza és hűséges kutyája, Bruno Champion keresésére indulnak. A nyomok az óceánhoz vezetnek, így hát vízibiciklivel könnyedén átszelik azt. A túlparton egy nagyvárosban találják magukat, melynek neve Belleville. Itt találkoznak a Belleville-i zenészhölgyek triójával, az 1930-as évekbeli Music Hall hajdani különc sztárjaival, akik különleges, elsősorban - sőt, mindig - békából készült eledeleken élnek, s a porszívótól, biciklikeréktől és hűtőszekrénytől kezdve szinte mindent képesek hangszerként megszólaltatni. A három hölgy elhatározza, hogy segítő kezet nyújt Madam Souzának és Brunónak a francia maffia ellen folytatott ádáz küzdelmükben. (port.hu)

5. Die Hard (1988)
Drágán add az életed
Rendező: John McTiernan
Műfaj: akció
Pontszámom: 8
Amikor még a Die Hard jó volt... 1988 -at írunk. ez az igazi akciófilm. Második és Harmadik része még elment, de a 4 és 5 már borzasztó. Nekem mindig is az 1 és talán a 2 -es Die Hard lesz a kedvencem. Remélem nem lesz több folytatása.
John McClane (Bruce Willis) nyomozó New Yorkból Los Angelesbe tart, hogy rendbe hozza házasságát. Még csak nem is sejti, hogy rajta kívül még mások is nagy dobásra készülnek Los Angelesben, méghozzá éppen a szeretet ünnepén. Terroristák egy csapata a hidegvérű Hans Gruber (Alan Rickman) vezényletével arra készül, hogy megszabadítsa a multinacionális Nakatomi céget a kötvényeitől. A terroristák behatolnak az épületbe, túszul ejtik a Nakatomi cég dolgozóit, köztük McClane feleségét, Hollyt (Bonnie Bedelia), és nekilátnak, hogy kinyissák a cég széfjét. Ám McClane, akiről a támadóknak fogalma sincs, mindent elkövet, hogy meghiúsítsa ezt. Nem könnyű feladata, hiszen a terroristák nemcsak létszámbeli fölényben vannak, hanem hatalmas fegyverarzenállal is rendelkeznek, szemben McClane szolgálati fegyverével. A 34 emeletes épületben megkezdődik a macska-egér harc. (port.hu)

6. How Harry Became a Tree (2001)
Haragos Harry
Rendező: Goran Paskaljevic
Műfaj: dráma
Pontszámom: 8
Jó film, nézhető - rétegfilm.
Harry Írország nyugati csücskében egy kis faluban él. Nyugodt napjait csak egy rendszeresen visszatérő álom zavarja meg, melyben fává változik, amit kivágnak és fölaprítanak, hogy koporsót készítsenek belőle. Harry fiával, Gussal egy ócska kis házban él, mert másik fia néhány évvel korábban meghalt, felesége pedig nem bírta tovább a gyászt, és követte a fiút a sírba. Harry úgy gondolja, minden embernek szüksége van egy ellenségre, ezért összerúgja a port a falu legbefolyásosabb emberével, a kocsmáros George-dzsal. Tovább bonyolódik a helyzet, amikor Harry rajtakapja George-ot fia újdonsült feleségével... (port.hu)

7. The Last Station (2009)
Aztán mindennek vége
Rendező: Michael Hoffman
Műfaj: életrajzi, dráma
Pontszámom: 7
Lev Tolsztoj biográfia. Jól megrendezett kis film. Eddig nem hallottam felőle, véletlenül bukkantam rá. Jó volt nézni ... ajánlom mindenkinek, azért is mert egy életrajzi filmről van szó. (és e műfajból csak tanulni lehet)
Minden sikeres férfi mögött egy okos nő áll, aki hittel, szeretettel, kitartással egyengeti a férj életútját, megteremti a harmonikus hátteret az alkotói tehetség kiteljesedéséhez, s aki képes akár saját céljairól, vágyairól is lemondani e cél érdekében. 
Nincs ez másként Lev Tolsztoj (Christopher Plummer), az orosz irodalom óriása, kora világszerte legjobban ünnepelt írója házasságában sem. Szofja grófnő (Helen Mirren), aki már ötven éves házassággal a háta mögött nem csak Tolsztoj felesége és 15 gyermekük édesanyja, hanem a zseniális szerző múzsája és titkárnője is egy személyben, szorgalmasan másolgatja férje kéziratait. A Háború és békét például hatszor körmölte le újra és újra. Tolsztoj élete alkonyán újkeletű nézetei miatt egyre többször kerül konfliktusba Szofjával. Amikor pedig a végrendeletét is megváltoztatja, és mindenét (beleértve műveinek szerzői jogait is) az orosz népre hagyja, Szofja úgy dönt, felveszi a harcot a tarthatatlan helyzettel, Csertkovval és körével, valamint férje legrosszabbik énjével. (port.hu)

8. Amator / Camera Buff (1979) 
Amatőr
Rendező: Krzysztof Kieslowski
Műfaj: dráma
Pontszámom: 9
Régi lengyel film: annyira imádom az ilyen stílusú alkotásokat. Sokkal többet érnek bármilyen Holliwoody sikerfilmnél. Ha véletlenül megszerzed, feltétlen nézd meg.
Filip életében végre bekövetkezik a régen várt nagy esemény: kislánya születik. Az újdonsült apa vásárol egy szuper 8-as filmfelvevő kamerát, ezzel szeretné megörökíteni a kislány életének kedves pillanatait. Mikor filmezési hobbija közismertté válik, azt a feladatot kapja igazgatójától, hogy készítsen filmfelvételt a vállalat jubileumi ünnepségéről. A botcsinálta operatőr először tétován fogadja a megbízást, majd percről percre egyre inkább szenvedélyévé válik a filmezés, az események rögzítése. Ez aztán addigi életét teljesen megváltoztatja. A felvett anyagot azonban az igazgató utasítására meg kell vágni...
Kieslowski első játékfilmjének erős szociológiai üzenete volt; a kezdő amatőr filmesből a szocializmus málladozó romjait leleplező erejű képriportokban rögzítő dokumentátor lesz. A lassan profivá váló, becsvágyó főhősben azonban ott bujkál a kérdés a publicisztika igazságáról és a belső harmónia elvesztéséről. (port.hu)

9. Transamerica (2005)
IMDb
Rendező: Duncan Tucker
Műfaj: dráma
Pontszámom: 7
Transzszexuális témakörben az egyik legjobb film. (persze van jobb, de ez a film annyira jól el van játszva, hogy le a kalappal)
Bree, lánykori nevén Stanley transzszexuális. Hosszú évek óta magányosan él Los Angeles-ben, és arra készül, hogy teljes értékű nővé váljon. Már csak egy hét, és az utolsó műtéten is túl lesz, férfiteste végérvényesen nőivé változhat. Ám egy váratlan telefonhívás nem csak a műtét idejét teszi kétségessé, hanem az egész életét a feje tetejére állítja. A New York-i rendőrségen prostitúció és drogügyek miatt letartóztatták 17 éves fiát; mivel Toby anyja már nem él, őt keresik meg. Bree nem akar tudomást venni a fiúról, akinek létezéséről a telefonhívásig nem is tudott, de terapeutája határozottan ellenzi a műtét addig, amíg nem tud szembenézni a múltjával. Bree kelletlenül elutazik New York-ba, és képtelen bevallani Toby-nak, hogy a konzervatív középosztálybeli női külső valójában az apját rejti; inkább egy egyházi segélyszolgálat tagjaként tünteti fel magát. Amikor rájön, hogy Toby Los Angeles-ig akar stoppolni, csak hogy megkeresse az apját, felajánlja, hogy magával viszi. Mindezt azzal a hátsó szándékkal teszi, hogy útközben majd kirakja a nevelőapjánál. A hosszú út alatt találkoznak múltjuk szereplőivel, és nemcsak egymást, hanem saját magukat is megismerik...
A Transamerica elsősorban nem a szexualitásról, hanem az emberi természetről ad elgondolkodtató és érzelmes képet. A film egyszerre szórakoztató és megrendítő, köszönhetően Felicity Huffmann mesteri és őszinte játékának. (port.hu)

10. Tom at the Farm / Tom à la ferme (2013) 
Tom a farmon
IMDb
Rendező: Xavier Dolan
Műfaj: dráma, thriller
Pontszámom: 8
Néha azért csinálnak mostanában is jó filmet: itt van a bizonyíték.
Tom, a homoszexuális reklámszöveg-író Montreálból vidékre utazik a szeretője, Guillaume temetésére. Döbbenten tapasztalja, hogy senki sem tudja ki is ő valójában, és milyen kapcsolatban állt az elhunyttal. Guillaume anyja meg van győződve arról, hogy a fiának volt egy barátnője Montrealban. Ám Guillaume legidősebb bátyja, Francis sejti, hogy Tom és a testvére között kapcsolat titkot takar. Mielőtt Tom rájönne, máris a saját szexuálitását elnyomó Francis szadista játékának célpontjává válik. (port.hu)

Címkék: ,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban