Filmajánló 22.

1. Blood Diamond (2006)
Véres gyémánt
Rendező: Edward Zwick
Műfaj: dráma, kaland
Pontszámom: 9

Újból Leonardo DiCaprio - és újból egy remek filmben. Igaz történet alapján készült.
 A cím a háborús gyémántokra utal, amiket háborús zónákban bányásznak, s az eladásukért kapott összegből finanszírozzák a hadviselést. Nagyon realisztikus - a végén egy kicsit túldramatizálták, csak azért, hogy ne felejtsük el, hogy ez egy Hollywoody film. Bele kellett csurgatni egy kis romantikát - viszont nincs benne szex és azt hiszem még csók sem. De a vége akkor is egy kicsit túl sok. (legalábbis számomra)
De: egy nagyon jó film, jó szereplőkkel és rendezéssel: mindenkinek ajánlom.
Solomon (Djimon Hounsou), akit elválasztanak a családjától és arra kényszerítenek, hogy a gyémántmezőkön dolgozzon, egy nap különleges drágakövet talál, amit élete kockáztatásával elrejt, hogy az érte kapott pénzzel megmentse a családját. Archer (Leonardo DiCaprio), az exzsoldos tudomást szerez a kincsről és Mady Bowen (Jennifer Connelly) újságírónő közvetítésével Solomon mellé szegődik abban a reményben, hogy a kincs sikeres értékesítésével ő is jól jár és végre elhagyhatja Afrikát. A két ember sorsa végzetesen összefonódik az életveszélyes vállalkozás során. (port.hu)

2. Breaking the Waves (1996)
Hullámtörés
Rendező: Lars von Trier
Műfaj: dráma, romantikus
Pontszámom: 9

Rég nem láttam ilyen nyomasztó, depresszív filmet. Egy nagyon rendkívüli történet ez: többet nem árulhatok el. Rengeteg díjat nyert el. (persze nem Oscart) - mindenki nézze csak meg: mert az ilyen filmek nevezhetőek zseniális alkotásoknak.
Bess mélyen vallásos lány, aki megőrizve ártatlanságát megy férjhez Janhoz. A férfi olajmunkásként dolgozik a tengeren, idegennek számit abban a zárt közösségben, ahova Bess tartozik. Az idegileg labilis lány, amikor megismeri a testi örömöket, nem tud betelni vele, de Jannak vissza kell térnie a fúrótoronyhoz, ami megviseli a szerelmes asszonyt. Bessnek várakozással telnek napjai, éjjelente Istenhez fohászkodik, hogy férje mihamarabb haza térjen. Imái meghallgatásra találnak, Jan ugyan haza tér, de egy súlyos baleset következtében egész teste lebénult. Igazi próbatétel ez mindkettőjük számára, de a szerelem hatalmas erő, mely csodákra is képes. Bess engedelmeskedve a belső hangoknak, feltétel nélkül teljesíti mozgásképtelen férje, egyre perverzebb kívánságait. (port.hu)


3. Joyeuses Pâques / Happy Easter (1984) 
Kellemes húsvéti ünnepeket!
Rendező: Georges Lautner
Műfaj: vígjáték
Pontszámom: 7

Visszaemlékszem mikor gyerek voltam, minden tévécsatornán csak Jean-Paul Belmondo filmeket láttam. Feszt ugyanazokat - mert ugye gondolom én olcsó volt a jogdíj rá. Szerintem ezt a filmet is láttam anno, de így újranézve rájöttem: hogy ezek nem is voltak olyan rossz filmek. Rendkívűl szórakoztatóak, és mindegyiknek van egy jó kis története.
A Kellemes húsvéti ünnepeket! is ilyen - igaz a humor egy kicsit elcsépelt - de ez a Belmondo annyira zseniális, hogy mindig mosolyt csal az arcodra. Talán a legjobb vígjátéka. (még nem láttam az összest, de bepótolom)
Stephane Margelle (Jean-Paul Belmondo) iparmágnás a Riviérán él szép feleségével, Sophie-val. Casanova-életmódot folytat: nincs nő, aki ellen tudna állni a sármos férfinak. Minden rendben is megy addig a napig, amíg feleségét ki nem viszi a repülőtérre és a búcsúzás után bele nem botlik egy 18 éves lányba. Stéphane elviszi a lányt a szokott helyekre: étterembe, éjszakai bárba és végül a lakásába. De ekkor kitör a botrány: felesége gépét törölték és amikor hazajön, férjét a fiatal lánnyal találja. Szorult helyzetében Stephane azt hazudja: a látszat csal, akit felesége lát, az nem más, mint az ő lánya... (port.hu)


4. The Three Burials of Melquiades Estrada (2005)
Melquiades Estrada három temetése
Rendező: Tommy Lee Jones
Műfaj: krimi, dráma, kaland
Pontszámom: 9

Lehet egy film tökéletes? Igen: itt van rá a példa. Most derült fény arra, hogy Tommy Lee Jones nem csak az egyik legnagyobb színész - hanem egy jó rendező is. (csak 4 -et készített eddig, az egyik közülük sorozat) Nekem nagyon tetszett, a maga lassú sztorijával ... lépésről lépésre bontakozott ki és tökéeletesen. Nagyon jól összerakta Mr Tommy Lee.
A története is tetszett és maga az, hogy a végén vagy egy nagy tanulsága a filmnek, amit most nem fogok elsütni. (mint a fegyvert)
Lehet sokaknak unalmas lesz (mert nem mindenki szereti az ilyen típusú filmeket), de ha elég kitartó vagy: akkor a végén azt fogod mondani: ,, mégis érdemes volt ezt a 2 órát végignézzem ''
Egy mexikói vendégmunkást agyonlőnek a texasi határvidéken. Egy határőr lövi le tévedésből. Senkinek nem érdeke a felhajtás, így kerül Melquiades Estrada szép csöndben egymás után kétszer is a föld alá. Egykori munkatársa, Pete Perkins (Tommy Lee Jones) azonban nem nyugszik bele az ügy effajta elintézésébe, foglyul ejti az elkövetőt, a fiatal határőrt (Barry Pepper) és a kihantolt hullával a különös trió lóháton elindul Mexikóba, hogy végre méltó módon, hazai földbe temesse a halottat. (port.hu)


5. Death Note (2006)
A halállista
Rendező: Shusuke Kaneko
Műfaj: krimi, dráma, kaland
Pontszámom: 6

Tudom: velem van a baj. Ez egy nagyon híres japán film: de nekem valamiért nem tetszett. És nem tudom most megmagyarázni. Maga az alapötlet és a történet jó: de nem jött át: sajnálom.
A filmet betiltották Kínában mert a diákoknál a sorozatban látható Halállistához hasonlító jegyzetfüzeteket találtak, melyekbe a tanulók ismerőseik, ellenségeik és tanáraik neveit írták be. A tiltás a tanulók „fizikai és mentális egészségét” hivatott megvédeni az olyan horrorirodalomtól, „mely félrevezetheti a gyermekek ártatlan gondolkodását és lelkivilágát”. (hasonló eset történt még Belgiumban és Amerikában is)
És persze, ha valaki nem tudná, ez a film is, mint sok más japán film: egy anime sorozat adaptáció.
Figyelem! A film két részes! - szóval ha megakarod nézni rá kell szánj több mint 4 órát.
A sorozat alapján három élőszereplős film született. A Death Note – A halállista (デスノート?) 2006. július 17-én, a Death Note – Az utolsó név (デスノート the Last name?) november 3-án került a Japán mozikba. Az első rész nézettsége az első két hétben az év sikerfilmjét, A da Vinci-kódot is megelőzte a szigetországban. A második film bemutatásának hetében szintén a mozilátogatási toplisták élére tört, és négy héten keresztül megőrizte első helyét. A filmeket az animesorozatot is bemutató Nippon Television készítette Kaneko Súszuke rendezésében. A főszerepekben Fudzsivara Tacuja (Jagami Light) és Macujama Kenicsi (L) voltak láthatóak. A filmek amerikai remakején jelenleg a Vertigo Entertainment dolgozik. Az első film magyarországi bemutatója 2008. szeptember 25-én volt a MoziÜnnep 2008 nevű rendezvénysorozat keretei között, mely egybeesett 2008-as Őszi AnimeConnal is. A film csak három budapesti filmszínházban, a Corvinban, a Palace Mammutban és a Palace Lurdy Házban volt megtekinthető. A film második részét 2008. december 13-án premier előtt vetítette a Palace Lurdy Ház az Animekarácsony nevű rendezvény szervezésében. Mindként film japán hanggal és magyar felirattal volt látható. Az animesorozatot is sugárzó Animax tévécsatorna 2009. január 24-én és 25-én tűzte műsorára mindkét film szinkronizált változatát. A film szereplőnek magyar hangját az animesorozatban is közreműködő szinkronszínészet adták. Az utolsó név mozipremierje 2009. május 14-én volt.
A harmadik élőszereplős film L change the WorLd címen és Nakata Hideo rendezésében került a japán mozikba 2008. február 9-én. A film története a Death Note eseményei után játszódik és L életének utolsó 23 napját és a mesternyomozó utolsó ügyét meséli el, melyben egy bioterrorista-csoportot kell megállítania. L szerepében ismét Macujama Kenicsi volt látható. (wikipedia)

6. Höstsonaten / Autumn Sonata (1978) 
Őszi szonáta
Rendező: Ingmar Bergman
Műfaj: dráma
Pontszámom: 9

Mestermű - Ingmar Bergman talán egyik legjobb filmje.
Nincs benne lövöldözés, akció se horrojelenetek. Színtiszta dráma és filozófia.
Egy hozzászólást osztan;k most meg (filmkatalógusról) amellyel teljes mértékben egyet tudok érteni:
Klimt: ,, Ingmar Bergman "stábjával" zseniálisan mutatja be az emberi lélek mélységeit. Nagyon szeretem a filmjeit, rendkívüli mélységekbe viszik el az embert a ma közkedvelt brutális ábrázolás nélkül is. Nagyon látszanak a párbeszédeken, hogy nem akárki írta őket, hanem egy ízig - vérig író, sőt drámaíró! ... ''
Eva vendégségbe hívja évek óta nem látott anyját, Charlotte-ot. Az elismert és gazdag zongoraművész nem tudta, hogy lánya maga mellé vette fizikailag és értelmileg hátráltatott húgát, akit még ő helyezett el egy intézetben. Azonban nem csak emiatt támad feszültség köztük, hanem a gyermekkor és az elmúlt évek során ki nem beszélt véleménykülönbségek, indulatok és érzelmek okán. Ingmar Bergman egyetlen olyan filmjében, amelyben Ingrid Bergman a főszereplő, mértani pontosságú pszichológiai leírását adja a sérült anya-lány kapcsolatnak. (port.hu)

7. The Best Offer / La migliore offerta (2013)
Senki többet
IMDb
Rendező: Giuseppe Tornatore
Műfaj: dráma, krimi
Pontszámom: 10

Ez a film azt bizonyítja: hogy azért néha - nagyon néha, még napjainkban is készítenek jó filmeket. Csak véletlenül bukkantam rá: ha jól tudom nem is nagyon reklámozták (helyetteinkább a nagy kasszasikereket) ... de már ahogy betettem az eredeti DVD -t a lejátszómba (na jó az mkv formátumot) és elkezdtem nézni ... hát felemelő érzés volt. Elejétől a végéig érdekes és olyan gyönyörű volt minden, hogy örömömben felkiáltottam: ,, Még van Remény! - nem halt meg a mozi!''
(na nézz oda, idézem saját magamat, hiehetetlen) Olyan 8-9 -es a film, de napjaink hanyatló filmjei között kimagasló: ezért adok rá egy 10 -est.
Lényeg a lényeg: végre egy új film, ami nézhető.
Köszönöm Giuseppe Tornatore.
Virgil Oldman az egyik vezető aukciós ház világhírű antik műértője. Ám amennyire otthonosan mozog a műtárgyak világában, annyira magányos az emberi kapcsolataiban. A hatvanharmadik születésnapján azután felhívja a Claire nevű rejtélyes nő, és a segítségét kéri a családja birtokában lévő művészeti gyűjtemény eladásában. Virgilt egyre inkább elbűvöli a különös lány, aki csak vastag falakon és nehéz ajtókon keresztül halandó kommunikálni vele. Sajátos kapcsolatuk örökre megváltoztatja az életét. (port.hu)

8. Lucky Number Slevin (2006)
Alvilági játékok
IMDb
Rendező: Paul McGuigan
Műfaj: dráma, krimi
Pontszámom: 8

Tetszett, mert volt benne csavar: nem az a tipikus szájbarágos Hollywoodi szar. Színészek is rendben voltak, rendezés is. Nézhető film.
Slevin Kelevra (Josh Hartnett) tudja, a bajok csőstől jönnek. Először megcsalják, majd kirabolják, végül végzetesen összetévesztik a haverjával. Slevin néhány óra leforgása alatt egy gengszterháború közepén találja magát, sarkában a halálos Macska úrral (Bruce Willis). A Főnök (Morgan Freeman) megbízásából meg kell ölnie a rivális banda vezetőjének, a Rabbinak (Ben Kingsley) a fiát, míg a Rabbi 33 ezer dollárt követel tőle. Mindkét helyen az életével fizet, ha a határidő lejár. A fiú egyetlen segítsége a szép Lindsey (Lucy Liu), aki nem is sejti, hogy Slevin ki is valójában. (port.hu)

9. Dune (1984)
Dűne
IMDb
Rendező: David Lynch
Műfaj: sci-fi, kaland
Pontszámom: 6

Mai szemmel nézve elég amatőr filmnek fog tűnni. (talán 1984 -ben is az volt) : de valljuk be: mindenki ismeri és szereti. Olyan mint a Túró rudi.
Na jó nem épp így van, de akkor is: meg kell nézni - legalább kacagsz egy jót, hogy milyen bugyuta vizuális elemekkel van ellátva.
Biztos vagyok benne, hogy könyv formátumban sokkal jobb.
A messzi jövőben járunk, amikor az ismert bolygókat IV. Shaddam padisah-császár kormányozza. A világegyetemben a legértékesebb anyag a fűszer-melanzs. A fűszertől hosszabb lesz az élet. A fűszertől kitágul a tudat. A fűszer egyetlen bolygón lelhető fel: egy sivár, száraz, sivatagos bolygón. Ez a bolygó az Arrakis - de lakói, a szabad fremenek népe csak úgy nevezi: Dűne. Ezen a bolygón csap végleg össze két ősi ellenség, két nemes ház: az Atreides és a Harkonnen. Miközben a fremenek a próféciában megjövendölt messiás eljövetelét lesik, a Császár, az Űrliga, s az egész galaxis dermedten lesi a harc végkimenetelét, hiszen a fűszer nem apadhat el. (port.hu)

10. Song for Marion (2012)
Dal Marionnak
IMDb
Rendező: Paul Andrew Williams
Műfaj: dráma
Pontszámom: 10
A végére hagytam a legjobb filmet: amit mindenki azonnal nézzen meg!
Elgondolkodtató. Azért csak készítenek napjainkban is jó filmeket. Csakhát: eléggé a háttérbe szorulnak a többi nagy semmitmondó sikerfilmek miatt. (és ez nagyon bosszant!)
De jó ez így ahogy van: a rétegfilmek mindig is többet érnek a szememben, mint a többi kasszasikerek.
A kissé zsémbes és zárkózott Arthur (Terence Stamp) nem nézi jó szemmel felesége hóbortját. Marion (Vanessa Redgrave) ugyanis betegsége ellenére nagyon is aktív tagja a helyi kórusnak, ahol egy fiatal kórusvezető, Elizabeth (Gemma Arterton) borzolja a kedélyeket. Arthur végül mégis enged felesége kérésének és csatlakozik a szokatlan kórushoz, hogy elénekelje az utolsó dalt Marionnak. (port.hu)
Címkék:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban