Kopácsolás

Bukaresti panelek. beköltöznél?
Panelben lakni szar: mert el kell viselned a szomszédok idegesítő munkálatait, szokásait. 1 hete már itt kopácsol a felső szomszéd, de pont akkor, mikor én szépen hazajövök a munkából - megebédelek és próbálnék lazítani. Ez meg túrja itt a lakását egész este 11-ig. Még egy ideig tűröm , dehát azért  legyen már egy kis bőr a pofáján, bombázza széjjel ha akarja munkaidőben a szaros kis kéglijét.
Ezen felbőzdűlve, elkezdtem gondolkozni azon, hogy melyek a tömbház előnyei és hátrányai.

Pozitívumok
Sokat gondolkoztam rajta: de csak néhány dolog jutott az eszembe. PL: 1. hogy sok család van és azért néha jól jön a sok ember egy helyen. Dinamikus és nem unatkozol. Mindig kell köszönni, meg hogy vagy szomszéd, megvagyok köszönöm és te? Olyan mint egy interaktív facebook.
(persze ez negatív is lehet, ha rossz szomszédokat fogsz ki: akik utálnak és feszt leckéztetnek)
Ne meg ha elfogyott a cukor vagy az olaj: átmész Mari nénihez, aztán kérsz. (Csak merjen nem adni!)
2. Olcsóbb: a másik dolog ami eszembe jutott. Egy 2 szobás lakás árán nemnagyon tudsz építeni magadnak egy házat, de még egy viskót sem. 
3. És talán a harmadik: és ezzel az utolsó pozitívum - a panoráma. Ha van erkélyed, jó kiülni és nézni a környező vidéket. (negatívum: ha szemétdomb közelében, vagy ha pont a főút mellett laksz, tele szmoggal és ricsajjal)

Negatívumok

1. A sok kopácsolás. (most is azt csinálja a szerencsétlen) Egyszóval alkalmazkodás. Mindenkinek meg kell felelni. Ha beázik az alsó szomszéd plafonja, azonnal hozzád liftezik: hogy ,, mi van szomszéd? - áztatsz itt minket mi? Há normááális? ''  Vagy egy kicsit megengedet a zenét: azonnal jönnek és dörömbölnek: ,, hogy halkítsd már le te agyalágyult, nem a diszkóban vagy! ''
2. Közös kassza: ha valaki valamit kitalál, mondjuk szigetelni a tömbházat - ha a többség akarja, te is be kell szálljál, hiába nincs pénzed még kenyérre sem.
3. Örök vita: a pince és a padláshelységek. ,, Én is akarok egy részt, neked miért van? - adjad nekem!'' Na meg persze vannak olyan szomszédok, akik szépen terjeszkednek. Csinálnak még egy erkélyt, vagy szépen leválasztanak egy helységet és kikiálltják, hogy azt én csináltam - ezért az enyém: punktum.
4. Mindenki mindent lát. Ezért jó ha van függöny. kimész boxerbe az erkélyre, már rádordítanak. Vagy lefényképeznek, aztán kiaggasztják a földszint információ táblájára. ,, Nézzétek csak miket csinál ez a szomszéd ''
5. Nincs kert.  Csupán szobanövényekkel elégítheted ki a természet utáni sóvárgásodat.
6. Zaj: nem mindenhol jellemző, de azért hadd általánosítsak. Mindig vannak zavaró tényezők: sok kocsi, dudálások, kiabálások, szomszéd ricsaja ...
7. Sok lépcső: ez főleg akkor készít ki, mikor veszel mondjuk egy jó nehéz hűtőszekrényt - aztán próbáld csak felvinni a 7 -dikre. (ebben az esetben ne legyen lift)
8. Bezártság: egy kis katuja az egész, betonnal körülvéve (jobb esetben tégla). Nem futkározhatsz fel alá - ha mégis szoktál - tudd meg, hogy bediliztél.

De a tömbház megéri (nem nekünk), mert egy kis területen több száz emeletet is felhúzhatnak. Aztán az emberek csak fizessék az adót: pont annyit mintha egy házuk lenne. (fizeted a ,, levegőben '' lévő telkedet)
Egy kis házacska jól jön: és én is szeretnék majd egyet: csak az a baj, hogy drága. Ebben a borzalmas kapitalista rendszerben meg nagyon nehéz felülkerekedni. Lopni kell ebben az országban, mert máshogy nem lehet. Vagy egy jó céget kell alapítani (de miből?) - hogy aztán legyen mindened - kocsid, házikód, szép kis kertecskével meg almafával.
Na mindegy meguntam már ezt a témát.
Vége!

Címkék: , , ,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban