Filmajánló 20.

1. The Meaning of Life (1983)
Monty Python: Az élet értelme
Rendező: Terry Jones, Terry Gilliam
Műfaj: vígjáték, musical
Pontszámom: 9
Monty Python filmek egyik legjobbika. Nem kell bemutatni.
Az abszurd humor nagyágyúi, a világhírű társulat tagjai az utolsó, közös filmjükben visszatérnek a kezdethez, vagyis a Monty Python's Flying Circus című tévésorozatukhoz. Az egybefüggő történet helyett itt egy rövid, laza jelenetekből összeálló film az emberi élet különböző állomásait követi nyomon a fogantatástól a születésen át egészen a halálig. Ennek során a hétköznapi élet olyan területei kerülnek górcső alá, mint például a szexuális élettel kapcsolatos dolgok, a katonaság, a vallásosság kérdése és a szervátültetés problémája. Céljuk megtalálni, sőt mi több, megfejteni az élet értelmét. (port.hu)

2. The Fortune Cookie (1966)
Sógorom a zugügyvéd
Rendező: Billy Wilder
Műfaj: vígjáték, romantikus
Pontszámom: 8
Jó régi film... kellemesen csalódtam benne. Azt hittem unni fogom, de nem. Megjelent Walter Matthau fiatalon s már mosolyt csalt a számra. (amúgy e film kapcsán már Oscart is nyert: legjobb színész 1967 -ben) 
Harry televíziós operatőr. Az egyik amerikaifutball-mérkőzésen balesetet szenved, a pályáról kilökött játékos felökleli. Az orvosok szerint a sérülése nem komoly, hamarosan újra dolgozhat. A sógora, a zugügyvéd Willie azonban más véleményen van. Úgy gondolja, itt a kiváló alkalom arra, hogy lenyúlják a biztosítót. Csak színlelni kell, hogy nagy a baj. Az ötletet Harry elvált felesége, Sandy is támogatja. Harry végül, ha nehezen is, de rááll arra, hogy eljátssza az ágyhoz kötött beteget. Csakhogy feltűnik a színen a gyanakvó biztosítási ellenőr, Mr. Purkey. (port.hu)

3. Boys Don't Cry (1999)
A fiúk nem sírnak
Rendező: Kimberly Peirce
Műfaj: életrajzi, dráma
Pontszámom: 9
Igaz történeten alapul. Majdnem 10 -es film: nekem nagyon tetszett. Nyomasztó és hiteles alakítások - remek!
A poros kisvárosba egy elbűvölő fiatalember érkezik. Brandon Teena (Hilary Swank) igazi társasági ember. A helyi srácok hamar befogadják, a lányok bomlanak érte. Sikerének titka azonban súlyos teher. Lana (Chloë Sevigny), a helyi szépség is beleszeret, családja is örömmel fogadja be az álomfiút. Ám amikor kiderül a szörnyű igazság Brandonról, a becsapott közösség bosszút áll és kegyetlenségük nem ismer határokat. (port.hu)

4. Mean Streets (1973)
Aljas utcák
Rendező: Martin Scorsese
Műfaj: krimi, dráma
Pontszámom: 9
Robert de Niro és Harvey Keitel + Rendező Martin Scorsese.
Tud valaki nagyobb neveket?
Remélem megnézed mégegyszer! (ha eddig nem láttad, szégyelld magad!)
New York Little Italy negyedében él két barát: Charlie, a helyi maffiafőnök unokaöccse és a vad, fékezhetetlen Johnny Boy. Charlie a nagybátyjának dolgozik, de nem igazán tud azonosulni a szerepével. Annál is inkább, mert Johnny Boy újabb és újabb balhékba keveredik, és ez veszélyezteti Charlie helyzetét a családban. (port.hu)

5. Plan 9 from Outer Space (1959)
9-es terv az űrből
Rendező: Edward D. Wood Jr.
Műfaj: Sci-fi, horror
Pontszámom: 3
Nem láttad? Nézd meg! Régi? Sebaj! Rossz? Igen! De akkor Miért? Csak!
Ez a film írtó rosszra sikeredett! - De ennek ellenére ajánlom, mert az egyik leghíresebb Edward Wood film. (filmtörténet egyik legrosszabb rendezője)
Ebben aztán van baki bőven. És a régisége még rátesz egy lapáttal. Annyira primitív és amatőr, hogy vígjátékként tökéletes. A rendező viszont horrornak akarta elkészíteni, csak sajnos nem sikerült.
Amúgy ajánlom, hogy még nézegess néhány Edward Wood filmet: egytől egyig minősíthetetlenek.
(a neve azonban megmaradt: mert nincs még egy ennyire borzalmas rendező a filmtörténetben)
Itt van a port. hu leírása is: 
Nem, szó sincs tréfáról: a 9-es terv az űrből című filmet tényleg minden idők legrosszabb mozgóképes alkotásának kiáltották ki, ami nem is csoda: minden idők legrosszabb rendezője, a halhatatlan Edward D. Wood Jr. bábáskodott felette.
A filmben minden megvan, ami méltóvá teszi a megtisztelő címre: jó pár nem-éppen-különleges effektus, szaténblúzban feszítő ufók, madzagon le-felrángatott repülő csészealjak, melyek a kilencedik gyilkos tervvel igyekeznek meghódítani a Földet (hiszen az első nyolc terv befuccsolt), zombik hadserege (vagyis valójában háromé), és végül, de nem utolsó sorban Lugosi Béla felülmúlhatatlan utolsó alakítása (akinek szerepére halála után a rendező masszőre ugrott be).
Ez a valóban páratlanul egyedi film, Ed Wood Aranypolgára, valójában himnusz mindazokhoz, akik valaha is megpróbáltak létrehozni valami igazán értelmeset és maradandót- ám végül bődületesen mellényúltak. (port.hu)

6. Little Shop of Horrors (1986)
Rémségek kicsiny boltja
Rendező: Frank Oz
Műfaj: vígjáték, horror
Pontszámom: 6
Itt van egy kicsivel jobb film: Frank Oz rendezésében. Jó kis komédia, nem a legjobb, de elmegy.
Azért ajánlom, mert eléggé különleges és híres film.
Seymour segédként dolgozik egy virágüzletben, a kedvence Audrey II, az egzotikus cserepes növény. A forgalom nem valami nagy, de egyik nap minden megváltozik. Seymour ugyanis rájön, hogy a kedves kis növénye húsevő. Először a saját vérével táplálja, ám ez kevés, a növény mind több és több vért követel. Audrey II hamarosan feneketlen étvágyú rémséges szörnyeteggé fejlődik. Kiderül, hogy a virág valójában egy földön kívüli gonosz húsevő. Seymour egy ideig szállítja neki az eleséget, a boltba betérő embereket. Mindez azonban nem sokáig maradhat titokban. (port.hu)

7. Shaun of the Dead (2004)
Haláli hullák hajnala
Rendező: Edgar Wright
Műfaj: vígjáték, horror
Pontszámom: 9
Az előző filmneél azonban sokkal jobb: a Haláli hullák hajnala. És kérem 2004 -ből.
Annyira bírom ezt a filmet - hogy csak ajánlani tudom mindnekinek. Simon Pegg úgylátszik ilyen típusú abszurd humoros filmekben érzi jól magát. (pl: Hot Fuzz)
Shaun a törzshelyén, a Winchester Pubban tölti zsákutcába jutott életét legjobb cimborája, Ed társaságában, emellett állandóan veszekszik az anyjával és elhanyagolja a barátnőjét. Amikor Liz kiteszi a szűrét, Shaun rászánja magát, hogy ráncba szedje életét. Újra el kell nyernie barátnője szerelmét, rendbe kell hoznia a kapcsolatát anyjával, és szembe kell néznie a felelősségteljes felnőttkor nehézségeivel. Balszerencséjére azonban zombijárvány tör ki. Shaun, Ed, a mama és a mostohaapa, valamint Liz és barátai a Shaun által ismert legbiztonságosabb helyen, vagyis a Winchesterben barikádozzák el magukat. (port.hu)

8. The Evil Dead (1981)
Gonosz halottak
Rendező: Sam Raimi
Műfaj: horror
Pontszámom: 8
Horror kedvelőknek itt van az eredeti Evil Dead: nem kell bemutatni.
375 000 dollárból készítették el ... annyira sikeres lett, hogy a bevétel összege majdnem elérte a 30 millió dollárt.
Ashley J. "Ash" Williams (Bruce Campbell) és 4 barátja egy hétvégi utazásra indulnak egy hegyi kunyhóba. Miután a pincében megtalálják a Necronomicon Ex-mortist (szabad fordításban a holtak könyve). Egy magnóról mormolt varázsigétől kandariani démonok jönnek elő, és megszállják egyikük testét, miközben telepatikus képességek fordulnak elő. A megszállt test sarkon szúrja az egyik lányt egy ceruzával. Ezek után bezárják a pincébe, miközben egyiküket az erdő támadta meg. Az egyikük elhagyja a házat, de később halálra sebezve tér vissza. Mikor a lábon szúrt lányon is eluralkodik a pokol, megtámadja Asht egy koponyát ábrázoló dárdával. Ash megöli, de visszatér és még fej nélkül is harcol. Miután a pincéből kiszabadul a démon, a halott barátot is megszállja a szellem. Miután Ash bedobja könyvet a kandallóba, a halottak elrohadnak. A film úgy ér véget, hogy Asht megszállja a gonosz. (wikipedia)

9. Bin-jip (2004)
3-Iron (Lopakodó lelkek)
IMDb
Rendező: Ki-duk Kim
Műfaj: krimi, dráma
Pontszámom: 8
Egy hihetetlenül jó kis dél - kóreai / japán film. Alig beszélnek benne: de nem is kell. A cselekedetekkel és a színészi játékokkal megérted a lényegét az egésznek.
De: nem mindenkinek fog tetszeni - inkább művészfilm. 
Egy hajléktalan fiatalember minden reggel motorjával járja a várost, és szórólapokat tesz ki a házak ajtajára, hogy este betörjön oda, ahol nincsenek otthon - azaz nem mozdították el a kitett hirdetéseket. A célja nem a vagyonszerzés, mindössze szállást keres, ahol meghúzhatja magát éjszakára. A fiú a "szíves vendéglátásért" cserébe még fizet is, hiszen másnap reggeli távozása előtt kimos, kitakarít és megjavítja az elromlott háztartási gépeket. Az élete akkor változik meg gyökeresen, amikor találkozik egy gyönyörű és gazdag nővel, aki tönkrement, boldogtalan házasságban él. A fiú később megmenti a nőt a férj karmai közül. Kettejük egészen furcsa kapcsolata kezdődik el ekkor. Szótlanul járják a nagyváros utcáit, s ugyanazt a rituálét folytatják ketten, mint addig a fiú csinált egyedül. Nem szólnak egymáshoz, nem szólnak máshoz sem, mégis hihetetlen mélységű kapcsolat alakul ki közöttük, amely többet ér minden szónál. A rendező hihetetlen érzékkel és fantasztikus képekkel ábrázolja ezt a különleges, megható, lenyűgöző kapcsolatot. (port.hu)

10. A Bronx Tale (1993)
Bronxi mese
IMDb
Rendező: Robert De Niro
Műfaj: krimi, dráma
Pontszámom: 8
Igen jól láttad: Robert de Niro neve szerepel a rendezésnél. Apropó még csak 1 van: a 2006 -ban készült The Good Shepherd : amit azt hiszem anno meg lett nézve, de már nem emlészem reá, ezért nem is tudok most véleményt nyílvánítani.
De Niro szerintem jobb színészként ... de azért ezt a két filmjét érdemes lenne megnézni mindenkinek. (A Bronx Tale nekem kiváltképp tetszett)
A kilencéves Calogero New York olaszok lakta negyedében, Bronxban él a szüleivel. Apja, a buszvezető Lorenzo vasszigorra neveli őt, de egyúttal igyekszik a legtöbbet nyújtani neki és megóvni az utca kegyetlenségétől. A fiú szemtanúja lesz egy gyilkosságnak, de a rendőrök erőteljes ráhatása ellenére sem hajlandó azonosítani az elkövetőt. A helyi keresztapa, Sonny felfigyel a srác bátor tettére, és védőszárnyai alá veszi a gyereket. Calogero hamarosan a maffia nagykutyái között találja magát és apjaként kezdi tisztelni a törvényen kívüli Sonnyt. Fia megóvása érdekében Lorenzo nem fél szembeszállni a város rettegett gengszterével, de ekkorra már kérdésessé válik, hogy melyikük képes nagyobb hatással lenni a könnyen befolyásolható Calogeróra. (port.hu)

Címkék: , , , , ,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban