Filmajánló 19.

1. The Remains of the Day (1993)
Napok romjai
Rendező: James Ivory
Műfaj: romantikus, dráma
Pontszámom: 8
Ez a film valahogyan kimaradt az életemből: de most végre bepótoltam. Hihetetlen érzékeny és jól kidolgozott mestermű. 8 Oscar jelölést is kapott. Főszereplők: Anthony Hopkins és Emma Thompson nagyot alakítanak. Persze mit is várjunk el ilyen remek színészektől. Ajánlom hétvégi kikapcsolódás gyanánt.
Stevens, Darlington Hall főkomornyikja hosszú útra készül. Új munkaadója, egy gazdag amerikai üzletember kérésére - aki Lord Darlington kastélyával egyetemben, mint egy patinás, ódon bútordarabot, szolgálataival együtt őt is "megvette" - a régi szolgálóhad helyére keres kevesebb számú, de annál rátermettebb személyzetet. Így esik választása Miss Kentonra, a nem is olyan rég még teljes fényben csillogó kastély egykori házvezetőnőjére, akit vissza szeretne csábítani a Darlington Hallba. Útban Miss Kentonhoz különös érzések lesznek úrrá a férfin: átértékelődik elmúlt élete, melyet az angol főrendnél kizárólag egyetlen célnak, a tökéletes szolgálatnak, a "nagy" komornyikká válásnak rendelt alá, miközben gazdájánál a korszak világformáló egyéniségei adták egymásnak a kilincset. A tűnt idő frissen leporolt relikviái, a pompáját vesztő ház elindítja az emlékek özönét: a becsület és a kötelességtudat szorításában elszállt az egész élete, miközben magára hagyta haldokló apját, és elsuhant mellette egy jó asszony igaz szerelme. (port.hu)

2. The World's Fastest Indian (2005)
A leggyorsabb indián
Rendező: Roger Donaldson
Műfaj: életrajzi, dráma, sport
Pontszámom: 9
Egy újabb Anthony Hopkins -os film. (itt be kell valljam, hogy a top 10 kedvenc színészeim egyike)
Ezt is csak a minap néztem meg előszőr. Amiért nem vagyok nagy sport rajongó: ezért néha az ilyen tematikájú filmek untatnak. De ez: több annál. Azt csak mellékesen jegyezném meg, hogy 10 díjat nyert el (persze nem Oscar), megérdemelten. Azt persze nem hagyhatom ki: hogy igaz történeten alapszik.
Burt Munro (Anthony Hopkins) egy isten háta mögötti kisvárosban él, valahol Új-Zélandon az 1960-as években. Az idős férfi különcségével kitűnik környezetéből, és bár szomszédjai nehezen viselik el szokatlan életmódját, mégis szeretet veszi körül. Saját világot teremtett magának, amelynek két főszereplője van: ő és az 1920-as években gyártott Indian márkájú motorja. Egész életét a motor tökéletesítésének szenteli, és amikor úgy érzi, hogy elkészült vele, nekivág a nagy útnak. A világ egyik leghíresebb gyorsasági pályája a Utah állambeli Bonneville sóval borított síksága, itt akarja tesztelni Munro Indianjét. 
A film valós történeten alapszik, főhőse a legendás sebességi rekorder, Burt Munro. (port.hu)

3. Death Becomes Her (1992)
Jól áll neki a halál
Rendező: Robert Zemeckis
Műfaj: vígjáték, fantasztikus
Pontszámom: 7
Szerintem ezt a filmet már mindenki látta: sokat adták a TV -ben is. (persze aki néz még TV -t)
Eléggé különleges vígjáték. Érdekes volt Bruce Willis nem mindennapi szereplése. Na meg Meryl Streep mint mindig ... kitűnő szereplésével is szembesülhetünk.
1 Oscart nyert el 1993 -ban : Best Effects, Visual Effects kategóriában. (legjobb látvány)
Madeline nem volt nagy színésznő, az évek során több ráncot szerzett, mint nagy szerepet. Helen, Madeline barátnője volt mindaddig, míg vőlegénye át nem pártolt Madeline-hoz. Helen bánatában megduplázta súlyát. Filmünk harmadik főszereplője Ernest, aki egy jónevű plasztikai sebész. A két barátnő az évek során mindent megosztottak egymással: barátságot, irigységet, féltékenységet, gyűlöletet és most Ernestet is! Ők hárman osztoznak a legnagyobb titkon, amely örökre megváltoztatja életüket és halálukat. (port.hu)

4. The Hudsucker Proxy (1994)
A nagy ugrás
Rendező: Joel Coen, Ethan Coen
Műfaj: vígjáték
Pontszámom: 7
A 90 -es években rengeteg jó filmeket készítettek. Szívesen nézem őket: hiszen van miből válogatni. A Nagy Ugrás című film - szerintem különlegesen jól sikeredett: köszönhető a rendezőknek és persze Tim Robbins szereplésének is. Érdemes ezt is megnézni - nem bánod meg.
A Hudsucker cég virágzik, az elnök mégis öngyilkosságot követ el. A mamutvállalat nagyfőnöke nemes egyszerűséggel kisétál a toronyház legfelső emeletének ablakán. Ezután az alelnök, Mussburger a saját érdekében úgy dönt, tönkreteszi a céget, hogy aztán olcsón felvásárolhassa. Terve valóra váltásához elegendő, ha egy feltűnően gügye alakot neveznek ki a cég elnökéül. Kiemel hát vezetőnek egy ügyefogyott fiatalembert, Norville Barnest, az alagsori postázóból. Barnes azonban olyan meghökkentő ötletekkel áll elő, amelyek a cég felvirágoztatásához vezetnek. (port.hu)

5. Ghost Dog: The Way of the Samurai
Szellemkutya
Rendező: Jim Jarmusch
Műfaj: akció, krimi, dráma
Pontszámom: 7
Ezt eléggé rég láttam - ezért van amit már elfelejtettem ... Biztos vagyok benne, hogy sokaknak nem fog tetszeni, de egy próbát megér. Nekem bevállt. Nem egy 10 -es film, de egy 7-est megérdemel.
A fekete bőrű Szellemkutya New York utcáin nevelkedett. Egy utcai verekedés során egy olasz gengszter, Louie, megmenti az életét. Ettől kezdve Szellemkutya az adósa lesz, munkát vállal a bűnözőnél és a legnehezebb feladatok végrehajtásával törleszt. A bushido megszállottjaként sosem válik meg a szamurájok szent könyvétől a Hagakure-tól. Egy tetőtéri lakásban él és galambokat tenyészt, amelyek az ázsiai kultúrában a lélek mellett a halált és a szerencsétlenséget is szimbolizálják. Szellemkutya a madarak segítségével kommunikál munkaadójával. Munkája legtöbbször a nemkívánatos személyek likvidálásából áll. Érzelmek nélkül, ridegen gyilkol nem hagyva maga után semmilyen nyomot. Egy alkalommal életben hagyja a gyilkosság szemtanúját, egy lányt. Ezért a hibáért Louie és társai halálra ítélik Szellemkutyát. (port.hu)

6. Monty Python and the Holy Grail (1975)
Gyalog galopp
Rendező: Terry Gilliam, Terry Jones
Műfaj: vígjáték, kaland
Pontszámom: 10
Remélem ezt senkinek sem kell bemutatni: kultfilm. Akár többször is megnézhető. Bármennyiszer nézem újra, mindig röhögőgörcsöt kapok. (az összes Monty Python -ra érvényes)
Artúr király útnak indul, hogy nemes lovagokat gyűjtsön a Szent Grál felkutatására, ám széles Angliában senki sem akar hozzászegődni - ugyanis hírét sem hallották. Végül magas nyugdíj ígéretével mégiscsak összeszed néhány embert, ám azok sajnos nem a legkiválóbb szerzetek. Sebaj, ő sem az ész és a jellem bajnoka... (filmkatalógus.hu)

7. Stalker (1979)
Rendező: Andrei Tarkovsky
Műfaj: Sci-fi, dráma
Pontszámom: 10
Az ilyen filmekre cmondják azt: hogy csodálatos! Képi világ, történet, színészek ... mind mind kitűnő. Aki szereti a filozófikus filmeket... annak ez egy mestermű. Szovjet - NSZK koprodukció.
Az egyik legjobb : Andrei Tarkovsky rendezésében.
Nem összetévesztendő a sorozattal!
Ez a Sztrugackij-fivérek ihlette fantasztikus film egy sivár iparváros lepusztult perifériáján elterülő és az élet szabályaival dacoló, rejtélyes Zónáról, ahova az utat egyedül ismerő Sztalker vezet el egy írót és egy professzort, tulajdonképpen filozófiai értekezés, bár értelmezték politikai parabolaként és személyes látomásként is. Vizuálisan igen szuggesztív kamaradráma formájában veti fel az élet olyan nagy kérdéseit, mint az atomkorszak fenyegetése, a hit és a boldogság problémája, a kiútkeresés egy egyre lehetetlenebbé váló helyzetből és az ennek érdekében szükséges változ(tat)ások. A cím meghatározott célú határátlépőt jelent, és valóban a határ átlépéséről van szó, de a határ nem egyszerűen egy földrajzi övezet, a Zóna határa, hanem a belső világra s ezen belül arra a kényszerpályára utal, amelyen kialakítjuk viszonyunkat a jövőhöz. (port.hu)

8. Kingpin (1996)
Tökös tekés
Rendező: Bobby Farrelly, Peter Farrelly
Műfaj: vígjáték, sport
Pontszámom: 6
És következzen egy nem annyira kitűnő, de annál szórakoztatóbb film - nem egy nagy durranás, de annyi jó poénok vannak benne, hogy én lehidaltam. Főleg azért, mert előszőr néztem meg - és hát a poénok egyediek voltak. Remek kikapcsolódás, ha akarsz végre látni egy jó kis vígjátékot.
Roy Munson számára a bowling maga az élet: a biztosan gördülő siker, a tuti tarolás és a hanyatt vágódó babák. Úgy bowlingozik, ahogy előtte még senki. Csak aztán valaki belegyömöszöli egy kugligépbe, és ő a "baleset" következtében elveszti fél kezét és vele együtt a célzóképességét. Ezután kénytelen zülléssel és nők hajkurászásával tölteni az idejét. Ám egyszer csak újra felcsillan a remény... Találkozik egy sráccal, aki olyan tehetséges, mint ő volt ifjúkorában, de nem akar kugli-sztár lenni. Szűzies életmódot folytat, nem iszik és még imádkozni is szokott elalvás előtt. Roy úgy dönt, hogy ez így nem mehet tovább: tökös tekést kell faragnia ebből a srácból, még ha a fene fenét eszik is! (port.hu)

9. Max (2002)
IMDb
Rendező: Menno Meyjes
Műfaj: háborús, dráma
Pontszámom: 7
I. és II Világháború közti időszakban játszódik. Láthatjuk a fiatal Adolf Hitlert, aki a festészettel akar érvényesülni. A youtubon vagy Google - n rá lehet keresni festményeire. Sajnos a sors úgy hozta, hogy nem ez lett a hivatása.
Amúgy a film eléggé érdekes és érdemes megnézni. Mja és szerepel benne Stohl András is.
München, 1918 vége. Európa kezd magához térni az első világháború okozta sokkból, az emberek a jövőre függesztik tekintetüket. A korszak a késhegyre menő viták és a gyökeres változásokról szóló álmok ideje. A számonkérések és útkeresések hátterében a politika és a személyes lét határai összemosódnak. A világ új kort szül; egyetlen kérdés marad: eljött-e már az ideje annak, hogy megszabaduljon régen hordott terheitől? Hogyan és merre tovább?
Max Rothman (John Cusack) nemrég tért haza a háborúból. Az élet, amely otthon várja, egészen más, mint amit korábban elképzelt. A hajdan ígéretes festőtehetség a háborúban elveszítette jobb karját és ezzel művészi karrierjének lehetőségét is. A festészet azonban nem engedi öleléséből, és Max elkötelezi magát a modernizmusnak. Fess és jómódú polgári családjától, szépséges feleségétől (Molly Parker) a művészethez és haladó szellemű szeretőjéhez (Leelee Sobieski) menekül. Egy régi vasmű épületében galériát nyit, mely hamarosan népszerűvé válik müncheni avantgárd körökben. Legújabb kiállításán Max megismerkedik egy férfival, aki hozzá hasonlóan a jövőről álmodik, aki hozzá hasonlóan megjárta a háborút, aki maga is festő, akinek azonban vele ellentétben se családja, se otthona, se barátja. A férfi neve Adolf Hitler (Noah Taylor). Max új ismerőse nagyralátó terveket szövöget: kreativitását a politikai propagandában szeretné gyümölcsöztetni. Ekkor még senki sem sejti, hogy különös, futurista tervei az emberiség történelmének egyik legkatasztrofálisabb korszakát előlegezik. (port.hu)

10. Surviving Picasso (1996)
Túlélni Picassót
Rendező: James Ivory
Műfaj: életrajzi, dráma, romantikus
Pontszámom: 8
Anthony Hopkins -al kezdtem, befejezem ugyancsak ővele. Még egy remek film: és ugyancsak egy ígényes és hiteles életrajzi dráma. Ha rákeresel Picassó- ra láthatod, hogy a filmben eléggé jól lett alakítva. Egy kötelező darab.
A festészet szereteténél csak a nők iránt érzett szenvedélye volt nagyobb Picassónak. Életének minden meghatározó művészeti időszakában más és más nő volt a múzsája. A zseniális művész 1943-ban a hatvanas éveinek közepén járt. A németek által megszállt Párizsban találkozott a fiatal Francoise-zal. A huszonhárom éves lány festészetet tanult. Picasso meghívta, hogy látogassa meg a műtermében, és ezzel egy különös kapcsolat vette kezdetét. Az öntörvényű művész beleszeretett a művésznövendékbe. Tíz viharos évet töltöttek együtt, Francoise két gyermeket szült neki. (port.hu)
Címkék: , , , , ,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban