Romániában Élni: 3. A románok és a Black Friday

Kép forrása: ismeretlen
Az amerikai dolgok csak úgy szivárognak be a mi kis országunkba. Ünnepek, események, termékek és média sikerek. A bevásárlási szokások is megváltoztak... most a románok is rákaptak az úgynevezett árleszállítási termékekre. Az utóbbi években egyre több ,, Black Friday" -t éltünk meg... de ami most van az már túlzás. 
Eredetileg Amerikában a hálaadást követő pénteken hírdetik ki a nagy árengedményeket: minden termékre. Ilyenkor a feje tetejére áll minden. Mindenki vásárol: minden szart megvesznek, azt is amit lehet nem is fognak használni. Romániában egy kicsit máshogy alakultak a dolgok...
Itt már minden egyes 3 hétben van Black Friday ... már unom. Nincs is ezzel semmi baj: mert így működik ez a kapitalista rendszer: vásárolj és fogyassz! De azért egy kis árengedményt ne nevezzünk már mindig fekete pénteknek. 
Február van és ebben az évben már volt 2 fentebb már említett árleszállítási hullám. A románok meg bolondok... a kis fizetésből azonnal vásárolnak ezt - azt ha látják, hogy feleáron megkaphatják valamelyik boltban.
Ne dőljünk be! Igaz, hogy az olcsóbb termékeket jobb áron tudunk megvásárolni: de az újabbak ugyanazon az áron vannak, csupán az eredeti árt módosítják.
Vegyük például az Altexet (Mediamarkt -hoz hasonló) és a Valetin-napi kedvezményeket mondjuk a csúcskategóriás mobilokra...


A képen látjuk az eredeti árt kihúzva ... és ott tündököl az iPhone 5S (ami nem egy mai darab: hiszen már megjelent a 6-os is) egy 70 lejes árleszállítással. (ami 4000 FT -nak felel meg) Jó az a kis engedmény is: megvették azon nyomban... nem számít, hogy 2 hónap múlva lehet, hogy 500 lejjel olcsóbban lehet majd megkapni. Most kell venni! - mert most van kedvezmény!


A honlapon látható: akár 80 % - al olcsóbban juthatsz hozzá valamihez. Hogy mihez? - Én még mindig keresem azt a terméket: komolyan megvenném, de nem találtam.


Egyetlen egy ami jelentős: a Dell Venue 8 Pro Táblagép 50 % -os kedvezménye: ami tényleg annyi - eredeti ár valóban 2000 (150000 FT) lej fölött van: amit nem is nagyon értek. Túl drága még 1249 -ért is. Lehet senki sem vette: és ezért úgy döntöttek, gyorsan megszabadulnak tőle, úgyis néhány hónap múlva még 1000 lejért sem tudják majd eladni.

A románok is áttértek már az interneten való vásárláshoz. Néhány évvel ezelőtt alig volt ismeretes ez a módozat, de az egyre kedvezőbb feltételek és az egyre több online áruházak létrejötte miatt ez ma már divat. 
Az emag.ro -t emelném ki: hiszen ők a királyok e tekintetben. Olyan sikereket értek el: hogy már Bulgáriában (2012) és Magyarországon (2013) is teret hódítottak. Jellemző rájuk: hogy minden héten van kedvezmény ... csak elegendő pénzed legyen hozzá.
Bevallom én is rákaptam az Online vásárlásra: de szerintem nem költekezek. Ha látok valami jó engedményt valamire: alaposan kitanulmányozom, hogy tényleg valódi, vagy csak úgy odaírták, hogy nesze neked - vedd meg hűlye román paraszt.
2011 - ben még a béka segge alatt voltunk: ezt a grafikon kaptam a nagy Interneten:


Friss grafikont sajnos nem kaptam, de felmérésekből azt vettem ki, hogy évente 30 % - al növekszik az e-vásárlási arány. (főleg a városokban)
A románok tehát lassan rájöttek, hogy az világhálón vásárolni is lehet nem csak facebookozni... ezért az online áruházak csak úgy árasszák a sok kedvezményes termékeket. És persze mert az ország eléggé szegény: mindenki ezeket a termékeket vadássza, (még én is)
A jó az, hogy a nevesebb boltok elkezdtek versengeni egymással: és egyre jobb kedvezményeket kínálnak nekünk... mi pedig kihasználjuk ezt. Csak vigyázzunk - hogy a hónap végére még maradjon pénzünk kifizetni a háztartási költségeket.
Végezetül itt van ez a bácsi, aki jól illusztrálja a valóságot:
Ha nem veszel ilyenkor egy bazi nagy TV -t nem vagy ember! A focit kell nézni valamin, nemde? Szotyizni közbe és inni a 2 literes flakonos sört. 
Nagyjából ennyit akartam írni.
Goodbye

Címkék: ,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban