Hasznos Programok> 5. Rufus

A Pendriveok világát éljük. Már az optikai meghajtók lassan - lassan kihalnak. Ez mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az újabb laptopokban már nem lehet találni DVD olvasót-írót. Nincs szükség rá - mert már nem használjuk őket. Elavultak - mert a hordozható adattárolók egyre olcsóbbak és megbízhatóbbak. Régebben én is DVD -ről telepítettem Windowst - mint mindenki más: de elértünk ahhoz az időponthoz, amikor minden USB -s.
Egyszerűbb és praktikusabb: mert ugye megírod a Windows DVD -t, megmarad ugyan, de ha nem még kell el kell hogy dobd, mert nem írhatod felül. (kivételt képzenek az újraírható CD-k, DVD -k: csak ezek még a mai napig is elég drágák) Nem is beszélve, arról, hogy egy idő után ha akarod ha nem - egy csomó optikai lemez fog felgyűlni a szobádban. Pár év múlva meg a szemetesben végzik.
Szóval itt egy jó megoldás: veszel egy egyszerű 8 GB -os Pendriveot, amit már jó olcsón, kb 5 euróért (márkást) megvásárolhatsz. Csatlakoztatod és ezzel a kis programmal rámásolod az eredeti Windowsodat! (persze illegális dolgokra is jó)
Figyelem! Nem elég a Copy - Paste! - mert nem fog bootolni!
Nézzük, hogy készíts a Rufussal - bootolható és működő Windows, Linux vagy O.S. telepítő USB sticket.

1. Veszel egy 8 GB (vagy 16 - 32 - 64, de a 8 GB pont megfelelő) USB Pendriveot.
2. Hazamész vele
3. Rámész a https://rufus.akeo.ie honlapra és letöltöd a programot.
4. Bedugod az USB Pendriveot.
5. Elindítod a Rufust
6. Ha minden Ok - így fog megjelenni


7. Fontos, hogy a Partition Scheme -nél a fenti doog legyen kiválasztva.
8. File System NTFS legyen! - Ne FAT 32
9. Create a Bootable disk using - válaszd ki az ISO Image-t és mellette lévő ikonra kattintva szépen bejelölöd az ISO fileját az operációs rendszerednek.
10. Általában ezek a beállítások alapértelmezettek: szóval csak a 9 ponton kell végigmenjél (de mégis checkold le, hogy ne legyen probléma)
11. Nyomsz egy START -ot és máris töröl mindent adatot róla (szóval ha van valami fontos adat rajta ments le a gépedre), formatálja és ráteszi szépen a bootolható rendszert.
12. Ez az egész folyamat kb fél órát vesz igénybe (függ USB sebességétől és az Operációs Rendszer nagyságától) - tehát lágy türelmes és ne piszkáld közben.
13. Ha kész van és kíírja, hogy minden rendben, lecsatlakoztatod a Pendriveot és kész is vagyunk!

Utolsó dolog, amikor telepíted ily módon a rendszert: bemész a BIOS-ba és átálítod, hogy USB -ről bootoljon a rendszer először! - másképp nem fogja felismerni.


Tehát itt: Removable Devices (vagy USB) legyen felül!
És kész is vagyunk!

A rendszer ily módon egy kicsivel gyorsabban fog feltelepülni. (mint DVD -ről)
A Rufus- nemcsak Windowst, hanem egyéb Operációs rendszereket is támogat... szóval ajánlom mindenkinek.

Mégegyszer: innen töltsd le https://rufus.akeo.ie
Címkék: , , ,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban