Filmajánló 18.

1. The Postman Always Rings Twice (1981)
A postás mindig kétszer csenget
Rendező: Bob Rafelson
Műfaj: krimi, thriller, dráma
Pontszámom: 8
Jó régen láttam ezt a filmet: újra kell nézzem - mert egy nagy klasszikus. Szeretem a Jack Nicholsonos filmeket. (Remélem nem vagyok egyedül)
Ne hagyd ki! - mert örökzöld alkotás!
James M. Cain világhírű regényének negyedik filmes feldolgozása. Dél-Kaliforniában játszódik. A főhős, Frank Chambers egy út menti fogadóban kap munkát, ahol szemet vet a görög tulajdonos Papadakis feleségére, Corára, aki szintén az első pillantásra szenvedélyesen beleszeret a férfibe. Ettől kezdve egyetlen vágy hajtja őket: egymásért élni - akár gyilkosság árán is. (port.hu)

2. Chocolat (2000)
Csokoládé
Rendező: Lasse Hallström
Műfaj: dráma, romantikus
Pontszámom: 8
Jó kis film... egy francia kisvárosban játszódik... és igen alapvetően a csokoládé a fő témája.
Tetszett.
Egy titokzatos csokoládébolt megnyitása valóságos háborút robbant ki a francia kisvárosban, Lansquenet-ben. Itt ugyanis úgy tűnik, mintha száz éve semmi sem változott volna. Az üdítő fuvallatot Vianne Rocher (Juliette Binoche) érkezése hozza meg: a lányával céltalanul utazgató asszony csokoládéboltot nyit Lansquenet-ben, amely édes ínyencségeivel felszabadítja a helybeliek rejtett vágyait. Ám Reynaud grófja (Alfred Molina) meggyőződéssel vallja, hogy Vianne csokoládékülönlegességei erkölcsi romlásba taszítják a várost. Ellenségeskedésük egészen addig megosztja a kisváros lakóit, míg kis híján tragédia történik. (port.hu)

3. What's Eating Gilbert Grape (1993)
Gilbert Grape
Rendező: Lasse Hallström
Műfaj: dráma
Pontszámom: 9
Essen szó egy kicsit Johnny Deepről is. A nagy rajongók tudják, hogy az 1984 -es Rémálom az Elm utcában filmben tűnt fel először. Meglátták, hogy milyen tehetséges és elkezdték nekiadni a jobbnál jobb szerepeket. A tehetsége ezzel a korai filmjével nagyszerűen alá lehet támasztani.
Tetszett minden: hangulatos és értelmes film, a hétköznapokról, érzelmekről és fordulatokról.
Ajánlom! - nem csak J. Deep rajongóknak! Majden kihagytam Leonardo DiCapriot, zseniális.
Gilbert Grape egy a sok kisvárosi huszonéves közül, mégis különleges a helyzete. Egy élelmiszerboltban dolgozik zöldségesként. Ő számít a családfőnek, hiszen túlsúlyos édesanyja már ki sem tud mozdulni a házból. Ráadásul három testvére közül az egyik különösen problematikus eset. Arnie értelmi fogyatékos, túlérzékeny kamasz, aki csak rá hallgat, s akit csak ő tud kihúzni a bajból, amibe folyton belekeveredik. Gilbert és Arnie minden évben megbámulja az országúton tovaszáguldó lakókocsikat, hiszen ők nem mehetnek sehová. Ám egy napon az egyik lakókocsiból kiszáll egy lány, aki mindannyiukat kimozdítja a megszokott körforgásból. (port.hu)

4. Lord of War (2005)
Fegyvernepper
Rendező: Andrew Niccol
Műfaj: krimi, dráma, thriller
Pontszámom: 9
Aki ezt nem látta, kérem gyorsan bepótolni. Nem annyira kedvelem Nicolas Cage-et, de ebben a filmben zseniális. Nagyon rászabták a szerepet. Olyan mintha ő rendezte volna...
Majdnem 10-es film.
Az ukrán születésű Jurij Orlov (Nicolas Cage) fegyvercsempészésből él, ő a szakma legkiválóbb képviselője. Élete mindennap veszélyben van, ezért nem bízik senkiben, csakis öccsében (Jared Leto), akivel a világ legveszélyesebb háborús övezeteiben látják el a nagykutyákat fegyverekkel. Jurijnak a veszélyes akciók során szembe kell néznie a bulldogként nyomában loholó Valentine ügynökkel (Ethan Hawke), az életére törő konkurenciával, szerelme állandó gyanakvásával, de főleg saját lelkiismeretével. (port.hu)

5. Brazil (1985)
Rendező: Terry Gilliam
Műfaj: sci-fi
Pontszámom: 7
Be kell valljak valamit... hogy őszinte legyek nekem nem tetszett. Azt hiszem a hangulata miatt, nem figyeltem teljesen oda amikor néztem. De szerintem ha újból megnézném, a kedvenceim egyikévé vállna. (majd egyszer) Mégis beillesztem ide: mert egy híres film és sokan nagyra tartják. Jó régi: ezért ne lepődjetek meg, ha a technikai metódus egy kicsit bugyuta.
A tökéletes jövőben járunk. Ebben a világban minden igazi utópisztikus hatékonysággal működik, a technológia és a bürokrácia egyeduralmában egy árnyékkormány uralkodik, melynek bevett - és a lakosság által kénytelen kelletlen elviselt - szokásává vált, hogy "alattvalóit" tökéletes megfigyelés alatt tartsa. Sam Lowryval azonban megtörténik a csoda. Egy napon arra lesz figyelmes, hogy eddig tökéletesen érdektelen élete hirtelen fordulatot vesz, néhány meglehetősen furcsa esemény miatt. Munkája során ugyanis egy teljes véletlenségből letartóztatott ember lakásába jut el, akit azonban még a hiba orvoslása előtt kivégeznek. Nem sokkal később álmában egy gyönyörű nő társaságában a szikrázóan kék égbolton repül. Azután elromlik a vízvezeték, s az azt megjavító szuperhősnek álcázott férfi szemmel láthatóan több egyszerű szerelőnél. Így nem is csoda, hogy ettől kezdve a legváratlanabb pillanatokban - általában az éjszaka közepén - bukkan fel Sam lakásában. Később találkozik az álmában felbukkanó nővel, egymásba szeretnek, ám a pokol csak akkor szabadul el, amikor kiderül, hogy a nő terrorista. (port.hu)

6. Animal Farm (1954)
Állatfarm
Rendező: Joy Batchelor, John Halas
Műfaj: animáció, dráma
Pontszámom: 9
Nem kell bemutatni: mert sokat vetítették - kultikus darab. Kb 6 éves koromban láttam a TV -ben, az Magyar Televizión. Élveztem, de nem értettem a lényegét. Nem kicsiknek való: hiszen társadalmi problémákra reflektál. Van ennek egy újabb verziója is: 1999 -ben készítettek egy filmet (nem animáció) , amit talán láttam anno, meglehet nézni azt is. Itt van az IMDb -je.
Mellesleg meg: inkább jobban ajánlom George Orwell - Állatfarm című könyvét. Olvassunk is néha valamit.
Sokak szerint az európai történelemben a XIX. század valahol Franciaországban kezdődött. 1789, szabadság, egyenlőség, testvériség. A polgári eszmerendszer hármasának gyakorlatba való átültetése a következő század feladatai közé is tartozott, így aztán jogosnak tekinthető George Orwell kérdésfeltevése: változott-e az emberi természet közel 210 év elteltével? Felnőttmesét láthatunk, amelynek főszereplői állatok, animációs technikával megjelenítve. (port.hu)

7. Love Me If You Dare (2003)
Jeux d'enfants
Szeress, ha mersz
IMDb
Rendező: Yann Samuell
Műfaj: romantikus, dráma, vígjáték
Pontszámom: 10
Az elején az volt az első gondolatom: na ez egy jó nyálas film lesz. De aztán néztem és néztem... belemerültem a szerelmi szálban és a végén még meg is könnyeztem.
Nem tehetek mást 10 pontot kell adjak ennek a francia - belga filmnek. Nézd meg a pároddal és sírjatok együtt! :D
Julien a totális megaláztatás elől megmenti Sophie-t, a lengyel bevándorló kislányt. Ekkor, nyolcévesen indul a két gyerek barátsága. Kitalálnak egy játékot, melynek be nem vallott célja, hogy együtt lehessenek. Különböző feladatokat határoznak meg egymás számára, amelyeket teljesíteni kell. "Meg mered tenni vagy nem? Meg, hát persze." És mindent megtesznek. Gyakran a legkegyetlenebb dolgokat is. Ledöntenek minden tabut, átlépnek minden szabályt, megtagadnak minden konvenciót, nevetnek és fájdalmat okoznak még egymásnak is. Aztán később ez a játék lesz a legszebb és legfontosabb dolog Sophie és Julien életében. Egyre veszélyesebbé válik, egyre intenzívebbé, mint valami szenvedély. Annyira, hogy talán fontosabb már, mint a saját életük. (port.hu)

8. I Am Sam (2001)
Nevem Sam
IMDb
Rendező: Jessie Nelson
Műfaj: dráma
Pontszámom: 9
Egy újabb könnyfakasztó film: Sean Pennel. Sajnálom, de ezt is meg kell, hogy nézd!
Sam Dawson (Sean Penn) okos, mint egy hétéves. A baj csak az, hogy elmúlt harminc és egy betegség miatt sosem fogja meghaladni egy kisgyerek szellemi színvonalát. Ő neveli kislányát, Lucy Diamondot (Dakota Fenning), aki lassacskán okosabb lesz az apjánál. A gyámügyi hatóságok a gyerek érdekében nevelőszülőkhöz költöztetik Lucyt, ám Sam agya vissza akarja kapni lányát. A kirendelt védőügyvéd, Rita Harrison (Michelle Pfeiffer) kezdetben vonakodik az ügytől, ám lassacskán rájön, milyen sokat tanulhat szellemileg visszamaradott védencétől. (port.hu)

9. Misery (1990)
Tortúra
IMDb
Rendező: Rob Reiner
Műfaj: thriller
Pontszámom: 8
Egy jó kis régi thiller. Stephen King novelláján alapul - benne Kathy Bates tökéletes alakítást hajt végre. Igaz mindig ilyen típusú brutális jellemeket ábrázol... de itt amit leművel: le a kalappal.
Nem hagyhatom ki James Caan -t sem: ő is tökéletes.
Egyszerű a történet, de tele van fordulatokkal... Stephen King adaptációk már csak ilyenek.
Súlyos autóbaleset éri a behavazott, néptelen coloradói országúton Peter Sheldont, a népszerű regényírót. Úgy tűnik, mégis szerencséje van, az egyik rajongója találja meg és siet a segítségére. Annie Wilkes, aki ráadásul szakképzett ápolónő, a saját házában helyezi biztonságba a mozgásképtelen írót. A középkorú nő rajong Sheldon regényhőséért, Miseryért. Az ápolásnak azonban csak nem akar vége szakadni. Az író hamarosan ráébred, a nő valójában foglyul ejtette, és semmitől sem riad vissza, hogy örökre megtartsa magának. (port.hu)

10. Vicky Cristina Barcelona (2008)
IMDb
Rendező: Woody Allen
Műfaj: dráma, romantikus
Pontszámom: 7
Az utolsó film amit ajánlok pedig egy újabb Woody Allen film, ami elég jól sikerült.
A nagy Woody nem szerepel benne - de nem is baj. Nem tökéletes, de szerintem a jobb filmek kategóriába nyugodtan besorolandó.
A két amerikai barátnő - Vicky és Cristina - Barcelonába érkeznek egy hosszú vakációra. A józan és jegyben járó Vicky a katalán kultúrát tanulmányozná és nem akar kalandokba bonyolódni. A szertelen Cristina viszont a boldogságot és az élet értelmét szeretné megtalálni a maga keresetlen módján, miután első rövidfilmje a szerelemről nem hozta el neki a sikert. Mindkettőjük életét felkavarja, mikor megismerkednek Juan Antonioval, a sármos festővel és annak lökött, szuicid és közveszélyes exnejével, Maria Elenával. (port.hu)


Címkék: ,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban