Romániában Élni: 2. Elnökválasztás 2014

Miről lesz szó: elnökválasztás Romániában. Nagyon aktuális, hiszen most vasárnap, azaz November 16 -án Traian Basescu államfő le lesz váltva. A fenti képen szereplő két jelölt került be a második fordulóba. De még szó lesz: az első forduló eredényeiről, a megyék szerinti eloszlásról, a szavazás módszereiről és arról, hogy eléggé rossz a helyzet.
Na de kezdjem is el a monológomat. 
Tessék!
(saját vélemény: ezért ne vegye senki zokon a lent leírtakat)

Megvolt az első forduló. Itt vannak az eredmények
JPG formátumban 

Nem politizálok: de kurvára elegem van, hogy mind csak lopnak ebben az országban. Hiába kerül bárki is hatalomra: az első dolga az - hogy szép kis summákat akasszon le. 
A fenti képen szerepelnek azok az emberek, akik indultak az idei elnökválasztáson.
Mirel Mircea Amaritei: utolsó hely. Mindig kell legyen egy No Name emberke is. Jogász és a Prodemo (most hallok róla először) párt elnöke. Tőlem első is lehetett volna: nem hinném, hogy rosszabb mint a többi.
Constatin Rotaru: az ő neve sem mond nekem sokat. De rágooglizva kiderül: közgazdász, vállalkozó és 1977 -ben a kommunista párt tagja lett. Jelenleg a PAS párt elnöke. 
William Branza: neki már olyan angol királyi neve van, William ... de ott van mellette Branza, ami magyarul túró.
Gheorghe Funar: szerencsére nem adtak neki esélyt. Az egykori Kolozsvár polgármestere nagyon, de nagyon magyar ellenes. Az elnökválasztási kampány során a román köztévében kjelentette: ha ő kerül ki győztesnek, szavát adja: hogy az országban sehol sem fognak magyarul beszélni. Nem szereti a lónyelvet. (limba caiilor) 
Szilágyi Zsolt: az Erdélyi Magyar Néppárt elég kevés szavazatot kapott. Remélem a közeljövőben ez csak javulni fog.
Teodor Melescanu: Jelen van a román politikában. (miniszter volt) Kevés szavazatot kapott most. 
Kelemen Hunor: Az RMDSZ a szokásokhoz híven teljesített. Talán egy kicsivel rosszabbul, de ez annak is tudható be, hogy mára van egy versenytárs is: az Erdélyi Magyar Néppárt.
Plusz sok magyar nem ment el szavazni.
Corneliu Vadim Tudor: a másik nagy magyarellenes. Érdekesség az: hogy Funárral nemnagyon egyezik. Nemrégiben Celeb lett: sok műsorban megjelent. (hírcsatornákon és egyéb celeb showk-ban) 
Dan Diaconescu: ő sem adja fel.
Monica Macovei: Örültem volna, ha bekerült volna a top 2 -ben. De nem ez lett a sorsa.
Elena Udrea: Már egy kicsit meguntam a politikában való szerepléseit. Nem kéne ezt erőltetni. 
Calin Popescu Tariceanu: Jellemző rá: hogy komoly és intellektuel. Pontánál szerintem jobb.
Klaus Iohannis: második helyet érte el ez a szász nemzetiségű úriember, aki Nagyszeben polgármestere.
Fellendítette a gazdaságot (a városnak) és a munkanélküliséget majdnem teljesen megszüntette. 
Lehet jó mint polgármester, de azért egy egész országot irányítani elég nagy falat.
A véleményemet róla és Ponta úrról később.
Victor Ponta: és aki a legtöbb szavazatot kapta: Ponta, aki jelenleg Románia miniszterelnöke: dehát miért is ne lehetne elnök?
Vélemény majd később.

Itt van egy szép kép is a jelöltekről:

Szóval ezek közül lehett választani. Eléggé hasonló, mint Magyarország esetében. (ezért az alábbi összefoglalóm mindkét országra vonatkozik)
Néha - néha felbukkan egy-egy új arc... egy remény... egy sugár. De mégsem kapnak elég szavazatot. Ennek több oka is van.
 A nép: a többség a bal és jobb oldalra szavaz: a többi párt ezért mindig alulmarad. Félünk, hogy egy kezdetleges párt: hogyan fogja kormányozni az országot. Ezért inkább a szokásos dolgokra szavazunk. Jobb vagy Bal: aztán ha az egyik nem válik be, majd a következő választáson a másikra szavazunk: aztán le is út fel is út.
De hol van itt a nagy átalakulás? Ne rinyáljunk akkor, hogy szegények vagyunk, és hogy jaj de szar helyzetben vagyunk, hogy megint csak az újabb adókat vezetik be stb.
Szavazni kell: és nem a szokásosra: egy olyanra, aki egy kicsit is értelmes máshonnan való és mást képvisel.
Igen: kevés az ilyen: de mindig akad maximum egy, akinek na, adhatunk egy esélyt.
Románia esetében: sajnos nem tudom most kinek adtam volna ezt a lehetőséget. Talán Macovei vagy Tariceanu? Magyarnak azért nem: mert akkor kitört volna a háború.
A másik dolog: sokan nem értik, hogy mi folyik. Ezért nem is mennek el szavazni. Leszarják az egészet. Döntsön helyettünk más: ugye? Mondjuk meg is értem: mert a nagy szarból elég nehezen lehet kikóvályogni. De na: néhány évtized és talán: azt még megérhetjük.
Ezért helyettünk ilyenek szavaznak:


A kampány során szépen ráveszik a néniket és a bácsikat, hogy a pirosra/kékre szavazzanak, mert jobb lesz. Adnak egy liter olajat, egy kiló lisztet, egy üveg Borszék vizet aztán larevedere. 4-5 évig többet semmit sem kapnak. Csak reménykedjenek.
Ez a fajta módszer már régóta jelen van hazánkban: és nem tesz ellene senki semmit. Én betiltanám: a bármilyen nemű ajándékok (vagy pénz: általában 1 szavazat 50 lej) osztogatását az ilyen időszakban. Nem kell miccset sem enni: sem koncertet rendezni. 
Ha már mutatni akarja, hogy ő a legjobb jelölt: fogja meg azt a kurva lapátot és az összes taggal ültessen fát, vagy fesse be a kerítéseket, seperje össze a szemetet (mert van elég) ... mutasson példát: hogy ebben az országban lehet így is! Az olaj meg az a kis csomag liszt (ami 1 lej) 1 hét alatt elmegy: de legalább ezek a dolgok megmaradnak na...
Nekem nem kell golyóstoll sem Victor Pontás zacskó. 

Elemezzük azt is, hogy megyék szerint Romániában kire szavaztak többen. Na lássuk a térképet.
Románia kettészakadt egy pillanatra. Erdély Klaus Iohannisra szavazott (többség): kivétel Harghita és Kovászna megye, ahol Kelemen Hunor RMDSZ jelölt került első helyre,
A többi részen a szoc párti Victor Ponta uralkodik. De mi lehet a baj?
A felfogás. Az erdélyiek: legyenek azok magyarok és románok (itt, ebben a döntésben egyetértés van) - ha nem is nagy, de egy kis változást akarnak. Sokan úgy vélik, hogy a szász elnökjelölt jobb (és szerintem is) - egy kissebb remény az ország számára. 
Dehát az ország többi része : Victor Ponta párti - és ezzel sajnos nem tudok egyetérteni. Ilyenkor lenne jó az, hogy az ország kettészakadjon) és nem Magyarország javára, hanem lenne egy Transilvania és Románia. Nekünk más kell, nekik más: hát ők legyenek boldogak Pontával, mi meg majd Iohannis úrral csak ellleszünk valahogy.
Na de ez nem fog megvalósulni: ezért kell felállni a TV elől és elmenni szépen szavazni!
Klaus Iohannis

Victor Ponta CNN interjú

Szóval van itt baj elég. Nemtudom mi lesz: de nem látok fényes jövőt. 
Mindenki csak hazudozik és ígérget. Senki sem tesz semmit. 
Kár: mert a többség szenved. Lopni kell itt és hazudni: mert csak úgy tudsz megélni.

Itt a bizonyíték, hogy én, mint egy rendes állampolgár elmentem szavazni :D

Szóval fogjunk össze és szavazzunk vasárnap a jobb jelöltre!
(Folytatás Következik a Reklám Után)
Címkék: , , ,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban