Vélemény 3 : Smartosodás


Angolosan írtam - magyarul: okosodás? Elég furcsán hangzik.
A lényeg az: hogy azt vettem észre, hogy a készülékeink (legyen az mosógép, telefon, számítógép) már okosabbak lettek mint mi. Persze még bizonyítani nem tudták: de ha reálisan nézünk körül, akkor bevallhatjunk magunknak, hogy nem is elképzelhetetlen.
Elkényelmesedtünk. Vegyük pl az okostelefonunkat.
Bárhol, bármikor információhoz jutunk: persze ha van mobilnetünk vagy ha van wi-fi a közelben.






Tegyük fel, hogy van. Kimegyünk a házból: és nem tudjunk, hogy XY helység hol található - hát nem az első dolgunk az: hogy felmegyünk a Google Mapsre és bepötyögjük - és ki is dobja: sőt street view segítségével meg is nézhetjük a közvetlen környezetet?
Most mi a francért kérdezősködjünk, milyért törjük mi a fejünket: ha itt egy praktikus alkalmazás reá?
Mjaj elmegyünk a Tescóba: nehogy már fejbe számoljuk össze, hogy kb mennyit kell majd fizessünk a kasszánál! Ott van a telefonunkon a számológép: és még pontos is.
Megkérdi a haverünk, hogy mikor született Mátyás király? Mi a francért jegyezzük meg az évszámokat: ha ott van a wikipedián? 1-2 mozdulat és pontos választ adunk Pityunak.
Most mit csináljak? Le kell fessem a kerítést! - Semmi gond: Youtube és rákeresünk: hogyan fessünk kerítést. Há nehogymá azt a mindenségít nekije.
Persze tudom ez a gondolatmenet egy nagy hűlyeség: hiszen a technika jó - és ha nem használjuk, akkor nem vagyunk versenyképesek. Most írógépen készítsük el a disszertáció dolgozatunkat?
Régebben a nagy tudású emberek igazi lexikonok voltak: mindent megjegyeztek. A mai sikeres emberek kreatívak kell legyenek - nem csak a tudás a lényeg.
Minden okosodik: még a fűnyírógép is. Nehogy azt gondoljuk, hogy ez a tendencia csak a javukra szolgál.
Van egy dolog: ami az egyik legfontosabb az életben - az pedig a munka. Ha nincs munkád, nincs miből megélj - nincs mit egyél és nincs hol lakjál. Az okosodás és a technika fejlődése miatt rengeteg munka szűnik meg. Gépesítenek már minden szart.
Olaszországban a nagy bevásárlóközpontokban láttam: hogy ott már nincs is kasszás. Hát autómaták vannak kéremszépen. (egyre több helyen) 20  munkahely megszűnését okozva: csupán csak 1 Olaszországi Auchanban. (és hány van még a világban?)
Semmi baj: el kell menni máshova.... ez lenne a válasz. De ha az a Marika néni 45 - 50 éves, hol talál a nyugdíjazásáig állást? ... erre pedig a válasz, hogy majd az Auchan biztos segít neki. Egy frászt. A multik csupán egy dolgot tartanak számom: a profitot (ez a fránya kapitalizmus). Persze ha Józsi jól dolgozik: adnak neki bónuszt meg miegymást... (nem mindenhol jellemző) , de Marika néni - vele mi lesz?
Szóval a lényeg a következő:
- lépést kell tartani a technológiával: mert ha nem - nem leszünk versenyképesek. PL: Ha nem tudjuk kezelni a számítógépet nehezebben kapunk állást.
- gépesítés: jó dolog - főleg a cég vezetőinek, hiszen a gépek: megbízhatóak, nem lopnak, nem cigiznek és nem kérnek szabadságot. Ezért a leépítés fő okozója az: hogy a világ fejlődik. 
Javaslataim: 
- tudjuk hogy hol a határ. Ne igényeljük minden esetben a smartos funkciókat. Gondolkozzunk egy kicsit mi is! 
- a gépesítést pedig így oldjuk meg: a cég újítson, de a gépek a munkásokat segítsék, hogy könnyebb dolguk legyen. Esetleg a mennyiség helyett inkább a minőségre fektessük a hangsúlyt.

Ez persze jóval bonyorultabb, ez csak egy nagyon gyorsan megírt vélemény akart lenni. (10 perc) Lehet majd a közeljövőben változik a véleményem a témával kapcsolatban. Zoli voltam szervusztok.

Címkék: , , , ,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban