Filmajánló 14.

1. The Assassination of Richard Nixon (2004)
A Richard Nixon-merénylet
Rendező: Niels Mueller
 The Assassination of Richard Nixon</p><p>(2004) on IMDb
Műfaj: életrajzi, dráma

Először mikor megláttam a címet, azt hittem újból egy Watergate feldolgozás a téma. Nem! Nixon csak a film végén kerül szóba. (az igazságtalanságok és a teljes összeomlása miatt, Bicke úgy dönt, hogy eltérít egy repülőgépet - és a Fehér Házra irányítja azt)
Megtörtént eseményt dolgoz fel. (itt elolvashatod angolul)
A főszereplő Sean Penn aki Samuel J. Bicke -ot alakítja. Hihetelen ez a film: a feszültség és az, ahogy e nagyszerű színészen látszanak az érzelmek, a bosszú, harag és az elveszettség. Csak a nagyok tudják ezt. Sean Penn - az egyik legjobb hollywoodi színész. Ezt jogosan állíthatom.
A film izgalmas és drámai - érdemes megnézni. 
Pontszámom: 9

2. Idiocracy (2006)
Idiokrácia / Hülyék Paradicsoma
Rendező: Mike Judge
 Idiocracy</p><p>(2006) on IMDb
Műfaj: vígjáték, sci-fi

Na ezt a filmet véletlenül szereztem be. Azt hittem valami dokumentumfilm - a társadalom butulásáról. Hát kérem szépen ez egy film - és nem a legjobb. Vannak benne nagy hibák. Mégis ajánlom: mert a témája nagyon jó - a kivitelezésén még lett volna mit csiszolni.
Néha nagyon humoros volt (fel is nevettem - komolyan) - de a poénok zöme nagyon erőltetett.
Tetszett benne az: hogy a humor alatt van egy nagyon lényeges mondanivalója - olvassunk és fejlődjünk: mert csak így haladhat jó irányban a társadalmunk.
2505 : a világ megváltozott. Mindenki bunkó: de nagyon. A két főszereplőnk felébred (lefagyasztották), IQ szintjük a legmagasabb lesz a Földön. Joe Bauerst ezért megválasszák elnöknek - főképp azért mert feljavítja a mezőgazdaságot. 
Gatorade helyett vízzel locsolta a növényeket. 
Ennyire elfajultak a dolgok. Az emberek nem képesek döntéseket hozni - nem gondolkoznak és semmit sem tudnak. A film bugyuta, de én élveztem. És maga ez az utópisztikus gondolat talán nem is annyira irreális.
Ki tudja mit hoz a jövő? Már jelenleg is - a számítógépek oldják meg a feladatainkat. Nem kell semmit se csináljunk. Tanulni? - ha minden megvan az interneten - egy kattintással, minek? 
Na szóval nézd meg ha akarod!
Pontszámom: 6

3. Idi i smotri (1985)
Jöjj és lásd!
Rendező: Elem Klimov
 Idi i smotri</p><p>(1985) on IMDb
Műfaj: háborús, történelmi, dráma

Nagyon megrázó. Valós eseményeken alapul.
Nehezen beszerezhető szovjet film! 
A fiú tekintetét (a film végén) sose fogom elfelejteni. 
Bevallom: kevés háborús filmeket nézek - tudom, hogy jók, mert legalább tanulhatsz belőlük egy kis történelmet - de sok esetben túl unalmasra csinálják. Ez persze a rendező feladata lenne. 
Itt mindent megtett, hogy bemutassa a Fehéroroszországban történt brutális dolgokat. A jelenetek egytől egyig nyomasztóak. Mindenhol sár és sehol egy napsugár. Sokkoló - 16 éven felülieknek ajánlom.
Röviden a sztory: Egy 12 éves belorusz fiú, Fljora története a német megszállás idején. A sztálingrádi vereség után visszavonuló német Waffen-SS egységek vandál módon pusztítanak el minden útjukba eső falut. Fljora a partizánokhoz menekül. Szörnyű élményeken megy keresztül, s a végén túléli a németek vérengzését. Mindezek ellenére megőrzi emberségét.
Pontszámom: 10

4. Amores Perros (2000) 
Korcs szerelmek
Rendező: Alejandro González Iñárritu
 Amores perros</p><p>(2000) on IMDb
Műfaj: dráma, thriller

Egyet gyorsan le is szögeznék: ez egy mexikói film és zseniális. Nem tudnék negatívumot írni róla. Talán a színészeken még lehetne csiszolni. (a fene: mégis írtam)
Na de ezt csak azért említettem meg: hogy a rendezőt dícsőitsem. Az ő érdeme. Több szálon fut a cselekmény: de mégis az az érzésed, hogy egy egységet alkot. A nyomor, a lázadás és a harcolni vágyás mindegyik karakterben megjelenik. Drámai fordulatokkal találkozhatunk: állandóan. Feszültség minden perce - ezért is annyira izgalmas, több mint 2 órás: de hamar lepereg. Teljesen a képernyőzöz szögez.
Többször nézhető, egyedi alkotás!
Jelenleg az IMDb -n a 179-dik legjobb filmként tartják számon. 
1 Oscar jelölés, de ez nem ok az aggodalomra. Az utóbbi időkben nem ér semmit ez a díjátadó.
Egyébként 56 egyéb díjakat nyert el. (AFI, Alma, Ariel...)
Pontszámom: 10

5. A Perfect World (1993)
Tökéletes világ
Rendező: Clint Eastwood
 A Perfect World</p><p>(1993) on IMDb
Műfaj: krimi, dráma

Na elemezzük ezt a filmet is. Nem szeretem Kevin Costner szerepléseit és szerintem nem vagyok egyedül.
Nem egy jó színész, de ebben a filmben mégis jó. A legfőbb oka pedig maga a rendező. Clint Eastwood mindig a maximumot hozza ki a szereplői gárdájából. A rossz színészeket tökéletesíti.
A film témája nem újszerű, mégis zseniális: mert ez a rendkívüli zseni - Eastwood tudja, hogy kell egy jó filmet elkészíteni. A szereplők kíválogatása - mindig tudja kiket kell beválogatni. Van egy elképzelése és azt mindig megvalósítja.
Szerénysége abban is megmutatkozik, hogy magára nem osztott főszerepet - mellékszerepben láthatjuk, alig tűnik fel. A filmkatalóguson talált leírás össze is foglalja a történetét: Két gengszter magával hurcol egy kisfiút, miután megszöktek a börtönből. A környék legjobb seriffje és egy krimológusnő üldözőbe veszi őket, de Butch, az egyik gengszter egyre jobban ragaszkodik a gyerekhez.
Rövid és tömör: de ez az alapja. A drámaisága a film végén az egekbe szökik. Én még meg is könnyeztem.
Pontszámom: 8

6. Lolita (1997)
Rendező: Adrian Lyne
 Lolita</p><p>(1997) on IMDb
Műfaj: romantikus, dráma, erotikus

Jó a történet: vagyis egy kicsit tabu témát feszegtet. Egy professzor és egy 14 éves lány (Lolita) romantikus kapcsolatát mutatja be. Ez már pedofiliának neveznénk, de ha megnézed a filmet (végig) - elgondolkodsz azon: vajon ki volt itt a tettes? A kiscsaj, hogy provokálta a professzort? Vagy a professzor, mert mindig belement Lolita játékába?
A film vége mindenre fényt derít.
Néhol erőszakos, néhol gyengéd - van amikor bizarr és erotikus. És van benne egy gyilkosság is - nem egy mindennapi jelenet. Szóval aki egy másfajta filmet szeretne nézni - itt van a Lolita.
Több feldolgozás is készült belőle, én az 1997 -est ajánlom.
Pontszámom: 6

7. The Good Son (1993)
Jófiú
Rendező: Joseph Ruben
 The Good Son</p><p>(1993) on IMDb
Műfaj: thriller, dráma

Általában én ajánlok filmeket másoknak. Kivételes eset: ezt a filmet nekem ajánlották. Meg is néztem azon nyomban: főleg látván hogy thriller. (kedvenc műfajom egyike) Kíváncsi voltam Macaulay Culkin és főleg Elijah Wood szereplésére. Utóbbin meglepődtem: tökéletes alakítás.

Ez a Culkin gyerek sem volt rossz: de mindig a Reszkessetek, betörők! -et jutatta az eszembe. Itt is ő a rossz fiú, a sunyi tekintetével.
A történet jó, a képi világ is. Vannak benne hibák (főleg a forgatókönyv miatt), de összességében azt lehet mondani: ez egy nézhető film.
Nem annyira brutális - mégis meghökkentő és tanulságos. (már amennyire)
A film végét nagyon leegyszerűsítették - ez egy kicsit zavart is!
1994 -ben megnyerte a Saturn díjat: Best Performance by a Younger Actor - Elijah Wood.
Nem valami nagy díj, de legalább kapott valamit. Sokan a horror kategóriába sorolják - na de kérem: ez csupán egy jó kis thriller!
Pontszámom: 7

8. Little Miss Sunshine (2006)
A család kicsi kincse
Rendező: Jonathan Dayton, Valerie Faris
 Little Miss Sunshine</p><p>(2006) on IMDb
Műfaj: vígjáték, kaland, dráma

Szerencsére vannak olyan nagyszerű vígjátékok is: amelyeknek van egy nagyon erős mondanivalójuk. Ez is ilyen. Végig nevettem a nagypapa beszólásain és a különböző szituációkon. Igazi vasárnap délutáni kikapcsolódást biztosít. Tanulsága: mindenkinek meg van a maga baja - lehetnek konfliktusok egy családon belül, de össze kell tartani. Szeressük és kölcsönösen támogassuk egymást.
Van egy apa - aki szigorú és mindenbe beleszól. Engem irritált is, de a film közepétől rájöttem, hogy te - nem is annyira rossz apa az ilyen. (a vége a legjobb bizonyíték)
A család kicsi kincse pedig nem más, mint Olive - aki szépségversenyen akar részt venni. A család pedig támogatja őt mindenben. Elmennek vele: apa, anya, báty és nagypapa, mna meg a homokos sógor.
Még a road movie kategóriába is besorolnám.
Komplex egy film, érdemes megnézni.
Pontszámom: 9

9. Scenes from a Marriage / Scener ur ett äktenskap (1973)
Jelenetek egy házasságból
Rendező: Ingmar Bergman
 Scener ur ett äktenskap</p><p>(1973) on IMDb
Műfaj: dráma

Tiszta dráma. Majdnem 3 óra: ezért ha megnézed szánj rá időt! Megéri, hiszen egy teljes kapcsolatot mutat be: a szerelmet, a kudarcot, veszekedéseket, gondolatokat, megcsalást és egyebeket.
A film 6 jelenetre oszlik (eredetileg sorozat) - ezért is ilyen hosszú. Követhető és érthető. Van olyan: amikor egyes jelenetek között több év is kimarad.
Nincs benne akció, se öldöklés - szóval aki ilyenekre vágyik inkább ne nézze meg.
Az egész film elmélkedésekből és beszélgetésekből áll.
Tanulunk is belőle - hiszen kikövetkeztethetjük, hogy milyen az ideális házasság.
Ha soknak tűnik a 3 óra: nézd meg sorozatként!
Pontszámom: 8

10. Nineteen Eighty-Four (1984)
1984
Rendező: Michael Radford
 Nineteen Eighty-Four</p><p>(1984) on IMDb
Műfaj: dráma, sci-fi

Legvégére hagytam ezt a kötelező darabot. George Orwell - 1984 című regénye alapján készült.
1984-ben a világ három hatalmas államra lesz felosztva, amelyeknek lakosait elnyomó kormányhatalmak, erőszakszervezetek irányítják. A világ fölött a "nagy testvér" uralkodik. A kiváltságosok a "belső párthoz", tartoznak, a többiek mind a "külső párt" tagjai és a kiváltságosokat szolgálják. Életüknek minden pillanata tudatos tervezés szerint zajlik. Egyéni akcióknak, érzelmeknek nincs helye, mert azt a "gondolatrendőrség" bünteti. Winston Smith, az egyik munkás is állandó rettegésben él. Lakása, vagy inkább cellája egyik falát betölti a hatalmas monitor, mely minden mozdulatát követi. Az öröm bármilyen formája, beleértve a szerelmet is, tilos. Nem csak Winston sorsa ez, így él a többi szerencsétlen is. Csakhogy egy nap Julia, a fiatal, barnahajú lány egy cédulát csúsztat Winston kezébe. Ennyi áll rajta: "SZERETLEK". Winston beleszeret a lányba és a tilalom ellenére viszonyt kezd vele. A büntetés nem marad el...
Pontszámom: 9

Címkék: , , , , , , , ,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban