Filmajánló 13.

1. The Butler (2013)
A komornyik
Rendező: Lee Daniels
 The Butler</p><p>(2013) on IMDb
Műfaj: életrajzi, dráma

Nagyon tetszett. Számomra ez a 2013 -as év legjobb filmje. Valós eseményeken alapul: amiket én előnyben részesítek. A színészek kifogástalanok és a rendezés is. Igaz, hogy egy kicsit hosszúra sikeredett (több mint 2 óra), de a végén rádöbbensz - hogy azért még lehetett volna beletenni valamit. Nem unalmas ... teljesen leköt. Már akit érdekel a téma: rasszizmus Amerikában. 
Cecil Gaines (afro-amerikai) egy adott pillanatban egy nagyszerű álláslehetőséget kap. A Fehér házban főkomornyikot keresnek. Cecil persze elfogadja: nem is tehet mást: hiszen ez egy előkelő funkció egy afro - amerikai számára.
Nyolc elnöknél szolgál. Ezért is tűnt egy kicsit rövidnek. Két órában az egész életét belesűrítették. Én még elnéztem volna. Nagyon szomorú ... vannak benne (néha) humoros jelenetek, de még az a humor is drámaian hat.
2 BAFTA jelölést kapott.
Pontszámom: 9

2. Driving Miss Daisy (1989)
Miss Daisy sofőrje
Rendező: Bruce Beresford
 Driving Miss Daisy</p><p>(1989) on IMDb
Műfaj: dráma, vígjáték


Témája hasonlít a ,, The Butlerhez ''. Két szereplő körül forog az egész történet: Hoke és Daisy. A szereplők ugyancsak kitűnőek. Morgan Freeman kimagasló! 4 Oscar díj!
A filmkatalóguson nagyon jól le van írva a tartalma, ezért most ezt osztanám meg veletek: ,, Amikor az idős hölgy ismét összetörte autóját, fia felfogadta vállalata régi alkalmazottját, a néger sofőrt, Hoke Colburnt, hogy anyját fuvarozza. Miss Daisy nagyon nehezen tűri meg a környezetében a férfit, de a kezdeti nehézségek után összebarátkoznak. "
Az erőssége a drámaiság: nagyon szívhez szóló sztory.
Pontszámom: 9

3. Cactus Flower (1969)
Kaktusz virága
Rendező: Gene Saks
 Cactus Flower</p><p>(1969) on IMDb
Műfaj: romantikus, vígjáték

A régi filmek egyik fő negatívuma: hogy ki lehet következtetni, hogy mi fog történni. Nincs csavar: ezért sokak számára unalmasak. Ilyen a Kaktusz virága is: néztem és élveztem ugyan: de tudtam már az elején, hogy mi lesz a vége. De nem foglalkoztam vele: a színészi játékokra koncentráltam : amelyek zseniálisak.
Főszereplők közül ott van: Walter Matthau - aki még nagyon fiatal. Az újabb vígjátékait láttam eddig: amiben mindig az idős és humoros nagypapát játszodja el. Egy kicsit furcsa is volt ilyen fiatalon: de legalább láttam egy más szerepben is.
Itt van még: Ingrid Bergman is - akihez nincs mit hozzáfűzzek.
Tetszett benne a humor, a színészi játékok - és a rendezés. Nézhető film.
Pontszámom: 7

4. The Rules of Attraction (2002)
A vonzás szabályai
Rendező: Roger Avary
 The Rules of Attraction</p><p>(2002) on IMDb
Műfaj: vígjáték, dráma, romantikus


Ez a film is tetszett. Eddig még nem láttam: hihetetlen, hogy mire nem bukkanok. (néha)
A port.hu - n találtam egy értelmes leírást róla: A keserédes történet Camden kollégiumában, a kicsi, gazdag, független művészeti egyetemen játszódik valahol Új-Angliában és annak keringő "ember-bolygóin". A szereplők egyesével és együtt próbálnak kiutat találni a drog, az alkohol és a szex által átitatott campus partik - úgymint a Világ Vége Parti, a Dögös Dugós Parti és a Szombat Esti Parti Előtti Parti - végtelen köréből. De az emberi természet meghatározza, hogy az igazán tökéletlen világban mindig a vonzás szabályai érvényesülnek - és a koedukált kollégium lakói között az első szabály, hogy nincs szabály.
Pontszámom: 7


5. Battle of the Bulge (1965)
A halál 50 órája
Rendező: Ken Annakin
 Battle of the Bulge</p><p>(1965) on IMDb
Műfaj: háborús, akció, dráma


Aki szeretne egy régi de jó háborús filmet nézni: annak ajánlom sok-sok szeretettel. (Henry Fonda -val) Valós eseményeken alapul! Az Ardenneki offenzívát dolgozza fel. Röviden: 1944 karácsonya előtt az Ardennek vidékén állomásozó amerikai katonák körében elterjedt a hír, hogy a háború hamarosan befejeződik, sőt még az is szárnyra kel, hogy a közeli karácsonyra valamennyien hazatérhetnek. Kiley ezredes az egyetlen, aki kételkedik ebben. Német támadástól tart, de a parancsnokságon túlzottnak találják aggodalmát, és nem adnak hitelt szavainak. Aztán maguk is meglepődnek, amikor Kiley feltevése beigazolódik...
Pontszámom: 8

6. Beowulf (2007)
Beowulf - Legendák lovagja
Rendező: Robert Zemeckis
 Beowulf</p><p>(2007) on IMDb
Műfaj: animáció, fantasy, kaland

A története egy óangol hőseposz. Itt olvashatsz róla: http://hu.wikipedia.org/wiki/Beowulf
Ezt a filmet meg kell nézni: ha nem is tetszik a történet akkor is nézd végig - hiszen egy egyedi technikával készítették. Amikor előszőr láttam: azt hittem csak véletlen egybeesés, hogy Hrothgar fix úgy néz ki, mint Anthony Hopkins vagy Unferth mint John Malkovich. (meg Angelina Jolie - de csak azért, hogy jobban eladják a filmet)
Olvasni kezdtem utánna: hogy most ez mi? Kiderült, hogy hogyan készítették:

A filmhez az animációt a Sony Pictures Imageworks készítette. Kenn MacDonald animációs supervisor így magyarázza, amiért Zemeckis motion capture-t használt: „Még ha olyan is mint az élőfilm, sok jelenet volt, ahol Bob elszabadult. Elképesztő jelenetek. Képtelenség lenne valós színészekkel. Ez a fajta filmkészítési módszer szabadságot és teljes irányítást ad neki. Nem kell aggódnia a megvilágításért. A színészeknek nem kell támpontokra ügyelniük. Nem kell a kamerákra figyelniük. Pusztán az előadásmódról szól.” A felvételekhez egy 7,6x10,7 méter (25x35 láb) méretű stúdiót építettek, s 244 Vicon MX40 kamerákat használtak. A színészek a forgatás alatt hetvennyolc érzékelőt viseltek a testükön, és világos jelmezeket. A kamerák realtime anyagot rögzítettek a színészek alakításáról, amit Zemeckis maga ellenőrzött. A rendező ezt követően virtuális kamerával kiválasztotta a kívánt szemszögeket a felvételből, amiket aztán egybevágtak. Két animátorcsapat dolgozott a filmen, az egyik az arcjátékért felelt, a másik pedig a testmozgásokért. Elmondásuk szerint igyekeztek együttműködni az emberi alakokon, de Grendel esetében szinte teljes újjáalkotásra volt szükség, mivel ő szörnyeteg, s nem ember.
Aki megakarja nézni a technikát: az a DVD lemezen az Extrákban megteheti. Mna meg a Youtubon.
Pontszámom: 7

7. Le grand bleu (1988) 
A nagy kékség
Rendező: Luc Besson
 Le grand bleu</p><p>(1988) on IMDb
Műfaj: kaland, dráma


Zseniális. Főszerepben Jean Reno - aki egy nagyszerű színész. Luc Bessonról pedig annyit: ha ezt a nevet látod a film elején - akkor csak jó film lehet.
Jacques rendkívüli rokonságban van az óceánnal, szokatlanul hosszú ideig képes lélegzet nélkül a víz alatt tartózkodni. Gyermekkori barátja és vetélytársa, Enzo, aki már a szabad merülés világbajnoka, versenyre hívja. Küzdelmük, vonzódásuk visszahívó erejű vágyakozásuk tárgy mindig ugyanaz: a nagy kékség.
Akik a szabad merülésben jártasak: azoknak ez a film egy kincset ér.
A képi világa nagyon erős.
Pontszámom: 9


8. Thelma & Louise (1991)
Thelma és Louise
Rendező: Ridley Scott
 Thelma & Louise</p><p>(1991) on IMDb
Műfaj: dráma, kaland, road-movie, krimi


Kötelező darab! Színészek? A legjobban összeválogatva. Rendezés? Kitűnő. Történet? Váratlan, izgalmas és drámai.
Sajnos nem fogom leírni a tartalmát: meg kell nézni.
1 Oscart nyert. (elég szomorú, hogy ilyen keveset)
A műfajok keverednek: van benne néhol egy kis humor, az egészet tekinte road movie ... mna meg az elején egy gyilkosság és a vége egy váratlan drámai lezárás. Nem happy end és ezért is tartom nagyra ezt a filmet.
Csak dícsérni tudom az egész alkotást. (minden apró mozzanatát)
Pontszámom: 10

9. Magnolia (1999)
Magnólia
Rendező: Paul Thomas Anderson
 Magnolia</p><p>(1999) on IMDb
Műfaj: dráma


Nem a kedvenc filmem: nem bírnám megnézni mégegyszer.
Az első dolog, hogy 3 óra 10 percen át tart a kínlódás.... a szó szoros értelemben. Azért durva: de mégis megnéztem, mert láttam, hogy az IMDb -n elég magas a pontszáma. Nem állítom: hogy megbántam: de akkor is számomra egy kicsit túl sok volt. Belesűríthették volna 90 percbe.
A színészek zseniálisak: több szereplő saját életébe, gondolatvilágába csöppenhetünk ... nagyon drámai az egész, nyomasztó és egy kicsit furcsa. Sötét és színtelen. Tom Cruise is játszik benne: a szokásos modorában - de itt legalább el is találták. Vannak benne értelmetlen jelenetek: pl a végén mikor potyognak az égből a békák. Vizuálisan rendben volt: csak még a mai napig sem értem, hogy mit akartak ezzel sugallni? Jön a világvége? Sajnos nekem ez a véleményem: nem annyira tetszett - mégis itt van az ajánlómban - mert a színészi játékok : kimagaslóan jó színészektől - kitűnőek. (kivéve Tom Cruise)
Pontszámom: 6


10.  Sexo por compasión (2000)
Megváltó szex
Rendező: Laura Mañá
 Sexo por compasión</p><p>(2000) on IMDb
Műfaj: dráma, vígjáték

Utoljára hagytam ezt a spanyol filmet: ami nekem nagyon tetszett. A történet egy kicsit abszurd és irreális - de nagyon jól követhető és érthető. A színészek: számomra ismeretlenek (csak néha nézek spanyol filmeket), de nagyon jók. A történet egy kis falucskában játszódik: nagyon szép a környezet, nyugodtság jellemzi.

A film az elején fekete - fehér : utalva az unalmas hétköznapokra. A közepe fele viszont színes lesz: a falu emberei pedig boldogan járkálnak az utcákon ... addig nem voltak boldogok? Nem. Csak tengtek - lengtek, a házaspárok csak veszekedtek. Dolores (főszereplő) karitatív missziót vállal el: éspedig lefekszik a falu összes férfijával. Mindenki hozzá forul: egy idő után pénzt is elfogad - amit az egyháznak adományoz.
Mindezt az egész falu tudja - az asszonyok is, de még ők is felnéznek Doloresre - mondván, hogy a férjük teljesen megváltozott. (újból életet lehelt beléjük)
A vídámság azonban elillan: amikor hazajön Dolores szerelme (nagy útra ment) és megtudja, hogy egy prosti lett a feleségéből. A film újból fekete - fehérré változik. De vajon kiszínesedik -e azután?
Nekem tetszett: mert még nem láttam ehhez hasonlatos filmet.
Pontszámom: 8

Címkék: , , , , , , ,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban