Én is belefutottam: Rendőrségi vírus

Tegnap történt... Szépen böngészek a neten - a google találatokat sorjában elkezdem megnyitni, naivan: gondolván, hogy velem ez sosem fog előfordulni. Általában vigyázok, hogy mire kattintok: a gyanús dolgokat azonnal észreveszem. De oly késő volt és nem koncentráltam: csak kattintottam és kattintottam. És hirtelen megjelenik Basescu feje (román államfő), a román zászló és a belügyminisztérium felhívása: hogy Atentie (Figyelem!) a böngésződ zárolva lett, mert pornográf tartalmakat néztél. 
Na de itt álljunk meg egy szóra. Honnan tudja, hogy pornót néztem a neten? (vagy töltöttem le) Sehonnan: ez egy oldal: és ha véletlenül rákkatintassz ha néztél ha nem: zárolja a böngésződet. De ugye - bugye sokan néznek pornót - s emiatt sokan elhiszik ezt a marhaságot. A véletlen egybeesés: közbe épp a Szexmisszió (Seksmisja) című lengyel filmet néztem : amit így mellékesen ajánlok mindenkinek. (16 éven felülieknek)
Kb 1 hónapja történt, hogy egy román faluban egy apa is megkapta ezt a vírust - pánikba esett és megölte a kisfiát és aztán saját magát. Egy levelet is hagyott hátra: írván benne, hogy nem tudja kifizetni az összeget - nem tudja mit tegyen. A kisfia nem tehetett semmiről: mégis az apa, azért, hogy ne szenvedjen miatta megölte. Veszélyes az ilyen. Én javasolnám, hogy minden internet szolgáltató világosítsa fel az ügyfeleit - pl adjon minden előfizetőnek egy: ,, Hogyan használjuk az Internetet'' zsebkönyvet, kiemelve a veszélyeit!
Miért? Mert az emberek többsége nem tudja, hogy itt hemzsegnek a bűnözők - és rengeteg trükkel átverik a szegény embereket. (főleg az idősebbeket: akik nem értik, hogy egy ilyen felhívás után mit kell csinálni)
Ez a rendőrségi vírus a világ minden pontján elérhető. Persze nem Basescu jelenik meg Ugandában. Cseles ez a vírus: tudják, hol tartózkodsz (IP cím jóvoltából) -  és ezért az adott ország nyelvén jeleníti meg neked az oldalt. (az ottani államfő képével)
Szóval így néz ki Magyarországon (az egyik fajtája): 



Ha megfigyeljük: az oldal szerkezete és tartalma egyforma: csak a fejlécet cserélik ki. (szervezet, államfő)
Nem olvastam végig: mert tudtam, hogy mi ez: de röviden annyi, hogy:
- Figyelem! Zárolva lett a böngésződ: mert:
pornót néztél, illegálisan töltöttél le valamit (valamit csak letöltessz), egyéb csúnya oldalakon jártál, valahol olyan megjegyzést írtál amit nem szabad .... vagyis felsorol mindent: csak azért, hogy megtaláld benne saját magadat. 
Jobb oldalt lehet fizetni: paysafe cardon : a tököm tudja, hogy milyen cég- eddig a büdös életbe nem hallottam róla. (mindegy lehet ők maguk készítették) Mja és fel van tűntetve a ,, hátralevő idő '' : egy szaros napot kapsz - s csak peregnek a percek. 
Aki nem jön rá: hogy mi ez: az szépen 1 nap alatt hisztériásan befizeti az adott összeget. Ha nincs gyorsan elmegy a bakban és vesz fel egy kis hitelt. És ha ezt sem tudja megtenni: akkor megöli saját magát.
Ez egy nagyon komoly ügy!
Szerencsére én a lightos verzióra kattintottam: ha bármit csináltam kiírta, hogy a böngésződ zárolva van. Nyomtam szépen egy CTRL + ALT + DELETE -t, bementem a Task Managerbe, és a Chromomat szépen kilőttem. A böngészőmet aztán újból megnyitottam: és láss csodát: normálisan működött.
Vannak azonban veszélyesebb verziók is.
PL: olyan, hogy az adataidat (összeset) blokkolja: és fenyeget - ha nem fizeted be az összeget: törölni fogja őket. A telefonokon is hódit ez a vírus: ugyancsak az adatok törlésével járhat.
Tehát: légy nagyon óvatos! Az Internet veszélyes is lehet!
Egy praktikus dolog: az AVG -nek (és általában már mindegyik híresebb antivírusnak) van egy olyan funkciója: hogy Safe Browser (Security Search) - szépen beépül a böngésződben - és a találati listákat előbb leellenőrzi - majd zöld pipával jelzi azokat az oldalakat: amelyek biztonságosak, sárgával: ami lehet hogy veszélyes dolgokat is tartalmaz, és pirossal - ami tele van ártalmas vírusokkal.
Hátránya: hogy lassítja egy kicsit a gépet - de akinek a biztonság is fontos, tegye fel.

Egy jó tanács!
A rendőrség nem az interneten kéri: hogy fizesd be a bírságot. Szépen felkeresnek, vagy küldenek egy szép kis levelet. 
A vírus törlése:
Ha nem vállna be a fentebb említett (ctrl + alt + delete / Task Manager / Böngésző leállítása) módszer, akkor: Safe Mode-ban kell kiiktatni. Esetleg: a böngésző teljes uninstall- álása is szóba jöhet.
Semmi esetre se essünk pánikba! Akik csinálták: épp ezt akarják. Hátralevő időt is betették: épp ezért. 

Tehát:


Címkék: , , , , , ,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban