Filmajánló 11.

1. The Straight Story (1999)
A Straight Story - Igaz történet
Rendező: David Lynch
 The Straight Story</p><p>(1999) on IMDb
Műfaj: életrajzi, dráma

Aki akcióra vágyik: az ne nézze meg ezt a filmet. Nem történik benne sokminden… aki nem érti meg, az lassan-lassan bele is fog aludni. Utazgat egy öreg bácsi Laurens-től  (Iowa), Mt. Zion –ig (USA) egy fűnyírógéppel (kis traktor szerűség), hogy felkeresse beteg testvérét: akivel  10 éve haragban van. A nagy úton (meg lehet nézni a google mapson: elég hosszú) nem történik majdnem semmi: csupán 1. találkozik egy fiatal lánnyal, aki megszökött otthonról mert terhes. 2. Az öreg bácsinak lerobban a kis traktorja: befogadja egy család (az udvarra). 3. Bemegy egy kocsmába: a cél előtt és iszik egy sört.
És amiért nagyszerű ez a film: David Lynch (rendező) egy egyszerű történetből egy ilyet alkotott: le a kalappal. Az életről szól: elmúlásról, szeretetről és megbocsátásról.  Útközben megismerkedhetünk Amerika jellegzetes tájaival, az emberek életmódjával és szokásaival is. Az öreg bácsi szerepében: Richard Farnsworth. Ez volt az utolsó film amiben szerepelt. 2000 október 6-án (80 évesen) elhúnyt. Nyugodjon Békében!
Pontszámom: 10

2. High Fidelity (2000)
Pop, csajok satöbbi
Rendező: Stephen Frears
 High Fidelity</p><p>(2000) on IMDb
Műfaj: vígjáték, dráma

A történet maga nem különleges, hanem inkább hétköznapi. Mindenki tud azonosulni valamelyik szereplővel. Ami a filmben van: elképzelhető. Jó nézni, mert reaális. A szereplők is természetesek (mintha nem is film lenne, hanem valami Való Világ rejtett kamerája), főleg  a főszereplő John Cusack  - nagy könnyedséggel játszodja el a szerepét. (talán az egyik legjobb alakítása) A film maga enyhén vígjáték, tele van monológokkal (gondolatok) és zenével. Érdemes megnézni!
Leírás: Rob Gordon a csekély népszerűségnek örvendő chicagói lemezbolt, a Championship Vinyl tulajdonosa, mely intézmény leginkább arról ismerszik meg, hogy a népszerű számok kizárólag ódivatú fekete lemezeken kaphatók. Rob nem mindennapi zenemániás fazon, és két alkalmazottja, Dick és Barry sem különbözik tőle ezen a téren. Enciklopédikus tudásuk mindent felölel, ami a popzenével kapcsolatos, többek között a legkülönfélébb témákhoz passzoló, saját gyártmányú Top 5 slágerlistákkal bombázzák a vevőket. Ám mindez mit sem segít Robnak, amikor barátnője, Laura egy napon faképnél hagyja, ő pedig kétségbeesetten szeretne egyenesbe jönni magával és rendbe szedni életét. Számos sikertelen próbálkozásának végső tanulsága: ideje felnőni végre!
Pontszámom: 7


3. The Brave One (2007)
A másik én
Rendező: Neil Jordan
 The Brave One</p><p>(2007) on IMDb
Műfaj: krimi, dráma, thriller

Nem valami nagy film: de ajánlom, mert nagyon izgalmas. 
Leírás: Erica Bain élete tökéletes. Szereti a munkáját, imádja a vőlegényét, élvezi a népszerűségét. De mindez kevés. A tökéletes élet is nagyon törékeny: bármelyik pillanatban tönkremehet minden. Egy éjszaka megtámadják a hazafelé andalgó párt. A férfit megölik, Ericát súlyosan megsebesítik. A nő képtelen beletörődni a veszteségbe, attól kezdve éjszakánként egyedül járja a metropolisz utcáit. Már nem fél semmitől, nem kímél senkit. A bűnöst keresi. Igazságot akar szolgáltatni, de úgy, ahogy ő jónak látja. Véres portyái felkavarják a várost: sokan hősnek tartják az ismeretlen igazságosztót, de egy sokat megélt rendőr másképp gondolja. Erica döntés előtt áll. Mielőtt a felügyelő elkapja, el kell döntenie, mi fontosabb neki. A bosszú vagy az igazság.
Pontszámom: 7

4. Tae Guk Gi: The Brotherhood of War (2004)
Harcosok szövetsége
Rendező: Je-kyu Kang
 Taegukgi hwinalrimyeo</p><p>(2004) on IMDb
Műfaj: háborús, akció, dráma

Nem nagyon jönnek be nekem az ázsiai filmek. (kivétel horror) Tartózkodom tőlük, mert általában tele vannak olyan elemekkel, amelyeket én nem kedvelek. Ezt a filmet csak azért néztem meg: mert 8.2 –es osztályzata volt az IMDb-n. Kíváncsi voltam: hogy miért olyan nagy a pontszáma. Megértettem: háborús dél-kóreai film – tökéletes. Elég hosszú ugyan, de tele van cselekménnyel. Rendezés: szuper.
Leírás: A háború előtt Jin-tae keményen dolgozott azért, hogy fiatal öccse, Jin-seok bejusson a főiskolára. A harcok kezdetekor, akaratuk ellenére mindkettőjüket besorozza a Dél-Koreai hadsereg és azonnal a frontvonalra viszik őket. Hogy megmentse testvérét, Jin-tae alkut köt a feletteseivel: ha elég hősies tettet hajt végre, akkor korábban hazaengedik Jin-seokot. Jin-tae ezért minden őrült küldetést elvállal, miközben féltő gondoskodásával szinte megfojtja öccsét. Jin-seok elborzad, hogy az erőszak mit művel félelmet nem ismerő bátyjával, akit valósággal elsodor egy erőteljes Észak-Koreai offenzíva. Hosszú idő után találkoznak újra, de most már mint ellenségek...
Pontszámom: 9

5. Hiroshima Mon Amour (1959)
Szerelmem, Hirosima
Rendező: Alain Resnais
 Hiroshima mon amour</p><p>(1959) on IMDb
Műfaj: dráma, romantikus

Igen, jó régi film: és Hiroshimáról szól. 
Leírás: A filmtörténet vitathatalan klasszikusa, melynek forgatókönyvét Oscarra jelölték. Az "új regény" neves képviselőjének, Durasnak találkozása az "újhullám" egyik megteremtőjének tartott Resnais rendezővel olyan forradalmian új, közös alkotást eredményezett, amely messze túllépett a hagyományos filmművészet keretein. Egy német katonába beleszerető francia lány nevers-i tragédiáját állítja a film a hiroshimai tragédia mellé, amelyet egy, az egész családját elvesztett japán mérnök képvisel. A francia nő és a japán túlélő között szerelem ébred...
Pontszámom: 9


6. Jeune & Jolie (2013)
Fiatal és gyönyörű
Rendező: François Ozon
 Jeune & jolie</p><p>(2013) on IMDb
Műfaj: dráma

A másik címe: Young & Beautiful
Az újabb filmek között: ez szerintem nagyon kiemelkedik. A történet maga egyszerű... de a színészekért, rendezésért és az összes többiért megéri megnézni. Figyelem: tabu témáról szól - a prostitúcióról. olyan valós az egész, teljesen lekötött. Mindenki azt gondol amit akar: erről a tevékenységről - de ne felejtsük el, hogy különböző egyének vagyunk. Mindenki más, ezért saját magad döntöd el - hogy mit akarsz csinálni az életben. Ha téged ez boldogít: miért ne csináld? 
A film pont erről szól: ez a fiatal lány saját maga döntötte el (nem kényszerítették), hogy ő bele akar kóstolni ebbe az életbe - főleg azért, mert tapasztalatot akar szerezni. Mindenki elítélte (mint ahogy várható is volt) ... amikor kiderül egy kis ideig abba is hagyja - és happy end lenne a vége... én is azt hittem: de mégis máshogy alakulnak a dolgok. Francia film: ami nagyon érződik szerencsére.
Pontszámom: 9


7. Little Children (2006)
Apró titkok
Rendező: Todd Field
 Little Children</p><p>(2006) on IMDb
Műfaj: dráma

Hihetetlenül jó film. Magyar címfordítás: Apró titkok. Végre: aki lefordította – szerintem meg is nézte a filmet (ami elég ritka). Pontosan titkokról szól... Egy nagyról : Sarah és Brad kapcsolatáról. A Little Children – kisgyerekek cím is helyénvaló: hiszen mindenkinek van gyereke. Gondolom főleg a pedofil férfi miatt lett ez a címe. Nagyszerű rendezés és színészek. (Kate Winslet, Patrick Wilson) Rég nem láttam ilyen jó alkotást. Nagyon komplex.
Pontszámom: 10

8. Changeling (2008)
Elcserélt életek
Rendező: Clint Eastwood
 Changeling</p><p>(2008) on IMDb
Műfaj: dráma, thiller


Nem vagyok oda Angelina Jolie szerepléseiért: nem egy jó színésznő. Ebben a filmben sem tündököl: viszont a rendezés remek - mna meg a sztori, ami valós eseményeken alapul. Gyerekgyilkosság az 1923 -as években: nagyon megrázó. A valódi történet elolvasható a wikipedián. Az anya szerepében: a már említett: Angelina J. - eltűnik a gyermeke. Kiborul és bármit megtesz, hogy kiderítse, hogy hol is van. Nagyon feszült film, hiszen vannak benne, olyan forulópontok - amikor a rendőrség kijelenti, hogy megtalálták a fiút - de az anya nem ismeri fel - váltig azt hajtogatja, hogy nem az ő fia. Senki sem hisz neki (csak a pap), azt hiszik elment az esze: ezért a bolondnak nyílvánítják - bezárják egy intézetbe. 
Nagyon át lehet érezni a helyzetet - a rendezésnek köszönhetően. 
(Clint Eastwood -tól ezt már megszoktuk)
Pontszámom: 8


9. Flash of Genius (2008)
Isteni szikra
Rendező: Marc Abraham
 Flash of Genius</p><p>(2008) on IMDb
Műfaj: életrajzi, dráma

Nem egy híres film ... átlagosra lehet értékelni. Mégis egyedi: mert egy valós eseményt dolgoz fel. Igen: én ilyen vagyok - szeretem a valós dolgokat. Nem szeretem az Avatar típusú sikerfilmeket: hiszen mik is azok?  - Kék lények és 3D szarság  ... és ennyi. Nem reális, ezért elvetem. 
A főszereplő: Greg Kinnear - aki nem olyan felkapott (sose volt), és talán nem a legjobb színész Hollywoodban: mégis itt kitűnően játszodja el Dr. Robert Kearns feltalálót.
Mja és játszik benne Lauren Graham, akit mindenki úgy ismer mint: a Szívek szállodája szimpatikus anyukája.(Gilmore Girls)
Röviden: egy hétköznapi férfi, Dr. Robert Kearns történetét ismerhetjük meg, aki Amerika egyik leghatalmasabb vállalatával veszi fel a harcot , hogy megvédje, ami az övé. Mikor az egyetemi tanár Robert feltalál egy olyan ablaktörlő szerkezetet, melyet a világ összes autóján alkalmazni lehetne, biztos benne, hogy az amerikai álom teljesült be az ő és családja életében. Ám egy gépkocsigyártó mamutcég ellopja az ötletet, Robert pedig kétségbeesett, de bátor tettre szánja el magát: felesége (Lauren Graham) támogatásával szembeszáll a vállalatóriással, noha senki nem jósol sikert küzdelmének. (port.hu)
Pontszámom: 6


10. Pride and Prejudice (2005)
Büszkeség és balítélet
Rendező: Joe Wright
 Pride & Prejudice</p><p>(2005) on IMDb
Műfaj: romantikus, dráma

Egy jó regényből: csak jó film születhet - persze van kivétel is. A film tetszett: tele jó színészekkel - egy kicsit túl romantikus nekem, elszoktam az ilyenektől. (vagy inkább nem is nagyon néztem ilyeneket) Olyan családi film. Rengeteg díjat zsebelt be, és 4 Oscar jelölést kapott. 
Szereplők közül: Keira Knightley és Donald Sutherland nagyot alakítanak.
Röviden: Anglia a 18. század végén. A Bennet család életét felbolydul, amikor a közelükbe költözik Mr. Bingley, a tehetős agglegény. A férfi baráti között ugyanis biztosan bőven akad majd kérő mind az öt Bennet lány számára. Jane, a legidősebb nővér azon fáradozik, hogy meghódítsa Mr. Bingley szívét, míg a vadóc Lizzie a jóképű és dölyfös Mr. Darcyval ismerkedik meg, kirobbantva ezzel a nemek háborúját. Amikor Mr. Bingley váratlanul Londonba utazik, magára hagyva a kétségbeesett Jane-t, Lizzie Mr. Darcyt teszi felelőssé a szakításért.
Pontszámom: 7

Címkék: , , , , , ,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban