Filmajánló 10.

1. Naked Lunch (1991)
Meztelen ebéd
Rendező: David Cronenberg
IMDb
Műfaj: dráma, sci-fi

Az írógépek szörnyekké válnak - miért is ne? Hiszen ez csak egy film. Maga az egész hangulata, olyan szokatlan és rémisztő. Az írógépek átváltoznak bizarr kis monstrum bogarakká meg undorító fel nem ismerhetetlen lényekké. A rendező nem kis fantáziával rendelkezett: az biztos. Érdemes megnézni.
Rövid leírás: A William S. Burroughs híres regénye alapján készült film klasszikus horrortörténet, mely műfaja minden szükséges elemét felvonultatja. A dolog pikantériája, hogy a cselekmény sok olyan elemet tartalmaz, amely visszacseng a regény szerzőjének életéből. A történet 1953-ban játszódik. Egy New Yorkban élő sikertelen író arra kényszerül, hogy pornográf regényekkel próbáljon meg pénzhez jutni, miközben tisztes kenyérkereső foglalkozása a rovarirtás. Felesége nemcsak őrült és kábítószerfüggő, de sajnos egy idő után a férje által használt rovarölőpor rabja lesz. Az érzelemmentes, élő halott férj és az eszelős asszony egy este partit adnak. A Tell Vilmostól ellesett attrakció azonban rosszul sül el.
Pontszámom: 8

2. Trainspotting (1996)
Rendező: Danny Boyle
IMDb
Műfaj: dráma

Ez az a film: amit feltétlen meg kell hogy nézz. Tökéletes. A drogokról szól: nagyon brutál.... de ami ennél is sokkolóbb - a Requiem for a Dream (2000).
Trainspotting zenéje trance alapokra épül: nemhiába híresztelik azt hogy ez a stílusú zene (általam nagyra tartott) hipnótikus és drogfogyasztásra serkel. Nem igaz: persze besegít a zene is: de van aki tudja pirulák és sziringák nélkül is élvezni.
Rövid leírás: Mark és haverjai képtelenek beilleszkedni a társadalomba, nem mintha a gazdaságilag lepusztulóban lévő Edinburgh-ben sok lehetőségük lenne erre. Csupa vesztes figura, akik parttalanul sodródnak ide-oda. Az egyetlen menekülést a drog kínálja számukra, heroinnal belőve utaznak a képzelet univerzumában. Szárnyalásuknak csak az szab gátat, ha elfogy az anyag. Azért élnek, hogy hozzájussanak a következő adag narkóhoz. A sors azonban még egy utolsó lehetőséget kínál Mark számára.
Pontszámom: 10

3. Life Is Beautiful/La vita è bella (1997)
Az élet szép
Rendező: Roberto Benigni
IMDb
Műfaj: dráma, vígjáték, történelmi

Inkább La vita è bella (eredeti) néven ismeretes. Roberto Benigni (rendező és főszereplő) előtt le a kalappal.
Az életről szól ... na nem teljesen, de a végén majd rájössz, hogy mégis ez a témája. Humoros és nyomasztó. A színészi játékok nagyszerűek. Meg kell, hogy nézd: elejétől a végéig. (nem csalunk: hogy közbe facebookozunk)
Ami még érdekes adat: IMDb 30 -dik legjobb film, és 56 díjat nyert el. (31 jelölés) Meg is érdemli!
Aki szereti a Holocaustos filmeket: annak is ajánlom.
Pontszámom: 10

4. The Truman Show (1998)
Truman Show
Rendező: Peter Weir
IMDb
Műfaj: dráma, vígjáték, sci-fi

Szerintem Jim Carrey (Amiben ő játszik, már szerintem mondhatjuk is ki jogosan: hogy te ez egy: Jim Carrey film. Amúgy a rendező: Peter Weir) egyik legjobb filmje. Valóság Show: ebbe születik bele Truman. Mindenki őtet nézi: a Tv -ben. Nagyon bizarr, de ha jól belegondolunk nem elképzelhetetlen. Vegyük például a Győzike Showt (Magyarország). Ugye volt Győzike és a családja. A gyerekek majdnem a születésük pillanatában filmezve voltak. Az emberek nézték őket a TV -ben. Talán nem gondolunk bele: de tegyük azért fel azt a kérdést ... Győzike gyerekeinek ez normális élet volt? Megszokták, hogy ők a sztrárok: és mindenki ismeri őket. (nem csak Salgótarjánban)
A Truman Show ezekről a műsorokról szól: egy kicsit azért dúrvább. Trumannek nem volt élete... Ő azért született, hogy másokat szórakoztasson. Figyeljék őt: a nap 24 órájában - bármikor. Külön várost építettek ki neki, és színészeket a városba - hogy ne jöjjön rá, hogy mi is folyik körülötte. De a végén csak kideríti az igazságot ...
Feltétlen nézd meg!
Pontszámom: 10

5. Once Upon a Time in America (1984)
Volt egyszer egy Amerika
Rendező: Sergio Leone
IMDb
Műfaj: krimi, dráma

Robert de Niro: most már meg is írom - hogy ő a kedvenc színészem. Még nem láttam a teljes szereplését (rengeteg van), de lassan bepótolom. Minden filmje zseniális: habár - az újabbak között vannak gagyik is. (de az alakítása ennek ellenére tökéletes) A most bemutatott: az egyik leghíresebb: minden idők 78 legjobb filmje az IMDb szerint. (jelenleg) 2 Golden Globe -ra is jelölték. Egy kicsit hosszú ... de ne törődj vele: mert leköt, és ugye ilyenkor az idő csak pereg és pereg, észre sem veszed.
Rövid leírás: A két jó barát - Noodles és Max - New York zsidó negyedében nőtt fel. Hamar rájönnek, hogy a szegénységből egyetlen kiút van számukra, a bűnözés, de álmukban sem fordul meg a fejükben, hogy egy napon egymásra kezdenek majd vadászni.
1933-ban kezdődik a történet. Három gengszter halálra keresi Noodlest, mert szerintük spicli. A menekülő Noodles előtt felrémlik, amint az utcán a zuhogó esőben letakarják három szeszcsempész barátjának holttestét. Végül sikerül meglépnie üldözői elől. 1968-ban tér újra vissza New Yorkba. Egy barátja éttermében visszaemlékszik rá, miként jött össze a banda kölyökkorukban, a zsidónegyedben és hogyan is vezettek el az események a film elején látott tragikus napig.
Sergio Leonét, a Volt egyszer egy vadnyugat rendezőjét a spagetti-western atyjaként tartják számon, pedig a filmtörténet talán egyik legzseniálisabb gengszterfilmje, a színvonalában csak a Keresztapához hasonlítható Volt egyszer egy Amerika is az ő nevéhez fűződik. Leone fantasztikus epikai érzékkel meséli el két New York-i srác közel fél évszázadot felölelő történetét attól kezdve, ahogy három társukkal süldőkorukban belevágtak a szeszcsempészetbe, egészen a - Leonénél kötelező - végső párbajig.
 Pontszámom: 9

6. Sophie Scholl: The Final Days (2005)
Sophie Scholl - Aki szembeszállt Hitlerrel
Rendező: Marc Rothemund
IMDb
Műfaj: életrajzi, történelmi, dráma

Avagy eredeti címe: Sophie Scholl - Die letzten Tage. Innen pedig az következik, hogy német film, igaz történet alapján. (lehet wikipediázni)
Leírás: "A Fehér Rózsa" volt a szimbóluma annak az ellenállási szervezetnek, amelyben néhány müncheni egyetemista a Náci rezsim ellen harcolt. Az 1943-ban játszódó film az életük kockáztatásával is a nemzetiszocializmus ellen küzdő testvérpár Sophie és Hans Scholl a Fehér Rózsa vezetőinek, utolsó napjait mutatja be. Egyik akciójuk során az egyetem gondnokának feljelentésére a Gestapo foglyaivá válnak. Bebörtönzésük és a napokig tartó kihallgatás során, Sophienak sikerül átvernie a vallató tisztet, Robert Mohrt, ám Hans megtörik a tortúra alatt és mindent bevall. Sophienak be kell ismernie elveit, de ugyanakkor védenie is kell a csoport többi tagját. Február 22-én a Scholl testvéreket és első számú segítőjüket Cristoph Probstot vád alá helyezik hazaárulás terhével és halálra ítélik. Az ítélet-végrehajtásra még aznap sor kerül. A fiatal Sophie Scholl vezette müncheni egyetemisták elszánt megmozdulása az igazságszeretetnek és a bátorságnak mindig követésre méltó példája marad.
 Pontszámom: 9

7. Stranger Than Fiction (2006)
Felforgatókönyv
Rendező: Marc Forster
IMDb
Műfaj: vígjáték, fantasy, dráma

Will Ferrell egy különleges figura: minden filmjében ugyanúgy néz ki és mindig ugyanazt a karaktert játszodja el. Ebben a filmben azonban a karakterét eltalálták. Talán neki is írták ezt a filmet. Zseniális. A történet különös és meglepő: de rájövünk, hogy ez egy nyomasztó film. Tetszett nagyon!
Leírás: Karen Effiel sikeres írónő. Legújabb könyvét egy magának való fickóról, Harold Crickről írja. Arról azonban halvány sejtelme sincs, hogy az általa kitalált figura valójában egy élő, hús-vér ember. Az igazi Harold Crick adóügynökként éli dögunalmas életét, míg egy nap el nem kezd furcsa hangokat hallani. Döbbenten veszi tudomásul, hogy ezek a hangok valójában Karen narrációjának részei, aki folyamatosan papírra veti Harold mostani és elkövetkezendő cselekedeteit. Más megoldást nem találva főhősünk egy irodalomprofesszor segítségét kéri, hogy együtt jöjjenek rá, mi történik a férfival. Végül, fejlődőképes regényhőshöz méltóan elhatározza, hogy gyökeresen megváltoztatja eddigi életét: ennek első jeleként udvarolni kezd egyik legmakacsabb ügyfelének, a pékségtulajdonos Anának. A dolgok azonban nem várt fordulatot vesznek, mikor Harold megtudja, hogy Karen meg akarja ölni az "általa kitalált" karaktert...
 Pontszámom: 7

8. The Experiment/Das Experiment (2001)
A kísérlet
Rendező: Oliver Hirschbiegel
IMDb
Műfaj: thriller, dráma

Izgalmas és német. Lehet már rájöttél a címe alaján: egy kísérletről szól - mégpedig embereken kísérleteznek. Reakciójukat, viselkedésüket vizsgálják. És az eredmény? Nézd meg a filmet, nem bánod meg!
Eredeti címe: Das Experiment. Rendezte: Oliver Hirschbiegel.
 Pontszámom: 7


9. The Messenger: The Story of Joan of Arc (1999)
Jeanne d'Arc, az orléans-i szűz
Rendező: Luc Besson
IMDb
Műfaj: életrajzi, történelmi, dráma

Aki szereti a történelmi filmeket: itt van egy kimagaslóan nagyszerű film Milla Jovovich -al a főszerepben. És ha azt írom, hogy a rendező: Luc Besson, akkor az kéne legyen a reakció: hogy megnézem, de azonnal!
Ezt 1999 -ben biztos megnéztem volna a moziban! (nemcsak sunyin itt letöltöm)
Leírás: A XV. századi Franciaországban a káosz az úr: a legnagyobb várakat és városokat elfoglalták az angolok, az országnak nincs királya, és a francia lovagok minden esély és különösebb meggyőződés nélkül próbálgatják a lehetetlent: megállítani a világ legnagyobb, legerősebb és legönteltebb hadseregét.
Franciaországon már csak a csoda segíthet. És a csoda el is jön: Jeanne-nak hívják, 16 éves, gyönyörű és víziók vezetik. A semmiből bukkan elő, és pillanatok alatt megfordítja a világtörténelmet. Csatákat és háborút nyer, végül pedig visszafoglalja az angoloktól Orléans-t. Rövid hajjal, páncélban, lóháton harcol - a harcedzett lovagok egyenrangú társa a kegyetlen és véres férfivilágban.
De sikerei csak a katonák körében teszik népszerűvé: Jeanne téved, ha azt hiszi, látomásai mindig, minden ellenfelével szemben jó tanácsot adnak neki.
 Pontszámom: 8

10. Live Flesh/Carne trémula (1997)
Eleven hús
Rendező: Pedro Almodóvar
IMDb
Műfaj: dráma

Eredeti cím: Carne trémula. Rendező: Pedro Almodóvar : tehát meg kell nézni - egyik legjobb filmje.
Leírás: Victort egy buszon szülte meg a prostituált anyja, ezért húszéves koráig szabadjeggyel utazhatott. Felnőve találkozik Elenával, a diplomata lányának köszönheti az első szexuális élményét a diszkó mosdójában. Amikor újra találkozni akar a lánnyal, az éppen a drogfutárját várja, ám helyette rendőrök érkeznek. A váratlan helyzetben súlyosan megsérül a rendőr David. Victor persze rács mögé kerül. Két évvel később megtudja, hogy Elena feleségül ment a tolószékhez kötött zsaruhoz. Victor elhatározza, hogy nem hagyja annyiban a dolgot.
Pontszámom: 7

Címkék: , , , , , , , , , , , ,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban