Kolozsvár: Képek

Megszerettem Kolozsvárt egyetemi éveim alatt. Hangulatosságát, sokszínűségét és szépségét a lenti képekkel bizonyítanám. A http://cluj.com honlapján találtam rájuk: minden hónapban rendeznek egy fotós versenyt. Kiválogattam közülük azokat: amelyek megtetszettek. Minden jog fenntartva!


Az első kép ami megragadta figyelmemet: Kolozsvár jelképeként számontartott Szent Mihály - templom. A másik oldalon a Mátyás szobor. Egy kis séta... és máris Mátyás király szülőházát lehet megpillantani.


Kolozsváron sétálni jó: igaz elég forgalmas, de vannak olyan kis utcácskák ahol nincs autós forgalom. Igazán hangulatos.


A nemrég elkészített új stadion. Egy kicsit futurisztikus, de mindenkinek tetszik.


Ami nem látszik: az a Mihai Viteazu lovaszobor és a Florin Piersic Mozi. Jól sikerült kép. Megfigyelhető egy sárga antenna: a Transilvania Bank (kolozsvári bank) központi épületének a tulajdona. Sose tetszett, mert nem passzol a belvároshoz. Ez egy jó példa arra, hogy nem jó vegyíteni a régit az újjal. 



A város a Fellegvárról. (Belvedere) Ha meglátogatod e gyönyörű várost, ide mindenképp sétálj fel: nagyszerű kilátója van.


A stadion máshogy... (Fellegvárról) A messzeségben a Monostor tömbházai.


Az impozáns ortodox katedrális. 


A Horea út. A banca Transilvania épületei eléggé elcsúfítják a város kinézetét. Mja és az új villamos: modern, konfortos és gyors. A színe pedig lila. 



Az ortodox katedrális messziről is látható.


Kolozsvár központi parkjában található kaszinó. Lehet csónakázni is!


Ezeb a képen jól látszik: hogy milyen nagyra sikeredett a katedrális.


Szent Mihály - templom és előtte a Mátyás szobor. (Fadrusz János alkotása)


Kolozsvár este.


A központi park. (Sétatér)


Kolozsvár este 2.


Egy újabb stadionos kép. Itt már jobban látszik a Monostor negyed: tele tömbházakkal. A stadion előtt a központi park.


Kolozsvár építészeti jellegezetsségei.


Avram Iancu szobor (a tér neve: Piata Avram Iancu) és az ortodox katedrális.
A téli ünnepekre szépen feldíszítik. Itt található még egy zenélő szökőkút is. (és este színekben pompázik: már amikor bekapcsolják)


A Farkas utcai református templom előtt díszeleg Szent György szobra. 


Régebben a téren szép fák, virágok voltak (parkosított). Jelnleg azonban (kb 4 éve) minden szépet elpusztítanak. A zöld növényzetet közterületekről eltüntetik és szépen lekövezik. Egyetlen dologra gondolok ilyenkor: azért teszik ezt, hogy a tér nagyobbnak tűnjön - csak az a baj, hogy rosszul csinálják!


Kolozsvár különösebb effektek nélkül.


A kép az Avram Iancu téren készült. Nagyon forgalmas.


Jellegzetes: a szűk kis utcák: tele hangulatos kis kocsmákkal, pubokkal és üzletekkel. (mna meg shaormariekel, magyar változat: Gyros)


Azért tetszett meg ez a kép, mert olyan más. Távolban: Fellegvár. Igen az a kisebb kis domb - van lépcső, fel lehet szépen sátálni. (Szamos mellett)


Egy ilyen kép is jól jön. 


A képnek talán az lehetett a célja: hogy közölje - ha a központba kerülsz, ne csak a Mátyás szobrot fényképezd, hanem fordulj jobbra és balra - nézd meg a környező épületeket is. Nekik is van történetük.


Este


Tüzijáték, nagyszerűen elkapva.


A tél számomra eléggé szomorú. Nekem így nem annyira tetszik egyetlen város sem. 


Központi Park: szökőkút és Kaszinó. 


És itt kell felmenni a Fellegvárhoz. 


Egy átlagos nap Kolozsváron. 


Nagyszerű kép. Gratulálok a készítőnek. Egészen egyedi!


Helyszín: Mátyás szobor környéke. Ha ezt a képet egy erdélyi magyar elemezné, egyből rávágná: A készítő nem szereti a magyarokat. Célja a képpel: ne felejtsük el, hogy a város Romániához tartozik - és soha, de soha nem lesz magyar. 


A hatalmas Avram Iancu szobor. ... na meg az éneklő szökőkút.


Így néz ki a főtér. (a magyar főtér)


Rengetegszer haladtam végig ezen az utcán: Mindig más volt.


Egy újabb panoráma.


És Itt a Vége, fuss el véle.

Sajnos sok fontos látványosság kimaradt. A többi képeket meg lehet tekinteni a http://cluj.com/concurs honlapon. (nyertesekkel együtt)

Címkék: , , , ,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban