Filmajánló 9.

1. The Help (2011)
A Segítség
Rendező: Tate Taylor
IMDb pontszám: 8.1
Műfaj: dráma

Nagyon megérintett (ahogy olvastam a könyv is kitűnő): tökéletes film. Aki rasszista az gondolom nem nézi meg ezt a filmet: de aki még nem döntötte el teljesen talán ezzel az alkotás megnézése után másképp fog gondolkodni. Kathryn Stockett-nek (könyv címe: A Segítség) is ez volt a célja: felnyitni az emberek szemét. Tény, hogy ami a filmben is van szomorú, de megtörtént. (és még a mai napig sem zárult le) A színészeket most mind felsorakoztathatnám: következtetés – egy jó film cask jó alakításokkal lehet sikeres. Gratulálok a rendezőnek (Tate Taylor), hogy ilyen jól válogatta össze a színészeket.
IMDb –n jelenleg a 237 –dik legjobb film. 1 Oscar a legjobb alakítás: Octavia Spencer
Leírás: A déli városkában csendes, nyugodt az élet, mindaddig, amíg három bátor nő meglepő, és tiltott barátságba nem kezd. Ailibeen Clark fekete nő, aki világ életében fehér gyerekek dajkájaként dolgozott. Minny Jackson szintén színes bőrű, munkanélküli. A trió harmadik tagja Eugenia Phelan, frissdiplomás fiatal fehér nő. A kimondatlan helyi szabályok tiltják a barátságukat, de ők mindenkivel szembeszállnak egymásért.
Pontszámom: 10

2. Moon (2000)
Hold
Rendező: Duncan Jones
IMDb pontszám: 8.0
Műfaj: dráma, sci-fi

Ez a film nagyon furcsa volt. Elkezdtem nézni: az elején a zene zseniális. Megjelenik a főszereplő Sam Bell , Sam Rockwell személyében és a robot akinek a neve Gerty (Kevin Spacey hangjával). A cím lényegretörő: utal a cselekmény helyszínére. Jobbat nem is adhattak volna neki. Figyelem: sokaknak unalmas lesz: hiszen egy szereplő játszik el három embert. Ha még nem jöttél rá: ez klónozással lehetséges. Furcsa volt, hogy hiába a jövőben játszódik: a felszereltség és a technika eléggé hétköznapi volt. (de lehet már a mostanihoz képest is régi) Pl: ott van a videókonferencia. Még a Skype is jobban teljesít. (igaz lehet az űrben nem) Különleges sci-fi értékes mondanivalóval. Vajon amit bemutat a film meg fog egyszer valósulni? Én el tudom képzelni (sajnos), hiszen ha a Hold energiaforrását majd elkezdjük kiaknázni: a nagy cégek a profitot helyeznék előtérbe. (mi mást? –hiszen most is ez a helyzet) Ily módon rentábilis lesz majd, ha nem a Földről küldözgetnénk fel embereket, hanem a Holdbázison klónokkal végeznénk el a munkát. (klón létrehozása helyben történik) Nekem tetszett: igazán egyedi egy film.
Leírás: Három héttel hároméves szerződésének lejárta előtt Sam Bell már nagyon vágyik vissza a Földre, mivel végig magányosan dolgozott a holdbázison, ahol egyetlen társa GERTY, az intelligens komputer. Sam feladata a Holdon található hélium-3 kitermelése, valamint hogy azt a Földre eljuttassa. Mivel a Hold és a Föld közötti közvetlen kommunikációs kapcsolat meghibásodott, a három hosszú, elszigetelten töltött év után Samet hallucinációk gyötrik, és elkezd magával, valamint a növényeivel társalogni. Amikor pedig egy balesetből felébredve rájön, nincs egyedül, azzal is szembesül, hogy a világ nem az, aminek eddig gondolta.
Pontszámom: 9

3. Let Me In (2009)
Rendező: Matt Reeves
IMDb pontszám: 7.2
Műfaj: horror, misztikus, dráma

Furcsa, de jó. Szerintem nem épp horror, inkább a drámaiságon van a hangsúly. Jó a rendezés na meg Chloë Grace Moretz zseniális. Nem a legjobb film: de aki szereti az ilyen típusúakat azoknak kötelező darab.
Leírás: Owen egy visszahúzódó és csendes, 12 éves kisfiú. Szomorú sorsra kárhoztatott: a szülei elhanyagolják, az osztálytársai pedig bántalmazzák. Owen sokat van egyedül, magányos óráiban vagy bosszúról fantáziál, vagy pedig a szomszédok után leskelődik. Egyetlen barátja Abby, aki családjával nemrég költözött a környékre. A lány édesapjával él, és fura módon mindig mezítláb van; télen is. A két kívülálló, Owen és Abby között hamar különös kapcsolat alakul ki.
Pontszámom: 7


4. Gravity (2013)
Gravitáció
Rendező: Alfonso Cuarón
IMDb pontszám: 8.1
Műfaj: sci-fi, dráma, thriller

Megnéztem ezt is. Amikor láttam az előzetesét azt gondoltam unalmas lesz: de nem. A legjobb ha 3D –ben nézed: mert a kivitelezésen van a hangsúly. Én Full HD –ben néztem: szerintem így is megteszi. Maga a történet lehet egy kicsit egyszerű: de amit a háttérben látsz: az zseniális. Két főszereplő van: George Clooney és Sandra Bullock. Hát egyik sem a kedvencem, de mégis 10 –est adok erre a filmre. (nem merem lepontozni) És igen sikeres a film: jelenleg 155 helyen szerepel az IMDb –n, 10 Oscar jelölés és 99 egyéb díj. (Golden Globe, BAFTA, AFI Awards…) Ha új filmre vágysz: ez egy nagyszerű választás.
Leírás: A nem túl távoli jövőben baleset történik egy űrállomáson: a váratlanul becsapódó meteorok megsemmisítik a bázist, és a két - éppen az űrhajón kívül dolgozó - asztronautát elszakítják a hajótól. 
Az újonc dr. Stone (Sandra Bullock) és a sokat próbált Kowalsky (George Clooney) csupán egymáshoz kötve sodródik a végtelen űrben. Nincs, ami megállítsa őket, és nincs, aki a segítségükre siessen: a sisakjukban visszhangzó csend azt jelzi, hogy semmilyen kapcsolatuk nem maradt a földi irányítással. A félelem fokozatosan pánikba fordul. Minden lélegzet számít. Minden másodperc létfontosságú. A hazavezető egyetlen út az univerzum rémítő ürességén keresztül vezet.
Pontszámom: 10

5. Hitchcock (2012)
Rendező: Sacha Gervasi
IMDb pontszám: 6.9
Műfaj: életrajzi, dráma

Minden idők legnagyobb rendezője Alfred Hitchcock: mindenki egyetért? Ez a film az ő életének egy kisebb darabjáról szól -  1959 –ben játszódik az esemény, amikor a Psycho-t kezdi el rendezni. Egy kicsit gyengécskére sikeredett: mert a valóságot csak részben tükrözi, néha unalmas … olyan közepes. Mégis ajánlom azért, mert megmutatja, hogy milyen is volt régen a filmipar, nehéz volt újítani. Hitchcock saját pénzéből finanszírozta a Psycho forgatását. Így utólag azt mondjuk, hogy jól tette, hiszen egy újfajta műfajt, stílust teremtett meg vele. (és az egyik legfontosabb filmet készítette el) De mi lett volna ha mégsem sikerül? Anthony Hopkins olyan jól játszodja el a hires rendező szerepét: hogy nem is ismertem rá.
Leírás: Alfred Hitchcock minden idők egyik legnagyobb rendezője, a hátborzongató filmek királya. Szinte mániákusan vonzódott a szőke színésznőkhöz, akiknek hűvös szépsége ott kísért a filmjeiben, mégis egyetlen nőhöz fűzte igazán szoros kapcsolat. Alma Reville egy életen át a felesége volt, és a legnagyobb befolyást gyakorolta rá. Hiszen nemcsak férj és feleség voltak, de alkotótársak is. Hitchcock élete legnagyobb dobására készül. Az elhagyott motelben élő skizofrén gyilkos történetét akarja filmre vinni.
Pontszámom: 6

6. Rush (2013)
Hajsza a győzelemért
Rendező: Ron Howard
IMDb pontszám: 8.3
Műfaj: életrajzi, akció, dráma

Nem szeretem a Forma 1 –et, ezért ezt a filmet egy kicsit óvatosan néztem meg. Tetszett, mert tökéletes életrajzi feldolgozás. Kellenek ilyen filmek! Sajnos a mostani generáció (lehet) csak a filmeken nő fel, legalább ily módon tudják meg ki is volt Niki Lauda és James Hunt. Nem tudok hibát találni benne, mégis csupán 9 –est adok: ezt a fajta sportot nem és talán nem is fogom követni sosem, így nem annyira volt számomra izgalmas. (De: Nagyon fontos film!)
Leírás: 1976 - a Forma 1 aranykora, a hihetetlenül izgalmas, és látványos száguldó cirkusz legendás szezonja, két felejthetetlen versenyző harcával: James Hunt, a vagány brit pilóta, a Forma 1 rocksztárja, és Niki Lauda, az osztrák fegyelmezett zseni, az 1975-ös világbajnok néz egymással farkasszemet a világ legveszélyesebb pályáin. Igazi ellenfelek, akik bármire képesek a győzelemért.
Lauda a sporttörténelem egyik legemlékezetesebb teljesítményét viszi véghez: alig hat héttel balesete után újra volán mögé ül, hogy visszaszerezze bajnoki címét, és bebizonyítsa, hogy ebben a hajszában mindenkinél gyorsabb. Mert minél közelebb vagy a halálhoz, annál jobban dübörög benned az élet.
Pontszámom: 9

7. Enough Said (2013)
Exek és szeretők
Rendező: Nicole Holofcener
IMDb pontszám: 7.2
Műfaj: romantikus, vígjáték, dráma

Ez egy írtó szimpatikus kis film. Szeretem az ilyeneket: főleg ha jó színészek vannak benne. Julia Louis-Dreyfus szerintem egy jó színész: nem annyira foglalkoztatják sajnos. Én mikor látom mindig a Jóbarátok sorozat jut az eszembe. James Gandolfini is zseniális mint mindig: aki nem tudná ő már nincs közöttünk. 2013 nyarán meghalt. Nyugodjon Békében. Catherine Keener: láttam már filmekben és mindig jól játszott, egyre jobban megkedvelem. Érdemes megnézni. Nem annyira csöpögős film: inkább úgy jellemezném, hogy ez egy intelligens romantikus dráma.
Leírás: Eva (Julia Louis-Dreyfus) élete majdnem tökéletes. Szereti a munkáját és sikeres is: kiválóan masszíroz. De egyedül neveli a lányát és hamarosan teljesen magára marad: a lánya hamarosan kollégiumba költözik. Még szerencse, hogy megismerkedik Alberttel (James Gandolfini), aki vicces, kedves és szintén magányos. A folytatás logikus: összejönnek és élvezik az új szerelmet egy egészen rövid ideig.
Mert Eva túl sokat beszélget a kuncsaftjaival és egyikük, Marianne (Catherine Keener) folyton a volt férjét szidja. Ami mulatságos, de csak addig, amíg a masszőr rá nem jön, hogy az új pasija és Marianne régi férje ugyanaz a személy. És nem tehet róla, kezdi a másik nő szemével látni a férfit: tohonya, lusta, hájpacninak. Pedig előbb-utóbb muszáj döntenie, hogy kinek hisz: a saját vagy valaki más szemének.
Pontszámom: 9

8. Delicatessen (1991)
Rendező: Marc Caro, Jean-Pierre Jeunet
IMDb pontszám: 7.8
Műfaj: vígjáték, sci-fi, fantasztikus

Rendező: Jean-Pierre Jeunet. Nagy francia név, hiszen ő hozzá kötődik a nagyszerű Amelie csodálatos élete is. Ugyanaz a stílus: akinek tetszett az Amelie, nézze meg a többi filmjeit is. Csodás fantáziafilm. Van aki azt mondja rá: hogy érthetetlen egyveleg. Igaz: különös, egyedi film: nem mindenki szereti.
Ez a műfaj tipikus francia lett, hála a rendezőnek.
Leírás: A film valahol Európában, a sötét és kísérteties jövőben játszódik. A "régi" világ és civilizáció törvényei már nem érvényesek. Az élethez szükséges alapvető feltételek, köztük a legfontosabb, az élelem, állandó hiánycikknek számít. Egy bérház lakóinak élete Clapettől, az épület és a hentesbolt tulajdonosától függ. A szomszédoknak van egy közös titkuk: az új albérlőket darált húsként szokták érétkesíteni a hentes boltban. Egy nap Louison, a fiatal fiú, munkára jelentkezik Clapetnél. A "friss húst", aki nem is sejti szörnyű sorsát, felveszik. A kegyetlen tulajdonos lánya, Julia, beleszeret a fiúba, és megmentése érdekében felveszi a kapcsolatot a vegetáriánus ellenállási mozgalommal. Közeledik a végső összecsapás az embertelen Clapettel.
Pontszámom: 8

9. Four Rooms (1995)
Négy szoba
Rendező: Allison Anders, Alexandre Rockwell, Robert Rodriguez és Quentin Tarantino

IMDb pontszám: 6.7
Műfaj: vígjáték

Ez egy nagyon jó vígjáték. Nagyon élveztem. Jelenetekből áll. Van egy szálloda … és benne rengeteg szoba. 4 szobában azonban történik valami … humoros dolgokat láthatunk. A legjobb , amin tényleg nevettem: a harmadik jelenet. (Banderas kölykei) Főszereplő Tim Roth. Egy kicsit furcsa karaktert játszik. Az elején számomra idegesítő volt, de a végén megszerettem. A filmben feltűnnek olyan hírességek, mint: Madonna, Salma Hayek, Antonio Banderas és maga Quentin Tarantino (utolsó szoba) is.
Leírás: Ted, az első éjszakai szolgálatát teljesítő boy szilveszter éjjelén a Los Angeles-i Mon Signor szállodában hajmeresztő kalandok elé néz. A nászutasok részére fenntartott szobában szemrevaló boszorkányok gyülekeznek. Amikor Ted belép a szobába ötven dollárt ígérnek neki, ha az egyik boszorkányt boldoggá teszi. Ezután jegesvödörrel a kezében Ted belép a 404-es szobába. Itt egy feldúlt férfi fogadja fegyvert szegezve rá. Azzal vádolja, hogy viszonya van a feleségével, és ezért most lakolnia kell. Hosszas tortúra után sikerül kimenekülnie a szobából. Következő útja a 309-es szobába vezet. Egy maffiózó lakik itt feleségével és két gyermekével. A házaspár szórakozni megy, a két gyereket Tedre bízzák. Ám ő magukra hagyja őket, és ettől kezdve elszabadul a pokol. Az elegáns tetőtéri lakosztályt Chester Rush, Hollywood híres komikus sztárja és barátai bérlik. Egy őrült fogadást kötnek, amelyhez szerencsétlen Tednek kell asszisztálnia.
A négy szoba, a négy történet címei: A hiányzó kellék, Fatális tévedés, Kis csibészek, A hollywoodi ember.
Pontszámom: 8

10. Before the Devil Knows You're Dead (2007)
Mielőtt az ördög rádtalál
Rendező: Sidney Lumet

IMDb pontszám: 7.3
Műfaj: krimi, thriller, dráma

Nagyon erős film. (minden szempontból) A történet maga egyszerű, de mégis annyi minden történik benne, hogy az az érzésünk: így a tökéletes. (közel 2 órás). Igazi pszichológiai dráma: a nagyszerű színészi játékokkal tarkítva. Nem üt el a valóságtól: nem lehet tudni, de akár ez a film valós eseményeken is alapulhatott volna. Nehéz időket élünk: és az ilyen helyzetek, ha még egy kicsit gonoszak is: bármikor megtörténhetnek. Kiemelném: Philip Seymour Hoffman-t aki kíváló. Sajnos már nincs közöttünk 2014 február 2 –án holtan találták New York-i lakásában. (drogtúladagolás) Nagyszerű színész volt. Azt is bánom, hogy nem néztem több filmet vele. (bepótolom) A másik színész: Ethan Hawke, aki meglepő módon nagyot alakít. (még sokat fogunk hallani róla). A film lehetne akár  tökéletes is… ha egy kicsivel hosszabb lett volna: és bemutatnak olyan kimaradt helyzeteket: mint az apa – gyerek kapcsolat. (elég keveset tudunk meg)
Leírás: Hansonék tipikus amerikai középosztálybeli család. A szülőknek ékszerboltja van, ahová Charles minden nap elviszi feleségét. Gyermekeik közül Andy sikeres üzletember benyomását kelti, gyönyörű feleséggel az oldalán, ám valójában kábítószer-problémákkal küzd. Az öccse, Hank viszont elvált, egyedül él, a gyerektartást sem tudja fizetni. Amikor Andy rájön, hogy a cégben sincs minden rendben, briliáns terv pattan ki a fejéből. Ráveszi az öccsét, hogy rabolja ki a szülők ékszerüzletét. Csakhogy a rablásba hiba csúszik, és az események rossz fordulatot vesznek.
Pontszámom: 9

Címkék: , , , , , , , , , , ,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban