Filmajánló 8.

1. Happiness (1998)
A boldogságtól ordítani
Rendező: Todd Solondz
IMDb pontszám: 7.8
Műfaj: dráma, vígjáték

Olyan helyzeteket mutat be, amelyek tabuként számítanak: pl a pedofilia, ami azonnal elítélendő. A filmben több karakter saját lelkivilágát ismerhetjük meg külön jelenetek formájában: a legjobban talán a pedofil apuka szerepe van kihegyezve. (talán azért, mert ez a legmegdöbbentőbb, legdurvább) Magyarra a címet egy kicsit rosszul fordítotték le: miért nem hagyták úgy, ahogy kell: szimplán Boldogság? 
A film egyedi és mindenkinek csak ajánlani tudom! 
Rövid leírás (port.hu):
Trish (Cynthia Stevenson) boldog házasságban él pszichiáter férjével (Dylan Baker) és három gyermekükkel. A férj titokban kisfiúkra gerjed, fia tizenegy éves osztálytársánál próbálkozik, tömeggyilkos ámokfutásról fantáziál, és tinimagazinokkal maszturbál. A férj egyik páciense (az e szereppel befutó Philip Seymour Hoffman) obszcén telefonhívásokkal zaklat embereket, és Trish nővérét (Lara Flynn Boyle) próbálja elcsábítani. Ezalatt Trish szüleinek (Ben Gazzara, Louise Lasser) negyven éve tartó boldog házassága felbomlik, az asszonynak elege lett a floridai tespedésből. 
A boldogságtól ordítani sokak tyúkszemére lépett, amikor olyan embereket tárt a nézők elé, akik szenvednek konvencionális életük korlátai között, és perverz szexuális késztetéseiknek engedve próbálják megtalálni a boldogságot. A botránynak köszönhetően a művész mozik slágerévé vált sikerfilm úgy mutatta be közel sem hibátlan hőseit, hogy nem mondott ítéletet róluk, s ez viszolygást váltott ki a nézők egy részéből.
Pontszámom: 9


2. The Exorcist (1973)
Az ördögűző
Rendező: William Friedkin
IMDb pontszám: 8.0
Műfaj: horror

A top 10 legjobb horrorfilm listán szerepel szerintem… ne felejtsük el: 1973 –as film! – és még mindig félelmetes. A zenéje amivel asszociálják nem más mint: Mike Oldfield: Tubular Bells alkotása. A filmben félelmet kelt: talán a monotonsága, a folytonos csilingelések miatt. Ha szereted a horrort, és ez még nem láttad: akkor ezt kötelezően nézd meg! Az idők elmúlása (már több mint 40 év) talán mégfélelmetesebbé teszi… mindjárt a falra is mászok.
Pontszámom: 8

3. The Piano Teacher/La pianiste (2001)
A zongoratanárnő
Rendező: Michael Haneke
IMDb pontszám: 7.4
Műfaj: dráma, thriller

Az ilyenre mondják egyesek azt (persze miután megnézték: mert én sem tudtam eleinte, hogy mi lesz benne): hogy húúú de beteg egy film. 
Egy kicsit beteg is: ezt tanúsíthatom. Én azt gondoltam, hogy ott majd a tanárnő szépen zongorázik a tanítványainak: jön egy nagy szerelem és happy end a vége. Hát nagyon nem erről szól. Nem kéne egy ilyen tanárnő: az biztos. A film amúgy nagyon jó: egyedi történettel, meghökkentő fordulatokkal és nem kis szexualitással: ezért szigorúan csak 18 éven felülieknek ajánlott! (nem csupán a szex miatt)
Pontszámom: 9

4. Man on the Moon (1999)
Ember a Holdon
Rendező: Milos Forman
IMDb pontszám: 7.5
Műfaj: életrajzi, vígjáték, dráma

Jim Carrey: kedvenc színészeim egyike lett! Úgy ismertük meg mint a Mask és Ace Ventura. Mimikája és humora azonnal sikeressé tette. Valljuk be humoros egy figura. Talán sokan azért nem szeretik: mert megunták, hogy mind grimászol. De értsük meg: ő nem rendező! A rendezők sokáig ezért a jól bevállt figurájáért adták neki a filmeket. Csak az utóbbi időkben jöhettünk rá arra, hogy Jim Carrey nemcsak egy nagy humorista, hanem egy remek színész is! Kezdtek jó filmeket adni neki… és ő el is játszodta: úgy ahogy azt kell. 
A Man on the Moon a hírhedt Milos Forman filmje: J. Carrey adja a humoros formáját, mert a történet ezt megköveteli. Andy Kaufman amerikai komikus életéről szól. Ha jobban megfigyeljünk a film teljes egészében egy nagy dráma: megspékelve egy kis humorral.
Meg kell nézni!
Pontszámom: 9

5. The Wages of Fear/Le salaire de la Peur (1953)
A félelem bére
Rendező: Henri-Georges Clouzot
IMDb pontszám: 8.3
Műfaj: kaland, dráma

Van aki nem néz régi filmeket: egy kicsit meg is értem, hogy miért. Én is egy kicsit tartok az 1980 –as évek előtti filmektől. Van amelyek elég kezdetlegesek, egyszerűek, kevés fordulatokkal, izgalmakkal. Pl. Ott van a Vágyakozás: jó filmnek titulálják, talán jó is volt az 50-es években … de én egy kicsit untam. Egyszerű történet, egy kiszámítható happy end-el. 
Viszont: elkezdtem nézni a klasszikusokat és vannak elég jó filmek, amelyeket érdemes megnézni. PL: The Wages of Fear: jól ki van dolgozva … hiába egyszerű mégis a rendező elérte azt, hogy a nézőt félelembe tartsa. (nem horror) 
Pontszámom: 8


6. The Bridges of Madison County (1995)
A szív hídjai
Rendező: Clint Eastwood
IMDb pontszám: 7.5
Műfaj: dráma, romantikus

Clint Eastwood és Meryl Streep szerelme. Nagyszerű: lassú és megnyugtató történet. Nem csupán csöpögős romantikáról szól: hanem magáról az életről. Rendező: Clint Eastwood. Csak gratulálni tudok neki.
Rövid leírás: Robert Kincaid a National Geographic fotósa. Megbizatása az iowai Madison Countryba szólítja, ahol hidakról kell fotókat készítenie. Az eldugott vidéken eltéved, s egy magányos tanyán kér eligazítást. Francesca Johnson, az olasz származású családanya otthon van. Férje és gyermekei pár napra elutaztak. Szabadnak érzi magát, s meglepő élmény számára az idegen férfi megjelenése. Két nap az élet. Egy férfi és egy nő, aki már lemondott az ujjongó érzelmekről, egymásra talál.
Pontszámom: 7

7. Clerks. (1994)
Shop-stop
Rendező: Kevin Smith
IMDb pontszám: 7.9
Műfaj: vígjáték

Nem egy tökéletes film, mégis ajánlom: azért mert nincs még egy ilyen. Élvezetes és egy kicsit furcsa is. Talán amatőrnek fog tűnni benne minden: de épp ez a lényege. Van 2 része is (2006). A cselekmény egy boltban történik. Egyes jelenetek biztos megmaradnak az emlékezeteidben: pl a dohányellenes rész. Majd feltűnik Jay és Néma Bob is: nem véletlenül, hiszen a filmet Kevin Smith rendezte. (Néma Bob)
Pontszámom: 7

8. Jacob's Ladder (1990)
   Jákob lajtorjája
Rendező: Adrian Lyne
IMDb pontszám: 7.6
Műfaj: horror, misztikus, dráma

Nem szeretem a szájbarágos filmeket. Nem szeretem mikor tudom előre hogy mi lesz a vége. Gondolkoztasson egy kicsit el, legyen különleges és misztikus. A Jákob lajtorjája ilyen tekintetben a kedvenc filmjeim közé sorolandó. Tim Robbins (Jacob) amúgy meg itt is zseniális. A filmkatalóguson találtam egy hozzászólást amivel teljesen egyetértek. Ezt osztom most meg: mert jobban úgyse tudnám leírni, hogy mit is adott nekem ez az alkotás. (nem film: több annál)
,, ...Minden filmje önmagáért beszél (rendező: Adrian Lyne) de ennek felépítése csodás magával ragadó. Nos erre a filmre mondhatjuk a legnagyobb elismerést amiért:ugyebár képletesen megfogja a kezed a rendező és elvisz az önmaga képi világába és akkor elenged .Meztelenre vetkőztet és kiszoláltatott leszel a film alatt a rettegéstöl és a bizonytalanságtól mint egy árva,amikor is már majnem elveszve segélykiáltásért folyamodsz.És Lyne megfogja a kezed néhány percre és amikor végre enyhül a feszültség és talán képbe kerülsz,ujra kitaszít a bizonytalanba. Ezt a film alatt néhányszor,mint egy lüktetó narkomán rémálom. És végig micsoda szinten.Na véleményem szerint ez a zsenialítás! '' (Darmah)
A rövide leírása pedig: Valami történik Jacob Singerrel. Már évek óta állandóan visszatérő rémálmok gyötrik, melyben megjelennek emlékei a vietnámi háborúról. Most azonban, évekkel később, valami még rettenetesebb esemény veszi kezdetét az életében. Hallucinált démonok jelennek meg előtte. Jacob, az őrülettől fél, felkeresi pszichiáterét, akiről azonban kiderül, hogy nem sokkal korábban meghalt. Barátnője azzal a magyarázattal állt elő, hogy Jacob démoni látomásai valamiféle lelki problémával magyarázhatóak. Ezt a férfi egészen addig el is fogadja, amíg nem találkozik régi, háborús bajtársával, aki elmondja neki, hogy őt is hasonló hallucinációk gyötrik. Újra feléledő barátságuk azonban rövid életű. Jacob bajtársa ugyanis nem sokkal találkozásuk után szintén életét veszti...
Pontszámom: 9


9. Kelly's Heroes (1970)
Kelly hősei
Rendező: Brian G. Hutton
IMDb pontszám: 7.7
Műfaj: akció, háborús, vígjáték

Na ez egy jó régi film: rengeteg nagy színésszel. 
Rövid leírás: Mélyen a frontvonal mögött, egy németek által elfoglalt francia kisváros bankja hatalmas kincset őriz - 16 millió dollár értékű aranyat. Néhány amerikai katona, akinek a véres háború csak játék, elhatározza, hogy megszerzi a hatalmas vagyont. Kelly vezetésével nekivág a hadsereg válogatott eszeveszettjeinek kommandója ütközeteken, aknamezőkön, bombatámadásokon, szövetséges és ellenséges frontvonalakon keresztül.
Pontszámom: 8

10. Witness for the Prosecution (1957)
A vád tanúja
Rendező: Billy Wilder
IMDb pontszám: 8.5
Műfaj: misztikus, krimi, dráma

Ez már olyan régi, hogy sokan nem is fogják megnézni: gondolom te se, ha most épp  a soroimat olvasod. Én is egy kicsit féltem: hogy szar lesz és olyan régies történettel. (sablonos, egysíkú) Annyira meglepődtem, mikor azt tapasztaltam, hogy teljes egészében lefoglal... gondoltam magamban (közepe fele) mna ez egy jó kis retró filmecske... de jött a vége: és ki merem jelenteni, hogy ez egy ultramegagiga alkotás. Ha megnézed: ne felejtsd el az évszámot: 1957! Ilyen film akkoriban nagy durranás volt.
84 -dik legjobb film a történelemben az IMDb szerint. 
Pontszámom: 9

Címkék: , , , , , , , , , , ,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban